Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 6 ...

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Чи зупинить українське літо 'російську весну'?

Віктор Мороз _ П'ятниця, 06 червня 2014, 18:28
http://www.pravda.co... class='but4 pic3'>Версія для друку http://www.pravda.co... class='but4 m pic4'>Коментарі24
http://img.pravda.co... border='0' height='135' width='135'> Віктор Мороз, журналіст, для УП
КОЛОНКИ АВТОРА
http://www.pravda.co...>На кого спиратиметься президент Порошенко http://www.pravda.co...>Фейс-контроль як вибори президента http://www.pravda.co...>Перш ніж об'єднатися...

Непристойно високий http://www.pravda.co...>рейтинг російського президента в 83%, як комплекс колективної неповносправності, зазнав тяжкого випробування: Володимир http://www.pravda.co...>Путін став 'нерукоподаваємий' серед лідерів світових держав.

Без сумніву, росіяни ще більше образяться на весь світ. До цього вони ображалися, що їх не люблять. Що вони гірше інших живуть тому, бо хтось живе краще. Що хтось загарбав у них шмат 'исконно русской земли', яку вони самі перед цим загарбали. Що з ними разом чомусь не хочуть жити в одній державі їхні невдячні сусіди. І ще багато за що.

Взагалі образа – це майже природній стан російської душі. Є підозри, що цей стан свідомо культивувався в російській людині й час від часу спрямовувався на зовнішнього ворога для випускання пари. Росія від того все більше приростала землями, а народ усе біднішав. На відміну від своїх можновладців.

Можна лишень уявити, який комплекс національної неповноцінності засів у душі російських патріотів, коли імперія в кінці 20-го століття втратила одразу купу земель.

Повернення хоча б частини втраченого – стало національною ідеєю.

І тільки-но вони наповнилися гордістю за свого лідера, котрий зумів таки повернути Росії рідний Крим і віддали йому свої симпатії, як заздрісні й завжди вороже налаштовані до Росії європейці посміли йому не подати руку. Та ще демонстративно перед усім світом. Британський прем'єр http://www.pravda.co...>Девід Кемерон враз перетвориться у ворога всього російського народу.

Разом із тим це сталося. Від 5 червня 2014 року із цілком побутової обставини, котра, проте в дипломатії значить неймовірно багато, розпочався відлік новому світовому порядку, де Росії оголошено моральну ізоляцію. І як не дивно, це значить для Путіна й російської еліти не менше як оголошення третього рівня економічних санкцій.

Володимир Путін анексією Криму й ескалацією воєнних дій на Сході України розірвав тонку, але досі надійну мережу глобальної безпеки, встановленої в Європі.

Світ опинився на межі нового конфлікту. А Росія – у повній ізоляції.

Чому величезній і невпорядкованій Росії так не вистачало досить занедбаного Криму – нині вже важко сказати. Мабуть, спрацьовує роками культивований як в офіційній, так і в медійно-культорологічній пропаганді майже лозунг: 'Кримнаш!'

Просто наш і все. Без особливих пояснень. Хіба що цілком зрозумілі для пересічних росіян бродячі стереотипи на кшталт 'исконно русская земля', 'город русской славы'.

Ці наївні, що не витримують жодної критики, банальні радянські фразеологізми, очевидно, потроху б забувалися, якби не ідея, що народилася в певних колах російської інтелігенції й була використана владною елітою. Нинішні господарі Кремля переконали себе, а відтак і російське суспільство, що збирання одвічно руських земель, насильно роз'єднаних ворогами слов'янського світу, – інтегральна ідея Великої й Святої Росії.

Урешті отримуємо парадоксальну ситуацію: досить закрите, консервативне, схильне до ізоляціонізму російське суспільство час від часу спрямовується на загарбання чужих земель. Під лозунгом допомоги братам.

Цей національний месіанізм можна було б легко віднести до загадкової та ірраціональної російської душі.

Але, на жаль, усе значно простіше. І світова історія знає чимало прикладів, коли під виглядом месіанства й зовні благородних поривань крилися зовсім інші наміри.

Згадаємо для прикладу абсолютно ідентичний досвід Німеччини 20-30 років минулого століття, коли Альфред Розенберг та Адольф Гітлер проповідували возз'єднання німецького народу. Чим усе це завершилося – добре відомо. Як відомий і безславний кінець примусового об'єднання південних слов'ян під рукою Слободана Мілошевича вже зовсім нещодавно.

У Росії це ще складніше.

Спочатку правляча еліта нещадно грабує своїх громадян і доводить їх до неймовірно вбогого стану – а потім шукає або зовнішнього ворога, або зовнішні обставини, котрі не дозволяють росіянам жити заможно й у достатку.

Українці не готові були до проявів такої 'братньої любові' своїх близьких сусідів, котрих вони довго чомусь мали за братів. І настільки не готові, що й самі не здогадувалися. Потрібна була лише зовнішня агресія, щоб виявити ті порожнечі в державному будівництві, котрі враз і найшвидше треба було залагодити.

Армія недієздатна.

Міліція, СБУ й внутрішні війська практично відсутні.

Генерали й старші командири – у підпорядкуванні сусідньої держави-агресора.

Фінанси в критичному стані, гривня невпинно девальвує, а колишній президент вкрав півкраїни й нині перебуває в бігах.

На фоні цієї ледь не державної катастрофи народжується громадянське суспільство, яке створює власні збройні сили, організовує їм сучасне військове забезпечення, починає жорстко контролювати владу.

І хоч процес оздоровлення суспільства й формування політичної нації фактично лише розпочався, але він не зупиняється й триває далі.

Важко? Дуже. Але пригадуються слова мудрого Ніколо Макіавеллі: 'Щоб пізнати силу італійського духу, Італії довелося впасти як ніколи низько, – зазнати ще більшої неволі ніж гебреям; ще більшого гніту ніж персам; ще більшої роз'єднаності ніж афінянам; відданою на поталу беззаконню; бути обезголовленою, розбитою, сплюндрованою, спустошеною, розіпнутою й доведеною до великої руїни'.

Гарантією незворотності українського відродження стає нове покоління людей, котре свободу сприймає як принцип – і цим категорично відрізняється від своїх досить кревно близьких, але духовно надзвичайно далеких сусідів.

Досі в Україні героєм був не той, хто переміг, – а той, хто став жертвою. Нині все змінилося: українці прагнуть перемог. І можливо, найбільше – над своєю одвічною нездатністю до консолідації.

Може вже не варто так переоцінювати 'руконеподавання' Володимиру Путіну як знак геополітичних змін.

Але для українців – це точно знак, що закінчилася 'російська весна'. І за календарем, і за логікою життя таки має прийти українське літо.

Урешті, українці довели, що вони варті того. Чи не так?

Віктор Мороз, спеціально для УП

11 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Третє монгольське іго

Анатолій Ковальчук _ Середа, 11 червня 2014, 12:01

http://www.pravda.co... class='but4 m pic4'>
http://img.pravda.co... border='0' height='135' width='135'> Анатолій Ковальчук, для УП

Напевне тоді, майже 700 років тому, було так само. Так же чоловіки йшли на роботу, матері пестили дітей, і так же у світі відчувалася похмура загроза, носилася у повітрі, як тривожна і майже нереальна чутка.

І так же, як і зараз, не вірилося, що біда станеться саме з ними, що ляжуть під стрілами, попливуть димами, поповзуть заарканеними колонами у далеку неволю, що згинуть.

А поки що, хоч і неспокійніше, ніж учора, сміялися й жартували, справляли весілля, любилися і народжували. Ні, це не трапиться з нами, не може статися. Бо ми – люди...

Так сьогодні думаємо і ми. Тим більше, що ми вже не просто люди. Ми ще й брати. З тими, що колись загарбували наших предків, робили їх поміщицькими кріпаками, а пізніше і комуністичними рабами.

http://glavred.info/...>Вони загарбали й нашу історію, назвавши себе істинними нащадками Київської Русі, а нас – хохлами і малоросами, і лише з якоїсь милості ще й меншими братами.

Бо, напевне, без народу з великою історією не можна було цю історію привласнити. А посилатися на невелику купку переселенців, які оселилися на ріці Москві, пригрілися в чуді, біля тих же монголів в час, коли батьківщина горіла у вогні і захлиналася в крові, було несерйозно.

На батьківщині, як і зараз, не все було гаразд. Була міжусобиця. Були примиренці. Були, як називається по-нинішньому, сепаратисти, під надуманим приводом захисту яких грабували і поневолювали нашу землю чужинці.

Але був Київ. Місто, яке увійшло в історію, як символ непереможного вільного духу, як зразок і натхненник майбутніх поколінь героїв.

Нечисленні відщепенці змішалися із монголами, які ще раніше розсмокталися між татарами. З чого і зародилася гримуча нова орда, яка спершу назвалася Московією, а потім Росією.

Це добре помічалося ще в 19-му столітті. Великий Пушкін заявляв: якщо добре поскребти росіянина, то в ньому проявиться татарин.

Салтиков-Щедрін від імені свого російського героя заявляв: 'Я исконно русский князь Урус Кучум Кильдыбаев'. І це було ні що інше, як точне спостереження з чого виростала російська еліта.

За першим ігом не забарилося й друге, яке протрималося триста років. За нього українці пережили і погром Батурина, і Січі, і кріпацтво, і голодомори.

Нині наближається третє іго. І воно, як і обидва перших, іде зі сходу. І, як і раніше, людям не віриться, але стає все тривожніше на душі. Інформація поширюється значно швидше, ніж у середньовіччі. З’явилися перші убиті і мученики, є кожним днем їх стає все більше.

І це вже не пов’язане зі злочинним режимом Януковича, який зробив свою чорну справу, збудив невдоволення українською владою у Криму й на півдні та сході й покотив у колись дружню нам Росію, а з самою Росією.

І це набагато небезпечніше. Внутрішній конфлікт переріс у міжнародний.

Катами в уяві українців виступають саме росіяни. І це справедливо. Не будь їхнього грубого втручання у наші внутрішні справи, не було б цих трагічних подій і увесь би народ – від Криму й до найсхідніших областей – зітхнув би з полегшенням.

Адже не секрет, що звільнення від Януковича вітали усі, за винятком хіба що кількох десятків його прислужників. Спитайте хоч би у тих же кримчан, автономія яких була окупована єнакіївськими кадрами.

За дивною логікою подій велика кількість кримчан виступила проти тих, хто звільнив їх від єнакіївського ярма, опосередковано підтримавши автора такого кадрового засилля і надмірного грабежу того ж Януковича.

В цьому є велика несправедливість, бо звинувачувати почали саме тих людей, які звільнили українців від ярма злочинців і розпочали бажані народу реформи по зменшенню владного тиску і розвитку місцевого самоуправління.

Та не вона головна.

Іго жорстоке завжди. І нині воно без жертв, як бачимо, не обходиться. Хоч, здається, братів гнобити, катувати і убивати незручно.

Але зручним це стає, якщо відмовитися від братства. Це якщо братів перестати називати братами, а почати називати чимось для слуху та свідомості неприємним. Наприклад, фашистами. Тоді можна виправдати усе.

http://www.pravda.co...>І матір міст руських Київ брати і громити, можливо, як той же Берлін в 1945 році.

Як гніт і розруху сповна зазнали чеченці у боротьбі за свою незалежність, та ще й незаслужено отримали ярлик терористів. Багато крові і жертв зазнало мирне населення, на руїни перетворилася столиця Чечні Грозний. Чи не це може чекати і Київ у разі невдалого військового та й будь-якого спротиву?

Не будемо наївними. Гнобитиме незвична для українців жорстка російська адміністрація, підсилена ще й жорсткими російськими законами та військовим станом. Та й це ще не все.

Обов’язково українці підуть в авангарді російського війська на завоювання нових територій. Так було і за першого іга, коли руські князі клали свої дружини на славу Золотої Орди, і другого іга – лягали на севастопольських бастіонах, гинула в битвах під час першої та другої світових воєн.

І в третьому випадку чекає подібне нас, бо агресор, як свідчить історична практика, не зупиняється в агресії, розширює свої можливості за рахунок поневолюваннях народів.

Вже маємо й свіжий прикладhttp://www.pravda.co...>. Раніше поневолені чеченці вже йдуть на нас у складі російських окупантів, вони вже є в Донецькій області. Чеченський колабораціоналіст Рамзан Кадиров погрожує, що їх може наслати навіть понад 70 тисяч і метою загарбання визначити вже не Донецьку область, а сам Київ.

Хоч рідше, але все ще всміхається Київ, ще люди плекають надії на якесь мирне майбутнє, що в комусь мерехтить віра, що то йдуть брати.

Що вони нічого поганого своїм братам не зроблять. І зупиняться. Але то ілюзія.

Вони вже зреклися рідства, таки незаслужено обізвавши нас фашистами і безпідставно бандерівцями, тобто тими, проти кого в них виховується дрімуча ненависть.

І їм однаково, що й ми виховувалися саме так, що й наші батьки та діди поклали свої життя у боротьбі проти справжніх фашистів. Їм для своєї злоби, для агресії саме не вистачає фашистів.

І якщо тих навіть немає у світі, то нові агресори їх придумають і побачать саме у нас. Навіть не помітивши, що самі вже стають фашистами. А можливо, що чимось і гіршим.

Не випадково, що сталінський режим багато хто в світі вважає страшнішим за гітлерівський. А хто ж його є прямими нащадками?

Таким може стати наше недалеке майбутнє. І це серйозна загроза. Єдине спасіння в цій ситуації – зробити так, щоб ці 'брати' до нас не прийшли.

І це завдання не лише для військових та дипломатів, але й для всього народу. В тому числі й для тієї його частини, яка розмахує російськими прапорами та георгіївськими стрічками.

У зрадників, як стверджує історія, щасливого життя не буває. Навіть тоді, коли очікувані окупанти стають переможцями.

Анатолій Ковальчук, для УП

11 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Русским нельзя позволять выходить за пределы своей территории, иначе они разрушат европейскую цивилизацию: опубликовано в 1927 г., написано как вчера

05-06-2014 11:57 | Категорія: http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Європа' rel='category tag'>Європа, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Національна безпека' rel='category tag'>Національна безпека, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Політика' rel='category tag'>Політика, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Росія' rel='category tag'>Росія, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Статті' rel='category tag'>Статті, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Суспільство' rel='category tag'>Суспільство, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в США' rel='category tag'>США, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Технології' rel='category tag'>Технології

Сегодня цивилизованному миру нет нужды придумывать, что делать с Россией – либеральные европейские мыслители точно и давно определили как суть того, что есть Россия, так и стратегию поведения с ней, осталось лише подобрать соответствующие сегодняшнему дню инструменты. Приведенный ниже текст опубликован в 1927 г., однако читается так, как написанный позавчера.

Россия

Законопослушный гражданин своим трудом служит как себе, так и окружающим его людям и тем самым мирно интегрируется в общественный порядок. В то же время грабитель настроен не на честный труд, а на насильственное присвоение плодов чужого труда. Тысячи лет мир находился под игом военных захватчиков и феодальных владык, принимавших как должное, что плоды усердия других людей существуют для их потребления. Эволюция человечества по пути цивилизации и усиления общественных связей потребовала прежде всего преодоления интеллектуального и физического влияния военной и феодальной каст, которые стремились править миром, и замены идеала наследственного господина идеалом буржуазии. Вытеснение милитаристского идеала, уважающего только воина и презирающего честный труд, ни в коем случае не было доведено до конца. В каждом народе есть индивиды, умы которых все еще находятся в плену идей и образов милитаристской эпохи. У некоторых народов прорываются наружу и периодически одерживают верх кратковременные атавистические импульсы к грабежу и насилию (хотя, казалось бы, они давно укрощены). Однако в целом можно сказать, что у народов белой расы, населяющих сегодня Центральную и Западную Европу и Америку, ментальность, которую Герберт Спенсер назвал “милитаристской”, сменилась ментальностью, которой он дал имя “индустриальная”. Сегодня есть только одна великая нация, которая твердо придерживается милитаристского идеала, а именно русские.

Разумеется, даже среди русского народа есть такие, кто не разделяет этой идеи. Остается только сожалеть, что они не смогли одержать верх над своими соотечественниками. С того момента, когда Россия начала влиять на европейскую политику, она постоянно ведет себя как разбойник, поджидающий в засаде момента, когда он сможет наброситься на свою жертву и ограбить ее. Никогда русские цари не признавали никаких других ограничений для расширения своей империи, кроме продиктованных силой обстоятельств. Позиция большевиков в отношении территориального расширения своего господства не отличается ни на йоту. Они также признают только одно правило: при завоевании новых земель можно, а на самом деле нужно, идти так далеко, насколько отваживаешься, учитывая свои ресурсы. Счастливым обстоятельством, спасшим цивилизацию от уничтожения русскими, было то, что народы Европы оказались достаточно сильны, чтобы успешно отразить нападение орд русских варваров. Опыт, приобретенный русскими в наполеоновских войнах, крымской войне и турецкой кампании 1877—1878 гг., показал им, что, несмотря на огромную численность солдат, их армия не способна предпринять атаку на Европу. Мировая война просто подтвердила это.

….Ценностные суждения стоят вне науки и всегда являются чисто субъективными. Поэтому нельзя говорить о нациях как о более или менее достойных. Следовательно, вопрос о том, являются ли русские менее достойными или нет, лежит за пределами нашего обсуждения. Мы вовсе этого не утверждаем. Мы говорим только о том, что они не желают входить в систему человеческого общественного сотрудничества. В отношении человеческого общества и сообщества наций их позиция — это позиция народа, стремящегося к потреблению того, что накоплено другими. Люди, жизненными силами которых являются идеи Достоевского, Толстого и Ленина, не могут создать прочную социальную организацию. Они должны скатиться к условиям полного варварства. По сравнению с США природа более щедро одарила Россию и плодородием земли и разнообразными полезными ископаемыми. Если бы русские следовали такой же капиталистической политике, как американцы, то сегодня они были бы самыми богатыми людьми в мире. Деспотизм, империализм и большевизм сделали их самыми бедными. Сегодня они ищут капиталы и кредиты по всему миру.

Если с этим согласиться, то отсюда следует ясный вывод о том, каким должен быть руководящий принцип политики цивилизованных наций в отношении России. Пусть русские остаются русскими. Пусть в собственной стране они делают что хотят. Но им нельзя позволить выходить за пределы своей территории, чтобы они не разрушили европейскую цивилизацию. Разумеется, это не означает, что ввоз и перевод русской литературы следует запретить. Невротики могут наслаждаться ей, сколько пожелают, здоровые люди в любом случае будут ее сторониться. Это не означает, что русским следует запретить распространять свою пропаганду и раздавать по всему миру взятки, как это делали цари. Если современная цивилизация не сможет защитить себя от нападений наемников, то она в любом случае долго не просуществует. Речь также не идет о том, чтобы препятствовать американцам и европейцам посещать Россию, если она их привлекает. Пусть они своими глазами, на свой страх и риск и под свою ответственность посмотрят на страну массовых убийств и массовой нищеты. Это не означает также, что следует мешать капиталистам предоставлять Советам займы или как-то инвестировать капитал в Россию. Если они достаточно глупы, чтобы верить в то, что когда-либо они вновь увидят хоть часть своих денег, пусть рискуют.

Но правительства Европы и Америки должны прекратить способствовать советскому деструкционизму, субсидируя экспорт в Советскую Россию и тем самым внося финансовый вклад в укрепление в России советской системы. Пусть они прекратят пропаганду эмиграции и экспорта капитала в Советскую Россию.

Людвиг фон Мизес (сегодня бы сказали “жыдобандеровец” – родился в 1881 г. во Львове в состоятельной еврейской семье), Либерализм, 1927 г.

6 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Кончаловский: Киевская Русь была разрушена при помощи Московского княжества

02-06-2014 11:09 | Категорія: http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Культура' rel='category tag'>Культура, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Наша історія' rel='category tag'>Наша історія, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Освіта і наука' rel='category tag'>Освіта і наука, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Росія' rel='category tag'>Росія, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Статті' rel='category tag'>Статті, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Суспільство' rel='category tag'>Суспільство

Эти слова Андрей Кончаловский сказал еще в июне 2013 г., но они актуальны до сих пор.

“Я написал большую статью о том, что есть малый народ и большой народ, европейский народ и гигантский российский народ. Гигантский российский народ никогда не имел гражданского сознания. Диагноз поставить очень важно, но мой диагноз не соответствует диагнозу населения моей страны.

Все мои идеи воспринимаются чрезвычайно критически нормальными российскими людьми. И это нормально. Если бы 30% населения страны воспринимало мои мысли как должное, это была бы другая страна.

Надо думать, как страна будет развиваться и какие задачи будут стоять перед следующим правительством, поскольку это правительство и эта власть не в состоянии решить эти проблемы.

- Вы ставите диагноз, согласно которому мы сейчас – в Киевской Руси, в Средневековье…

- Не в Киевской – в Московской. Киевская Русь не коллаборацировала с Батыем, она была разрушена татарами при помощи Московского княжества. А в Московском княжестве были абсолютные коллаборационисты во власти, и они индоктринировали ордынский синдром в русское сознание.

Чернышевский замечательно написал, что в каждом из нас немного сидит Батый. Есть большой Батый в Кремле, под ним – еще десяток, тысячи, потом сотни тысяч Батыев, а потом – самые маленькие, но они – начальник паспортного отдела, лифтер – это тоже Батыи.

 - И как изжить Батыев?

- Читайте Чехова…

Сейчас у нас есть видимость демократии. Но, понимаете, культура определяет сознание, культура определяет судьбы народа.

Культура народа сегодня успешно освободилась от европейских традиций, которые были насильно навязаны ей Петром, и от той части европейского русского, что было воспитано за 300 лет. Поэтому сегодня царствуют Московия, ордынский синдром и видимость демократии.

- А как воспитать эту культуру? Вот, например, Минобразования составило список из 100 обязательных фильмов для школьников…

- Дело не в фильмах. Культура – это же не знание произведений искусства. Культура – это знание своих обязанностей. А обязанности должно индоктринировать государство.

- Когда я была маленькая, я спросила у мамы, кто такой интеллигентный человек. Она ответила, что зачастую это человек сомневающийся. А если Ваш ребенок подойдет и спросит…

- Ребенок не спросит… Надо посмотреть на гносеологию слова “интеллигенция”. Интеллигенция же возникла только в России – нигде в мире нет такого понятия. Есть интеллектуалы, есть интеллектуальная элита и есть неинтеллектуальная элита. Интеллектуальная элита – это те люди, которые задумываются над какими-то вопросами, на которые у других людей нет времени. Интеллигенция возникла в России как прослойка мыслящих людей, понимающих, что рабовладение, что крепостная Россия – это величайший грех власти. Вина, которую испытывает интеллигенция перед так называемым народом – крепостными – и породила эту интеллигенцию, которая всегда должна быть в оппозиции власти.

Интеллигенция в России – это те, кто думает, что знает, как изменить жизнь в стране. Они должны были бы иметь какое-то место во власти, но почему-то им всегда этих мест не хватает. Когда человек попадает во власть, он перестает быть интеллигентом.

Недаром Антон Павлович Чехов сказал горькие слова: “Презираю русскую интеллигенцию, презираю ее даже тогда, когда она жалуется, что ее притесняют, потому что ее притеснители выходят из ее же рядов”. Поэтому я не знаю, что такое интеллигенция, я знаю, кто такой интеллигентный человек – это человек, который осознал свои обязанности больше, чем свои права. Он необязательно дворянин, может быть и мещанином, может быть и разночинцем, может выйти вообще из самых низов, как Антон Павлович Чехов – из крепостных в третьем поколении, человек, которого пороли, – глубоко интеллигентный человек, европеец. Стать европейцем значит осознать свои права, но прежде осознать свои обязанности“.

http://censor.net.ua...>Источник

3 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Шикарна пригода російського та українського туриста в аеропорту Дубаї

Теги: http://uainfo.org/ta...>аеропорт, http://uainfo.org/ta...>турист, http://uainfo.org/ta...>випадок, http://uainfo.org/ta...>Дубаї, http://uainfo.org/ta...>росіянин, http://uainfo.org/ta...>українець, http://uainfo.org/ta...>Слава Україні
  81510 http://uainfo.org/ya... class='comments_info'>   60

http://static.uainfo... alt=''>

 

В житті розмовляю російською, але цей пост маю викласти рідною мовою, бо він про те почуття, коли відчуваєш себе невід'ємною частиною всього цивілізованого світу, коли груди сповнює гордість за свою велику Батьківщину, та велика шана героям, які вклали свої життя на алтар свободи та незалежності.

Отож, до змісту. 

Два дні тому довелося провести кілька годин в аеропорту міста Дубаї (Об'єднані арабські Емірати). Величезна транзитна зона, де можна побачити людей будь-якого коліру шкіри та національності, але, на перший погляд, жодного росіянина чи навіть слов'янина. Однак, рАссейський дух таки дав про себе знати. В магазині безмитної торгівлі DUTY FREE в черзі до каси попереду мене стояла дуже колоритна пара: він - здоровезний чолов'яга в кольорових шортах та футболці з написом Я ___ РОССИЯ (шо воно ___ не знаю бо було затерте), неголений та з таким перегаром, що навіть запах парфумів заглушав, вона - теж не мала, в величезних шортах та майці, які розмірів на два меньше ніж їй потрібно, але з написом GUSSI (такий собі китайський GUCCI), зачіска в стилі 'гніздо курки на світанку', та запах парфуму, який нагадував викид з хімічного комбінату та заглушав перегар чоловіка. В корзині - з десяток пляшок віскі та якогось іншого алкоголю. Загалом - рАссея Атдихает. 

Касир - ввічливий молодий араб - просить його викласти з корзини товар та показати посадковий талон, звісно, англійською мовою. На що Я___РОССИЯ відповідає (російською) - 'ти шо па русски не можеш?' Я починаю тихо присідати. Араб також трохи не розуміє що коїться. РАССИЯ виймає з шортів гаманець, достає з нього та жбурляє перед касиром картку, як я помітив видану банком РОСІЯ, та знов звертається до касира - 'я плачу, работай'. 

Далі, як кажуть, картина м'ясом по майонезу - касир обережно бере картку, кілька секунд дивиться на неї - та ЖБУРЛЯЄ іі назад РОСИИ зі словами - 'NO RUSSIAN CARD ACCEPTED' - тобто не приймають вони російські картки до сплати. На волання пари 'шо?, как? праизвол!' з'являються полісмени, які дуже швидко пояснюють, що, як і чому відбувається. 

Далі - акт вистави другий, патріотичний. Викладаю на касу блок цигарок, передаю касиру посадковий талон та картку Приват-Банку. Касир приймає картку, питає, в якій валюті я бажаю заплатити - в доларах чи 'українській валюті' (картка мультивалютна). Дивлюся на спантеличеного РАССИЮ, який досі стоїть поруч з полісменами, і голосно кажу 'sure, I will pay Ukrainian money'. 

Кілька секунд, я підписую чек, та касир передає мені картку та товар в пакеті зі звичайною фразою 'thank you, have a good flight'. Выдповідаю 'thank you' та чую НА ЛОМАНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - 'СЛАВА УКРАЇНІ!!!'. 'ГЕРОЯМ СЛАВА!' - карбую у відповідь, та відходжу від каси. 

За спиною чую дзвін да гомін, обертаюся - РОССИЯ стоїть з вилупленими. Дивлюся в його вкрай розгублені очі та ще раз 'добиваю' його - 'СЛАВА НАЦІЇ! - СМЕРТЬ ВОРОГАМ!'. До воріт посадки йшов як по Майдану.

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

Svyatoslav Gaydamak

2 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

На Личаківському цвинтарі похоронили Сергія Кульчицького, генерал-майора, високопосадовця Національної гвардії України. Його вбили промосковські бандити на Сході України. Збили вертоліт, на якому летів генерал з іншими військовими.

Відправу на цвинтарі проводив священник патріаршої зовнішності. Здається, священослужитель Української православної автокефальної церкви. Були присутні і сказали добре слово про покійного високопосадовці Національної гвардії України, Міністерства внутрішніх справ, мер Львова... Сергія Кульчицького назвали Героєм України. Військові обіцяли перемогу Україні.

Падав дощ. Було холодно. На похорон прийшло, як на Львів, зовсім небагато людей. Смерть за Україну стає буденним явищем.

1 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат
http://www.pravda.co...>http://1-ps.googleus... alt='Українська правда' style='position: relative; top: 8px;' border='0' height='15' width='114'>
http://www.istpravda...>http://1-ps.googleus... alt='Історична правда' border='0' height='56' width='342'> Постійна адреса публікації: http://www.istpravda...>http://www.istpravda...

Фашизм повертається в Україну

23.05.2014 _ Тимоті Снайдер
http://1-ps.googleus... class='picart' height='196' width='300'>
Україна не має майбутнього без Європи, але й Європа не має майбутнього без України. Упродовж століть історія України розкривала поворотні моменти в історії Європи. Схоже, сьогодні це все ще так. І куди саме поверне хід історії, поки що залежить і від європейців.

Битва в Україні означає все. Фашизм повертається на континент, який він колись зруйнував.

Ми легко забуваємо, як діє фашизм: як яскрава й осяйна альтернатива буденним обов’язкам повсякденного життя, як прославляння очевидно і тотально ірраціональних речей усупереч здоровому глуздові та досвіду.

Для фашизму характерна наявність збройних сил, що не виглядають як збройні сили, байдужість до законів війни в їх застосуванні до народів, котрі вважають за нижчі, захоплене прославляння 'імперії' після контрпродуктивних захоплень землі.

Фашизм означає прославляння оголеного чоловічого тіла, нав’язливу стурбованість гомосексуальністю, котру водночас криміналізують та імітують.

Фашизм відкидає лібералізм і демократію як облудні форми індивідуалізму, наполягає на колективній волі як такій, що має перевагу над індивідуальним правом вибору, і фетишизує звитяжні вчинки.

Оскільки вчинок – це все, а слово – ніщо, слова існують лише для того, аби уможливити вчинки і по тому зробити з них міфи. Істина не може існувати, тож історія – це не більше, ніж політичний ресурс. Гітлер міг говорити про св. Павла як про свого ворога, Мусоліні міг прикликати духи римських імператорів.

За 70 років після закінчення Другої світової війни ми забули, як привабливо це колись виглядало для європейців і що насправді лише поразка у війні дискредитувала фашизм.

Сьогодні ці ідеї здіймають голову в Росії – країні, яка вибудовує свою історичну політику довкола радянської перемоги у тій війні; і пісня сирени, що лине з Росії, має дивну привабливість для Німеччини – країни, яку перемогли і яка нібито мала чогось із цього навчитися.

Плюралістична революція в Україні виявилася шокуючою поразкою для Москви, і Москва відповіла наступом проти європейської історії.

Тоді як європейці з тривогою або зачудуванням спостерігають за розповзанням російського спецназу з Криму через Донецьк та Луганськ, пропаґандисти Владіміра Путіна намагаються затягнути європейців в альтернативну реальність - у виклад історії, доволі відмінний від того, як мислить більшість українців, та й від того, що витримало би перевірку фактами.

Стверджується, що України історично ніколи не існувало, а якщо вона й була, то тільки як частина Російської імперії. Українців як народу не існує, в найкращому випадку вони малороси.

Але якщо Україна й українці не існують, тоді немає і Європи та європейців. Якщо Україна зникне з історії, те саме станеться і з місцем скоєння найбільших злочинів і нацистського, і сталінського режимів. Якщо в України немає минулого, тоді Гітлер ніколи не намагався створити імперію, а Сталін ніколи не чинив терору голодом.

Звичайно, Україна має історію. Територію сьогоднішньої України можна дуже легко ідентифікувати в рамках кожної великої епохи європейського минулого.

Історія київської східнослов’янської державности розпочинається в Києві тисячоліття тому. Її перетин із Москвою відбувся вже після століть перебування під управлінням таких місць, як Вільнюс і Варшава, а долучення українських земель до Радянського Союзу відбулося лише після того, як військові та політичні труднощі переконали самих більшовиків у тому, що з Україною слід обходитися як із виразно окремою політичною одиницею.

Після того, як Київ із десяток разів було окуповано, Червона армія здобула перемогу, і http://www.istpravda...>Україна 1922 року в іпостасі радянської постала як частина нового Радянського Союзу.

Якраз тому, що українців було важко придушити, і саме тому, що Радянська Україна була західним прикордонням СРСР, питання її європейської ідентичності було центральним від початку радянської історії.

Радянську політику щодо Європи характеризувала певна двоїстість: радянська модернізація мала відтворити європейську капіталістичну модерність, але тільки аби перевершити її. У цій схемі Європа могла бути або проґресивною, або реґресивною, залежно від моменту, куту розгляду та настрою лідера.

У 1920-х роках радянська політика прихильно ставилася до розвитку українського інтелектуального і політичного класу, базуючись на припущенні, що просвічені українці стануть у ряди тих, хто прямував до радянського майбутнього.

У 1930-х роках радянська політика прагнула модернізувати радянське село, колективізувавши землю і перетворивши селян на працівників у наймах у держави. Це призвело до зниження виробітку, а також до масового спротиву українського селянства, яке вірило у приватну власність.

Йосип Сталін перетворив ці провали на політичну перемогу, переклавши вину за них на українських націоналістів і їхніх закордонних прихильників. Він далі реквізовував збіжжя в Україні, цілком усвідомлюючи, що заморює голодом мільйони людей, і розчавив нову українську інтеліґенцію.

Понад три мільйони людей у Радянській Україні було заморено голодом. Наслідком був новий радянський порядок залякування, в якому Європу подавали лише як загрозу. http://www.istpravda...>Сталін стверджував абсурдну, але ефективну річ: що українці навмисно морили себе голодом за наказами з Варшави. Згодом радянська пропаґанда стверджувала, що кожен, хто згадає голод, є аґентом нацистської Німеччини.

Так http://www.istpravda...>розпочалася політика фашизму й антифашизму, в якій Москва була захисником усього хорошого, а її критики були фашистами. Ця дуже дієва поза, звичайно, не стала на заваді справжньому союзові совєтів зі справжніми нацистами 1939 року.

Враховуючи нинішнє повернення російської пропаґанди до антифашизму, варто пам’ятати важливу деталь: усе це величне моральне маніхейство мало обслуговувати державу і як таке не накладало на неї жодних обмежень. Прийняття антифашизму як стратегії риторики дуже відрізняється від опору справжнім фашистам.

Україна перебувала в центрі політики, яку Сталін називав 'внутрішньою колонізацією' – експлуатацією селян усередині Радянського Союзу на противагу експлуатації дальніх колоніяльних народів.

Також Україна була в центрі планів Гітлера щодо внутрішньої колонізації. Нацистський 'лєбенсраум' (життєвий простір) насамперед включав Україну. Її родючу землю планувалося звільнити від радянського панування та експлуатовати в інтересах Німеччини. У планах було й далі використовувати сталінські колгоспи, але їжу скеровувати не на схід, а на захід. Водночас, за підрахунками німецьких планувальників, приблизно 30 мільйонів мешканців Совєтського Союзу мали вмерти від голоду.

У рамках такого способу мислення українці, звичайно, були людьми нижчого порядку, нездатними на нормальне політичне життя. Жодна європейська країна не зазнала такої інтенсивної колонізації, як Україна, і жодна європейська країна не пережила стількох страждань: у 1933-1945 роках це було http://www.istpravda...>найсмертоносніше місце на Землі.

Хоча для Гітлера основною метою війни було знищення Радянського Союзу, він дійшов висновку, що потребує альянсу із Радянським Союзом, аби розпочати військовий конфлікт.

1939 року, після того, як стало очевидно, що Польща битиметься, Гітлер залучив Сталіна для реалізації подвійного вторгнення. Сталін роками плекав надію на таке запрошення. Радянська політика вже довгий час ставила за мету знищити Польщу.

Ба більше, Сталін уважав, що союз із Гітлером – іншими словами, співпраця з європейськими ультраправими – був ключем до знищення Европи. http://www.istpravda...>Німецько-радянський альянс, як він очікував, поверне Німеччину проти її західних сусідів і призведе до ослаблення або навіть руйнації європейського капіталізму. Це не дуже й відрізняється від певного розрахунку, що його сьогодні робить Путін.

Результатом спільного німецько-радянського вторгнення була поразка Польщі та знищення Польської держави, але це також призвело до важливого розвитку подій в українському націоналізмі.

У 1930-х роках у Радянському Союзі не було українського національного руху – був лише підпільний терористичний рух у Польщі, відомий під назвою Організація українських націоналістів (ОУН). У нормальні часи вона була заледве чимось більшим за подразник, але в умовах війни її значення зросло.

ОУН виступала і проти польського, і проти радянського панування на територіях, які вона вважала за українські, тож розглядала німецький наступ у східному напрямі як єдину можливість розпочати процес українського державотворення. Тому ОУН підтримала Німеччину в питанні вторгнення до Польщі 1939 року і знову зробила це 1941 року, коли Гітлер зрадив Сталіна та вторгнувся в СРСР.

Тим часом українські революціонери лівого спрямування, які були доволі численними до війни, після отримання досвіду життя під совєтами часто зсувалися до радикально правої частини політичного спектру. Радянські спецслужби http://www.istpravda...>вбили провідника ОУН [Євгена Коновальця], наслідком чого стала боротьба за владу між крилами організації під проводом Степана Бандери та Андрія Мельника.

1941 року українські націоналісти спробували вступити в політичну колаборацію з Німеччиною і зазнали поразки. Сотні українських націоналістів долучилися до німецького вторгнення до СPСР як розвідники й перекладачі, а деякі з них допомогли німцям у погромах євреїв.

Українські політики-націоналісти спробували повернути борг, http://www.istpravda...>проголосивши у червні 1941 року незалежну Україну. Гітлер був абсолютно незацікавлений у цій перспективі. Більшу частину українських націоналістичних лідерів було вбито або ув’язнено. Сам Бандера провів решту війни у таборі Заксенгаузен.

Поки точилася війна, багато українських націоналістів готувалися до слушного моменту для повстання, коли радянська влада замінить німецьку. Вони бачили в СРСР свого головного ворога - частково з ідеологічних причин, але в основному через те, що він вигравав війну.

На Волині націоналісти створили Українську Повстанську армію, чиїм завданням було в якийсь спосіб перемогти совєтів по тому, як совєти переможуть німців. Заразом 1943 року вона влаштувала масову та смертоносну етнічну чистку поляків, водночас убивши значну кількість євреїв, що переховувалися разом із поляками. Це в жодному сенсі не була колаборація з Німеччиною, а радше убивча частина того, що її лідери розглядали як національну революцію.

Українські націоналісти далі боролися із радянською владою у жахливій партизанській війні, в якій обидві сторони використовували найбрутальніші тактичні засоби.

Політична колаборація та повстання українських націоналістів були загалом незначним елементом в історії німецької окупації. В результаті війни близько шести мільйонів людей було вбито на території нинішньої України, в тому числа півтора мільйони євреїв.

По всій окупованій радянській Україні місцеві мешканці колаборували з німцями, як і на решті території Радянського Союзу й усієї окупованої Европи. Тисячі росіян співпрацювали з німецькими окупантами і не демонстрували ані більшої, ані меншої схильности робити це, ніж українці.

Реальний контраст був не між українцями та іншими народами СРСР, а між народами СРСР і західноєвропейцями. Загалом кількість радянських людей чи в уніформі, чи без неї, яких убили німці, значно перевищувала кількість убитих західноєвропейців.

В Україні було значно більше людей, яких німці вбили, ніж тих, що з німцями співпрацювали – і це те, чого не можна сказати про жодну іншу окуповану країну в континентальній Західній Европі.

Якщо вже на те пішло, набагато більше людей в Україні боролися проти німців, ніж на боці німців, чого знов-таки не можна сказати про жодну континентальну західноєвропейську країну.

Більшість українців, які воювали у війні, http://www.istpravda...>робили це в уніформі Червоної армії. У боях проти вермахту загинуло більше українців, аніж американських, британських та французьких солдатів разом узятих.

Російська пропаґанда сьогодні облудно наполягає на тому, що Червона армія була російською армією. А якщо Червону армію розглядати як російську, тоді українці постають як вороги.

Цей спосіб мислення винайшов сам Сталін наприкінці війни. Після того, як українців під час війни обсипали похвалою за їхні страждання та спротив, після війни їх було піддано наклепам і чисткам за нелояльність.

На тлі злиття пізнього сталінізму з певним різновидом російського націоналізму Сталінова ідея про Велику Вітчизняну війну мала дві мети: зафіксувати початок дій на 1941-му, а не на 1939 році, аби витерти з пам’яті нацистсько-радянський альянс, а також зробити центром подій Росію, хоча Україна значно більшою мірою була в центрі війни, а її головними жертвами стали євреї.

Але на сьогоднішню політику пам’яті набагато більший вплив справила пропаґанда 1970-х, ніж власне досвід війни. Нинішнє покоління російських політиків – діти сімдесятих, а тому брежнєвського культу війни.

За часів Брежнєва війна стала більш спрощено російською – без українців чи євреїв. Євреї зазнали більше страждань, аніж будь-який інший народ у Совєтському Союзі, але Голокост залишався поза мейнстримом совєтської історії. Натомість його наголошували у тій частині совєтської пропаґанди, яку було звернено до Заходу, і в ній провину за страждання євреїв покладали на українців та інших націоналістів – людей, що мешкали на територіях, які Сталін завоював під час війни як Гітлерів союзник 1939 року, та людей, які чинили спротив совєтській владі, коли вона повернулася 1945 року.

Це традиція, до якої російські пропаґандисти звернулися у нинішній українській кризі: повна байдужість до Голокосту, окрім його значення як політичного ресурсу, корисного для маніпулювання людьми на Заході.

Найбільша загроза окремішній українській ідентичності походить, найвірогідніше, від брежнєвського періоду. Замість підкоряти Україну голодом або звинувачувати українців у війні, політика Брежнєва полягала у поглинанні українських освічених класів радянською гуманітарною та технічною інтеліґенціями.

Як наслідок, українську мову вичавили зі шкіл і особливо зі сфери вищої освіти. Українців, які наполягали на дотриманні прав людини, далі карали у в’язницях або в огидних психіатричних лікарнях.

У цій атмосфері українські патріоти й навіть українські націоналісти прийняли лінію громадянського розуміння української ідентичности, применшуючи значення давніх арґументів про родовід та історію на користь прагматичнішого підходу до спільних політичних інтересів.

У грудні 1991 року понад 90% мешканців совєтської України проголосували за незалежність (у тому числі більшість у всіх реґіонах України). Росія та Україна відтак пішли кожна своїм окремим шляхом.

Приватизація та беззаконня призвели до олігархії в обох країнах. У Росії олігархів упокорила централізована держава, тоді як в Україні вони утворили власний дивний різновид плюралізму. До недавнього часу всі президенти України коливалися між Сходом та Заходом у своїй зовнішній політиці, а також між різними олігархічними кланами в питанні їхньої внутрішньої лояльностт.

Що було незвичного у Вікторі Януковичі, обраному 2010 року, це те, що він спробував покласти край будь-якому плюралізму.

У внутрішній політиці він породив підробну демократію, в якій його улюбленим опонентом була крайньо права партія 'Свобода'. Зробивши це, він створив ситуацію, в якій міг виграти вибори і сказати закордонним спостерігачам, що він принаймні кращий за націоналістичну альтернативу.

У зовнішній політиці ситуація підштовхувала його до путінської Росії – не так тому, що він цього бажав, як тому, що його клептократична корумпованість зайшла настільки далеко, що серйозна економічна співпраця з Європейським Союзом поставила би перед його економічною владою суто юридичні виклики.

Схоже, Янукович украв із державної скарбниці стільки, що сама держава 2013 року опинилася на порозі банкрутства, і це теж зробило його вразливим перед Росією. Москва була готова заплющити очі на Януковичів спосіб урядування і дати в борг гроші, необхідні для здійснення термінових платежів, ціною політичних поступок.

2013 року коливатися між Росією та Заходом уже було неможливо. На той момент Москва більше не представляла просто Російську державу з інтересами, що їх більш-менш можна було обрахувати, а презентувала масштабнішу візію євразійської інтеґрації.

Євразійський проєкт мав дві частини: створення блоку Росії, України, Білорусі та Казахстану, в якому діяв би режим вільної торгівлі, та знищення Європейського Союзу через підтримку європейських ультраправих.

Путінова мета була і є надзвичайно простою. Його режим залежить від продажу вуглеводнів, які трубами потрапляють до Європи. Спільна Европа може запровадити дієву політику енергетичної незалежності під тиском чи російської непередбачуваності, чи глобального потепління, а чи одного й другого. Але Європа, що розпалася б, надалі була би залежною від російських вуглеводнів.

Щойно було сформульовано ці далекосяжні амбіції, погордлива євразійська постава розсипалася на друзки, зіткнувшись із реальністю українського суспільства.

Наприкінці 2013-го та на початку 2014 року спроба привести Україну в євразійську орбіту спродукувала прямо протилежний результат. Спершу Росія публічно відмовила Януковича підписувати торгівельну угоду з Європейським Союзом. Це спричинило протести в Україні. Тоді Росія запропонувала великий кредит і привабливі ціни на газ в обмін на придушення протестів.

Суворі закони в російському стилі, що їх було запроваджено в січні, перетворили протести на масовий рух. Мільйони людей, що приєдналися до мирних протестів, раптово було обернено на злочинців, і деякі з них почали захищатися від міліції.

Нарешті Росія виразно дала зрозуміти, що Янукович мусить звільнити Київ від протестувальників, якщо хоче отримати від неї гроші. Після цього відбулася лютнева снайперська бійня, що дала революціонерам явну моральну та політичну перемогу і змусила Януковича тікати до Росії.

Спроба створити проросійську диктатуру в Україні призвела до протилежного результату: повернення парламентського управління, оголошення президентських виборів і здійснення зовнішньої політики, орієнтованої на Європу.

Це зробило революцію в Україні не лише катастрофою для зовнішньої політики Росії, а й викликом режиму Путіна у нього вдома.

Слабкість Путінової політики полягає в тому, що вона не може врахувати дії вільних людей, які вдаються до самоорганізації у відповідь на непередбачувані історичні події.

Російська пропаґанда виставила українську революцію як нацистський переворот і звинуватила європейців у підтримуванні цих нібито нацистів. Ця версія – хоч вона й сміховинна – є значно зручнішою для ментального світу, в якому живе Путін, бо прибирає з поля зору фіаско його власної зовнішньої політики в Україні та заміщає спонтанні дії українців закордонною змовою.

Повзуче російське вторгнення у Крим, Донецьк та Луганськ є прямим викликом безпековому порядку Європи, а також українській державі. Воно в жоден спосіб не пов’язане з волею народу або захистом прав – навіть кримські опитування ніколи не фіксували прихильність більшості до приєднання до Росії, а російськомовні громадяни України значно вільніші, ніж російськомовні громадяни Росії.

Російську анексію, що характерно, було здійснено з допомогою екстремістських союзників Путіна з усієї Европи. Жодна поважна організація не стала би спостерігачем у фарсі, в якому 97% кримців нібито проголосували за те, аби їх анексували. Але строката делеґація правих популістів, неонацистів і членів німецької партії 'Die Linke' ('Ліва партія') радо приїхали й підписалися під результатом.

Німецька група, яка поїхала до Криму, складалася із чотирьох членів 'Die Linke' та одного члена 'Neue Rechte' ('Нова правиця'). Це дуже промовисте поєднання.

'Die Linke' оперує в межах віртуальної реальності, яку створила російська пропаґанда і в якій завданням європейських лівих (чи радше 'лівих') є критика українських правих, але не європейських правих і вже аж ніяк не російських правих.

Цей феномен існує також і в Америці, і його помітно, скажімо, у спільній позиції щодо природи української революції та виправданости російської контрреволюції, яку висловили видання Ліндона Ларуша Executive Intelligence Review, Інститут миру і процвітання ім. Рона Пола, а також журнал The Nation – установи, згода між якими в будь-якому іншому питанні була би вельми дивна.

Звичайно, в Україні є певні підстави для занепокоєння щодо крайніх правих політичних сил. 'Свобода', яка була придворною опозицією Януковича, тепер має три з двадцяти міністерських портфелів у нинішньому уряді. Це перевищує базу її електоральної підтримки, що зменшилася до 2%.

Деякі люди (хоча аж ніяк не більшість), які билися з міліцією під час революції, були з нової групи під назвою 'Правий сектор', декотрі члени якої є радикальними націоналістами. Її президентський кандидат в опитуваннях отримує менш ніж 1% підтримки, а сама група нараховує щось із 300 членів.

Ультраправі в Україні мають певну підтримку, хоча меншу, ніж у більшості країн-членів Європейського Союзу.

Революційна ситуація завжди сприятлива для екстремістів, і пильність цілком виправдана. Однак доволі разючим є факт, що Київ повернувся до порядку одразу після революції і що новий уряд зайняв майже неймовірно спокійну позицію перед обличчям російського вторгнення.

В Україні є дуже реальні політичні розбіжності в думках, але насильство чинять у реґіонах, що перебувають під контролем проросійських сепаратистів. Єдиний сценарій, у якому українські екстремісти справді виходять на авансцену – це сценарій, у якому Росія спробує захопити решту України.

Якщо президентські вибори відбудуться, як заплановано, у травні, всім буде видно непопулярність і слабкість українських крайніх правих. Це одна з причин, чому Москва опирається цим виборам.

Люди, які критикують тільки українських правих, часто не помічають двох дуже важливих речей. Перша – це те, що революція в Україні прийшла зліва. Вона була масовим рухом на кшталт тих, що їх Європа й Америка сьогодні знають лише із книжок з історії.

Її ворогом був авторитарний клептократ, а центральними елементами її програми – соціяльна справедливість і верховенство права. Її зініціював журналіст афганського походження, її першими двома смертельними жертвами були вірменин і білорус, а підтримали її і спільнота кримських татар (мусульман), і чимало українських євреїв. Серед убитих під час снайперської бійні був єврей – ветеран Червоної армії. До боротьби за свободу в Україні став не один ветеран Армії оборони Ізраїлю.

Майдан функціонував одночасно двома мовами, українською і російською, бо Київ – двомовне місто, Україна – двомовна країна, а українці – двомовний народ. Та й мотором революції був російськомовний середній клас Києва. Поточний уряд, хай би які були його недоліки, є багатоетнічним і багатомовним, і він є таким у недемонстративний, природний спосіб.

Фактично Україна сьогодні є місцем, де існує найбільший спектр найважливіших вільних російськомовних засобів масової інформації, бо важливі ЗМІ в Україні виходять російською мовою, і в країні панує свобода слова.

Путінова ідея захисту російськомовних в Україні є абсурдною на багатьох рівнях, і одним із них є те, що люди можуть сказати все, що захочуть, російською мовою в Україні, але не можуть зробити цього в самій Росії.

Сепаратисти на українському Сході, що, згідно з низкою опитувань, представляють меншість населення, протестують за право приєднатися до країни, де протест є поза законом. Вони працюють над підривом виборів, у яких можна висловити леґітимні інтереси східних українців. Якщо ці реґіони приєднаються до Росії, їхні мешканці можуть у майбутньому забути про те, як це – коли твій голос має значення.

Другою річчю, якої не помічають, є те, що авторитарні праві в Росії набагато небезпечніші, ніж авторитарні праві в Україні. По-перше, в Росії вони при владі. По-друге, в них немає вагомих суперників. По-третє, їм не треба підлаштовуватися під внутрішні вибори чи міжнародні очікування.

І тепер вони втілюють зовнішню політику, яка відверто базується на етнізуванні світу. Несуттєво, ким є людина відповідно до закону чи її власних уподобань: той факт, що вона говорить російською, робить із неї фольксґеносе, що потребує російського захисту, тобто вторгнення.

Російський парламент надав Путінові повноваження вторгнутися на всю територію України й трансформувати її соціяльну та політичну структуру, що є надзвичайно радикальною метою. Російський парламент також відправив Міністерству закордонних справ Польщі листа, в якому запропонував поділити Україну.

На популярному російському телебаченні на євреїв покладають провину за Голокост; у великій газеті 'Известия' Гітлера http://www.istpravda...>реабілітують як розумного державного діяча, що реагував на несправедливий тиск Заходу; у день Першого травня російські неонацисти проводять марш.

Усе це узгоджується з фундаментальним ідеологічним засновком євразійської ідеї. Тоді як європейська інтеграція базується на засновку, що націонал-соціалізм і сталінізм були негативними прикладами, євразійська інтеграція починається із цинічнішого постмодерністського засновку, що історія – це мішок корисних ідей, із якого можна вибирати будь-що, якщо це доцільно.

У той час, як європейська інтеграція бере за відправний пункт ліберальну демократію, євразійська ідеологія виразно її заперечує. На головного ідеолога євразійства, Алєксандра Дуґіна, який колись заявляв про потребу в фашизмі, 'такому червоному, як наша кров', нині звернено більше уваги, ніж будь-коли.

Його три основні політичні ідеї: потребу колонізувати Україну, декадентство Європейського Союзу і бажання створити альтернативний євразійський проєкт від Лісабона до Владивостока, – нині артикулюють на офіційному рівні, хоча й у менш диких формах, ніж це робить він, у російській зовнішній політиці. Дуґін тепер активно консультує сепаратистських лідерів у східній Україні.

Путін сьогодні виставляє себе лідером крайніх правих сил в Європі, і лідери європейських правих партій присягають йому на вірність. Тут є очевидна суперечність: російська пропаґанда, адресована Заходові, наполягає, що проблема з Україною полягає в тому, що її уряд перебуває занадто далеко у правій частині політичного спектру, – і водночас Росія будує коаліцію з европейськими ультраправими.

Члени екстремістських, популістських і неонацистських партій поїхали до Криму і схвалили той електоральний фарс як узірець для Европи. Як http://anton-shekhov...>зауважував Антон Шеховцов, дослідник європейських ультраправих, лідер болгарського ультраправого політичного руху розпочав кампанію своєї партії з обрання до Європейського парламенту в Москві.

Італійський 'Fronte Nazionale' хвалить Путіна за його 'відважну позицію проти могутнього ґейського лобі'. Неонацисти з грецької партії 'Золотий світанок' бачать у Росії захисника України проти 'круків міжнародного лихварства'. Гайнц-Кристіан Штрахе з австрійської FP? додає і свої сюрреальні п’ять копійок, називаючи Путіна 'чистим демократом'.

Навіть Найджел Фарадж, лідер Партії незалежности Об’єднаного Королівства (Велика Британія), нещодавно поділився путінською пропаґандою щодо України з мільйонами британських глядачів у теледебатах, зробивши абсурдне твердження, що Європейський Союз має 'кров на руках' за події в Україні.

Президентські вибори має бути проведено 25 травня, що невипадково також є останнім днем виборів до Європейського парламенту. Голос за Штрахе в Австрії, або Лє Пена у Франції, або навіть Фараджа у Британії нині є голосом за Путіна, і поразка для Європи є перемогою для Євразії.

Простою об’єктивною істиною є те, що об’єднана Европа здатна дати адекватну відповідь і, найвірогідніше, дасть її аґресивній російській нафтодержаві у вигляді спільної енергетичної політики, тоді як набір національних держав, що гризуться між собою, не зможе цього зробити.

Звичайно, повернення до національної держави – популістська фантазія, тож інтеґрація триватиме в якійсь формі; все, щодо чого ще можна прийняти рішення, це щодо самої форми. Політики й інтелектуали раніше казали, що європейському проєктові нема альтернативи, але тепер вона є – це Євразія.

Україна не має історії без Європи, але і Європа не має історії без України. Україна не має майбутнього без Європи, але й Європа не має майбутнього без України. Упродовж століть історія України розкривала поворотні моменти в історії Європи. Схоже, сьогодні це все ще так.

Звичайно, куди саме поверне хід історії, поки що залежить і, можливо, ще дуже недовго залежатиме від європейців.

Автор: Тимоті СНАЙДЕР, доктор наук, професор Єльського університету (США), спеціаліст з історії Східної Європи XX сторіччя

Оригінал: http://www.newrepubl...>The New Republic

Переклад з англійської: Мирослава Лузіна, http://krytyka.com/u...>'Критика'

http://1-ps.googleus... height='135' width='135'>Тимоті Снайдер
Професор Єльського університету (США).
Доктор наук (Оксфорд, 1997).
Фахівець з історії Східної Європи XX сторіччя

© 2010-2014, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на 'Історичну правду'.

25 травня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Александр Пасховер: Расстрел пленных – это и есть фашизм

24-05-2014 12:44 | Категорія: http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Записки' rel='category tag'>Записки

Сообщение некого подполковника ГРУ России Игоря Безлера, что все украинские солдаты, попавшие в плен расстреляны, – это и есть фашизм.

(Расстрел сдавшихся и разоружённых солдат запрещён Женевской конвенцией о военнопленных от 27 июля 1929 года. Это военное преступление).

В декабре 1944-го в бельгийском городке Мальмеди танковая бригада Waffen-SS взяла в плен и обезоружила (цифру не помню,кажется чуть более сотни) американских солдат. Там на месте их цинично расстреляли.

После войны, в июле 1946-го командующего этими немецко-фашистскими варварами, полковника СС Иохама Пайпера, и ещё 42 человека за это преступление приговорили к смертной казни, 22 человека – к пожизненному заключению….

И вот теперь расстрел пленных, безоружных в Волновахе.

Кто там три года орал “фашизм не пройдет”? Ребята, он уже у вас под носом, просто пришел не с той стороны, с какой вы его высматривали.

Источник

25 травня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Валерія Новодворська: Путін не має шансів, Україна переможе!

Валерія НоводворськаВалерія Новодворська
20.05.2014

Валерія Новодворська

Всі ми коли-небудь повинні позбутися невинності і з’їсти гіркий плід з дерева пізнання добра і зла. 80 років тому Європа не оцінила лагідність і мудрість єврейського народу, який не вмів вбивати, а тільки лікував, вчив, винаходив, творив. Нагородою за цивілізованість став Голокост. Що ж, євреї згадали часи Іуди Маккавея і знаменитий поєдинок між вчорашнім нон комбатантом Давидом, людиною мирної професії, і моторошним бойовиком Голіафом, явним спецназівцем типу «дикого гусака» Стрєлкова, делегованого Кремлем займатись розбійництвом на суверенній українській території. І сьогодні, коли Європа намагається переконати ЦАХАЛ не нашкодити здоров’ю мирних палестинських терористів, вже пізно вчити ізраїльтян лагідності і миролюбства. Треба було в 30-40-х роках захищати євреїв від Гітлера, а в наприкінці 40-х і початку 50-х – від Сталіна і переслідування «космополітів».
 
Слава Богу, Україні і Героям – Європа дечому навчилася. Вона не намагається дати «Донецькій республіці» статусу палестинської автономії. (А чим погано: палестинська автономія колорадів, злісна, тупа зі своєю російською ГРУшною «Аль-Каїдою» на чолі.)
 
Шахідів повно, і навіть шахідки прикривають своїх хамасівців на барикадах і блокпостах. У палестинських терористів за спиною стоять Сирія та Іран; за камуфляжем і масками військових виборчих комісій б’є хвостом і клацає акулячою пащею огидний Левіафан: путінська Росія. Милому Путіну захотілося бути продюсером продовження фільму «Молитва про гетьмана Мазепу». Режисери в Кремлі неабиякі, куди Юрію Іллєнку до них!
 
Чомусь Імперію Зла не влаштовували мирні, богобоязливі, працьовиті українці, які так добре і так недорого працювали на Росію, до того ж християни, до того ж чудово володіють російською мовою. Путіну захотілося, щоб вони згадали навички, здобуті в гайдамаків, в Запорізькій Січі, в ОУН і в УПА. Що ж, вони згадали. Недобре вчитися вбивати, але сусідам Росії, схоже, без цієї навички не вижити. Гетьман Мазепа і Карл XII можуть змінитися наступною парою: Дмитро Ярош і Карл Більдт, або навіть Дональд Туск із Далею Грібаускайте. Україні дозволять зробити з божевільними, що вирішили з нею воювати від імені Москви, з кримсько-придністровським збіговиськом найманців все, що належить робити з бандитами і вбивцями, що мучать і топлять людей. Ще б! Європа в шоку, вона оберемками тягне до себе американську зброю і готова прикрашати системи ПРО ялинковим «дощем».
 
А у Росії є багато нахабства і ядерної зброї, але немає Петра. Петро I прорубував вікно в Європу, а Путін його забиває. Путін – персонаж «Хованщини». Це старовір, що пропонує Росії спалюватися на знак протесту проти існування багатого, освіченого і розумного Заходу. От нехай Путін, Шойгу і Рогозін і займуться цією справою, а ми подивимося на них з партеру Великого театру. Український Давид обов’язково переможе, тому що він мотивований: треба захищати себе, Україну, краще майбутнє без колючого дроту і без Голодомору.
 
Українські селяни вже одного разу зустрічали Голіафів із НКВС, ідучи в ліси цілими селами. А зараз у них ще й зброї навалом. Давиди з Майдану мають на своєму боці не тільки Бога, але і Європу, і США. Донецько-палестинська автономія узаконена не буде. Так, вона послужить Кремлю плацдармом для божевільних піратських набігів «колорадів». І все піде по нотах знайомої нам пісні: «Пусть ярость благородная вскипает как волна, идет война народная, священная война». І якщо колись свою появу в українських полях і степах СРСР виправдовував вигнанням гітлерівців, то у Путіна з виправданнями зовсім погано.
 
Про те, що агресія викликана бажанням виправити неправильні переконання членів партій «Батьківщина», УДАР і «Свобода» і віднадити майданників від Заходу, краще не говорити. А на захід від України теж же хтось живе: Угорщина, Чехія, Польща. Вони можуть подумати, що Путін і їх захоче від Заходу відваджувати. А політичні партії Європи почнуть задаватися питанням: а чи влаштовують Путіна їхні переконання? Тоді, мабуть, Європа, оминаючи запізнілі санкції, що потрапляють в брову, а не в око, заблагає НАТО про знешкодження і Путіна, і його держави. Отже, 18% колорадів хочуть померти за Сталіна і за владу совітів. Донецько-палестинські дані. Ще порахуйте відсотків 20 пасивних совітолюбів і мисливців провалитися в СРСР. А решта 62% мають право на нормальне життя і нормальне майбутнє? Так про кого повинен турбуватися тимчасовий український уряд? Про перебіжчиків чи про нормальних громадян України?
 
Звичайно, це нелегко – стріляти в живих людей, і мирні і добрі українські Давиди насилу засвоюють ці нові жорстокі правила. Євреям, народу Книги, теж було непросто це засвоїти. А зараз у них так добре виходить, що палестинські терористи тільки встигають скаржитися в ООН (між двома терактами). Точно так само, як донецькі сирітки: вб’ють десяток-другий українських солдатів і біжать скаржитися Росії; зіб’ють вертоліт – і знову скаржаться; спалять БТР – і знову крики і сльози. І чи бувають мирні бойовики? А чи можуть пособники бойовиків вважатися мирним населенням?
 
Чи треба було пілотам «літаючих фортець» відмовлятися бомбити гітлерівську Німеччину, щоб не нашкодити жителям Дрездена, Берліна, Гамбурга? Ті, хто ділив майно євреїв, кидав книги в багаття, кричав «Хайль Гітлер!», використовував на своїх фільварках працю рабів зі Східної Європи, – вони теж мирні жителі? Члени Союзу німецьких жінок з підрозділів ППО, гітлерюгенд із фаустпатронами – їх теж не можна було чіпати?
 
Війна – це відсутність вибору: треба або захищати своїх, яким розпорюють животи, або жаліти чужих, які своїми тілами прикривають військові об’єкти ворога. Путін, звичайно, не стане годувати палестинсько-донецьку автономію. Збирати на гуманітарну допомогу бандитам з автоматами – на це навіть у Кремля безсоромності не вистачить. «Громадяни, ми не місцеві, подайте на кулеметик». А жаль. Нехай Путін бере українських колорадів (без землі), приєднує своїх і створює з них собі резервацію. І нехай стане в ній довічним президентом, а ми оберемо кого-небудь новішого і розумнішого.
 
До речі, Мікеланджело створив Давида, а не Голіафа. І скульптори, композитори, художники і поети увіковічнюють подвиги українських Давидів. Я не бачу картини під назвою «Путін краде в України Крим» або скульптури «Агенти Росії вчать сепаратистів на смерть стояти на барикадах». Так що у російських Голіафів шанси погані: і на перемогу, і на місце в музеї. Хіба що в музеї окупації. Якраз у такому я була в Талліні. Половина експозиції – німецька окупація, половина – радянська. Тепер такий музей створять і в Києві.
 
Валерія Новодворська – російський політик, публіцист, журналіст, дисидент, правозахисниця
 
Публікацію статті у перекладі українською мовою здійснено з відома автора. Статтю взято з російського інтернет-видання Грани.ру.

20 травня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Олександр Мнацаканян: Вам, дорогі українці, доведеться вчитися вбивати ворога

13-05-2014 23:47 | Категорія: Військо, Національна безпека, Політика, Право, Росія, Статті, Суспільство, Україна

Те, що я хочу вам сказати, буде виглядати трохи не по-людськи. Але не сказати цього не можна.

Українці, друзі мої! 

У якийсь момент мене дуже порадували дружелюбність і невойовничість вашої армії. Не тільки місяць тому в Криму, а й раніше. Наприклад, коли під Севастополем на Фіоленті рядовий звертається по рації до лейтенанта з проханням перервати на 5 хвилин стрілянини і дати пройти цивільним вздовж берега моря.

Зараз же ця дружелюбність мене зовсім не радує. За 23 роки незалежності ваші солдати не брали участь ні в одній війні. Ну, хіба тільки УкрБат на Балканах порох нюхав небагато. Ветерани Афганістану – ті в переважній більшості у відставці або на високих посадах, не пов’язаних з бойовими діями безпосередньо. З усією очевидністю, у українських військових немає ані звички, ані бажання вбивати.

Росія ж у цей час вела постійні війни. Тільки за останні роки – Чечня, Дагестан, Грузія (Осетія і Абхазія). Російські військові звикли вбивати. Вони звикли до того, що противник має бути знищений, звикли до вивернутих кишок та відірваних кінцівок – своїх та чужих. До того, хто вижив – дають ордени, зірочки та іноді навіть гроші. Крім того, у них немає ніяких комплексів по відношенню до цивільного населення. Вони звикли до того, що можна стріляти по мирних громадянах, влаштовувати облави і зачистки, не несучи за свої злочини ніякої відповідальності.

 

З розмов з українськими колегами я зрозумів, що вам просто невідомі наші реалії і способи ведення війни. Перерахую їх коротко:

Стрільба тактичними ракетами «Точка-У» по містах і селах з великою кількістю мирних громадян (Комсомольське, Грозний – Чечня; Поті – Грузія). Ракетні обстріли і житлових кварталів з ??РСЗВ, вертольотів і бомбардування з літаків. Каральні операції в Нових Алдах (60 мирних громадян в один день, включаючи людей похилого віку, жінок і немовлят + грабежі та підпали будинків) та Самашках (більше 100 мирних жителів за 2 дні) – це тільки 2 найяскравіших і відомих прикладів.

Побої і приниження полонених солдатів (російська пропаганда їх називає бандитами, як і ваших побратимів) – подивіться в мережі кадри з села Комсомольське в Чечні. Справа Буданова (зґвалтування і задушення чеченської дівчини Ельзи Кунгаєвої російським полковником), справа Ульмана (розстріл машини з вчителями – помилково і подальше вбивство поранених – вже свідомо), справа Лапіна (тортури і знущання над затриманим з подальшим вбивством – за те, що Зелимхан Мурдалов «не так подивився»), справа Худякова і Аракчеєва (невмотивоване вбивство на блок-посту водіїв Камаза) – це тільки те, що вдалося довести до суду, але таких «персоналізованих» випадків десятки, якщо не сотні.

Рови і ями з десятками невпізнаних трупів після зміни дислокації російських підрозділів. Фільтраційні табори, де полонених солдатів противника і просто людей, що випадково потрапили, цькували собаками, катували струмом, обливали на холоді водою, тримали в ямах з хлоркою, відрізали вуха, калічили на дибі. Нескінченна низка грабежів і підпалів; зґвалтування, побиття, спалення живцем. Кілька тисяч зниклих без вісті після незаконних затримань будинку в ході «зачисток» (я майже поодинці в 2003 році за місяць роботи назбирав більше 700 випадків).

Це не означає, що всі ці методи будуть застосовуватися в Україні. І передісторія інша, і команди інші, і стосунки теж. І це не означає, звичайно, що всі російські військові такі. Але така система, пануюча в російській армії, за якою йдуть слідом каральні підрозділи ОМОН («Беркут» по-вашому). І такий досвід російських підрозділів в Чечні (в-основному) та Грузії.

Я розумію, що це страшно, що можлива перша реакція – здатися, щоб уникнути всього цього кошмару. Я абсолютно не хочу вас лякати, дорогі українці. Але я хочу, щоб у вас не було ілюзій щодо того, з ким (а головне – з чим!) Ви маєте справу. Я хочу вас попередити заздалегідь. Щоб ви не дивувалися, не говорили «так як вони можуть» та іншу гуманітарну нісенітницю. І щоб ви розуміли, що фраза «Добре відзначили свято» і подальше радісне «ги-ги» з недавнього перехоплення переговорів по мобільнику – напевно не фейк. Федерали так розмовляють, так думають і так дихають.

Є ймовірність, що в Україні увійдуть російські війська. Якщо хтось вибере здачу – це його справа, це теж можна зрозуміти. Але той, хто вибере шлях опору окупантам – незалежно, буде це партизан або військовослужбовець регулярної армії – повинен битися по-справжньому. Без сантиментів і комплексів.

Вам, дорогі мої, доведеться вчитися вбивати ворога. І вчитися треба терміново і тільки на «відмінно». Часу на експерименти і на перездачу у вас не буде.

Олександр Мнацаканян, Москва

Джерело

15 травня 2014


... 6 ...




  Закрити  
  Закрити