Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 7 ...

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Валерія Новодворська «Героям Слава!»

14-07-2014 23:15 | Категорія: http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Наша історія' rel='category tag'>Наша історія, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Новини' rel='category tag'>Новини, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Росія' rel='category tag'>Росія, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Солідарність' rel='category tag'>Солідарність, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Україна' rel='category tag'>Україна

Померла Валерія Новодворська — вістка розлетілася блискавкою по Україні. І відразу питання: «від чиєї кулі?» Якось її ім’я вже чотири десятиліття супроводжувалося свистом куль і дивною загадкою її протистояння монстру, настільки одверто, що було страшно за неї.

А вона не боялась. В її шляхетному роду були воєводи і лицарі. В глухому 1950 році в білоруському містечку Барановичі нікому не снилося, що новонародженій дівчинці Валерії випаде на долю підняти їхні бойові штандарти і штурмувати глухі стіни Кремля. А в укріпленні тих стін брали участь її батьки і діди. То ж не дивно, що коли вона звільнилася від комуністичного обману, то про своє пробудження хотіла оповістити весь світ — в 1969 р. з балкону Палацу з’їздів віршованим памфлетом «Спасибо, партия, тебе».

http://maidanua.org/... rel='prettyPhoto[gallery1]'>http://maidanua.org/... alt='BsYnCX_IUAAt6AB' height='410' width='500'>

Валерія Новодворська, молода, до першого заточення в психушку

Нечувана сміливість дівчини шокувала партію. До ув’язненої приставили найкращих партійних психіатрів, які своїми ліками спотворили дівчині обличчя і сподівалися, що спотворили психіку. Але вона тільки посивіла у свої 22 роки.

Звичайно, вона належала до правозахисного руху. Але її цікавив передусім захист особи перед нелюдським режимом насильства і неправди. Захист борців за свободу, тільки не захист усередненого конформізму, який тягнеться туди, де тепліше і зручніше. І тому вона не «була», а назавжди залишається на барикадах нонконформізму, захисницею чести і гідности людини.

Ім’я Валерії Іллівни дороге і близьке багатьом народам, що стали на шлях боротьби за волю. В її руках — прапор волі — над головами чесних і одважних.

Мало публіцистів, що їх читають усі. Мало є поетів, чиє слово так притягує. Негусто тих, що так влучають у ціль. У роки ув’язнень і заслань багато хто повторював магічні слова про долю тих, що вибрали дорогу чести і поклали життя за волю і гідність у темні часи царів і вождів імперії:

Что вам светило прежде

На этом небе черном?

Наверное надежда…

А может обреченность?

За тими словами вимальовувались етапи до Сибіру «споборники святої волі», що йшли і йшли назустріч зорі, яка тільки вгадувалась попереду. Моторошні слова, що тривожили дівчину і лякали її сучасників.

Її активність у роки падіння імперії зла можна було б пов’язати з гаслом «Демократичний вибір Росії». Але то була тільки мрія. Її прямота і одвертість шокували і посткомуністичних суддів, тільки вони ледве стримували себе за «браком доказів» для нового ув’язнення і остраху світового скандалу.

Її рідкісний дар — чуття правди, схоплювання глибинної суті явищ і вміння передати це в слові — цей дар не підсудний! Книги її говорять за себе самими заголовками.

Над пропастью во лжи.

Мой Карфагон должен быть разрушен.

По ту сторону отчаяния.

Прощание славянки.

Поэты и цари.

Валерію Новодворську любили і ненавиділи.

Валерія Новодворська любила — і теж була послідовна в ненависті до старої незмінної лжі. Звичайно, вона проти Росії Путіна, де та лож омолоджується, як голови гідри.

Конформіст наполоханий тим, що вона не просто «за правду», а стає на барикади сьогоднішньої боротьби за правду. В пошуках нелукавої церкви вона записується в парафію Української Автокефальної Православної Церкви.

В пошуках чесної позиції вона, москвичка, одверто стає проти російської фашистської держави з її вождем Путіном.

Але Валерія Новодворська послідовна до кінця: вона складає військову присягу на вірність Україні! Безперечно, її ім’я буде увіковічнене і серед лицарів свободи, і серед Героїв, що захищають нині Україну, як форпост демократії.

Герої не вмирають.

 

Євген Сверстюк

Ніна Матвієнко

Олександра Матвійчук

Леонід Плющ

Євген Захаров

Василь Овсієнко

Раїса Руденко

Орися Сокульська

Вадим Скуратівський

Микола Горбаль

Галина Севрук

Людмила Семикина

Олександер Согуняко

Олесь Шевченко

Зорян Попадюк

Кузьма Матвіюк

Ігор Жук

Микола Плахотнюк

Йосиф Зісельс

Мирослав Маринович

Ігор Калинець

Стефа Шабатура

Зіновій Антонюк

Олекса Різників

16 липня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Российско-украинская война


http://durdom.in.ua/... title='Российско-украинская война' alt='Российско-украинская война' align='right'> Россия достаточно поднаторела на фронтах информационной войны. Сказываются годы опыта и закалки. Промывать мозги своим гражданам там научились достаточно эффективно. Теперь взялись за европейцев. Европейцы непуганые, если знать подход, им лапши навешать на уши еще проще. Нужно просто соблюдать некоторые правила.
 
Европа конечно не схавает бред про педерастический диктат и загнивающий Запад, потому что сама является Западом. Подобные низкопробные байки россияне приберегли для неграмотных украинских старушек. К Европе нужен другой подход – надрывные крики о нарушении прав человека, жалобы, петиции, страшные рассказы об ужасах фашистов-карателей. Россияне, ни в грош никогда не ставившие ничьи права, привыкшие с легкостью убивать людей, без разбора – свои это или террористы, прекрасно понимают, что нужно делать, и предстают перед европейцами в роли самой несчастной и гонимой нации на свете.
 
«Save Donbass people from Ukraine» -  пишут они в социальных сетях на языке ненавистных англо-саксов - «Спасите наших ребят», «Спасите Славянск».
 
Это только кажется, что Путину совершенно наплевать на мнение Запада. Ему далеко не наплевать. Поэтому и появляются тысячи людей с англоязычными плакатами. Поэтому в Европе на российские деньги вещают телеканалы, повествующие об ужасных преступлениях украинских карателей и Путине-миротворце. Поэтому фейки российских СМИ гуляют по странам Европы, где не разбираются, правда это или ложь.
 
«В Украине идет гражданская война. Реакционное правительство подавляет демократию, расправляется с мирными жителями Донбасса, которые совершенно случайно раздобыли откуда-то танки и «Грады», - надрывается российская сторона.
 
Задача Кремля – убедить мир, что в Украине идет такая себе локальная внутренняя резня между местными аборигенами. Племя тутси против племени хуту. А Россия тут совершенно не причем. Российское оружие? Какое оружие, все захвачено у украинской армии. Российские танки? Какие танки, все танки повстанцев собраны из старых запчастей в гаражах под Ровеньками. Россия упорно твердит, что украинцы убивают друг друга без всякой посторонней помощи, стараясь убедить мир, что никоим образом не участвует в этом.
 
Тактика, конечно, дает свои плоды. Версия, придуманная россиянами, очень нужна тем, кто хочет под разными предлогами продолжить сотрудничество с РФ и получать от нее деньги. Раз украинцы убивают друг друга сами, нет никакого российского вторжения и никакие санкции не нужны. Раз российских войск в Донбассе нет, можно продолжать строительство Южного потока. За выдумки российских геббельсов, как за спасительные соломинки, хватаются все, кто заинтересован в кремлевских денежках.
 
Украина проигрывает Путину информационную войну, и дело тут не только в деньгах. Сейчас мир слушает нас и без них - слишком велико внимание общественности к военным действиям в европейской стране. Украина предоставляет миру недостаточно доказательств российского вторжения. Украина не называет АТО в Донбассе тем, чем она является на самом деле – войной против российской агрессии.
 
Кричать об этом необходимо каждый день. Российско-украинская война – вот как нужно называть то, что происходит на восточной границе. Да, конечно, Москва не объявляла войну Киеву, но один регион Украины уже оккупирован, а в двух других идут боевые действия с применением танков и артиллерии, пересекающей российскую границу. Если войны нет, то почему в Крыму ходят рубли, а в Донецке заправляют граждане России Гиркин и Бородай? Почему Россию из Донбасса уходят рефрижераторы с гробами? Наконец, почему простой российский пограничник Артем выставляет в Инстаграме фотографии российской бронетехники, пересекающей границу Украины на участке «Изварино – Донецк РФ»? Если между нашими странами нет войны, то что у нас делают российские БТРы?
 
http://durdom.in.ua/... alt='' style='max-width:550px;' align='middle'>

 
Против Украины осуществляется военная агрессия. Постыдная, подлая и позорная агрессия, которая прикрывается пустой болтовней о «гражданской войне». Сколько бы продлилась эта война без российского вмешательства? Началась ли она бы вообще без зеленых человечков, без славянских «поребриков», вежливых людей,  реконструкторов гиркиных из Москвы и разбойников-бабаев из Краснодара? Вина за сотни смертей украинских военных и гражданских, погибших под ударами российских «Градов», лежит на российском руководстве. Россия несет в Украину смерть.
 
Save Ukraine from Russian invasion – вот что должна кричать на весь мир Украина, вот что должны размещать в социальных сетях украинские граждане, вот, о чем должна писать украинская пресса. Агрессор терзает нашу страну. Его танковые колонны углубляются в нашу территорию. Его беспилотники кружат над позициями наших солдат и корректируют огонь. Каждая детская смерть, каждый разрушенный дом – на совести российских оккупантов, разжегших этот конфликт в мирной стране, где никто не стрелял за все годы независимости.
 
«Российско-украинская война» - так отныне нужно именовать в прессе события, происходящие в Донбассе. Жители Украины обязательно должны это понимать. Хватит сказок о братских народах. Агрессор пришел на нашу землю, чтобы нас уничтожить.


Станислав Кметь (13.07.2014) durdom.in.ua

14 липня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Володимир Єрмоленко: Про відмінність між українським та російським націоналізмом

11-07-2014 09:32 | Категорія: http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Культура' rel='category tag'>Культура, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Наша історія' rel='category tag'>Наша історія, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Росія' rel='category tag'>Росія, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Статті' rel='category tag'>Статті, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Суспільство' rel='category tag'>Суспільство, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Технології' rel='category tag'>Технології

Український націоналізм пов’язаний з визвольним рухом, і головним його словом є “свобода”. Свобода, воля: я хочу бути вільним, хочу робити те, що волію, те, що хочу. “Свобода” як партія є лише несвідомим наслідком цього загального відчуття. — Є логічний крок далі – помислити свободу як цінність для індивіда, а не лише для народу. Це той крок у бік лібералізму, який латентно присутній в українському націоналізмі

Російський націоналізм пов’язаний з рухом експансивним, з рухом захоплення та колонізації, тому його головним словом є не “свобода”, а “могущество”. “Могущество”, “могу”. Я щасливий, що можу там, де інші не можуть. Що можу зробити так, щоб інші НЕ могли. Логічний крок далі – а) будувати імперію, яка упокорює інших, б) мислити могутність, волю до влади, “здатність-поставити-себе-на-районі” (а не свободу) як головну цінність для індивіда

український націоналізм є емоцією окупованих. Він прагне звільнення. Російський націоналізм є емоцією колонізаторів. Він прагне могутності та поневолення.

свобода, звісно, є і цінністю російської культури, від Чаадаєва до Бердяєва. Але це свобода посеред тотального моря могутності. Надзавдання метафізичної свободи (утопічної і фантазійної), коли фізична та політична свобода неможлива.

https://www.facebook...>Джерело

12 липня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат
Російський фашизм
Його ключова ознака — визнання прав одного народу та нехтування інтересами інших


http://www.umoloda.k... alt='Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.'>

Для з’ясування сутності поняття «фашизм» спочатку звернімося до Вікіпедії, зокрема її російської версії. Останню автор використав тому, щоб не було зайвих підстав в упередженості. Отже, у відповідній статті можна прочитати, що фашизм — це узагальнена назва ультраправих політичних рухів та ідеологій, яким властиві диктаторський лад із притаманними для нього виявами націоналізму, культу особи, мілітаризму і тоталітаризму. У статті також сказано, що слово «фашизм» походить з італійської мови та означає «пучок, в’язанка».

Додамо, що в українській та російських мовах існує слово «фашина». Нею називають в’язанку з гілок, якою в минулому кріпили дно і береги річок від розмиву. Нині цей вид кріплення майже не використовується, тож зазвичай при слові «фашизм» згадують його політичну та ідеологічну сутність.

 

Cаме ці названі вище складові фашизму стали невід’ємною ознакою сучасної Росії. Більше того, російський фашизм набуває все більшого розмаху. За приклад можуть правити діяльність фашистських організацій (їх у Росії вже кілька десятків), фашистські шабаші та убивства на національному ґрунті.

Та повернімося до окремих складових фашизму. Почнімо з культу особи. Відомо, що нинішній президент Росії Володимир Путін був призначений виконуючим обов’язки президента 31 грудня 1999 р. Владу йому було передано відповідним указом Бориса Єльцина. Згодом кілька разів Путіна президентом обирали і переобирали.

Як видно, вже майже 15 років Путін фактично очолює величезну країну. Щоправда, дехто згадає перерву в кілька років на посаді прем’єр-міністра. Проте його роль хоч і не була першою, але й не другою.

За ці без малого 15 років російські ЗМІ, зрозумівши веління часу, спромоглися в особі Путіна сформувати образ людини-бога, людини-супермена. Куди там Шварценеггеру та Стівену Сігалу! Тож невипадково, що не лише в Росії, а й в Україні можна почути: «Тільки Путін»!

Друга складова фашизму — мілітаризм, що також є характерною рисою сучасної Росії. За даними вже згаданої Вікіпедії, витрати Росії на оборону сягають 71 млрд. доларів, поступаючись лише витратам США та Китаю. При цьому населення США перевищує населення Росії більш як удвічі, а Китаю — на порядок. Для прикладу, витрати України оцінені в 2,4 млрд. доларів, що менше, ніж у Росії, у 30 разів. Якщо згадати, що Росія втричі перевищує Україну за населенням, маємо, що ця країна на порядок більш мілітаризована, ніж ми.

Тут, між іншим, значною мірою криється відповідь на питання, яке мимоволі виникає при відвідуванні Росії: «А де багатство, яке ніби тут має бути?» Зрозуміло де — велика його частина витрачається на армію та її озброєння.

Про далеко не миролюбну сутність Росії свідчить і її військова доктрина. У ній (стаття 22) сказано про право Росії застосовувати ядерну зброю, навіть якщо інша сторона таку зброю не застосовує. Дослівно сказано й таке: «Рішення про застосування ядерної зброї приймається президентом Російської Федерації». Як видно, від однієї лише людини залежить доля мільйонів, а можливо, й сотень мільйонів людей.

Тепер кілька слів про тоталітаризм, яким вважається політичний режим, де беззаперечно панує контроль держави над усіма аспектами життя суспільства. Аби зрозуміти його сутність, варто лише порівняти можливість демонстрації своєї громадянської позиції в Росії та Україні. Правильною в Росії є лише позиція Кремля. Крапка.

Насамкінець про першу зі згаданих рис фашизму, а саме націоналізм. Загалом ним вважається ідеологія, в якій проповідується відданість своїй нації. Нічого поганого тут ніби й немає. Але це тільки тоді, коли відсутні інші складові фашизму, які перелічено вище. Коли ж вони очевидні, в націоналізмі з’являється зверхність однієї нації до інших.

Наскільки ця зверхність очевидна, можна переконатися, хоч раз відвідавши Росію. Мешканці навіть глухого російського села, куди продукти завозять двічі на тиждень, часто показують зневагу до гостя з України. Тепер до цієї зневаги додалася й агресія.

Цікавим є аналіз причин російської зверхності, яка є важливою складовою фашизму взагалі. На думку автора, вона, а також так звана російська унікальність беруть коріння від природних особливостей цієї країни. За умов, коли ґрунтово-кліматичні умови не найкращі, вижити людям у минулому допомагало їх об’єднання. Вкотре пригадаємо первісний зміст слова «фашизм»: «пучок, в’язанка». В Україні, де природні умови незрівнянно кращі, ніж у Росії, великої потреби в цьому не було. Відмінною рисою українців від росіян є більший індивідуалізм. Наявність цих рис позначилася на історії не лише Росії чи України. У першій половині XIII ст. об’єднання монголів, яких іще називають монголо-татарами, дісталися Центральної Європи. Монгольська імперія навіть перевищувала площу, яку нині має Росія.

Згодом на північний схід від України почала зростати могутність Московії. Її територія, так само, як і держави монголів, збільшувалася мов на дріжджах. Головною передумовою такого швидкого зростання була практична відсутність населення в Сибіру. Між іншим, подібні умови склалися на півночі Америки, де також сформувалася величезна за розміром Канада. Можливо, вона була би і більша, але самої землі там менше.

Підкоривши Сибір і зміцнившись, Московія, а згодом Росія почала просуватися на захід — і теж небезуспішно. Щоправда, тут довелося не раз повоювати. Зрештою і виникла найбільша за розміром Російська імперія.

Додамо, що на російську ментальність досить сильно вплинуло уже згадане панування монголів, яке виявилося у повазі до влади. Якби не Ленін, можливо, тут і досі існувала б монархія. Утім, певною мірою вона таки існує.

Коли країна велика і потужна, її населення хоч-не-хоч уражає вірус унікальності та зверхності до інших. Це навіть при тому, що інші країни можуть бути багатшими. Залишається важливий аргумент — ми найбільші!

У 1991 р. імперія розпалася на окремі шматки. Найбільшим виявився той, що отримав назву Росія або ж Російська Федерація. Що ж до інших, то там почалося створення держав на національній основі. Тодішня центральна влада протидіяти цьому не могла, оскільки нереально перемогти, одночасно воюючи на 14 фронтах (нагадаємо для молодих читачів, що Радянський Союз складався з 15 союзних республік).

Але незадоволення від втрати частини «своєї» території в Росії залишилося. Відповідним, далеко не дружнім, сформувалося ставлення росіян до народів, що були у складі СРСР, але не схотіли бути під владою Росії.

Зрештою, російський націоналізм, який перетворився на фашизм, став невід’ємною сутністю Росії, її внутрішньої та зовнішньої політики. У самій Росії його «не помічають», натомість відкриття української (білоруської, грузинської, казахської) школи сприймають як пряму загрозу. До речі, правильно сприймають. Адже зростання націоналізму (читай — патріотизму) в державах, які колись входили до складу СРСР, означає крах примарних надій на відновлення імперії.

Напевне, кожен звернув увагу на безліч разів повторену тезу про необхідність захисту російськомовного населення. Це улюблена теза російських політиків і російських ЗМІ. Аби надати їй більшого правового змісту, кількість того російськомовного населення свідомо завищують. Водночас важко пригадати, щоб у цьому «захисті» враховувалися інтереси інших народів. Про загальнолюдські цінності тут, звичайно, забувають. Ось це і є справжній фашизм — визнання прав одного народу та нехтування інтересами інших.

Зрозуміло, що ворогами Росії здавна вважалися носії національної ідеї неросійських народів. Їх переслідували, їх ув’язнювали, їх фізично знищували. Що ж до обливання брудом та навішування ярликів — про це навіть немає й мови. Немає сумніву, що скоро дістанеться й новообраному Президенту України Петру Порошенку. Адже, на думку більшості росіян, такого просто не може бути, щоб хтось був кращим за їхнього президента.

Отже, розпочата війна Росії проти України та підтримка цього нападу значною частиною російського населення цілком зрозуміла, але не виправдана. Цю війну можна було передбачити і відповідно до неї підготуватися. Тепер же ми маємо численні жертви і втрату частини території.

Які ж висновки? Найбільшим осередком фашизму у світі є Росія. Оскільки російський фашизм має об’єктивне походження, він є масовим і сильним. Він є прямою загрозою не лише Україні, а й багатьом іншим країнам, насамперед тим, які раніше входили до складу Російської імперії. Як свідчить історія, зокрема історія Другої світової війни, вилікувати фашизм неможливо — його можна лише перемогти. Перемогти російський фашизм можна лише у тривалій боротьбі, об’єднавши сили багатьох країн.

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,
доктор географічних наук

9 липня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат
http://durdom.in.ua/... alt='' style='max-width: 550px;' align='middle' height='456' width='457'>

9 липня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Євген Шаповалов: Це і є справжній фашизм…

02-07-2014 23:45 | Категорія: http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Донеччина' rel='category tag'>Донеччина, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Кримінал' rel='category tag'>Кримінал, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Наша історія' rel='category tag'>Наша історія, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Новини' rel='category tag'>Новини, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Події' rel='category tag'>Події, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Право' rel='category tag'>Право, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Протест' rel='category tag'>Протест, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Солідарність' rel='category tag'>Солідарність, http://maidanua.org/... title='Подивитись всі публікації в Суспільство' rel='category tag'>Суспільство

Коли у нас в Олексієво-Дружківці люди з зосередженими обличчями на початку квітня почали лаштувати блокпости, – всі всміхалися. Пройшло три місяці і жах поселився в кожну селищну хату. Пройшло три місяці, і чи зрозуміли ми ту безвихідь, у яку вштовхнули всіх нас? Чи отямилися від тих бравурних свят-референдумів, мітингів і зібрань з триколорами? Чи нарешті, задумалися, що з нами буде далі?

Наш видатний земляк Олексій Іванович Тихий писав про нас: «Люблю свою Донеччину, її степи, байраки терикони й лісосмуги. Люблю її людей, невтомних трударів ланів, заводів, шахт…».

http://maidanua.org/... rel='prettyPhoto[gallery1]'>http://maidanua.org/... alt='10527415_685818294789078_8144824742147766347_n' height='480' width='640'>

В червні донські козачки-сепаратисти, разом з озброєними «ополчєнцамі» збили меморіальну дошку, присвячену Олексі Тихому на фасаді бібліотеки імені Лесі Українки. В той же час вони зруйнували пам’ятну стелу Тихому на подвір’ї школи в Олексієво-Дружківці, в якій Олексій Іванович навчався, а потім викладав. Вони панічно бояться Олекси. Тому це робиться вже не вперше, і тепер нарешті ясно, хто все це робив…

За що ж спогад про людину, яка любила нас, бажала нам щастя, і за це віддала своє життя, – вбивають наші сьогоднішні «благодійники»? Мало того, що вони відібрали в нас спокій, зруйнували бізнес і економіку, забирають майно, машини, вбивають і калічать. Вони намагаються забрати у нас пам’ять. Це і є справжній фашизм…

4 липня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Чергова річниця

 Сьогодні минає чергова річниця з моменту, коли німецький нацизм і московський комунофашизм зчепилися у лютій борні за світове панування. Борні, яка коштувала мільйонів людських життів. До 22 червня 1941 року німецький націонал-соціалізм та московський більшовизм ішли поряд, допомагаючи один одному ? вишколом військових, матеріалами тощо. Вони почали ділили Європу, святкуючи разом свої перемоги. День 22 червня 1941 року змінив відношення між ними ? хижаки перегризлися. Чи не першии їхніми жертвами стали українці. Захопивши за згоди Гітлера Західну Україну, московські більшовики, згідно своїх московських традицій, почали винищувати українську еліту.Тюрми Львова та інших міст, містечок, селищ Західної України були переповнені людьми, основним гріхом яких була їхня українськість. Дика орда насаджувала своє ординське світосприйняття. 22 червня застало їх вросполох ? треба було негайно замітати сліди злочинів. Почалося масове вбивство безневинних в'язнів ? їх розстрілювали, різали, розпинали на хрестах, замуровували живцем у камерах, ховали в землі напівживими, а то й живими. 

Ті, що залишилися жити після страшних випробувань другої світової війни, мусять ці жахіття пам'ятати і усвідомлювати, не допускаючи їхнього повторення.

Але ось через більш як півстоліття в московській державі відроджується уже московський нацизм і фашизм. Знову, тепер уже політичні та духовні проводирі росіян, у своїй лютій ненависті до всього українського заперечують саме існування уУкраїни і українців. Саме це звучить із уст президента Росії, патріарха їхньої церкви, безперервно прокручується на всіх телеканалах, зомбуючи простих росіян, створюючи з українців образ ворога. Вони знову прагнуть вбивств, крові, мордувань. Цього разу все починають зі сходу України.

Ми повинні не допустити повторення страшних трагедій минулого. Мусимо вимагати міжнародного суду над злочинцями ? Януковичем, Путіним та їм подібними, які розпалюють міжнаціональну та міжнародну ворожнечу, руки яких уже по лікті у крові.

Ми, українці, мирний і доброзичливий народ. Через наші землі завжди проходили торгові та мандрівні шляхи ? з півночі на південь, зі сходу на захід. Контактуючи з різними народами, ми вміємо жити у злагоді та мирі. Але коли на нашу землю приходять, щоб заперечити саме наше існування, щоб знищити нас ? мусимо перемагати ворога. Це єдиний вихід, щоб вижити і недопустити страшної третьої світової війни, в яку втягують людство безвідповідальні московські політики. Згадаймо ? виникнення і першої, і другої світових воєн пов'язано саме з московською політикою. Україна повинна врятувати людство від чергової трагедії. Мусимо відчувати і справджувати цю відповідальність.

 

22 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Як виростає Україна


Як виростає Україна Колись, через багато років, коли все це затихне і почне забуватись, коли ветерани війни стануть рахувати роки до пенсії, а сліди боїв заростуть степною донбаською зеленню - знаєте, як ми будемо згадувати ті часи?
 
Ні, звісно ж і Євромайдан, і 'Кримняші', і Хуйло, і збещещений Бабай, і 'Куля в лоб', і Юля в колясці і багато іншого - це все пригадається за святковим чи поминальним столом. Але це все - антураж, фон, красива вітрина. А от суть всього, що відбувається зараз і ще буде відбуватись - як вона виглядатиме тоді? Що напишуть у підручниках історії для наших внуів про ці місяці, можливо, роки. Як охарактеризують цей період наші нащадки?
 
Як час, коли крізь замшіле і прогниле тіло УРСР почала проростати Україна. Справжня, не бутафорсько-шароварна, чи офіційно-показова - а справжня, від душі і серця, з кров'ю і слізьми. Україна. Нарешті своя країна, вистраждана і відвойована, а не отримана у подарунок від 239-ти маленьких поросят.
 
Ось подивіться це відео.
 

 
Це Нікополь. Дніпропетровська область. Яка, який, які - були чим завгодно, але не Україною. Де говорили і говорять в абсолютній більшості на русском язикє. І говоритимуть ще довго, так. Але тепер це - уже інший Нікополь. Інша Дніпропетровська область. Тепер цей регіон - як і багато інших, як моє рідне Запоріжжя і Миколаїв, як Одеса і Херсон - має чітку національну ідентифікацію.
 
Всі ці довгі роки квазінезалежності і псевдоіснування в Україні не знімалось з порядку денного питання - як зробити, аби Україна знов стала Україною. Точніше, на Україну перетворилась УРСР. Різні ідеї придумували, теорії. А воно он як все просто виявилось. Просто - і, так, водночас дуже важко. Бо за цю самоідентифікацію, за перетворення населення в націю це саме населення платить кров'ю. Але інакше, мабуть і не буває.
 
Це, знаєте, як національний гімн. Його не можна написати в угоду царю, генсеку чи президенту. Він народжується в війні і для війни. Як 'Віійськовий марш Рейнської армії' (тепер відомий як 'Марсельєза'), або 'Пісня польських легіонів в Італії' ('Мазурка Домбровського'/'Єще Польска нє зґінєла'). Тоді він стає символом і пісенним втіленням нації. Бо вона народжується - чи відроджується - разом з ним. Наш гімн існує давно, але лише тепер для нас - і для прийдешніх поколінь - наповниться справжнім змістом. Як і інші символи - наприклад, День Незалежності. Або День української армії.
 
Поверніться до відео. Колись давно, до війни, ті триколори б не викликали аніякої реакції. Та навіть на Галичині, думаю, не те що на Січеславщині - ну їде собі фрік і їде, хто зна, що у нього в голові. А тепер це настільки чіпляє людей, що це не поясниш простим бажанням 'побикувати'. Це вже інше. Воно зле, так - але яким це почуття може бути зараз, коли Україна фактично відвойовує свою незалежність? Це колись потім ми, можливо, знову станемо добрими і почнемо ставитись до російських прапорів спокійніше, як потихеньку відновлюються нормальні стосунки в колишній Югославії. Поки що українці будуть злими. А кацапи - мертвими. Бо це наш - і їх - вибір.
 
Коли я бачу такі випадки, випадки, в яких людина готова стати злою заради своєї (!) Батьківщини - я упевнююсь в тому, що Україна таки відбувається. Відбувається рівно так само, як і десятки, сотні держав до неї - війною, кров'ю і злістю. І це повторення говорить якраз про те, що це всерйоз і надовго. А якщо говорити про нас, наше покоління, якому зараз від 20-ти до 40-ка - то назавжди.
 
P.S. Ну, а побічні ефекти - наприклад, росіяни вже починають скиглити, мовляв, дожились до того, що по голові за наш флаг можна отримати 'на Украине'... Так не ми цю війну почали. Не нам і пожинати негативні її плоди. У нас своє. Рідне.

V.Mylenko (20.06.2014) durdom.in.ua

21 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат

Отчего Россия звереет на Украину

RSS 
Отчего Россия звереет на Украину
А звереет она оттого, что Россия – это старая, слепая кобра. Она еще может бросаться, плеваться и убивать, но уже совсем не в тех количествах, как ранее.
 
О каких погибших вы ей рассказываете на Донбассе? Для нее это не жертвы, Россия своих людей миллионами истребляла и не сожалела, а вы говорите ей о погибших солдатах. Бросьте. Россия – это синоним Смерти. Смерть ее только возбуждает и молодит.
 
Сейчас старая мерзкая лживая Кобра бесится оттого, что рядом с ней молодая и красивая Украина. Украина - интересная всему миру. Интересная искренне, а не как дешевая провинциальная бензоколонка. Кобре ложный почет оказывали только за деньги, а Украине за благородство и дерзость в защите своего достоинства. Весь мир восхищался Майданом, потому что ничего подобного ранее не видел. Завистливая Кобра выбрасывает миллиарды долларов ради того, чтобы лицемеры со всего мира, падкие на легкие деньги, поработали массовкой и потешили больное эго, бесноватой старухи.
 
Именно от Майдана у Кобры сорвало резьбу и плешивая решила ускорить свой конец. Мы наблюдаем последний шабаш ядовитой гадины. Охотники уже зарядили свои ружья. Добивать гадину будут аккуратно, чтобы пострадало как можно меньше людей.
 
Бесится беззубая старуха чуя скорую кончину да оттого, что недорезала. Не успела. Столько столетий резала не покладая рук, а все равно остались людишки не согласные быть в ее змеином ярме. Не смогла уничтожить татар, поляков, украинцев, грузин, чеченцев, финнов, литовцев. Боже, скольким же народам эта мерзкая тварь принесла несчастья в дома.
 
Россия – это самая подлая и самая кровавая империя в истории человечества. День ликвидации этой Империи Зла нужно объявить всемирным днем памяти народов, которые погибли от гнета российской мерзости.
 
Хватит опровергать маячню этой мерзкой и вонючей старухи. Смейтесь ей в мерзкую кацапскую харю и не обращайте внимание на то, что она шамкает своим беззубым вонючим ртом. Смех сведет ее в могилу быстрее, чем призывы к ее прогнившим мозгам или к давно пропитой совести.
 
Все что мы видим сейчас в исполнении России, это истерика старой, сдыхающей гадюки, которая бесится понимая, что она отправится в ад, а нормальные нации останутся жить, поживать и добра наживать на этой прекрасной планете.
 
Давайте поможем нашей ядовитой старушке поскорее отправится в преисподнюю. Черти ее уже в нетерпении. Право они долго ждали такого желанного клиента.
 
Русь была, есть и будет только одна, Киевская. Второй не было и не нужно!
 
Russia Must Die!

© Alex Zavodyuk [19.06.2014] | Рейтинг: 47.2/87 | Переглядів: 5015

20 червня 2014

Кондрат Василь, користувач 1ua
Василь Кондрат
Фашистська матриця Росії
Історія гітлеризму як сучасний російський «путівник»

Костянтин РОДИК   

http://www.umoloda.k... alt=''>
Людська психіка влаштована так, що страхітливі образи автоматично скидаються до підсвідомості, унеможливлюючи травматичне розуміння жаху. Психоаналітик К.Г.Юнґ назвав цю властивість «витісненням». Усі роки незалежності Росія була для української колективної підсвідомості класичним прикладом витіснення. Авжеж, кого тішитимуть роздуми про неможливість позбутися сусіда-бандита за благеньким тином. А надто, коли він іще й ідейний, тобто фашист. Через те, мабуть, і лишилися майже непрочитаними сучасні переклади західних наукових праць, що аналізують спадкоємність режимів Лєніна, Сталіна, Гітлера й Путіна. Не хотілося пускати у свідомість моторошну думку, що нинішня українська ситуація мало чим відрізняється від чехословацької зразка 1938-го.

До таких невідрефлексованих нашим суспільством книжок належить дослідження німецького історика Мартіна Бросцата «Держава Гітлера» (К.: Наука, 2009), яку вважають за фундамент сучасного знання про Третій Райх. Про Путіна тут немає нічого, бо написана задовго до того, як невідомий полковник КҐБ перетворився на кремлівського лускунчика. Про Лєніна — якась краплинка («Гітлер набагато менше міг претендувати на звання політичного вчителя, аніж Лєнін»). Проте чимало — про запозичені Гітлером лєнінські «принципи державного будівництва»: створення напівкримінальної збройної міліції (СА); «проголошення обов’язкової воєнізованої трудової повинності як соціальної школи для молодого покоління»; відраза до «несимпатичного типу ситого селянства» та його економічне пригнічення; запровадження «народних судів», де замість судового колегіального принципу значно посилилася позиція голови, який приймав рішення разом з двома засідателями»; ухвалення «закону про зраду батьківщині», де «йшлося про покарання за усну критику нового режиму (тюрма, а у важких випадках каторжні роботи)... за поширення новин, які вже відомі за кордоном (не менше ніж три місяці тюрми)»; створення мережі концтаборів і на їхній основі — «економічних підприємств СС... у видобувному секторі».

Путін неодноразово наголошував на вірності «радянському способу життя», а розпад СРСР оголосив найбільшою катастрофою ХХ століття — не Першу і Другу світові війни, не Голокост і Голодомор. Більш за те, виступаючи перед російськими вчителями 2007-го, Путін попередив: «Нікому не слід дозволяти навішувати нам почуття провини». Точнісінько так поводився Гітлер, коли його пропаганда паплюжила принципи Версальського миру, утверджуючи потребу національного реваншу й вимагала «амністії на всі злочини, скоєні «у боротьбі за національне піднесення німецького народу».

У книжці М. Бросцата чи не кожна характеристика німецького диктатора та його дій дивовижно точно лягає на імідж Путіна та його діяльність — аж так, що часом здається, ніби пише він про сучасну Росію. Ось, наприклад, візуальні спостереження: «Вже на ранньому етапі виникнення НСДАП гітлерівськими промовами «насолоджувались» як особливою народною розвагою. Більше того, на них чекали, як на велику спортивну сенсацію». Яке шоу роблять з публічних виступів російського президента, ми знаємо. Вражає, наскільки збігаються портрети Гітлера і Путіна: «Віртуозне лицемірство та акторська майстерність... незбагненний феномен універсального маскування», і як наслідок — «непрозора і ненадійна поведінка... обман щодо дотримання законів».

Перейдемо до теоретичних узагальнень М.Бросцата — і можемо не зважати, що пише він про німецького фюрера, а не про російського президента: «Він був своєрідним каталізатором, який не приніс нічого нового, але в той самий час став пальним і сприяв прискоренню зростання реальної напруги і кризи свідомості, а також запустив жахливі процеси і сили... Здійснив відбір негативних елементів світогляду... виплекав у народі рішучість до насильницьких дій і розвинув несхильність до гуманних докорів сумління... І чим частіше проголошувалася основна мета такого світогляду, тим краще вона сприймалася». Звичайно, градус масової агресивності нагнітався не тільки самою пропагандою, а й розгулом штурмових загонів — на вершину народної популярності й бездумної підтримки Гітлер сходив довго, лише «внаслідок двадцятирічних бойових дій терористичні та анархічні тенденції міцно вкоренилися у гітлерівському русі». І як тут не згадати так само двадцятирічний сучасний російський терор на Кавказі?

Гітлер створив, як пише М. Бросцат, «особистісну структуру влади... форму придворної деспотії». Це ми спостерігаємо не лише в нинішній РФ, а й бачили у спробі експортувати подібну модель в Україну через режим Януковича. У 1930-х роках ще не було поняття «олігарх», але тодішня німецька влада так само, як нинішня російська чи недавня українська плекали власних підконтрольних магнатів, як-от у випадку піднесення будівельного бізнесу Фріца Тодта: фюрер «звільнив «Організацію Тодта» від численних правових і адміністративних перешкод... і зробив її (аналогічно до вермахту або СС і поліції) «державною в державі».

«Державу Гітлера» можна цитувати ще довго, і все це буде «спогадами про майбутнє» — картинками із новітньої російської історії. Зрештою, таких книжок на українському ринку чимало. Візьмемо до порівняння бодай енциклопедичну «Історію Німеччини у світлинах» (К.: Юніверс, 2010). Тут є стаття про те, як Гітлер — немов сучасний Путін — неодноразово й «зухвало зривав існуючі міжнародні угоди». Або про те, що німецькі фашисти спрямували до охопленої громадянською війною Іспанії своїх вояків не так для підтримки генерала Франко, як із потреби, аби «на іспанських теренах німецькі солдати могли набути навичок війни» — таку саму «тренувальну» мету переслідував Кремль у Чечні і нині на Донбасі.

Звичайно, є в «Історії Німеччини» і стаття про загарбання Чехословаччини (1938—1939), яке ми згадували на початку. Спершу там було, як у нас у Криму: 3,5 мільйона етнічних німців, що мешкали у чеській області Судети, «попросилися» до Райху і Гітлер їх «прийняв» разом із територією, куди увів свій «обмежений контингент». А через півроку зробив те, що нині Путін робить на Донбасі: спровокував сепаратистський рух на Чехословацькому сході, внаслідок чого Словаччина проголосила себе васалом Великої Німеччини, а серединна решта країни просто здалася агресорові.

Радіо і газети за часів Гітлера охарактеризовано, як «засоби масового навіювання», а роль пропаганди визначено на рівні військової потуги: «Ніхто не зробив стільки для зміцнення націонал-соціалістичної диктатури в очах німецького народу, як Ґьоббельс». Схоже, його російські послідовники пішли далі. Ось, приміром, відповідальний за нинішню кремлівську ідеологію Владіслав Сурков розмірковує про російську «суверенну демократію»: «По-перше, це прагнення політичної цілості через централізацію владних функцій. По-друге, ідеалізація цілей, яких досягають у результаті політичної боротьби. По-третє, персоніфікація політичних інституцій. Хоча ці всі феномени існують і в інших політичних культурах, їхня присутність у нашій політичній культурі вища за середній рівень». Як бачимо, Сурков фактично підтверджує висновок про спорідненість режимів Третього райху і РФ. А далі у книжці, з якої взято цитату (Едвард Лукас. Нова холодна війна. — К.: Темпора, 2009), іде висновок автора, британського журналіста: «Іноземцеві ці слова можуть видаватися туманними, але вони мають виразні практичні наслідки, які штовхають Росію в напрямі того, що легко назвати фашизмом».

Оце і є те колективне витіснене, на що ми довго заплющували очі: фашистська матриця Росії.

12 червня 2014


... 7 ...




  Закрити  
  Закрити