Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 12 ...

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
СЕРГІЙ ТКАЧЕНКО


11 січня 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
СЕРГІЙ МИКОЛАЙОВИЧ ТКАЧЕНКО

Народився 24 січня 1957 року в с. Надточаївці на Шполянщині. Роки дитинства і ранньої юності С. Ткаченко провів у рідному Кобзаревому селі (нині с. Шевченкове Звенигородського р-ну), що, безумовно, вплинуло на формування і поетичного таланту, і характеру. Після закінчення середньої школи навчався у Черкаському педагогічному інституті.

Віршувальницький 'клопіт' у С. Ткаченка з’явився ще в шкільному віці, бо у студентському гурті за ним міцно закріпилося наймення 'поет'. Він швидко став помітною особистістю, активно друкувався в інститутській літературній газеті 'Веселка Дніпрова', виступав її упорядником, а згодом і керував літстудією за мудрої опіки доцента М. К. Бутенка. На філологічному факультеті разом з Ткаченком навчалися Володимир Гаптар, Сергій Левченко, Любов Яковлева, які згодом стали відомими літераторами. У їх колі Сергій Миколайович виступав послідовним і авторитетним репрезентантом Шевченкового краю – Звенигородщини і самої Керелівки (Шевченкового).

Після закінчення вузу вчителював. З 1984 р. був науковцем у музеї Кобзаря в рідному селі. У 90-х –фермер…

Постать Сергія Ткаченка багато в чому ледь не унікальна. Хтозна чи є ще в Україні поет, котрий водночас був би і цілком професійним фермером, саме професійним, а не аматором. Можна сказати й інакше: чи є в Україні фермер, котрий водночас був би  поетом, членом Національної спілки письменників України. При цьому, в обох іпостасях С. Ткаченко прагне ґрунтовності й новаторства, прагне 'пером і плугом змінювати світ'. І в поезії, і в фермерстві прагне будь-що тримати українську патріотичну ноту. Так у ньому озиваються й бунтують давні родинні гени – хлібороба і митця.

Безсумнівно, центральною темою поетичної творчості  С. Ткаченка є тема України, її народу, осмислювана митцем віддавна в різних площинах – суспільних, історичних, особистісних. В одній із перших (якщо не першій) солідних публікацій – колективному збірнику 'Провесінь' (1978) читаємо:

                    До рідної землі – врочистості високої,

                    Де милі і дощі, і тишина,

                    Таке знайоме почуття неспокою

                    Зрина й зорить: вона ж у всіх одна.

З роками згадане почуття неспокою в поета поглиблювалось і ширилось, ставши, без перебільшення, темою болю. У громадянській ліриці С. Ткаченка крім болю є немало і теплого ліричного почуття, й тонкого гумору, і це, зрештою, сукупно творить образ привабливого ліричного героя – гармонійну особистість, яка різко противиться не тільки національному нігілізмові, безпам’ятству, але й таким поняттям, як жорстокість, егоїзм, байдужість до всього і вся.

У доробку поета є кілька поезій, які кладуть на портрет авторового ідеалу людини дуже важливі штрихи. Йдеться про написані в різні роки вірші 'Зрубали тополю – посічене древо…', 'Пес', 'Загнали вовка у терновий крутояр…', у котрих за зовні видимою темою екології природи виразно прочитується ще важливіша тема-проблема – екологія людської душі.

Громадянський темперамент поета виражається і в тих поезіях, де він розмірковує про долю й роль слова, рідної мови для людини і народу.

Надзвичайно актуальна сьогодні і видана в 1991 році  перша збірка поезій 'Керелівка', яка аж кричить проти отої довготривалої русифікації, що породила, на жаль, національний нігілізм і навіть зневіру в спроможність нашої мови до подальшого саморозвитку та її міжнародну престижність.

Сергій Ткаченко, як і Ігор Калинець, Василь Герасим’юк, Дмитро Кремінь, Василь Осадчий та інші, яких можна назвати восьмидесятниками, вдало розширює мовний діапазон, кличе в наше сьогодення давні, дивовижно запашні слова – і як же голоснішає, якою милозвучною стає поезія, яке розмаїття чуємо і бачимо! Майстерність автора 'Керелівки' в поетичному оновленні слова, в його барвистості й соковитості. Кожен вірш у збірочці – як відгранована перлина. Захоплюють його слово твори, дивовижна здібність знаходити і оновлювати древні слова. Поет повертає до життя первородні слова свого народу, органічно вводить їх у полотно віршів і тим самим наче підказує нам з яких ниток і словесної пряжі маємо ткати національні рушники поезій.
Кожен твір насичений несподіваними образами, тематично виправданими, індуалізованими, ткаченківськими. Палітра і дух 'Керелівки' говорять про напругу бурхливого сьогоднішнього життя.
В особі С. Ткаченка маємо цікавого й талановитого митця – патріота й тонкого лірика, який  прагне виявити власне бачення проблеми і по-своєму виразити його.
Поезія С. Ткаченка спонукає до роздумів і приваблює багатством почуттів. Цікава сторінка його творчого доробку – пейзажна й інтимна лірика.
Самі ці якості роблять С. Ткаченка бажаним автором. Його твори друкувалися в колективних збірках 'Провесінь' (1979), 'Вітрила-80', 'Холодний Яр', у журналах 'Дніпро', 'Київ', 'Україна', газеті 'Літературна Україна' та місцевих періодичних виданнях.

До пропонованого списку, побудованого в зворотній хронології, включені поезії Сергія Ткаченка, а також публікації про його життя і творчість з фондів обласної бібліотеки для юнацтва ім. В. Симоненка.

*  *  *
Слово про Слово / упоряд. С. Ткаченко. – Черкаси : Брама-Україна, 2012. – 176 с. 
Ткаченко С.  Збережемо мову – врятуємо Україну! / С. Ткаченко // Слово про Слово. – Черкаси, 2012. – С. 8-9.
Ткаченко С.  'Ох, – це пісня звучить…' : вірш / С. Ткаченко // Слово про Слово. – Черкаси, 2012. – С. 152.
Ткаченко С.  Постане храм, бо думка воскреса : [добірка віршів] / С. Ткаченко // Письменники Черкащини : вибр. твори. – Черкаси, 2007. – Кн. 2. – С. 410-430.
Ткаченко С.  'Ще трохи маю радости в життю…': [добірка віршів] / С. Ткаченко // Холод. Яр. – 2004. – №1. – С. 119-123.
Ткаченко С.  В алькові дум і пристрастей, і діянь : [добірка віршів] / С. Ткаченко // Холод. Яр. – 2003. – №1. – С. 205-213.
Ткаченко С.  Постають на хаті; А втім футбол не лиш любов; Кучугуро хмар, огроме грому!; Прелагідна, ще раз мені звучи!; Кіт-воркіт; Садок; Хуртовина за вікном; Чоловічку, чоловічку, скресла зіронька у нічку!; Над синім небом чаєня : [добірка віршів] / С. Ткаченко // Гілочка / В. Поліщук – Черкаси, 2002. – С. 276-282.
Ткаченко С.  Корсунські Моринці : [вірш] / С. Ткаченко // Літ. Україна. – 1998. – 2 квіт. (№14). – С. 6.
Ткаченко С.  Найрідніше – невловне : [добірка віршів] / С. Ткаченко // Холод. Яр. – 1997. – №7. – С. 31-32.
Ткаченко С.  'Ми коротко стояли в цім долу...'; Сердедівка-1926; 'В пів ста років городжено паркан…' : [вірші] / С. Ткаченко // Черкаські поети-90. – Черкаси, 1990. – С. 9-11.
Ткаченко С.  Керелівка : [поезії] / С. Ткаченко – К.: Молодь, 1991. – 40 с. – (Перша книга поета).
Ткаченко С.  Будище; 'Загнали вовка у терновий крутояр…'; 'Слова у проукраїнському санскриті…' : [добірка віршів] / С. Ткаченко // Поезія-91. – К., 1991. – С. 97-98. 
Ткаченко С.  'Ми коротко стояли в цім долу…'; Дід мій; 'Наш часе, часе невбережений…';  Сердедівка-1926; 'І промина завіса забуттів…'; 'Крізь нагніт згарищ – пагінець і слід…'; 'Гей, кобзарю, звуків наскубеш…'; 'Часе, часе, гальмуй саморух!...'; 'Отак і відживаєм…'; 'Загнали вовка у терновий крутояр…' : [добірка поезій] / С. Ткаченко // Толока. – Черкаси, 1991. – С. 139-149.
Ткаченко С.  Сердедівка-1926 : [вірш] / С. Ткаченко // Молодь Черкащини. – 1991. – 11-17 берез. (№11). – С. 4. – Дод. 'Дніпряни'.
Ткаченко С.  'Ми коротко стояли в цім долу…' : [вірш] / С. Ткаченко // Молодь Черкащини. – 1990. – 22-28 жовт. (№43). – С. 3. – Дод. 'Дніпряни'.
Ткаченко С.  'Розклубочився шлях…' : [вірш] / С. Ткаченко // Черкас. правда. – 1990. – 19 трав. – С. 3.
Ткаченко С.  З любов’ю і повагою : [про створення первин. осередку Т-ва укр. мови ім. Т. Шевченка у с. Шевченкове Звенигород. р-ну] / С. Ткаченко // Черкас. правда. – 1990. – 3 січ. – С. 4.
Ткаченко С.  'Веди загінку, плуже…'; 'Всолоджуйте, слова, як добрий келих меду!..'; 'Кучугуро хмар! Огроме грому!..'; 'Зрубали тополю – посічене древо…'; 'Роки?..'; 'Поважчали слова…' : [добірка віршів] / С. Ткаченко // Київ. – 1988. – №7. – С. 4-6.
Ткаченко С.  'Хай літа копитами в брук…'; 'Уже й подаленіло все немовби…' : [вірші] / С. Ткаченко // Молодь Черкащини. – 1988. – 10 берез. (№30). – С. 4.
Ткаченко С.  'А нам би душу більшу за весь світ…'; 'Ніч шалена, спрага на вустах…'; 'Жито, жито, жито…'; 'Запамятати б дні…'; 'Всміхнулась вранішня роса…'; 'Закучерявили вогні…'; 'Ніч вляглася на покоси…' : [добірка віршів] / С. Ткаченко // Вітрила-80. – К., 1980. – С. 130-132.
 
*  *  *
Валерій Михайлович Бурій : біобібліогр. покажчик : тексти. - Черкаси : Вертикаль, 2013. - С. 90; 190.
Бурій В. Сергій Ткаченко презентував антологію 'Слово про Слово' / Валерій Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). - 2012. - 26 січ. - С. 8.
Бурій В. Сергієві Ткаченку - 45 : штрихи до портрета ровесника / Валерій Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). - 2002. - 12 квіт. - С. 4.
Ткаченко С.  [Автобіографія] // Письменники Черкащини : вибр. твори. – Черкаси, 2007. – Кн. 2. – С. 407-409 : фото.
Сергій Ткаченко : [корот. біогр. довідка] // Програма спецкурсу 'Сучасний літературний процес на Черкащині'. – Черкаси, 2005. – С. 24-25. 
Сергій Ткаченко (нар. 24.01.1957 р.) : [про автора] // Гілочка / В. Поліщук – Черкаси, 2002. – С. 274-275.
Поліщук В.  Та ми неминущі усе ж : (поезія Сергія Ткаченка) / В. Поліщук // Під прапором неба / В. Поліщук. – Черкаси, 2000. – С. 80-86.
Дергач В.  Шукач мовних скарбів : [про зб. поезій С. Ткаченка 'Керелівка'] / В. Дергач // Київ. – 1994. – №2. – С. 117.
Поліщук В.  Та ми неминущі усе ж : [про зб. поезій С. Ткаченка 'Керелівка'] / В. Поліщук // Черкас. край. – 1993. – 23 лют. – С. 5. 
*  *  *
Ткаченко Сергій Миколайович [Електронний ресурс] / сайт Обласної бібліотеки для юнацтва ім. В. Симоненка. – Текст. дані. – Черкаси, 2010 –   . – Режим доступу : http://www.symonenko... /index.php?option=com_content&view=article&

11 січня 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

http://novadoba.com.... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(30, 30, 30); text-decoration: none;'>Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин

Дата: Сьогодні, 15:15.

http://novadoba.com.... alt='Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин' title='Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин' style='margin: 10px 15px 10px 0px; padding: 0px; border: 3px solid rgb(206, 206, 206); width: 300px; float: left;'>Вручення премій відбулося в обласному музично-драматичному театрі під час творчого вечора з нагоди 79-річчя з дня народження Василя Симоненка. Цього року до участі в обласному конкурсі було допущено 13 авторів із 10 районів Черкащини й Білої Церкви Київської області. За твір «Далекий поклик любові» лауреатом 2013-го року визнано заслуженого працівника культури України, члена Національної спілки кінематографістів України Юрія Тупицького з Чорнобаївщини. Диплом, сертифікат та грошову винагороду голова обласної конкурсної комісії, заступник голови обласної державної адміністрації Тетяна Прітченко. Про цеhttp://novadoba.com.... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(37, 105, 217); text-decoration: none; outline: none;'>«Новій Добі» розповів власний кореспондент.

http://novadoba.com.... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(37, 105, 217); text-decoration: none; outline: none;'>http://novadoba.com.... alt='Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин' title='Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин' style='margin: 10px 15px 10px 0px; padding: 0px; border: 3px solid rgb(206, 206, 206); width: 300px; float: left;'>
Лауреатами всеукраїнської премії ім. В. Симоненка стало двоє учасників конкурсу. У номінації «Найкраща перша поетична збірка» перемогла поетеса Олена Железняк із Черкас. Вона удостоєна премії за збірку віршів «Шукаючи ключі до світу».

http://novadoba.com.... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(37, 105, 217); text-decoration: none; outline: none;'>http://novadoba.com.... alt='Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин' title='Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин' style='margin: 10px 15px 10px 0px; padding: 0px; border: 3px solid rgb(206, 206, 206); width: 300px; float: left;'>

Найсильнішим у номінації «Накращий художній твір» виявився прозаїк і журналіст із Києва Олександр Климчук. Премію із рук голови конкурсної комісії всеукраїнської премії, доктора філологічних наук Володимира Поліщука та в.о. міського голови Черкас Віктора Білоусова він отримав за книги прози «Я єсьм… (Іван Марчук)» та «Факторія Завойка».

http://novadoba.com.... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(37, 105, 217); text-decoration: none; outline: none;'>http://novadoba.com.... alt='Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин' title='Лауреатами обласної та всеукраїнської премій ім. В. Симоненка стало двоє черкащан і киянин' style='margin: 10px 15px 10px 0px; padding: 0px; border: 3px solid rgb(206, 206, 206); width: 300px; float: left;'>

Юрій Тупицький звернувся з проханням до Черкаської міської ради, аби та ухвалила рішення про встановлення на в’їзді в Черкаси білборду, на якому золотими літерами було б викарбовано знамениті Симоненкові рядки: «Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину».

У заході взяли участь творчі колективи області. Звучали поезія Василя Симоненка й пісні на його вірші, демонструвався фільм про поета «З матір’ю на самоті».

Довідково:
Щорічна обласна літературна премія імені Василя Симоненка заснована у 1986 році. 1993-го року вона відродилася як обласна літературно-публіцистична «Берег надії». Премія присуджується один раз на рік до дня народження Василя Симоненка – 8 січня. Розмір премії – 15 000 грн. (до 2012 р. – 3 000 грн.). Всеукраїнська премія ім. В. Симоненка заснована торік.

***Юрій Тупицький працював свого часу вчителем у Звенигородці

9 січня 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

http://procherk.info... style='color: rgb(34, 34, 34); margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: none; background-color: transparent; text-decoration: none; visibility: visible;'>Юний вундеркінд з Черкащини вже не хоче в політику: «Там усі сваряться!»

Про Віталія Нечаєва, який живе у місті Звенигородка, знають далеко за межами Черкаської області. Та нещодавно про нього дізналися і за кордоном.

http://procherk.info... mce_src='/images/news/122013/afd855d9cd3394766277ba17bd29dea9.jpg' height='448' width='537' style='margin: 0px 10px; padding: 0px; border: 1px solid black; outline: 0px; background-color: transparent;'> 

Наприкінці 2013-го рокуhttp://procherk.info... style='color: rgb(152, 0, 0); margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: none; background-color: transparent; text-decoration: none; line-height: 15px;'> у Ватикані його нагородили міжнародною премією «Джузеппе Шіакка». Премія Джузеппе Шіакка була заснована в 2001 році, щоб привертати увагу громадськості до визначних особистостей та для збору коштів на благодійність.

Нині Віталій навчається у п’ятому класі звенигородської школи ім. Т. Шевченка. Побувавши у гостях у юного вундеркінда, тепер я міркую лише над одним: чому ж в наших містечках немає спеціальних шкіл для такої обдарованої молоді?

У своїй кімнаті на полиці, з поміж книжок, він має чимало грамот і нагород. Тепер серед них стоїть і фігурка корабля – символ премії «Джузеппе Шіакка».

http://procherk.info... mce_src='/images/news/122013/8ebe81d51036b26816d7069bba42ec08.jpg' height='450' width='600' style='margin: 0px 10px; padding: 0px; border: 1px solid black; outline: 0px; background-color: transparent;'> 

До речі, завдяки цій нагороді, Віталік уперше побував за кордоном. Їздив туди у складі делегації з України з мамою.

– Декілька днів побув у Ватикані. Вдалося трохи погуляти і побачити визначні місця. Найбільше сподобався собор Святого Петра. Також нас возили подивитися на тірренське море, – пригадує школяр.

Його мама, пані Ольга, у свою чергу, сповнена іншими враженнями. Вона пригадує як її син неочікувано добре розумів англійську мову практично без перекладача.

Виявляти особливі здібності почав у три роки, коли самотужки навчився читати й рахувати. Вже у школі почав перемагати на Олімпіадах з математики для учнів старших класів. Школяр захоплюється астрономією та історією, а в майбутньому мріє написати підручник з історії України. У 2011 році Віталій Нечаєв став лауреатом загальнонаціональної премії «Гордість країни» у номінації «Рідкісний талант». Щоб показати свої знання, Віталік цьогоріч навіть прочитав лекцію з історії студентам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

– Це була лекція про гетьманів України та про Київську Русь, – пригадує хлопець.

При всіх цих здобутках Віталік Нечаєв не навчається за індивідуальною програмою чи в якійсь спеціальній школі. У провінційному містечку Звенигородка школи для особливих діток просто немає. Що ж до індивідуального навчання, то на це потрібні кошти, яких у родині немає. Мати школяра – Ольга – сама виховує двох дітей (Віталій ще має молодшу сестричку). Їй не те що організувати дитині спеціальне навчання, а й книгами забезпечити сина не так просто. А читає він їх багато. На столі у Віталіка лежать енциклопедії та книги з історії.

– Віталій по математичному точно формулює текст. Тож коли потрібно написати якесь творче завдання з мови, то вчителька вже радить йому більше читати художньої літератури, а не енциклопедії. Звісно, книги нині дорогі, та останнім часом дарують якщо бере участь в олімпіадах, конкурсах. Також одна жіночка надсилає йому художні книги з Києва, за що ми їй вдячні. Також зараз шукаємо якісь можливості дистанційного навчання в Києві, – каже мама Віталіка Ольга.

До речі, нещодавно завершилася виплата стипендії юному вундеркінду від голови Черкаської ОДА Сергія Тулуба. На ці кошти, що надходили, Віталій також мав змогу купувати книги.

У школі юний вундеркінд намагається особливо не виділятися. Каже, вже мав неприємний досвід у попередній школі.

– Зараз в п’ятому класі у нас йде лише підготовка до історії. Ми вчимо, що таке карти та інше. То мені не дуже цікаво, але що поробиш. З однолітками ж спілкуємося на дитячі теми. Я з ними про науку не говорю, – каже Віталік.

http://procherk.info... rel='{handler: 'image', marginImage: {x: 50, y: 50}}' style='color: rgb(152, 0, 0); margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: none; background-color: transparent; text-decoration: none; line-height: 15px;'>Віталік з мамоюhttp://procherk.info... mce_src='/images/news/122013/28cc4bfb544bfe1d5133326c5e22ef76.jpg' height='424' width='640' style='margin: 0px; padding: 0px; border: 1px solid black; outline: 0px; background-color: transparent;'>

Віталік з мамою

Щодо свого майбутнього, то хлопець каже просто: «Сама доля приведе».

– Раніше він дивився політику, новини. Тепер йому це нецікаво. Бачить, що там всі чубляться, – каже Ольга Нечаєва.

– Так, там всі сваряться, тож я зараз не дивлюся новин. Просто навчаюся, а вже далі буду думати ким стати, – додає син.

Зараз родина винаймає житло. Пані Ольга каже, що коли переїжджали від її мами у квартиру, то найважче було перевозити книги, бо їх найбільше.

Проте вони також є найціннішим скарбом для малого, звідки той черпає знання, на які він постійно спраглий.

9 січня 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Творчий вечір поетеси Людмили Солончук

 

5 жовтня в бібліотеці відбувся творчий вечір лауреата літературної премії імені Олександра Олеся, черкаської поетесиЛюдмили Солончук.

Людмила Солончук на вечорі представила свої збірки поезій «Дожниця» (2002 р.), «Птах туману» (2003 р.), «Поки летить стріла» (2004 р.), «Візьми мене до раю» (2007 р.), «Чекання вишневого Бога» (2009 р.).

За збірку лірики «Візьми мене до раю» 2007 року Людмила Солончук була нагороджена літературною премією ім. Олександра Олеся, а нещодавно за збірку віршів «Чекання вишневого Бога» поетеса нагороджена літературною премією імені Василя Мисика 2010 року в номінації «Поезія».

Про творчість Людмили Солончук шанувальникам поезії розповів завідувач кафедри української літератури та компаративістики ЧНУ імені Богдана Хмельницького Володимир Трохимович Поліщук. Нових творчих успіхів від колег по перу побажав поетесі письменник голова Черкаської обласної організації НСПУ Г.П.Білоус.

На вечорі звучали пісні Л. Солончук у виконанні черкаського барда С. Руднєва та у її власному виконанні, зачаровуючи присутніх магією Любові до матері, до України.


http://library.ck.ua... border='0' width='354' height='236' style='border: 0px none;'>


http://library.ck.ua... border='0' width='354' height='236' style='border: 0px none;'>


http://library.ck.ua... border='0' width='354' height='325' style='border: 0px none;'>


http://library.ck.ua... border='0' width='354' height='236' style='border: 0px none;'>


http://library.ck.ua... border='0' width='354' height='236' style='border: 0px none;'>


http://library.ck.ua... border='0' width='354' height='236' style='border: 0px none;'>


http://library.ck.ua... border='0' width='354' height='236' style='border: 0px none;'>


http://library.ck.ua... border='0' width='354' height='236' style='border: 0px none;'>

 

8 січня 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

http://procherk.info... style='color: rgb(34, 34, 34); margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: none; background-color: transparent; text-decoration: none; visibility: visible;'>Депутати призначили директорів для чотирьох шкіл

http://procherk.info... mce_src='/images/news/122013/66e7b66ba2fc6c644671f941caf6b7ea.jpg' height='187' width='250' style='margin: 0px 10px; padding: 0px; border: 1px solid black; outline: 0px; background-color: transparent; float: right;'>Депутати Звенигородської районної ради під час останньої сесії призначили на посади директорів чотирьох шкіл.

Так, директором Чижівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Звенигородської райради став Петро Дмитренко, Будищанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Звенигородської райради – Наталія Красюк, Стецівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» – МАНМ Звенигородської райради – Валентина Науменко, а Звенигородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів імені Т.Г Шевченка Звенигородської райради – Сергій Носацький.

Про це інформують у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської облради.

31 грудня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
http://novadoba.com.... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(37, 105, 217); text-decoration: none; outline: none; font-family: 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 14px; line-height: 19px; text-align: justify;'>http://novadoba.com.... alt='Рейтинг "Нової Доби": тринадцять людей 2013 року' title='Рейтинг "Нової Доби": тринадцять людей 2013 року' style='margin: 10px 15px 10px 0px; padding: 0px; border: 3px solid rgb(206, 206, 206); width: 300px; float: left;'>

Віталик Нечаєв, дев’ятирічний вундеркінд зі Звенигородки, цього року отримав престижну премію ім. Джузеппе Шиакка. Церемонія нагородження проходила в Папському Урбаніанському університеті в Римі. Міжнародну премію Шиакка заснували 2011 року на честь трагічно загиблого італійського юнака, студента інституту архітектури, який відзначався до того ж високими моральними якостями. Нагадаємо, що ще в сім років Віталик Нечаєв отримав національну премію «Гордість країни». Вивчивши без перебільшення всю історію і географію, він у 9 років став читати лекції студентам Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. 

28 грудня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

http://library.ck.ua... border='0' width='125' height='181' style='border: 1px solid black;'>

Хоменко, В.М. «Не забудьте пом’янути…» /Володимир Хоменко. – Черкаси : Інтроліга ТОР, 2013. – 50 с. : іл.

 

Нова книга історика і журналіста В. Хоменка розповідає про дитячі роки Тараса Шевченка, про відвідування поетом рідного краю, про вшанування геніального земляка на його малій батьківщині.

Тема Шевченко і Звенигородщина цікавить автора давно. В. Хоменку пощастило стати не тільки самовидцем, а й учасником шевченківських святкувань на Звенигородщині впродовж останнього півстоліття.

За часів російського царизму імперія бачила в Шевченкові лише ворога тодішнього державного ладу. А в радянську добу траплялося немало химерного у вшануванні поета: більшовики «привласнили» його й намагалися використати для укорінення своєї ідеології. Це неспростовані факти, про які треба знати. І автор про це розповідає в книжці «Не забудьте пом’янути…».

Видання адресоване всім, хто цікавиться видатною постаттю – Т.Г. Шевченком.

28 грудня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

Впродовж всіх років існування історична бібліотека України отримує дарунки від меценатів та спонсорів.
Дарунки Бібліотеці – це надзвичайно давня форма доброчинності та надійне джерело поповнення фонду без залучення додаткових джерел фінансування.

Національна історична бібліотека України у листопаді місяці 2013 року отримала дарунки в кількості 218 примірників.

Ми щиро вдячні книговидавництвам та меценатам за подарунки і розуміння того, що їхня підтримка є дуже важливою для нашої бібліотеки.
Валерій Михайлович Бурій – педагог, краєзнавець, журналіст, автор понад 950 науково-популярних нарисів, публіцистичних статей, заміток, книг поповнив фонд НІБУ такими виданнями:
Життєві істини Валерія Бурія: збірник статей і матеріалів (До 55-річчя від дня народження). Черкаси: «Вертикаль», ПП Кандич С.Г., 2012. — 52 с.
У збірнику статей розкриваються основні віхи життя та діяльності члена Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України В.М, Бурія.
Валерій Михайлович Бурій. Бібліографічний покажчик. — Черкаси: «Вертикаль», видавець Кандич С.Г., 2013. — 224 с.
Пропоноване видання є спробою систематизувати творчий доробок члена Національної спілки журналістів та Національної спілки краєзнавців України В. М. Бурія.
Бурій В.М. Твоє Ватутіне від А до Я: короткий словник-довідник. — Ватутіне-Черкаси: Витоки, 2003. — 20 с.
У короткому довіднику краєзнавця, читач знайде інформацію з географії, топоніміки, дізнається про історію заснування м. Ватутіне. З книги можна довідатися також про відомих людей, які уславили місто, про історичні події, що в ньому відбувалися або з ним пов’язані.
Бурій В.М. Вибрані розвідки, статті та замітки. — Черкаси: Вертикаль, видавець Кандич С.Г., 2008. — Вип. 1. —72 с. 
У даному виданні читач довідається про відомих літераторів, краєзнавців, інших цікавих людей, життя яких пов’язане з м. Ватутіне, що на Черкащині.
Бурій В.М. Лисича Балка: відома та невідома: історико-краєзнавчий нарис. — Черкаси: Вертикаль, видавець С.Г. Кандич, 2009. — 72 с.
У нарисі йде узагальнення і висвітлення окремих документів, а це дозволяє дати чітку картину історії села Лисича Балка Катеринопільського району Черкаської області – від його витоків до сьогодення.
Видання адресуються насамперед, краєзнавцям, учням та учителям, широкому колу читачів.

24 грудня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

http://library.ck.ua... border='0' width='125' height='181' style='border: 1px solid black;'>

Білецький, Ф.Ф. Розкажи мені, Тікичу…: Буки від давніх часів до сьогодення /Феофан Білецький. – Черкаси: ІнтролігаТОР, 2012. – 279 с.:іл.

 

Науково-популярне видання висвітлює історію селища Буків, що на Маньківщині.

Автор залучив нові та критично використав відомі джерела, вдався до уточнень, окремих узагальнень, порушив ряд загальнонаціональних проблем, подав велику за обсягом і розлогу історію села, що переплітається з історією всієї України. Ілюстрації та фотографії ще глибше доповнюють розповідь, унаочнюють описані в книзі події, допомагають згадати багатьох людей, рідні краєвиди, ще раз торкнутися серцем славної минувшини рідного краю. Додаткові матеріали, використані краєзнавцем, роблять видання ще змістовнішим і цікавішим.

Журналіст, літератор, поет, краєзнавець Феофан Білецький прагнув, щоб у душі читачів ще більше розгорілася іскрина тепла й любові до своєї малої батьківщини, щоб люди внесли свою частку в її розквіт і не забували частіше вирушати на побачення з Гірським Тікичем, з Буками, де «… навіть небо ближче до землі, і зорі залюбки у Тікичі хлюпочуть…».

Книга розрахована на краєзнавців, істориків, студентів, усіх, хто цікавиться історією 

18 грудня 2013


... 12 ...


  Закрити  
  Закрити