Форум Микола Сова

Теми для публікацій та розмов


Гумор
23 вересня 2013 Микола Сова

МОЯ УКРАЇНА
24 липня 2013 Микола Сова

Корисні поради
18 липня 2013 Микола Сова

Хоббі
26 березня 2013 Микола Сова

КОТИ і МИ
1 березня 2013 Микола Сова

Дивитись всі теми

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Мистецтво
«••.Та найбільше любив Україну»
З якою піснею дружимо
«Нещодавно почув по радіо піс-ню-заповіт, присвячену незабут¬ньому Назарію Яремчуку. Там ще є такі слова: «На могилі моїй посадіть молоду яворину»... Ду¬же просимо: надрукуйте її у «Вербиченьці», щоб люди могли вивчити. Гарна це пам'ять Наза¬рієві... »
Олександр ЗАХАРЧЕНКО, дід п'ятьох онуків.
с. Хомутець
Брусилівського району
Житомирської області.
ПРОСЯТЬ слова цієї пісні й інші читачі. А Н. І. Дейнега із запорізько¬го села Балабіне спеціально теле¬фонував, аби ми швидше надрукува¬ли «Яворину» — так називають цю гарну зворушливу пісню в народі.
Насправді ж вірш Степана Галябарди, що його поклав на музику композитор і виконавець Степан Гі-
га, називається «Пісня райського са¬ду». Написав його відомий поет-пісняр у день, коли Україна прощалася з Назарієм Яремчуком — ЗО червня 1995 року. Поїхати в Чернівці, щоби провести друга в останню путь, не зміг — якраз зламав ногу. Неспра¬ведливість передчасної втрати ятри¬ла серце. Душа плакала — і сльози перелилися у вірш-присвяту...
Про це розповів «Сільським віс¬тям» сам Степан Петрович Галябарда — директор другої програми Українського радіо «Промінь». Зга¬дував, що вперше побачив Назарія Яремчука на сцені Чернівецького уні¬верситету, де вони тоді навчалися. Молоденький Назарій уже був соліс¬том славнозвісної «Смерічки». Чару¬вав людей неповторним тембром, красою і силою унікального голосу.
Безпосередньо ж випало познайо¬митись лише за два десятки років, у гуцульському Косові. Творча спів¬праця розпочалася піснею «Стрі¬лецький романс». Потім були друж¬ні зустрічі на пісенних вернісажах і в житті. Останнім виступом для На¬зарія, на якому був присутній і Сте¬пан Галябарда, став вечір Юрія Рибчинського. Уже тяжко хворий співак другу пісню виконував сидя¬чи. Після концерту його забрала «швидка»...
А музика в «Пісні райського саду» з'явилася 2001 року. На фестивалі «На хвилях Світязя» Степан Петро¬вич показав вірш тезці, Степанові Гі-зі, а вже за тиждень композитор те¬лефоном наспівав приспів. Пісня по¬летіла між люди, здобула визнання. Та найбільшою нагородою для авто¬рів стали слова донечки Назарія Ма¬рійки: «Ви створили духовний пам'ятник моєму батькові».

2 січня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: Мистецтво
ЮВІЛЕЙ ВЕЛИКОГО СЛОВ'ЯНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА
Людство відзначає у ці дні дві великі і скорботні дати: 95-річчя початку Першої Світової та 70-річчя початку Другої Світової війн. Вони за¬лишили жор-
стокий слід і на нашій шпол я н с ь к і й землі: майже в кожній родині є загиблі.
Але над цими трагіч¬ними ювілея¬ми височіє третій — життєстверджувальний. У цьому році слов'янські народи свят¬кують 125 ро¬ків з дня народження композитора, чия музика допомагала бійцям висто¬яти, вела 'їх до перемоги, все¬ляла в них на¬дію на зустріч З рідними.
Василь Іванович Агапкін наро¬дився у 1884 році на Рязанщині у бідній родині батраків. Рано оси-
.
ротів, голодував, жебракував. Сила духу допомогла йому вижи¬ти і стати відомим композитором. У 1912 році Василь Іванович слу¬жив у Тамбові військовим тру-.
бачем. Саме там він і написав безсмертний військовий марш „Прощан¬ня слов'янки'. Піл нестаріючі звуки бойового маршу ось уже майже сто років проводжають призовників до армії, а солдат на війну.
У зв'язку з цими датами да¬вайте згадаємо перший і трохи призабутий варі¬ант „Прошання слов'янки'. Не¬хай у ці дні пісня звучить і у нашо¬му краї — і як па¬м'ять про загиб¬лих, і як данина живим учасни¬кам війни. А мо¬лодому поколінню нехай цей марш розповість про нашу герої¬чну історію. Андрій Демченко, музикант, м.Харків
  Прощание славянки
Снова марша бодрящие звуки
Засверкали в родимом краю,-
И в разлуке сжимаешь ты руки,-
И пою я в походном строю.
И отваге моей на подмогу
Через горькую боль и слезу
Ты улыбкой, как солнце, дорогу
Озари мне в туман и грозу!
Припев:
Пройду – не сверну -
Беду и войну!
В борьбе и в пальбе
Пройду к Победе и к тебе!
И не в силах враги меня в битве
Ни огнем, ни мечом побороть,-
По твоей неусыпной молитве
Охранять меня будет Господь.
Одолеем народные беды,
И над Родиной сгинет гроза,-
И лучистей салюта Победы
Мне сверкнуть дорогие глаза!
Припев:
  Знайшов цей запис і пригадалося....
  1974рік, 5-й курс. Ми в літніх таборах на військовій підготовці.. Вечором-повірка. А потім марширування строєм з піснею. Наш взвод кричав на мотив 'Слав'янки:  
  Не плач, не горюй.
  Напрасно слез не лей.
  А только поцелуй,
  Когда вернемся с лагерей.
 Під час перебування в таборах, в мене народився син.

2 січня 2011


1




  Закрити  
  Закрити