Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

3

Запитання
терновой владимир александрович 1916 года рождения родился в с.Карвиновка Житомирской области
Відповідь
Olha Ternova Напишіть на пошту будь-ласка ternovaolga@gmail.com

8 січня 2023

У Карвинівці чоловік вкрав на роботі ЗІЛ і п’яний їздив селом - читати далі...

1 листопада 2021

Біля Карвинівки горіла суха трава, на площі 3 га - читати далі...

7 жовтня 2021

Біля Карвинівки лісівник під час обходу території знайшов мінометну міну - читати далі...

27 липня 2021

Козаченко Лілія, користувач 1ua
Лілія Козаченко
Сьогодні виповнюється 10 років від Дня затвердження герба і прапора села Карвинівка.
Опис символіки та зображення прапора знаходяться на сторінці села...
Автори символіки села: Л.О.Козаченко, І.Д. Янушкевич.

1 червня 2021

Запитання
Олександр Зімбіцький а хтось знае историю до 17 року ?
Відповідь
Козаченко Лілія, користувач 1ua
Лілія Козаченко
Власне працюю над історією села. Чи можете щось більше розповісти про Вашу родину, якій належав цегельний завод, і, якісь подробиці про нього?

2 вересня 2019

Запитання
Олександр Зімбіцький там щось збереглось від кірпічного заводу який належав моій родині?
Відповідь
Козаченко Лілія, користувач 1ua
Лілія Козаченко
Нічого не збереглося.

2 вересня 2019

Запитання
Як далеко від житомира
Відповідь
Козаченко Лілія, користувач 1ua
Лілія Козаченко
38 км.

13 вересня 2018

Козаченко Лілія, користувач 1ua
Лілія Козаченко

Обірвана мрія.

Помер Марцель Вацлавович Врублевський - унікальна людина, якій село та його мешканці мають завдячувати його величезним внеском для історії села та суспільства в цілому. Для тих, хто незнайомий із Марцелем Вацлавовичем: він є автором картин, на більшості з яких відтворено краєвиди Карвинівки та її мешканці; автором чисельних світлин початку 1950-их – кінця 1990-их. На початку 50-их був скерований до радгоспу ім. Дзержинського на посаду кіномеханіка. У селі  він був чи не єдиною людиною (принаймні, я не знаю більше нікого в такому масштабі), яка так міцно дбала про духовне надбання села, прагнула його зберегти для теперішнього та майбутнього поколінь.

В останні роки життя Марцеля Вацлавовича мені довелося  зустрітися з ним декілька разів з приводу історії Карвинівки. Як зараз пам’ятаю його, дуже скромного; подекуди, навіть, ніяковіючи під час розмови, він з великим ентузіазмом показував свої картини та історичні світлини. Нагадував, що певна частина з них знаходиться в школі.  Саме тоді, під час першої нашої зустрічі я отримала від нього декілька статей–вирізок до районної газети про події, пов’язані із Карвинівкою, які додали мені натхнення до праці в написанні історії рідного села.  

Марцель Вацлавович  мав мрію: створити краєзнавчий музей у селі. Його мрія була здійснена, але тільки тимчасово. На початку 2000-их років певний час під краєзнавчий музей було виділено невелике приміщення у центрі села, поруч із колишнім приміщенням бібліотеки.  Та чомусь доля (а можливо, місцева влада) розпорядилися інакше. Залишається тільки здогадуватися у причині ліквідації маленького музею-обірваної мрії Марцеля Вацлавовича, про повернення якого (музею-кімнати) він клопотався в останніх наших бесідах.

Зараз у шкільному приміщенні є маленька кімната, яка за ініціативи місцевої родини вчителів була виділена для музейних експонатів. Здебільшого там знаходяться зразки сільського побуту XIX-початку XX століття. Але, на жаль, приміщення є занадто малим, щоб розмістити в ньому численні світлини та пояснення до них, які залишив нам Марцель Вацлавович Врублевський. Дуже хочеться вірити, що мрія нашого  художнього літописця села здійсниться і в майбутньому у Карвинівці знайдеться місце для його робіт. Адже це наша історія, яку слід знати.

12 січня 2016

Козаченко Лілія, користувач 1ua
Лілія Козаченко
Wszystkiego dobrego z Okazji Swieta Niepodleglosci Rzeczypospolitej Polskiej!
Всього найкращого з нагоди Дня Незалежності Польщі!


11 листопада 2015


3


  Закрити  
  Закрити