Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 2

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Христос Воскрес! Радійте нині, діти! Сповнилося найбільше із чудес. Пропала тьма, і сонце правди світить! Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

9 квітня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Козацькому роду нема переводу: 380 років 'повстання приречених' гетьмана Остряниці

https://patrioty.org... style='box-sizing: border-box; color: rgb(59, 89, 152); text-decoration-line: none;'>неділя, 1 квітень 2018, 12:24
?1630-і роки відзначилися цілою низкою великих козацьких повстань, котрі стали предтечою Хмельниччини. Бо саме в цей період у Речі Посполитій посилився наступ польських панів на особисту та релігійну свободу українців.

https://gdb.rferl.or... target=''_blank'' style='box-sizing: border-box; color: rgb(59, 89, 152); text-decoration-line: none; font-weight: bold;'>

Генеральна карта України французького інженере де Боплана, 1648 року https://patrioty.org... style='box-sizing: border-box; vertical-align: middle; max-width: 100%;'>Генеральна карта України французького інженере де Боплана, 1648 року

380 років тому – навесні 1638 року – розпочалося останнє з великих козацьких повстань десятиріччя. Провідником виступив здібний полководець, гетьман Яков Острянин (Остряниця). https://patrioty.org... target='_blank' style='box-sizing: border-box; color: rgb(59, 89, 152); text-decoration-line: none; font-weight: bold;'>Патріоти України пропонують ознайомитись з інтерв’ю історика Бориса Черкаса, котре український медієвіст дав Радіо Свобода.

– Таке враження, що 380 років тому козаки обирали не просто нового гетьмана, а ватажка для нового повстання.

Козацтво зрозуміло, що ніхто слухати їхні доводи й побажання не збирається, і вирішило продовжити війну

– Так. У 1637 році сталося велике козацьке повстання, яке закінчилося поразкою. У політичному плані складалося враження, ніби повстання загасає, але військові дії не припинялися. Поки йшли перемовини й дипломатичні маневри, всю зиму відбувались локальні бої. Наприкінці зими козацтво зрозуміло, що ніхто слухати їхні доводи й побажання не збирається, і вирішило продовжити війну.

– Тобто, це було повстання-реванш?

– Так. Сам Острянин був одним з найздібніших полководців. Він себе дуже добре проявив під час польсько-московської Смоленської війни 1632–1634 років. Його поважало козацтво, і вже те, що він його очолив, свідчило, що почнуться нові військові дії.

Історик Борис Черкасhttps://patrioty.org... style='box-sizing: border-box; vertical-align: middle; max-width: 100%;'>Історик Борис Черкас
Історик Борис Черкас

– Ця епоха – 1630-і роки – доволі буремна в історії Речі Посполитої й козацтва. З незначними інтервалами йде суцільна смуга козацьких повстань. Чим вони були зумовлені? У радянській історіографії було таке пояснення, що пани посилювали гноблення й експлуатацію селян, а селяни – повставали. Тобто, було економічно-класове пояснення.

– Цей елемент також був присутній, але виключно через одну причину, тим більше селянську, козацтво би не повставало. Сам елемент конфлікту був закладений у появі козацтва. Військово-службове населення, не шляхетське – так звані слуги – на межі XV-XVI століть, в силу різних причин, втрачає свої юридичні права. Сталося банальне захоплення їхніх земель. І от, за таких умов виникає козацтво. Спочатку воно захищало землі Великого князівства Литовського, потім Речі Посполитої. Але зберігалася проблема – козаки не мали чітко визначеного офіційного стану.

– Але ж у 1578 році король Речі Посполитої Стефан Баторій https://www.radiosvo... target='_blank' style='box-sizing: border-box; color: rgb(59, 89, 152); text-decoration-line: none; font-weight: bold;'>видав універсал, що козаків прийматимуть на службу. Регламентується: як вони служать, яка в них платня і привілеї. Здається, все було унормовано і регламентовано.

– Так, але залишалося декілька проблем. По-перше, козацтво хотіло, щоб його визнали окремим станом.

– А реєстр це не врегульовував?

У військовому плані козаки їй були потрібні, а у соціально-економічному – ні. І це стало проблемою

– За реєстром, це була не більше як військово-корпоративна група. По-друге, чисельність того реєстру не відповідала реальній чисельності козацтва. Третє, Річ Посполита грошей не мала. Подальші події показали, що у військовому плані козаки їй були потрібні, а у соціально-економічному – ні. І це стало проблемою. Тому що економічне – це земельна власність.

Наприкінці XVI століття у Західній Європі почався бурхливий розвиток, і Річ Посполита вийшла на ці західноєвропейські ринки із експортом зернових, худоби та іншого. Для нарощування експорту треба експлуатувати прикордонні степові території. Тут зростала кількість населення. У шляхти з’явилася можливість заселяти ці території селянами, бо козаки закрили кордон від татар. Та водночас шляхта входила у конфлікт з козацтвом, яке там мешкало і вважало ці землі своїми. Така була базова соціально-економічна причина цього конфлікту.

І тут виник парадокс: якщо Речі Посполитій не потрібне козацтво як військо, то треба сформувати інше військо, але на це немає грошей. Бо кварцяного війська – це постійна королівська армія – було недостатньо.

Найцікавіший приклад цього парадоксу – Хотинська битва. Під Хотин, на заклик допомогти врятуватись від Османської імперії, приходить майже 42 тисячі козаків на чолі із Петром Сагайдачним. Вони перемогли.

Але після цього їм кажуть: давайте, залишимо до трьох тисяч козаків у реєстрі. А куди дівати інших – оцю масу професійного вояцтва?

Памhttps://patrioty.org... style='box-sizing: border-box; vertical-align: middle; max-width: 100%;'>Пам'ятник гетьману України Петру Конашевичу-Сагайдачному в Києві
– Одна з головних вимог повстань було вписати козаків до реєстру. Бо реєстровий козак отримує платню, має якісь пільги, звільнений від податків. І була така категорія «випищики» – ті, кого із реєстру виписали – які часто збурювали повстання. Це нагадує протести людей, яких позбавили бюджетного фінансування. То чи можна сказати, що це були бюджетні війни?

– До певної міри – так, хоча ви дещо провокативно сформулювали. Але значно більша проблема полягала у відсутності права власності на засоби виробництва, у даному випадку – на землю. До сьогодні є стереотип, ніби «випищики» – це така бідна голота. Частина козаків після поразки повстання втекла до Московської держави, почалося заселення Слобідської України. І коли поляки їх звали назад, то слали листи, де запевняли, що їм нічого не буде. У цих листах описано майно цих «випищиків». Якщо подивитися на перелік того, чим вони володіли – наприклад, п’ять хуторів, сто голів худоби – то це рівень середньої шляхти. Вони були доволі заможні люди, їм було що втрачати.

Якби Польща мала фінансові можливості та політичну волю і взяла козаків – реально, до десяти тисяч осіб – на службу і забезпечила їхні права, то конфлікт не набув би такої гостроти. Був австрійський аналог козацтва, тільки на території Хорватії – граничари. Там австрійці зробили розумно: взяли реальну кількість на бюджет. А тут проблема полягала в тому, що не брали всіх.

– На початку повстання Острянин розіслав свої універсали далеко за межі козацьких земель – аж до Волині й Покуття. Тож, це повстання було козацьке, козацько-селянське, козацько-міщанське чи це вже було українське повстання?

– Саме в цьому повстанні помітні елементи повстання українського народу. Бо до цього повстання були виключно козацькі. Але тут спрацювало кілька факторів. По-перше, закінчуються «слободи»: коли селян закликали селитися на вільні землі, то їм на 20-30 років давали звільнення від податків. І ось, цей термін завершився – шляхта зажадала платні. Причому, нерідко це польська шляхта, що підсилювало антагонізм. По-друге, через зростання попиту на сировину в Західній Європі, справді, посилювалася експлуатація селян. По-третє, у 1630-ті роки посилюється і стає відчутним на місцях наступ на православну церкву.

Поява універсалів на Волині свідчить про те, що частина, принаймні нижня ланка церкви, підтримала ці повстання, намагаючись захиститися від наступу католицизму.

– А що під час повстання робили реєстрові козаки, які були на службі у короля? На чиєму боці вони виступили?

– Дві третини реєстрових козаків були на польському боці.

– А православна шляхта?

– Шляхта і міщани, в цілому, не підтримували. Судячи з усього, більшість польського війська складалося не з етнічних поляків, там мінімум половину складали українці – та ж шляхта.

– Тобто, військо було не польське, а радше королівське?

– Так, якщо ми розбираємо з національної точки зору, то у якійсь мірі тут присутній елемент громадянської війни. Якщо з соціальної точки зору – це боротьба між козацтвом і шляхтою. Але під час війни люди все спрощують. Тоді доволі швидко вони все спростили: Русь воює проти ляхів.

– Це повстання у 1638 році було далеко не першим, але попередні здебільшого закінчилися невдало. Як ви вважаєте, повстання під проводом Острянина також було одразу приречене на поразку?

– Об’єктивно, воно було приречене, і тому воно було довшим і жорсткішим, аніж у 1637 році. Парадокс, але в 1637 році все могло вирішитися однією битвою: переможе козацтво або кварцяне військо. Перемогло кварцяне військо. У полон потрапили ватажки повстання, була надія, що їх не стратять. Але їх стратили – і це була помилка.

– Під час попередніх повстань інколи ставалося так, що якась поміркована частина повстанців домовлялася про видачу своїх ватажків. Навіть була десь така фраза, мовляв, звиняйте, панове-браття, мусимо вас видати, бо треба домовлятися. Наскільки це був поширений механізм мирного врегулювання?

– Він був не дуже поширений. Часто давали учасникам повстань амністію. І була надія, що виданих ватажків повстання 1637-го року Павлюка та інших віддадуть полякам, може вони рік посидять, як до цього було, а їх стратили та це був шок. Козацтво побачило, що тут або пан, або пропав і вже нічого втрачати. Хоч вони програли, але військо збереглося.

Повстання у 1638-му було жорстким, тому що це був наступ приречених – вони розуміли, що відступати їм нема куди, а натомість у разі перемоги вони зможуть створити підґрунтя для переговорів.

– Відступати було куди! Принаймні, той самий Яків Острянин та його соратник Дмитро Гуня втекли: перший – на Слобожанщину, яка була під владою Московського царства, другий – до донських козаків.

– Ці втечі були вимушеними. Тут у них було майно, а так вони тікали у чужу землю ні з чим. Там було важке життя, бо вони прийшли на голе місце – їм, фактично, з нуля треба було все будувати.

А так у них була надія, що вони зможуть завдати поразки польському війську і здобудуть якісь преференції або поле для маневру на переговорах. Тим більше, під час повстання 1630 року, козаки завдяки перемозі домоглися збільшення реєстру.

– Після поразки повстання 1638 року настало «золоте десятиліття спокою», як це називається у польській історіографії – до 1648 року, коли почалося повстання Хмельницького. У ці спокійні роки Річ Посполита ставала заможнішою, розвивалося мистецтво й наука. А що відбувалося у цей період із козацтвом і руськими землями у складі Речі Посполитої?

– Записали в реєстр всього п’ять тисяч козаків, човни-«чайки» попалили, щоб не ходили на турків. Але далі починається цікава річ. Інші козаки нікуди не поділися, їх починають набирати у приватні хоругви – приватні загони на службі магнатів. Причому, не тільки козаків, а й покозачених селян, які не були буквально козаками, теж набирають у ці загони.

У 1638 році, під час боїв з повстанцями, кількість драгунів у приватних хоругвах Замойського чи Вишневецького коливалась у межах 400-600 чоловік у кожного. Під час «золотого спокою», перед Хмельниччиною, їхня кількість зросла до 8-10 тисяч. Тобто, вони їх не тільки не розігнали, а зібрали у свої хоругви і збільшили їхню чисельність. Але соціально-економічна проблематика нікуди не ділася: експлуатація зростає, права на землю нема, наступ на православну церкву триває…

– А що робив у цей час Богдан Хмельницький?

– Він згадується як писар у 1638 році, відноситься до категорії козацької еліти.

На початку 1640-х коронний гетьман Конецпольський пише, що козаки шушукаються і явно готують нове повстання. Тобто, не було такого, що Хмельниччина виникла раптово.

– Про повстання під проводом Богдана Хмельницького поговоримо в одній з наступних передач.

1 квітня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Світлина від Roman Sinicyn.
Roman Sinicyn
27 березень о 13:32https://www.facebook... data-hovercard='/ajax/hovercard/page.php?id=111227078906045' data-hovercard-prefer-more-content-show='1' style='color: rgb(97, 103, 112); cursor: pointer; text-decoration-line: none; font-family: inherit;'>Kyiv

Знайомтесь, це макарони.

Хмельницької макаронної фабрики (торгова марка Тая).

Не купуйте їх будь ласка.
Купуйте якісь інші, українських виробників макарон вистачає.

Дивіться який трешак.

Директор макаронної фабрики, нєкій Ігор Корнійчук - антиукраїнська мразь, ватнік і комуняка.

Називає себе 'першим секретарем Хмельницького обкому КПУ'.

Проводить пленуми обласного осередку компартії в приміщеннях своєї фабрики.

Ви не помилились, 20 березня 2018 року ось останній був проведений. В актовій залі фабрики.

Да. Компартія заборонена, але пленуми проводяться.
Так буває.

КПУ, кстаті, не визнає, судячи з дописів, здобуття незалежності в 1991 році і називає його 'контрреволюційним переворотом.

Ось ще. 
Це 2013. Святкування \ суботник з приводу дня народження леніна на хмельницькій 'макаронці'

Поки СБУ у Хмельницькій області посилено працює в сфері захисту національної державності від колаборантів і прямих агентів москви - нам залишається тільки не купувати їхні блдскі макарони.

Репост будь-ласка.

30 березня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Хмельниччина. Подільські Товтри - краса, що захоплює дух)))))
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 98%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>
https://ukropen.net/... class='online' style='text-decoration-line: none; outline: none; color: rgb(153, 153, 153); margin: 0px; padding: 0px;'>хвилину тому  |  https://ukropen.net/... id='fast_link_842621' style='text-decoration-line: none; outline: none; color: rgb(43, 131, 153); margin: 0px; padding: 0px;'>Коментувати

21 лютого 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Три года за убийство . Это и есть судейская реформа?
Суд вынес приговор боевику «ЛНР»,злоумышленник приговорен к трем годам лишения свободы.

Боевика захватили возле позиций украинских военных.

Лисичанский городской суд вынес приговор боевику 'ЛНР', признав его виновным в участии в террористической организации.

Как сообщили в Службе безопасности Украины, в 2014 году житель Хмельницкой области присоединился к оккупационным силам РФ, и в составе одной из бандитских группировок выполнял боевые задания, в частности, по разведке позиций сил АТО

Захватили террориста в марте 2016 в Попаснянском районе Луганской области возле расположения одного из армейских подразделений.

'При осмотре украинские военные изъяли у преступника бронежилет с амуницией, автомат АК-74 с большим количеством патронов и гранату РГД-5', - отметили в СБУ.

Согласно решению суда, злоумышленник приговорен к трем годам лишения свободы.
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 98%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

8 лютого 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
В Хмельницком презентовали 3D-путеводитель по городу

Отныне местные жители и туристы могут совершить виртуальную прогулку по Хмельницкому. Об этом сообщает пресс-служба Хмельницкой горрады.

'Состоялась презентация проекта 'Небесний Проскурів' - 3D путеводитель по городу Хмельницкому. В Украине аналогичных проектов нет, да и в мире их мало, такое есть только в городе Дубай. 3D-очки будут размещаться в городских музеях, центрах, учреждениях культуры, поэтому каждый сможет увидеть Хмельницкий с высоты птичьего полёта ', - говорится в сообщении.

Идею предложила общественная организация 'Сучасна Україна'. На конкурс общественных проектов 'Общественные инициативы' они подали два собственных - '3D-путеводитель по Проскурову' и 'Небесный Проскуров'. Эти проекты рассматривали в комплексе, ведь они дополняют друг друга. Оба набрали высокое количество голосов конкурсного комитета и отныне хмельнитчане и гости города могут увидеть более 200 небесных и наземных панорам. Всего на оба проекта из городского бюджета выделили по 95 тысяч гривень.

26 січня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Укра?нцi не забувайте завдяки кому Ви спите мирно,та бухаете по кабакам.

11 січня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Місцевий різновид розпису села Самчики (Хмельниччина) дуже відрізняється від відомого петриківського та інших осередків в Україні, але відомий він, на жаль, небагатьом

16 грудня 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Друзі,Хмельницький,прошу!!!Робимо репост!!!!!Нехай всі побачуть!!!!!Підтримаємо дівчинку,котру з хворою дитиною Не прийняв лікар!!!!!


9 грудня 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
У школах Хмельницького більше не вивчатимуть російську мову! Її там, не дивлячись на усі закони, просто взяли і скасували… Хтось, звісно, може сказати, що це не великий здобуток. Адже це Хмельницький, тож скільки там тих москалів! Але, разом із тим, у патріотичному Львові діє 8 шкіл, де ще навчають ...

30 жовтня 2017


... 2


  Закрити  
  Закрити