Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бугалтер Р, користувач 1ua
Р Бугалтер
Тема: ПИСАНКИ-КРАШАНКИ
Праздник Пасхи

Українські писанки

Гарне, мов писанка

Найбльше для християн свято – завжди дуже урочисте, красиве, світле і радісне. 'Христос воскрес!' – 'Воістину воскрес!' Ззовні внутрішнє піднесення відбивається у зелені вже повноправної весни, співах, перегукуванні дзвонів, святковому одязі прочан. ...Ось вони стоять навколо храму, захищаючи від вітру мерехтливі вогники великодніх свічок, і чекають, коли священик окропить їх приношення святою водою. В плетених кошиках на святкових рушниках - вже непісна їжа, і обов’язково паски та великодні яйця – яскраві крашанки, а серед них і особливі - писанки.

До яйця з повагою ставилися ще і в дохристиянські часи у стародавніх цивілізаціях – кам’яні та глиняні яйця знаходять у похованнях тих часів. Надто вже глибокий символ вони собою являли – потенційне життя, схованого в ніби мертвій матерії. З приходом Християнства пієтет до яєць в різних країнах християнізованої Європи підсилився. Великоднє яйце створювали із найрізноманітніших матеріалів – з дерева, дорогоцінних металів, прикрашали бісером, інкрустували перламутром абощо. В той же час в в деяких православних країнах Східної Європи поширилась техніка воскованого письма. Яйце, декороване у такий спосіб ми і називаємо писанкою. Великого поширення, перетворившись на яскраве самобутнє явище, писанка набула лише в Україні.
Власне, писанкарство також проходило певну еволюцію. Так, спочатку це була крашанка – яйце замальоване в один колір. Потім крапанка – вкрита цяточками та крапельками, нанесеними воском. Тоді – мальованка – великоднє яйце, розмальоване пензликом. Інший різновид – дряпанка – однокольорове, із видряпаним орнаментом. І вже остаточний варіант – це писанка (вкрите різнокольоровим орнаментом яйце – з використанням природних або анілінових фарбників, - виконане в техніці воскованого письма).


Писанкове розмаїття

Ще з язичницьких часів збереглося чимало візерунків та символів, які використовують для розпису яєць. З часом ці архетипові орнаменти набули християнської семантики. Чого тут тільки не побачиш: і багатющу „рослинність” - барвінок, виноград, шипшина, гілочки верби, дерева; і тваринний світ – „населений” пташками, кониками, рибками, козликами, півниками; і геометричні орнаменти - меандри, кола, трикутники, хрестики, свастики ... І все це хитромудро переплітається на невеличкій шкаралупі яйця, утворюючи зовсім невипадковий малюнок. Адже кожний символ і орнамент мав цілком конкретний зміст. І відповідно на писанці можна було „закодувати” найрізноманітнішу інформацію та побажання з різної нагоди. Наприклад, вагітній жінці дарували писанки з певними орнаментами, що несли в собі побажання здоров’я дитині, що має народитися. А дівчина, якщо хотіла виявити симпатію - дарувала хлопцеві писанку, а в орнаменті якої могла зашифрувати запрошення на побачення тощо.
Писанки дарувалися на знак побажання добробуту, удачі, радості. Вони символізували вияв загальної любові до братів і сестер у Христі взагалі, дарувалися друзям, родичам, знайомим.
Традиційно писанки писали під час Великого посту. Але найкраще це було робити в Чистий четвер та Страсну п’ятницю перед Великоднем. Писали всі – і діти, і дорослі, хоча господині, мабуть, найбільше.
Писанку освячували і ніколи не їли (на відміну від крашанок – пофарбованих в один колір яєць). Зберігали її мінімум рік – до наступного Великодня: в основному вона красувалася на покутті. Навколо писанок складалося багато прикмет та висловів. Приміром якщо хотіли підкреслити красу чогось або когось, то казали: „Гарне, мов писанка”.
Писанка – це не просто сувенір чи народна мініатюра. Адже писанка несе в собі високий заряд енергетики. Її писали лише в доброму настрої та з добрими побажаннями, щоб подарувати іншим на щастя, на здоров’я, на багатство, вкладаючи в це душу.

Раніше писанка була поширена на всій території України й колорит її різнився залежно від регіону. Так у Центральній Україні в розписі полюбляли вдаватись до великих елементів, та використовували лише 2-3 кольори. В той же час, писанкам Гуцульщини багаті на велику кількість дрібних візерунків. Що ж до кольорів, то традиційними тут були червоний, жовтий і чорний. Тоді як на Полтавщині – зелений та червоний, а на Півдні – ближче до моря - без синього ніяк не можна було обійтися і т.п.
За радянських часів мистецтво писанкарства збереглося здебільшого лише в Західній Україні. І зараз там існують визнані центри цього народного мистецтва, серед яких Космач, на Івано-Франківщині, а в місті Коломия є навіть унікальний музей Писанки. Це єдиний у світі спеціально збудований музей для збереження й експонування саме творів писанкового розпису. Колекцією містить понад 6000 експонатів, а сама будівля музею, до речі, також виконана у формі яйця. Зберігаються писанки і в краєзнавчих та музеях декоративного мистецтва. При цьому найстаріші експонати – з кінця з яких 19 століття, коли писанку, власне, почали сприймати як витвір народного мистецтва, а отже колекціонувати та досліджувати. Останнім часом мистецтвознавці знову досить активно звернулись до вивчення цього явища. В той же час, зараз писанкарство активно відроджується скрізь по Україні - створюються гуртки, здебільшого при школах. Чимало художників звертаються до писанки в своїй авторській творчості..

Символіка та семантика

http://www.pysanka.n...>Колесо - як знак єднання найвищого спокою із напруженою силою - є вершиною досконалості, образом Вічності Божої і уявленням того безсмертя, яке у природі виражене повторенням відродження життя. У загально християнському розумінні колесо є символом безсмертя і майбутнього небесного існування, образом безмежної Божої любові.

http://www.pysanka.n...>Сонце - як центр і основа небесного простору - є носієм світла і життя. Бог - це світло, і тому сонце є символом Бога. В наших літургійних молитвах ми часто звертаємося до Христа, як до Сонця-Правди.

http://www.pysanka.n...>Хрест - чотириріг, як символ Всесвіту - є знаком чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року і чотирьох темпераментів. У християнстві хрест - це святий знак відкупу, яким церква все починає, благословляє і освячує. Тому належить йому перше місце серед християнських символів.

http://www.pysanka.n...>Трикутник - символ вогню, безсмертя, а також чоловічої і материнської сили. У християнстві - це символ Пресвятої Трійці. Із вписаним у трикутник колесом - це символ Божого ока.

http://www.pysanka.n...>Дерево життя - як космічне дерево - є символом небесного стрижня і скарбницею життя: поєднує в собі подовженість і короткочасність, стійкість і динаміку, силу і слабкість, верх і низ; це символ безперервного відродження природи. Дерево займає у Святому письмі центральне місце. Із багатьох понять можна виділити найсуттєвіше, а саме: дерево - це сукупність усього доброго й цінного; це образ Божої мудрості, входження в Божу волю і Божу довіру.

http://www.pysanka.n...>Спіраль - знак вегетативної і органічної плодючості, і як знак Сонця є володарем часу. Числа 7 і 12 належать до аспекту Сонця. Це також символ порядку таїнства літургійного року.

http://www.pysanka.n...>Триріг - знак святого числа 3 і трибожества. Число 3 є символом симпатії та порядку і тому є класичним числом культових повторень.

http://www.pysanka.n...>Зірка - знак неба, визначення порядку небесних тіл і підтвердження сонячного божества. В християнстві зірка - це знак царства Христа. Святий Апостол Павло називав зірку образом вибраних у вічності, і найбільш яскраво серед них світить Марія-Мати. Ласкава, як вранішня зоря, вона сповіщає про схід Сонця-Христа.

http://www.pysanka.n...>Свастика - знак святого вогню і сонця. У християнстві свастик є символом Божественної Величі. У ранньому християнстві свастика охороняла від злих духів.

http://www.pysanka.n...>Блискавка - небесний вогонь, одночасно караючий і освячуючий; це поява сонячної сили і провісник божественного; до чого вона доторкається, те стає освяченим. В християнстві - це блиск Божої Ласки.

http://www.pysanka.n...>Колосся і зерно є образним відображенням предків, святою їжею і пристанищем сонячного божества. У християнстві колосся символізує Воскресіння, таїнство Христа і Божого царства. Пізніше колосся стає символом Святої Тайни Євхаристії.

http://www.pysanka.n...>Церква-Вежа - символ святої гори, вершина якої сягає небес. Вона також є знаком прагнення до висот. Церква і дзвіниця в християнстві - це символ прагнення людей до вічності.

http://www.pysanka.n...>Граблі - символ дощу, верхньої і нижньої води, яка вийшла із неба і землі. В Старому Завіті дощ є прообразом обіцяного Спасителя; в Новому Завіті - символом ласки і благ вісті науки святого Євангелія.

http://www.pysanka.n...>Гілка як частинка дерева є важливим символом культури. Це образ живучості Божої Ласки, завжди нових проявів добродійності та заклик до нових добрих справ. Освячена лоза оберігає від хвороб та злих сил. Гілка на Трійцю є первістком природи, даром весняного цвітіння та символом безкінечного життя та Божої ласки.

http://www.pysanka.n...>Дубовий листок, як частинка дуба, що вважався притулком божого грому, бо в нього легко потрапляє блискавка, символізує силу Богів природи. У Святому Письмі дуб - святий знак повноти життя Людей Божих та символ Божої справедливості.

http://www.pysanka.n...>Півень, передвісник дня - провідник божого сонця та сторож, який охороняє добро від впливу зла. У християнстві півень, як передвісник світла, є символом Христа, світла, що перемогло темряву. Птахи символізують благочестя Святих та їх піднесення до Бога.

http://www.pysanka.n...>Кінь. У архаїчній міфології Бог-Сонце їде по небу на вогняних конях. Кінь - символ невтомності руху сонця та нестриманої швидкості плинної води. У християнстві кінь - це образ безстрашного пророка віри, який летить у світ, готовий до загибелі.

http://www.pysanka.n...>Риба символізує воду, а також, як і вода, є символом життя та смерті. Через її незвичайну якість примноження вона є поширеним знаком щастя. У християнстві - це символ новохрещених.

http://www.pysanka.n...>Олень. Ріг оленя є символом променів сонця, яке сходить. З цією символікою світла пов'язане поняття переможця-спасителя, охоронителя, вказівника шляху та провідника. У християнстві олень є образом пошуку Бога та взаємної допомоги.

http://www.pysanka.n...>Зигзаг, хвильки - символи води.

http://www.pysanka.n...>Безкінечник - нескінченність життя.

http://www.pysanka.n...>Квадрати та ромби - знаки землі та існуючого на ній всього, що пов'язане з числом 4: 4 періоди життя людини (1 - народжується, 2 - живе, 3 - старіє, 4 - помирає) - народження, юність, старість, смерть; 4 пори року (весна, літо, осінь, зима); 4 стихії - вогонь, вода, повітря, земля; 4 сторони світу (південь, північ, схід, захід); у місяця 4 фази; у дня - ранок, день, вечір, ніч. Все, що пов'язано з часом, пов'язували з числом 4, яке геометрично виражається квадратом або хрестом. Якщо потрібно було зашифрувати час, день, роки - малювали квадратики, які ділилися навхрест, утворювалося 4 квадрати - означало тиждень (7 днів), більший квадратик означав 4 тижні - місяць, пори року. Дівчата, коли малювали писанку, хлопцям казали: 'Щоб ти жив так довго, скільки я тобі намалювала'. І він рахував 1, 2, 3... і по колу безконечно. Знайомились і одружувались через писанку.

http://www.pysanka.n...>Сігма - знак змії.

http://www.pysanka.n...>Баранячі ріжки - відродження рослинного світу. Таким чином,
писанкарство як образотворчий фольклормає коло символічних
предметів народного мистецтва, що застосовувався для висловлення
певних етичних понять, матеріалізуючи їх у конкретному втіленні

31 березня 2010

Бугалтер Р, користувач 1ua
Р Бугалтер
Тема: ПИСАНКИ-КРАШАНКИ
 

Музей “Писанка” у м.Коломия


Музей збудовано в 2000 році в м.Коломия. Центральна частина музею має форму писанки висотою 14 метрів. Це єдиний у світі музей писанкового розпису...

http://7chudes.in.ua... width=302 align=left>Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця стала візиткою Коломиї.

 

Унікальний музей писанки  приваблює відвідувачів з усіх країн.

 

Урочисте відкриття музею 'Писанка' відбулося 23 вересня 2000 року, під час Х Міжнародного гуцульського фестивалю.

 

Концепцію експозиції музею розробила директор Я рослава Ткачук, а втілили в життя коломийські художники Василь Андрушко та Мирослав Ясінський. Музей увічнює статуя Богородиці роботи місцевого скульптора Романа Захарчука.

 

Унікальність Музею не лише в тому, що його виконано у формі яйця, висота якого становить 14 метрів, діаметр — 10. Приміщення виготовлене повністю з кольорового скла, загальна площа вітражу становить понад 600 квадратних метрів. До речі, воно не має даху! Зовнішнє оздоблення виконано у тривимірному просторі.

 

http://7chudes.in.ua... width=300 align=right>Експозиція музею відображає орнаментальне, композиційне, колористичне багатство народної поліхромної графіки.

 

Зараз музей володіє колекцією понад 6000 писанок, представлених з переважної більшості областей України (Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської), а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії. Деякі експонати були виготовлені ще на межі ХІХ-ХХ століть.


31 березня 2010

Бугалтер Р, користувач 1ua
Р Бугалтер
Тема: ПИСАНКИ-КРАШАНКИ

Музей Писанка

Музей «Писанка» у Коломиї відкрився у 2000 році, і завдяки своїй оригінальній будівлі став візитною карткою міста.
У колекції музею понад 6000 писанок, представлених з переважної більшості областей України (Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської), а також з-за кордону.
Писанка – це переважно куряче (гусяче) яйце, розписане воском і зафарбоване природними чи аніліновими фарбниками. Традиція такого розпису сягає глибин багатовікової історії й становить унікальне надбання творів мініатюрного живопису, орнаментику яких збережено за язичницькими символами.
Адреса музею: Івано-Франківська обл., м. Коломия, пр.Чорновола, 45 Тел.: (03433) 27891. Час роботи музею: 10.00-18.00; вихідний – понеділок.
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Музей 'Писанка'. Заснований у 2000 році.
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Музей 'Писанка', експозиційний зал.
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею писанки.
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею писанки.
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею писанки.
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею писанки.
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею писанки.
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'
http://www.ukrmandry...>Збільшити 
зображенняhttp://www.ukrmandry... width=100 vspace=2 border=0>
Коломия. Експонати музею 'Писанка'

31 березня 2010

Бугалтер Р, користувач 1ua
Р Бугалтер
Тема: ПИСАНКИ-КРАШАНКИ

Музей писанки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Перейти до: http://uk.wikipedia....>навігація, http://uk.wikipedia....>пошук
Музей писанки в Коломиї
http://uk.wikipedia....>The Pysanka Museum, Kolomiya.JPGhttp://upload.wikime... width=250>
Засновано http://uk.wikipedia....>2000
Адреса http://uk.wikipedia....>Українаhttp://upload.wikime... width=20> http://uk.wikipedia....>Україна, пр.Чорновола 43, м. http://uk.wikipedia....>Коломия.

Музей писанки — музей http://uk.wikipedia....>писанки в місті http://uk.wikipedia....>Коломия http://uk.wikipedia....>Івано-Франківської області. В колекції музею понад 6000 писанок з різних регіонів http://uk.wikipedia....>України та країн світу. Серед експонатів музею є також писанки з підписами відомих політичних діячів України. За результатами акції http://uk.wikipedia....>Сім чудес України музей опинився на восьмому місці за голосами інтернет-користувачів та на сімнадцятому місці за голосами експертів.

Музей було створено на основі колекції писанок у Коломийському музеї народного Мистецтва http://uk.wikipedia....>Гуцульщини і http://uk.wikipedia....>Покуття ім. Йосафата Кобринського. Спочатку експозиції проводилися у Коломийській церкві святого Благовіщення. В http://uk.wikipedia....>2000 р. музей було відкрито у спеціалізованому будинку, частиною якого є пам'ятник писанці, висота якого сягає 13,5 метрів, а діаметр 10 метрів.http://uk.wikipedia....>[1] Таким чином коломийський пам'ятник є найбільшою писанкою в світі. Будівля була спроектована Ігорем Євстахієвичем Шуманом. Приміщення музею виготовлене повністю з кольорового скла, а загальна площа утвореного таким чином вітражу більша за 600 квадратних метрів

31 березня 2010

Бугалтер Р, користувач 1ua
Р Бугалтер
Тема: ПИСАНКИ-КРАШАНКИ

http://traditions.or...>
Писанкарствоhttp://traditions.or... width=200 border=0>
Писанкарство
Чисте гладкофарбоване або оздоблене візерунками яйце набуло символічного релігійно-обрядового значення ще задовго до християнства. У багатьох народів збереглися перекази, в яких яйце виступає джерелом життя, світла і тепла, навіть зародком усього Всесвіту. Існують також численні варіанти легенд, які пояснюють побутування писанок під час Великодніх свят, пов'язують виникнення традицій писанкарства з євангельськими подіями (страстями Христа) тощо.

 

 

Зважаючи на фізичні особливості шкаралупи яйця, середньовічні писанки до наших днів не збереглися. Однак масове розписування яєць в Україні існувало протягом століть. У XIX ст. писанкарство у різних художніх варіантах побутувало на всій території України, про що свідчать давні колекції українських писанок у музеях Києва, Лубен, Львова, Кракова, Варшави, Брно та ін.


Найдавніші писанки зберігаються у фондах Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України і походять зі сіл Острів (1882 р., Львівщина), Слобідка (1891 р., Поділля) та ін.


Своєрідні місцеві відміни писанкарства існували і на початку XX ст. Розрізняють писанки Подніпров'я, Слобожанщини, Полісся, Поділля, Бойківщини, Гуцульщини, Лемківщини тощо. На Слобожанщині й Покутті поширені крапанки, на Бойківщині й Лемківщині — так звані шпилькові й крапанки. Найбільша філігранність орнаментальних мотивів притаманна гуцульським писанкам, виконаним писачком з конусоподібною трубочкою. http://traditions.or...>Фото писанок http://traditions.or...>різних регіонів України можна переглянути у фотогалереї сайту.


Писанки виготовляли навесні, перед Паскою, сільські дівчата і жінки, монастирські ченці й іконописці, міські панночки, пекарі та ін. Тому й техніка декорування' різнилася. На селі яйця фарбували в один колір, інколи продряпували візерунки, орнаментували воском і фарбували у кілька кольорів, тоді як у місті вдавалися до різних штучних способів — наклеювали шматки кольорового паперу, фольги, тканини, нитки тощо. Писанки переважно виготовляли для себе і лише зрідка для продажу на ярмарку.


Колись із писанками чинили магічні дії. Для забезпечення урожаю їх на весняного Юрія котили по зеленій пшениці іі закопували у землю. Великоднього ранку молоді вмивалися водою, в яку перед тим клали крашанки та срібні монети, що мали надавати сили й краси. Свячені писанки були оберегом житла від грому й вогню, а людей і тварин — від «лихого ока», їх використовували як ліки від деяких захворювань. Писанки служили об'єктом забави для дітей та молоді. З ними влаштовували ігри «невбитки», «навкатки» та ін. З випорожнених писанок, додаючи до них з кольорового паперу хвіст, крила та голівку з тіста, виготовляли так звані голуби. їх, а також писанки, нанизані на шнурочок (здебільшого по три), підвішували поблизу ікон, прикрашаючи таким чином житло.


У 60-х роках у зв'язку з посиленням інтересу до народного мистецтва й національної культури відновилося й писанкарство. У Косові, Коломиї та Вижниці навесні, перед Великодніми святами, народні майстри продавали писанки на ярмарках. Так стихійно виник писанкарський промисел, проте спочатку він не сягав далі Прикарпаття. У 70—80-х роках писанки як твори народного мистецтва експонувалися на виставках. З'явилися приватні колекції писанок.

 

Сьогодні писанкарство збереглося і розвивається завдяки майстрам старшого покоління у багатьох давніх осередках цього виду мистецтва. Писанки продаються на ярмарках, у художніх салонах. Оригінальний орнамент писанок, не тільки чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він несе прадавні символи світорозуміння і природи, єднає з традицією минулого. Українська писанка в світі є символом нашого народу.

 

31 березня 2010


1


  Закрити  
  Закрити