Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

2

У Ворничанах горів трактор, а в Петрашівці - піднавіс з сіном - читати далі...

6 липня 2021

На Буковині перейменували село Петрашівка - читати далі...

31 липня 2018

Буковинські податкові міліціонери припинили діяльність підпільної АЗС у селі Петрашівка - читати далі...

3 квітня 2018

Запитання
звідки походить історія села Міхорень
Відповідь
Буковинець Артур, користувач 1ua
Артур Буковинець
Першу документальну згадку про село Міхорень датовано 1594 року. Через 8 років, в день 11 червня 1602 в одному документі, утвердженому в Ясах сказано, що Єремія Мовіле , господар Молдови дає Влайко третю частину Турятки і Міхорень. Минуло півстоліття, 10 серпня 1657 господар Молдови Василь Лупу дає Антемії і Марії – доньці і внучці Дановік садиби із Міхорень і Станівців, якими володіли їхні предки Орашко

14 жовтня 2015

Буковинець Артур, користувач 1ua
Артур Буковинець

http://bukportret.in...>Легенди

 

  Виконавці:

Лупу Адріана Учениця 7-А Класу

Пашкану Михаєла Учениця 9-А Класу

Дамян Марина Учениця 9-Б Класу

Фолошня Оліна Георгіївна - Вчитель Укр. Мови

Кобаські Юлія Георгіівна-Вчитель Укр. Мови

Попа Марія Костянтинівна - Вчитель Рум. Мови

Керівник: Олару Олена Георгіївна

Координатор: Лупу Михаєла Василівна 

 

Imnul Satului

Text-Maria Popa, Muzica -Anatol Scripa 
Ne poarta dorul de acasa 
Pentru Vatra Stramoseasca 
Mihoreni gura de rai 
Pe-acest coltisor de plai. 
R-N
:
O, sat iubit, mi-e dor de tine 
Ca o gradina infloresti
Si ades ades ma chemi la tine 
Si sufletul mi-l indulcesti!

 

    Кожна Людина Пишається Тим Місцем, Де  Вона Народилася І Живе. І Ми, Звичайно, Із Святистю Ставимось До Нашого Села Петрашівка, Яке Для Кожного З Нас Є Найріднішим Краєм На Планеті. Рідний Край - Це Те Наймиліше, Найсвітіше Місце, Де Ми Народилися, Де Вперше Побачили Світло Дня.

Кожен Мешканець Нашого Села, Який Відчув Важливість І Любов Рідного Краю Бажає Розповідати Наступним Поколінням Перекази І Легенди Про Рідний Край.

 

    Назва Села Міхорень Має Три Версії Походження.

   Одні Говорять, Що Назва “Міхорень” Походить Від Першої Людини, Яка Поселилася На Цьому Місці, Де Виникло Наше Село. В Документах Говориться, Що Землі Належали Поміщику “Mihoreanu”. Від Його Імені Найменували Створене Село, Яке Називалося Міхорень.

 Друга Версія Розповідає Про Те, Що Назву 'Міхорень”, Село Одержало Тому Що Тут Дуже Розповсюджена Рослина “Мохор”, Що В Перекладі На Украінську Означає 'Щитинник', Ця Рослина Росте Всюди: На Полях,  В Лісах, По Ярах, По Канавах. А Колись Вона Досягала До 1,5 – 2 Метрів Висотою. І Вкривала Всю Землю. А Потім Появилися Люди, Стали Обробляти Землю, Орати, Сіяти, Молоти, Збирати Врожай. “Мохор” Став Потроху Зменшуватися, Рости Нижче І Не Всюди.  

   Ще Один Переказ Повідомляє Про Те, Що Назва “Міхорень” Походить Від Слова “Нагороє”, Тому Що Село Розташоване На 100 М Вище Сусідніх Сіл. Люди Піднімалися На Пагорб За 'Мохор' Для Худоби І Казали, Що Йдуть Нагору На Мохорень. Згодом Деяки Люди Тут Оселилися.  Село Збільшувалось І Люди Назвали Його Ніхорень.

    Не Тільки Назва Села Зберегла Його Історію, А Й Кожен Куточок, Пагроб І Сама Земля Таїть У Собі Невмиручі Сторинки З Столітньої Історії Місцевості Міхорень. На Заході Села Є Теріторія, Яка Носить Назву 'Ставарат' Від Прізвища Першого В Селі Поміщика, Яку Належала Ця Зімля. Ще Одна Назва 'На Сопілці' (La Fluiera?) Носить Земля, На Якій Колись Пастухи Пасли Овець І Грали На Сопілці . 'Дем'янівці' (La D?Mineni) Називається Куточок, Яким Володів Колись Чоловік На Прізвище Дам'ян. Сьогодні Це Прізвище Є Досить Поширеним (Близько 45 Осіб Посять Це Прізвище.)

   На Пагробі, Де Розташовані Дві Церкві: Стара Дерев'яна (1663р.) І Нова (1995р.), Колись Височів Великий Деревяний Хрест, На Якому Була Записана Назва Села Міхорень. Мешканці Села Поставили Той Хрест В Пам'ять Того, Що Саме Тут Була Перша Церква І Саме На Цьому Горбі Були Зведені Перші Хати. Ції Пагроб І Теперь Називається 'Горб Хреста' (Dealul Crucii).

       

  У ХVIII Ст., Недалеко Від Села, Проходів Кордон Між Румунію Та Австро-Угорщиною, Тому На Найвищому Пагробі Була Розташована Прикордонна Вежа І Той Пагроб Називається 'У Вежі' (La Pichet), А Теріторія, По Якій Проходів Кордон, 'На Кордоні' (La Grani??). Ще Багато Місць Можуть Розказати Цікавого Про Рідний Край.  

   Село Називалося Міхорень До 1946 Року.З 1946 Року Село Перейменували На Петрашівку

   Чи Може Бути Для Людини Щось, Що Б Замінило Ій Рідного Краю, Щось Дорожче І Цінійше? Напевно - Ні! Адже Тільки Тут Небо - Найясніше, Сонце - Найяскравіше, Мамина Посмішка - Найлагідніша, Батьків Погляд - Найдобрійший, Тільки Тутдихається На Повні Груди. Тут В Нашому Селі, Вийшовши На Околищю, Окинівши Поглядом Безмежні Простори, Усвідомляєш, Як Чудово, Що Народився В Цьому Краю.

  Мій Рідний Край! Як Не Любити Тебе! Це Слово Містить Все Рідне Для Мене. Це Колискова Матері, Рідна Хата Й Вулиця, Квітучий Сад І Чисті Ставки, Вікові Лісі І Пшеничні Поля.

 

Посилання: http://bukportret.in...>Http://Bukportret.Info/Index.Php/Gertsajivskij-Rajon/Petrashivka

 

15 листопада 2014


2


  Закрити  
  Закрити