Iз минулої суботи жителі села Потоки Катеринопільського району ночують у приміщенні сільської ради. Добиваються повного оформлення документів на продаж майнових паїв місцевому сільгосптовариству ім. Шевченка. 10 із 15 депутатів сільради висловили недовіру голові села 56-річній Галині Карпенко.

— Рік у рік товариство справно виплачувало людям гроші за використані майнові паї, — розповідаєГалина Янталець, 59 років, головний бухгалтер сільгосптовариства ім. Шевченка. — Власники вирішили продати майно товариству. Напевне, це не входило у плани сільського голови. Як тільки дійшло до завірення відповідних документів сільською радою, справа з оформленням договору купівлі-продажу зайшла в тупик. Галина Іванівна навмисне зволікає.

Близько 30% майнових паїв у Потоках передані жителю Кіровоградської області Поташову. В селі його називають ”людиною з грішми”. Решту колективного майна потоківчани категорично не бажають віддавати чужому.

— Я понад 20 років керую місцевим сільгосппідприємством, — каже директор СТОВ ім. Шевченка 61-річний Микола Масляний. — Ми зберегли ферми, сільськогосподарську техніку. Сіємо й жнивуємо. Регулярно сплачуємо податки. Не маємо заборгованості по зарплаті. Чому не продати майнові паї до свого сільгосптовариства? Вісім років працюю з сільським головою. Вісім років не можу дійти з нею згоди. Якщо забрати у нас кращу техніку, то завтра не матимемо чим обробляти землю.

24 жовтня селяни з представниками районної та місцевої влади мали зібратися і вирішити питання про видачу документів на землю. Люди прийшли, а голова — не з’явилася. Кажуть, із сільради зникла печатка.

— Карпенко втекла, — каже Надія Горшкова, 56 років. — А ми кілька діб тут ночуємо по черзі. Сидітимемо доти, поки наші права не будуть захищені.

— 2006 року попросила Галину Іванівну показати мені мій земельний сертифікат, — говорить 73-річна Варвара Чорна. — Коли його знайшли, то побачила, що моє прізвище стерто. Вписана людина, яка давно померла. Я подала до суду. Він відновив моє право на земельний пай. Але скільки грошей на це пішло! Два кабани тоді здала. А тепер як довідку яку взяти в сільраді — то хоч на очі голові сільради не попадай.

Галину Карпенко звинувачують ще й у привласненні коштів.

Я побачила, що моє прізвище стерто

— То гроші не дасть, які положено, то дров не привезе, — скаржаться люди. — А як за справкою прийдеш — просить за це чи картоплю скопати чи в городі ще щось зробити.

За матір заступається син голови села Віктор Давиденко. Каже, що вона хвора і не може зустрітися з людьми. Карпенко нібито телефонувала комусь із депутатів. Сказала, що перебуває в лікарні. В міліції стверджують, що оперативний черговий телефонував у районні лікарні Катеринополя, Сміли, Звенигородки, Шполи, Тального. Жінка туди не поступала.

У районній раді Катеринополя здивовані поведінкою чиновниці:

— Останній раз спілкувалися з нею увечері в п’ятницю о дев’ятій, — каже голова райрадиВасиль Цьоменко, 49 років. — Домовилися, що наступного дня об одинадцятій ранку зустрінемося в сільській раді й будемо вирішувати питання. На роботу вона не з’явилася. На телефонні дзвінки не відповідає. Не можемо стверджувати, що вона забрала документи і печатку сільради, бо сейф закритий. Обов’язки голови виконуватиме секретар. Потім депутати зберуться і вирішуватимуть: висловлювати голові сільради недовіру чи працювати далі.

Галина Карпенко головує другий термін. До сільради належать два села — Потоки і Кобилянка, де живуть близько 400 осіб. У райраді кажуть, що на минулих виборах місцеві теж приписували Карпенко порушення. Але на другий термін її переобрали.