Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Троцик Михайло, пользователь 1ua
Михайло Троцик
Тема: Десна

                                                  Десна.

  Десна-одна з найкрасивіших річок нашої країни.Вона бере свій початок в Росії(в Смоленській обл.) і впадає в Дніпро.На шляху до Дніпра в неї впадає понад 20 великих і малих річок,серед них-Судость,Снов,Сейм,Остер,Білоус,Мена,Убідь.

  Довжина річки становить 1130км,з них 591км в Україні.За водозбірною площею Десна займає друге місце серед притоків Дніпра,площа басейну становить 88,9тис.км.кв..Середня глибина Десни на більшій її протяжності в Україні 2-5м.,максимальна 18м.Живлення річки переважно снігове,влітку рівень води спадає до 6м.

  Десна-одна з шести великих річок України,є єдиною великою річкою Європи,що практично не була зарегульована,тобто на ній не було побудовано дамб,водосховищ,каналів.Завдяки цьому вона і насьогодні зберегла мандруюче русло та заплаву у природньому стані.Завдяки збереженій заплаві,що забезпечує природнє самоочищення води,Десна є джерелом водопостачання мільйонів українців-деснянську воду споживають і такі міста,як Київ,Чернігів,Новгород-Сіверський,Короп,Бровари.

  Обрамлена прекрасними лісами,квітучими луками,заростями верболозу,несе свої води зачарована Десна.Такою вона вступає на територію України,такою впадає в Дніпро.На початку свого шляху по Україні,Десна приймає притоки Судость і Снов і тече вздовж кордону між Сумською і Чернігівською областями.Під Новгород-Сіверським вона проходить біля самого підніжжя городища князя Ігоря і старовинного Спасо-Преображенського монастиря.Приймаючи з водою Сейму і його неспокійну силу,Десна закручує таку карусель,що часом промиває вирву завглибшки до 25м.

  Як казали наші діди і прадіди,колись по берегах Десни стіною стояли непролазні хащі.Нині придеснянські ліси дуже поріділи,але й дотепер збереглися численні лісові масиви,які є одною з найбільших окрас Десни.

  В Десні та її притоках водиться більше 35 видів риб,карась,окунь,щука,судак,короп,сом,лящ...Пару років тому ,біля с.Ушня навіть спіймали веслоноса.

                                  О.Довгий про Десну писав:

                                                               В красі та у величності

                                                                         Між луки та лани

                                                                   Тече вода із вічності

                                                                            Тече із далини.

http://1ua.com.ua/sm...>

13 декабря 2010


1


  Закрыть  
  Закрыть