Форум Вінниці

Теми для публікацій та розмов


Наші земляки
21 травня 2017 Віктор Безверхній

Унікальний фонтан у Вінниці.
3 вересня 2011 Світлана NIKI

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 8 ...

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
7 листопада 1924 року у тюрподі ҐПУ у Вінниці загинув подільський отаман Хмара, Семен Васильович Харченко-Харчук. Коли його, разом із двома іншими «бандитами», мали вести на страту, що була приурочена до чергової річниці жовтневої революції, вони зіпсували чекістам та красноармійцям свято, забарикадувавшись у камері та вчинивши опір. Смертники розібрали пічку (тюрма була переобладнана із житлового будинку) та відбивалися від катів цеглинами. Такий опір не міг відвернути невідворотне, але отаман бився до останнього, як смертельно поранений звір, що жадає наостанок впитись у горло мисливцю.

Джерело - Ukrainian military honour

За день до того, майже зламаний духовно, на показовому суді він пригнічено розкаюється у «бандитській діяльності» та визнає совєтську владу, але поглянувши в очі селян, які так довго підтримували його, отримує нову наснагу та знову розкаюється, тепер щиро, у брехні, до якої його змусили кати: «Брати! Не вірте мені! Я брешу, щоби рятувати свою нікчемну шкіру! Не проклинайте мене! Гину за волю України – за вашу долю. Не вірте оцій московсько-жидівський навалі! Вони прикидаються нашими приятелями, щоби легко їм було грабувати наш край і пити нашу кров! Недалеко вже час, коли вони стануть перед грізним судом українського народу й своєю кровю заплатять за наші кривди. Не забувайте про справу, за яку віддало своє життя стільки кращих синів України! Готуйтеся до останньої боротьби! Не буде Україна щасливою, поки не скине з себе московсько-жидівського ярма! Поки український народ не стане правдивим господарем свого краю!»
(С) Ю.Горліс-Горський "Отаман Хмара. З таємниць ГПУ"

Славна загибель увінчала славне життя українського героя - отамана Хмари. Селянський син, сільський вчитель, він усе своє життя присвятив боротьбі за волю України. З лютого 1919 р. – в Армії УНР. Учасник боїв за Кам’янець-Подільський, Могилів-Подільський та Проскурів (червень 1919 р.), Білу Церкву та ін. У повстанську русі з 1921 р. Підпорядковувався Партизансько-повстанському штабу Ю. Тютюнника та іншому знаменитому подільському отаманові Орлу (Якову Гальчевському). Діяв переважно у Летичівському та Літинському повітах. Учасник Другого зимового походу.
https://s.ukropen.ne... align="left">

7 листопада 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Ветеранка з Вінниці пробігла 10 кілометрів у США на протезі. ВІДЕО

Цієї неділі, 27 жовтня, в США стартував Марафон морської піхоти за участю українських воїнів. Серед тих, хто пробіг дистанцію – Ольга Бенда з Вінниці. Дівчина втратила ногу в Авдіївці, відтак 10 кілометрів вона долала на протезі.

Як https://www.ukrinfor... target="_blank" rel="noopener external noreferrer" data-wpel-link="external">повідомляє “Укрінформ”, команда українських воїнів взяла участь в 44-му Марафоні Морської піхоти США. Для воїнів АТО це четвертий забіг в масштабній міжнародній події, яка цьогоріч зібрала понад 30 тисяч учасників з 60 країн світу. А ось на сторінці “Голосу Америки” у Фейсбук опубліковано відео з марафону.

Перша жінка в українській збірній – це Ольга Бенда з Вінниці, яка служила військовим кухарем в окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців та втратила ногу від вибуху снаряда в Авдіївці. Разом з ще чотирма учасниками вона подолала дистанцію в десять кілометрів.

https://vezha.vn.ua/... srcset="https://vezha.vn.ua/... 720w, https://vezha.vn.ua/... 640w" width="720" height="960">

Як розповіла дівчина в інтерв’ю “Голосу Америки”, враження від марафону в неї “фантастичні”. Тим, що вона бере участь в такому марафоні, Ольга хоче спонукати бігати тих, хто з якихось причин постійно відкладає це “на понеділок”.

На відео разом з Ольгою: Олександр Терещенко – ветеран, кіборг, заступник Міністра у справах ветеранів. Також пробіг 10 кілометрів.

“Можливо все, головне – пробувати, робити та досягати своїх цілей будь-яким маршрутом. Навіть як я – через Америку” – каже дівчина. Те, що її життя не буде таким, як раніше, й відтак потрібно щось змінювати, Ольга зрозуміла, коли лежала в центральному шпиталі. Тоді вона обирала собі протез замість ноги, яку втратила.

https://vezha.vn.ua/... srcset="https://vezha.vn.ua/... 889w, https://vezha.vn.ua/... 640w, https://vezha.vn.ua/... 768w" width="889" height="472">

– Я зрозуміла, що потрібно вчитися все робити з нуля, повністю все робити на протезі. Я собі дала слово, що я буду вміти робити все, що я вміла робити на двох ногах: ходити, бігати, дивитися за дитиною, готувати їжу, прибирати та все інше. Я стараюся, і вже декілька своїх “вершин” я підкорила.

Водночас, в https://armyinform.c... target="_blank" rel="noopener external noreferrer" data-wpel-link="external">інтерв’ю “Армія Інформ” Ольга Бенда розповіла, що на початку, коли дівчина тільки почала бігати, їй було “дуже непросто”.

– Але мене надзвичайно мотивує мій друг Вадим Свириденко. Він подзвонив мені вже через пів року після мого поранення і сказав, що пора, так би мовити, повертатися до строю, починати займатися бігом. Перші свої 10 кілометрів я пробігла 5 жовтня на змаганнях “Ветеранська десятка” в Києві. І це стало переломним моментом, – поділилася Ольга.

Марафон стартував 27 жовтня на дистанціях 10 та 42 кілометри. В українській групі всього перебувало 11 учасників бойових дій, які отримали поранення. Ще шестеро членів української команди супроводжують бійців. Про те, як жінка готується до марафону, VежА писала раніше у матеріалі за https://vezha.vn.ua/... target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-wpel-link="internal">ЦИМ посиланням.

Також нагадаємо, що раніше Ольга Бенда https://vezha.vn.ua/... target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-wpel-link="internal">перемогла в конкурсі краси «Miss Military Fantasy», що відбувався серед військових із нагоди Міжнародного жіночого свята.

https://vezha.vn.ua/... width="1226" height="1837">


28 жовтня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
https://s.ukropen.ne... align="left">

7 жовтня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

У Вінниці встановили автоматичні підземні контейнери для сміття

7 жовтня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Українська демонстрація у Вінниці. Літо 1917 року.
https://s.ukropen.ne... align="left">

1 липня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Це не джунґлі Африки, це не джунґлі Амазонії. Це українські джунґлі острова Кемпа (гоород Вінниця).
https://s.ukropen.ne... align="left">

26 червня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Вінниця отримає ще три тролейбуси власного виробництва

17 червня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
13-річна вінничанка Марія Гнатик перемогла у титулованому міжнародному дитячому конкурсі краси INTERBRILLIANT WORLD Spring 2019. Той пройшов у Чехії. Вперше Україну представила дівчинка із синдромом Дауна.
https://s.ukropen.ne... style="margin-top: 3px;" align="left">

15 травня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

У Вінниці реконструюють вулицю за європейськими стандартами (фото)

https://uprom.info/w... alt="?? ?????????????? ???µ?????????????????????? ?????»?????? ?·?° ???????????µ?????????????? ?????°?????°?????°????">
https://uprom.info/w... srcset="https://i1.wp.com/up...=740 740w, https://i1.wp.com/up...=400%2C225 400w" sizes="(max-width: 740px) 100vw, 740px" alt="У Вінниці реконструюють вулицю за європейськими стандартами" title="57277803_2271448686439739_6165092951140597760_o" style="box-sizing: border-box; border: 0px; max-width: 100%; height: auto; transition: transform 0.4s cubic-bezier(0.13, 0.43, 0.57, 0.88) 0s, opacity 0.4s cubic-bezier(0.13, 0.43, 0.57, 0.88) 0s; opacity: 0; transform: translate(0px, 10px); margin-bottom: 26px; display: block; width: 696px;">

У Вінниці проводять реконструкцію вулиці Замостянської, облаштовуючи нові зупинки, трамвайні колії та підганяючи вулиці під європейські стандарти.

Передає https://uprom.info/" style="box-sizing: border-box; background-color: transparent; color: rgb(0, 0, 0); text-decoration-line: none; border-bottom: 1px solid rgb(255, 224, 0); padding-bottom: 2px;">Національний Промисловий Портал з посиланням на https://hmarochos.ki... style="box-sizing: border-box; background-color: transparent; color: rgb(0, 0, 0); text-decoration-line: none; border-bottom: 1px solid rgb(255, 224, 0); padding-bottom: 2px;">Хмарочос.

9 травня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Роман Смішний - майстер спорту, вільно розмовляє п’ятьма мовами, об’їздив десятки країн, керував школою олімпійського резерву. Кіборг. Будучи пораненим, надавав медичну допомогу захисникам ДАП, аж доки непритомного його не вивезли звідти . Виставку відомого фотографа Сергія Лойка, військового кореспондента "Los Angeles Times", який провів у Донецькому аеропорту чотири дні та зафіксував усі подробиці захисту цього об'єкта, вже бачили багато вінничан. А у день закриття експозиції до Вінницького будинку офіцерів завітали й живі герої зображених на світлинах подій. Кілька із "кіборгів"-вінничан або тих, хто нині лікує поранення у Вінницькому військовому шпиталі, прийшли, щоб віддати данину пам'яті загиблим побратимам. У той день почесними відзнаками нагороджували родини, які у тому страшному й запеклому протистоянні втратили синів, братів, татусів.
Серед тих, хто першим зустрічав згорьованих рідних у холі Будинку офіцерів, обнімав, знаходив слова підтримки та співчуття, особливо виділявся заступник командира роти окремого десантно-штурмового батальйону Роман Смішний - кремезний, високий чоловік із відкритим обличчям. 
Згадуючи ті дні, він говорить повільно, обережно добираючи слова. Відчутно, що кожне із них і досі болить йому десь глибоко всередині. Адже ціна кожного слова - кров втрачених там, на донецькій землі, братів по зброї.
- Прибув у аеропорт у грудні. А 20 січня під час масованого обстрілу отримав поранення, потрапив у госпіталь. Залишився живий, а багато моїх хлопців полягло смертю хоробрих. І слів співчуття не вистачає, - каже Роман Смішний і додає. - Маємо зберегти у пам'яті людей цей героїчний подвиг. Аби імена хлопців ніколи не забули. Аби їх рідні відчували підтримку та належну допомогу від держави. Та й ми, побратими загиблих, поки живі, будемо підтримувати родини хлопців, які віддали життя за Україну. Більше нічого...Після цих слів чоловік надовго замовкає і розговорити його знову досить складно. Герою Слава і многая літа !!
https://ukropen.net/...>#War https://ukropen.net/...>#війна https://ukropen.net/...>#Ukraine https://ukropen.net/...>#Україна https://ukropen.net/...>#ЗСУ https://ukropen.net/...>#АТО https://ukropen.net/...>#ДАП
https://s.ukropen.ne... style="margin-top: 3px;" align="left">

6 травня 2019


... 8 ...


  Закрити  
  Закрити