Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Тимчишин Мирослав, пользователь 1ua
Мирослав Тимчишин
Тема: У Милятині є над чим працювати

Оргкомітет в особі колишніх  членів КПСС,   хочуть організувати партячейку в  польському костьолі в Новому Милятині. А хто ж там головний монах ? – питання не риторичне. Ось що пишуть парафіяни села Новий Милятин:

'Ми, парафіяни УАПЦ села , хочемо пояснити обставини виникнення ідеї про відновлення монастиря. Вона належить нашому  односельчанину Ярославу Ковалю. Пан Коваль ні з ким не радився, не прислухається  і нині  до думки односельчан. Створив сам ініціативну групу з

людей, декого з яких він навіть не спитав згоди, або які не проживають в нашому селі. Щоб

відновити монастир, необхідно не лише звернення до єпархії або й вищих релігійних посадовців , а в першу чергу до сільського голови – настоятеля церкви, до громади  - такого звернення не було. А яка ж їхня думка щодо цієї ідеї ?

           Наша парафія налічує 80 дворів, на утриманні яких знаходиться храм, збудований у 1771 році. Ця величезна споруда потребує не одну сотню тисяч гривень лише на ремонт і реставрацію. А що вже говорити про відновлення монастиря? Справді в 19 столітті тут існував монастир. Це була територія  в центрі села площею (разом з костелом) майже 3 гектари, обгороджена високим муром , приміщення, де жили монахи було двоповерхове із прибудовою одноповерхової трапезни , різними господарськими приміщеннями і величезним підвалом. Є легенда, що був підземний хід  до церкви від заїжджого двору. На даний час мур знесений, на монастирській території побудований народний дім, аптека. Приміщення, де була трапезна, повністю зруйноване, другий поверх житлового будинку реставрації не підлягає. Тому, де будуть жити монахи , невідомо. Та й хто монахів буде утримувати, теж невідомо. У цій же статті йдеться, що зголосились українські підприємці, які готові інвестувати свої кошти у відбудову монастиря, храму , але чомусь конкретно не називаються їхні прізвища. Отож, вважаємо, що все це пуста балаканина. Тому ми, представники парафії в особі церковної громади вирішили роз'яснити людям про недоцільність монастиря, і звертаємось до інших парафій нашого району та керівників підприємств не виділяти ніяких коштів на відновлення  монастиря в селі Новий Милятин. У нашому селі є багато справ, які потребують коштів. Негайно треба рятувати від руйнації 'Заїжджий двір'( корчма). Таких в Україні залишилося три. Варто взяти під захист 'Турецький' пам'ятник, який залишився один у такому вигляді на 'Чорному шляху' ( такий колись стояв в Ожидові і ще залишилися руїни в Кізлові.) Домогтися повернення наших Берберійських 'Левів' (що зараз стоять в селі Дідилів) , а вони стояли при в'їзді в Новий Милятин і були візиткою села. Облаштувати сірко-водневе  джерело 'Вишка', до якого з травня і до заморозків приїжджають на відпочинок не тільки з нашого району. У нашому храмі знаходилась чудотворна ікона Ісуса Христа 'Образ Ісуса Милятинського'. До 1931 року відомо 859 випадків зцілення. Але у 1946 році образ був вивезений до Польщі в місто Краків, де по вулиці Св.Філіпа,19, спеціально для нього була побудована каплиця. От би хтось взявся відшукати шляхи для повернення нашого Чудотворного Образу ! І на кінець, нашу святиню – храм Воздвиження

Чесного Хреста Господнього, якій 240 років, видно з траси Львів- Київ. Але який у неї жалюгідний вигляд . Наближається 2012 рік, коли вболівальники, туристи з усієї Європи будуть їхати на футбол, а особливо  поляки. А в Польщі проживають люди, які хрещені в цьому костьолі. Що вони подумають про нашу духовність?

 

           Церковна управа церкви УАПЦ села Новий Милятин Буського району.'

19 апреля 2011


1




  Закрыть  
  Закрыть