• Мигдаль (листочками) — 2-3 ст. л. • Коньяк (за бажанням) — 1 ст. л. • Масло вершкове (розтоплене, на скоринку) — 3 ст. л. • Розпушувач тіста (15 г) — 1 пач. • Молоко — 90 мл • Масло рослинне — 2 ст. л. • Цукор (70 г в тісто + 80 г на корочку + 1 ст. л. на посипання) — 150 г • Борошно — 60 г • Яблуко (великі) — 3-4 шт • Яйце (2 яйця в тісто + 1 яйце на скоринку) — 3 шт
Приготування. Змішати борошно, цукор, розпушувач. 2 яйця злегка збити виделкою і влити в суміш борошна з цукром. Тепер вливаємо молоко і розмішуємо. Потім вливаємо в тісто олію і коньяк (за бажанням), гарненько збиваємо до бульбашок. Приступаємо до чищення яблук. Знімаємо з них шкірку і прибираємо насіння. Нарізаємо тонкими пластинками (це обов'язково, інакше не вийде потрібна нам текстура тіста). Кладемо яблука в тісто. Тесту має бути майже і не видно, воно впитано яблуками. Так і повинно бути. Форму змастити маслом, вилити в неї тісто. Випікати в розігрітій духовці 25-30 хв. при температурі 200 град. Пиріг готовий, коли на дотик він достатньо тверденький. У цей час готуємо майбутню скоринку: збити в білу піну яйце з цукром. Додати розтоплене вершкове масло і ще раз збити. Залити цією сумішшю ще гарячий пиріг. Зверху посипати пластинками мигдалю і 1 ст. л. цукру. І поставити ще на 10-15 хв. в духовку при температурі 200 град. до золотистої скоринки. Приємного апетиту!
Примітка. Пиріг залишити до повного охолодження і витягти з форми (або можна подавати прямо в формі). ОБОВ'ЯЗКОВО Подавати холодним. Якщо почнете їсти теплим, то буде присмак яєць або розпушувача. При охолодженні запах пропадає. Пиріг стає ще смачніше на наступний день. Так що постарайтеся залишити що-небудь на завтра!