Форум Прибиня

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

5

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
У неділю, 3 вересня, на цвинтарі в селі Прибин Перемишлянського району Львівської області відбудеться урочисте освячення та відкриття військового меморіалу “Незаному воякови”. Початок о 14.00.

Ідея створення меморіалу та її втілення цілком належить учасникам ініціативи “Незнаному воякови”, яка діє в межах ГО “Українська Галицька Асамблея”. Їхніми зусиллями тут встановлено 11 кам’яних хрестів на місці, де поховані бійці Української Повстанської Армії, які загинули у другій половині 40-х років ХХ століття.

У заході візьмуть участь ініціатори встановлення пам’ятного комплексу, меценати, волонтери, представники громадських організацій, місцевої влади та духовенства. Також організатори запрошують долучатися всіх небайдужих мешканців Прибина, довколишніх сіл і цілого району.

У програмі заходу - молебен та освячення меморіалу.

“Ідея з’явилася від того, що подорожуючи галицькими містами і селами, я часто бачу на сільських цвинтарях недоглянуті цивільні і військові поховання. Мені не байдуже, що могили вояків УПА перебувають у жалюгідному стані. Якщо на початках незалежності люди ще дбали про хрести, проводили там різні заходи, то сьогодні це покоління вже відійшло. А ті, хто сьогодні живуть у селах, не мають часу, сил, а найгірше, що місцева влада не звертає уваги, що ці поховання такі закинуті ті зарослі кропивою. Ми хочемо привернути увагу громадськості до цієї проблеми. Військові поховання мають бути належно облаштовані і доглянуті.  Ми будемо продовжувати цю ініціативу. І якщо знайдуться небайдужі люди в інших громадах і селах, то ми охоче з ними зустрінемося і спробуємо разом організувати подібні проекти“, - каже Тарас Чолій, співзасновник ініціативи “Незнаному воякови”, ініціатор встановлення військового меморіалу.

Долучайтеся  і ви до гідного вшанування пам'яті борців за волю України. Проект існує лише завдяки вашій підтримці.

Детальніше — на сайті Української Галицької Асамблеї: https://www.uha.org....

1 вересня 2017

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
01 квітня 2017 року відбулась толока на цвинтарі села Прибин, повідомляє громадська ініціатива “Незнаному воякови”.  Наступним кроком є виготовлення одинадцяти хрестів і встановлення їх на могилах відомих і незнаних вояків УПА полеглих в 1943-1947 рр. на теренах Прибина. Велика подяка за допомогу громаді села і всім небайдужим!
Фоторепортаж — на сторінці “Незнаному воякови” у Фейсбуці: https://www.facebook...=876519675819060&id=716789091792120

12 квітня 2017

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
1 квітня — толока на цвинтарі села Прибин

Триває робота з належного вшанування та відзначення поховань вояків УПА у с. Прибинь, Перемишлянського району, повідомляє проект 'Незнаному воякові'.

Продовжуємо збирати та впорядковувати додаткову інформацію про діяльність відділів УПА на цих теренах та про похованих тут бійців на основі спогадів місцевих мешканців, краєзнавців та архівних даних.

Дякуючи усім партнерам та жертводавцям, виходимо на практичні кроки з реалізації проекту на цьому цвинтарі.

Українська земля прийняла до себе тіла багатьох великих своїх синів і дочок, що героїчно загинули за її волю а нашу гідність і достойне майбутнє. Наш скромний обов’язок – забезпечити цим героям належне вшанування.

Приєднуйтеся до нашого проекту, долучайтеся фізичною працею, знаннями, досвідом ну і звичайно пожертвами.

1 квітня (у суботу) заплановано толоку з прибирання історичної частини сільського цвинтаря . Запрошуємо!

Детальніше — на сторінці 'Незнаному воякові' у Фейсбуці: https://www.facebook...

23 березня 2017

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
Активісти готують реконструкцію/відновлення військових поховань у селі Прибин Перемишлянського району

Тарас ЧОЛІЙ: Проект «Незнаному Воякови» - нова ініціатива УГА

Українська Галицька Асамблея ініціює новий проект 'Незнаному Воякови'. Що це за проект та яка його мета розповідає заступник Голови Ради УГА Тарас Чолій:

Як з’явилась ідея такого проекту?

Ідея розпочати проект 'Незнаному воякови' з’явилася від того, що багато подорожуючи по Галичині бачимо, що є велика кількість військових поховань, скажімо, після Першої Світової війни- поховань УГА та січових стрільців, учасники Другої світової війни – УПА, членів збройного підпілля, які загинули в боротьбі за волю України. Проте на 25 році Незалежності ми дуже часто бачимо, що місця поховання, могили тих людей є не доглянутими та невпорядкованими. Особливо це чітко видно на сільських цвинтарях, коли є десь в куточку цвинтаря певна кількість хрестів та поховань, які неідентифіковані. Мешканці говорять, що там поховані повстанці, але в цей же час часто ті могили ніхто не доглядає  і ніхто не знає хто там похований. Загалом культура догляду за військовими похованнями, яка є в розвинутих країнах, у нас відсутня. Власне ми, досліджуючи такі місця, хочемо, щоби кожне таке поховання мало належний вигляд, щоб там були встановлені та відновленні військові хрести, меморіали і громади активно знали про це, доглядали за ними, залучали шкільну молодь. Саме тому ми хочемо своїм прикладом, взявши кілька таких випадків, заохотити і знайти на це ресурси, встановити пам’ятники і хрести так як би воно мало бути.

 Що вже зараз зроблено в рамках цієї ініціативи?

Конкретно ми зараз дослідили вже кільки таких поховань, зокрема це є село  Прибинь Перемишлянського району, де є близько 10 поховань (групових і одиночних). Вже зібрали інформацію про те, хто там спочиває, а в якості другого етапу починаємо публічну кампанію зі збору коштів, будемо підключати як місцеве населення, так і представників бізнесу, для того щоб виготовити такі пам’ятники і встановити. Прагнемо аби  ця діяльність була системною. Кожен воїн чи він відомий чи не знаний був належно вшанований і щоб в майбутньому було менше таких ситуацій. Інші нації такі як поляки, німці доглядають свої поховання встановлюють пам’ятники і меморіали, а ми українці в себе вдома цього зробити чомусь не можемо.

 Хто вам допомагає у здійсненні цього проекту?

Нашим основним партнером і виконавцем є УГА, яка має низку проектів, пов’язаних з національною пам’яттю, зокрема проект Локальна історія, а на місцях  - це краєзнавці, які мають про інформацію і досліджують такі поховання. Можливо ми будемо шукати підтримку місцевих підприємців, якщо їм буде цікаво. Також нашими партнерами мають бути місцеві школи, заклади культури, люди які мали би тим займатися на місцях.

Яких результатів прагнете досягти?

Кінцевою метою є, щоб це був дуже тривалий проект, бо роботи насправді надзвичайно багато. Поки наші державні інституції тим неохоче займаються, а ми як громадська  хочемо взяти на себе цю соціальну функцію і з однієї сторони показати як це би мало бути, а з іншої сторони поступово попробувати інтегрувати в ту роботу тих, хто ми мав би цим займатись.

Куди звертатись тим, хто хоче долучитися до проекту?

Зараз ми розпочинаємо збір коштів на реконструкцію/відновлення військових поховань у селі Прибин. Хочемо встановити 11 кам'яних хрестів в стилістиці Хреста Бойової Заслуги УПА. Маємо вже проект хреста, вартість одного 6000 грн. Всього потрібно 66 тис. грн.

Оператор ініціативи
ГО'Західно-Український Центр Історичних Досліджень'
Для пожертв в гривнях ЄДРПОУ 36873785 р/р 2600901962186
Для пожертв в Євро Intermediary: KBC BANK NV, Brussels, Belgium
SWIFT: KREDBEBB
Beneficiary`s bank JSC 'KREDOBANK' Lviv, Ukraine SWIFT: WUCBUA2X
Beneficiary: Acc 2600901962186 name HO ZUCID
Призначення платежу: 'Благодійна пожертва на статутну діяльність організації'
Іван Щурко - 0964447353
Тарас Чолій – 0673416393

Проект 'Незнаному воякови'

http://www.uha.org.u...

11 листопада 2016

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
У соціальній мережі Facebook діє сторінка Парохії Благовіщення Пречистої Діви Марії УГКЦ с. Тучне. На цій сторінці можна дізнатись про новини та події з життя громади Тучного.

9 квітня 2016

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
Про надзвичайну прикру подію на парохії с.Тучне повідомив адміністратор храму Благовіщення Пречистої Діви Марії о. Ярослав Кондратик:
'В нас на парохії відбулася надзвичайна прикра подія, про яку можливо і не варто говорити, проте мовчати не можу. В ніч з 7 на 8 лютого наш храм обікрали. Скоріше про це не хотів повідомляти, адже проводилися слідчі експерименти і не хотілося привертати зайвої уваги, а саме зараз можна усе розповісти.
Це скоїли група молодиків, які грабували церкви в інших районах, а у Перемишлянському районі Тучнянський храм був п'ятим. Не дивно що усі ці злодіяння закінчилися саме у Тучному, адже не могла Пречиста Діва дозволити щоб осквернили її святиню і слава Чудотворної Діви Тучнянської ще більше ширитиметься між людьми.
Люди, що сумніваються можуть сказати - це збіг. Та чи може така кількість збігів бути випадковістю? 
1. Наряд поліції виїхав на виклик у Бібрку. По дорозі виклик відмінили, але диспетчер дивним чином забув їх повідомити. 
2. По дорозі додому на повороті з Бібрки до Перемишлян авто заглохло. Вирішили їхати через Тучне і поїхали.
3. Вже в Тучному хотіли заїхати до храму перевірити чи все гаразд і знову авто зупинилося (в тому часі храм уже був пограбований).
4. На виїзді з Тучного побачили підозріле авто, хотіли зупинити, ввімкнути сирену, але вона не спрацювала. Обігнавши авто, зупинили. При огляді побачили на задньому сидінні чашу. 
5. Разом з викрадачами приїхали до храму, побачили, що храм відкритий, звернулися до мене.
Роздумуючи над всіма тими подіями, я дійшов висновку, що недарма вони прийшли саме у нашу церкву, і була зупинена ця серія крадіжок. 
Коли під ранок мені повідомили, що храм пограбовано цілу дорогу до церкви я переживав за Святі Тайни. Але прийшовши, побачив, що Святі Тайни на місці, заспокоївся. 
Запрошую усіх бажаючих відвідати Тучне і особисто відчути силу Божої благодаті'. 

9 квітня 2016

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
У 'Вікіпедії' розміщено матеріал про о.Василя Білінського (1909-1989) — підпільного священика УГКЦ, який душпастирював у с. Прибин в часи комуністичного режиму. Отця Василя часто забирали для служіння Літургій люди з Тучного, Любешки, Прибина та Генриківки (Лінія). За це був переслідуваний КДБ і ув'язнений. Похований на цвинтарі с.Прибин.
Детальніше за посиланням:
https://uk.wikipedia...
Є також посилання зі сторінки с.Прибин у 'Вікіпедії', розділ 'Персоналії':
https://uk.wikipedia...

5 січня 2016

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
Наприкінці минулого року відбулись вибори до місцевих органів влади.
Головою Корелицької сільської ради, до якої входить с.Прибин, обрано діючого голову громади Яремківа Василя Володимировича.
Про це повідомляє сайт центральної виборчої комісії:
http://www.cvk.gov.u...=100&PT00_T001F01=100&pid111=61&pid100=46&rej=0#

Депутатами Корелицької сільської ради обрано:
Олійник Микола Васильович (с.Кореличі);
Стеславський Богдан Богданович (с.Кореличі);
Оленчин Василь Васильович (с.Кореличі);
Петришин Володимир Михайлович (с.Кореличі);
Лісний Василь Михайлович (с.Кореличі);
Оленчин Ігор Васильович (с.Кореличі);
Лозинський Іван Михайлович (с.Кореличі);
Кічула Михайло Васильович (с.Кореличі);
Сайко Антін-Ярослав Ярославович (с.Кореличі);
Оленчин Мирослава Михайлівна (с.Кореличі);
Хариш Зіновій Михайлович (с.Кореличі);
Юрків Петро Миколайович (с.Прибин).

Посилання на сайт центральної виборчої комісії:
http://www.cvk.gov.u...=61&PID102=3314&PF7691=3314&PT001F01=100&rej=0&pt00_t001f01=100

5 січня 2016

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
21 вересня громада с.Прибин відзначила храмовий празник — Різдво Пресвятої Богородиці.
А днем раніше, 20 вересня 2015 року, у с. Тучне відсвяткували 115-річницю від дня освячення храму Благовіщення Пречистої Діви Марії. Про це повідомив о. Ярослав Кондратик
В часі Божественної Літургії молилися за усіх парохіян, а опісля відбувся святковий концерт, який організували члени братства «Матері в Молитві». На святкуванні було виконано багато пісень, які прославляли Пресвяту Богородицю.
За переданням місцем будівництва храму у с.Тучному обрали пагорб засаджений лісом, в якому відбулось об’явлення Божої Матері.  Цікавою особливістю храму є відсутність фундаменту під основою споруди, адже основою служить монолітна гора. Також в храмі знаходиться чудотворна ікона Богородиці.

Повна новина — на сайті Стрийської єпархії УГКЦ:
http://stryi.ugcc.or...

4 жовтня 2015

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
З 27 липня по 8 серпня в с. Тучне, Перемишлянського району відбувся християнський табір «Ми є родина».
Про це йдеться на офіційному сайті Стрийської єпархії УГКЦ за повідомленням о. Ярослава Кондратика, адміністратора парафії с. Тучне.
Учасники табору ділилися на дві вікові категорії: діти та молодь. Дитячий табір був насичений іграми, гуртками, а головне — роз’ясненням, що ми усі є однією великою родиною та повинні допомагати один одному.
Молодіжний табір також був сповнений веселою атмосферою. Проводилися різноманітні естафети, ігри, гуртки по виготовленню ікон та багато іншого.
Під час проведення табору молодь краще пізнала нашого митрополита Андрея Шептицького, який у листах та посланнях до молоді наголошував на опіці і піклуванні про державу та зберігання родинних традицій. Проте найважливішою подією, яка завершила цьогорічний табір стала поїздка усіх учасників табору на молитовну прощу до чудотворного образу Глинянського Хреста та у Свірзький замок.
Світлини заходу — у фотоальбомі.

Новина на сайті Стрийської єпархії УГКЦ:
http://stryi.ugcc.or...

21 серпня 2015


5


  Закрити  
  Закрити