Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Гайдеєв Сергій, користувач 1ua
Сергій Гайдеєв
Тема: Медицина
З історії медичного обслуговування населення.
В селі до 1940 року функціонували 2 приватні та 1 державна клініка.
Лікарня була лише в Радівцях. Медичне обслуговування в ній було платне, а тому і недоступне для більшості населення. Пологи, наприклад, у лікарні коштували 20000 лей. Державною клінікою у Селятині відав лікар Клопер. В ній працювали фельдшер Кокохару, акушер Георген, санітари. Головним завданням клініки вважалося обхід населення, який здійснював фельдшер з метою здійснення прививок, виявлення небезпечних захворювань. Працювала приватна зубна клініка лікаря Гарника.
Перша лікарня з'явилася в селі наприкінці 1940р. Розмістилася вона у віллі колишнього директора школи О.Ельгольца. Радянські лікарі в першу чергу здійснювали обхід населення з метою виявлення венеричних та інших небезпечних захворювань.
В даний час функціонує сільська лікарська амбулаторія з практики сімейної медицини, 2 фельдшерсько-акушерські пункти. Працює 2 лікаря з вищою освітою та 6 працівників медичного персоналу
Історія санаторію «Селятин»
Із спогадів Козменчук(Благун) Олени Василівни (1935 року народження) про санаторій, який знаходився на території села Селятин з 1954 по1959 роки.

У 1954 році на території теперішньої школи-інтернат був відкритий санаторій «Селятин» для лікування хворих на туберкульоз. Я працювала в цьому закладі санітаркою. Перші два роки в санаторії були тільки лежачі хворі, в яких був туберкульоз кісток . Потім там лікувалися на туберкульоз легенів.
Санаторій проіснував до 1959р. На території санаторію функціонувало десять корпусів. В приміщенні, де тепер знаходиться шкільна бібліотека школи-інтернат, був кабінет головного лікаря Володимира Павловича Малкоскроса та терапевта Зіньковського.
В приміщенні, де зараз головний корпус школи були процедурні кабінети. Де корпус молодших класів - знаходилась лабораторія. Всього хворих обслуговували двоє лікарів, десять медсестер та біля двадцяти санітарок.
В 1959 році санаторій переведено в Красноїльськ Сторожинецького району.


14 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити