Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Шестерова Яна, користувач 1ua
Яна Шестерова
Тема: Авто-мото
ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ НИЖЧИХ КАТЕГОРІЙ: ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ

Співробітників відділення ДАІ останнім часом все частіше запитують, чи потрібно мати посвідчення водія категорії А1 у разі керування мототранспортними засобами (мопеди, моторолери та інші двоколісні транспортні засоби), які мають двигун з робочим об'ємом до 50 куб.см.?

Повідомляємо, що згідно з п.2 «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами відповідної категорії. За керування транспортним засобом особою, яка не має на це права (ст. 126 ч.2 КУпАП), передбачена відповідальність у вигляді штрафу від тридцяти до тридцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 595 грн.).

Посвідчення водія з відкриттям нижчих категорій може бути видане особам, які надали до Центру ДАІ такі документи: довідку про проходження 20-годинного курсу навчання керування відповідним транспортним засобом; документи, що підтверджують факт керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців за однією з діючих категорій, та складання іспитів з керування транспортним засобом відповідної нижчої категорії.

Якщо особи не керували транспортним засобом протягом останніх 12 місяців, відкриття нижчих категорій здійснюється після складання іспитів із знань Правил дорожнього руху та навичок керування транспортними засобами за кожною з категорій транспортних засобів, що відкриваються.

До складання іспитів у Центрах ДАІ для отримання посвідчення водія допускаються особи, які досягли такого віку: категорій А1, А – 16 років; категорій В1, В, С1, С – 18 років; категорій BE, С1E, СЕ – 19 років; категорій D1, D, D1E, DE, Т – 21 рік.

Звертаємо увагу, що в районі зафіксовані непоодинокі випадки експлуатації мототранспортних засобів, не зареєстрованих в установленому порядку, зокрема мопедів з робочим об'ємом двигуна до 50 см.куб. Відповідно до вимог ст. 34 Закону України «Про дорожній рух», державній реєстрації та обліку підлягають призначені для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування транспортні засоби усіх типів, в тому числі й мопеди з робочим об'ємом двигуна до 50 см.куб.

За керування транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в установленому порядку, передбачена адміністративна відповідальність за ст.121 КУпАП у вигляді накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн.). Повторне вчинення такого порушення протягом року обійдеться водію накладенням штрафу від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 510 грн.) або притягненням до громадських робіт на строк від тридцяти до сорока годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Ігор ШЕРЕМЕТЬЄВ, начальник відділення ДАІ з обслуговування Іванківського та Поліського районів.

Вирізка з газети: http://www.tribunapr...

21 травня 2014


1


  Закрити  
  Закрити