Questions-answers Interview All records

1

Ip: 79.124.173.81 Topic: Новини
Святодушенська церква с. Викоти

Вперше згадки про село Викоти є в середині ХV ст., тоді село належало пану Фредерікові Яцемірському і входило до Перемиської землі. Згодом власницею стала його дочка Анна. В 1408 році в селі було збудовано церкву Зіслання Святого Духа неподалік приміщення теперішньої школи. В1671 р. церкву було перенесено в інше місце де вона стоїть й по сьогодні, про, що свідчить надпис на таблиці. Церква була православною до 1691 року, коли Перемисько - Самбірська - Саніцька єпархія змушена була перейти на унію, прийняту майже 100 років тому у Бресті. В той час село належало панам Оріховським.13 книги «Шематизм греко-католицького духовенства» датованою 1937 роком дізнаємось , що церква відносилась до Самбірського деканату і на той час в селі проживало 1718 українців , 31-поляк, 5- євреїв. 

Самостійним працівником церкви на той час був Клим Грушкевич 1884 року народження , рукоположений у 1913 р., жонатий, якого селяни у воєнні роки прогнали з села, а до нього настоятелем церкви був о. Бурдун. Після вигнання Грушкевича в церкві правив о. Паславський, після ньоro до 1969 року священнослужителем був о. Корчак, пізніше до 1988 року настоятелем був Савчинський і в1988 році прийшов о. Яворський, який правив до закінчення будівництва нової церкви на даний час в церковці відправляє служби Божі отець Василь Богдан. 

Влітку 2007 року при ремонтних роботах на церкві було знайдено таблицю із зображенням лева і надписом (старослов'янською) Дністер. Як вдалося з’ясувати в кінці ХVПІ початку ХІХ столітті у Львові було створенао страхова компанія з назвою Дністер .На таблиці зображено герб Галицького князівства, зелений лев на синьому фоні, який сперся на скелю із короною Архангела Михаїла. Таблиця на церкві може означати , що в селі була філія страхової компанії, або скоріше за все, будівля була застрахована.За роки незалежності України парафіяни провели ремонт стін , поміняли вхідні двері , довели до порядку дах , звели нову оroрожу довкола храму.

30 march 2009

Ip: 79.124.173.81 Topic: Новини
Співробітниками МВС 20 березня в селі Викоти що на Самбірщині Львівської області в жінки похилого віку було вилучено близько 20 кілограмів маріхуани. За словами правоохоронців жінка займалася перепродажом товару. По словам жінки було зрозуміло що вона зі своїм 78 річним чоловіком вже близько 5 років вживають маріхуану

30 march 2009


1


  Close  
  Close