Форум Бабичівки

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бондаренко Валентина, користувач 1ua
Валентина Бондаренко

          У С Т И М І В С Ь К И Й     Д Е Н Д Р О П А Р К

 Одним з унікальніших зразків садово-паркового мистецтва є Устимівський дендропарк, який має загальнодержавне значення. Цей «зелений острів на півдні лісостепу» знаходиться в Глобинському районі Полтавської області, в 35 км. від Кременчуга. На території парку загальною площею всього 8,9 га зростає понад 12 тисяч дерев і кущів. 

   Засновником парку вважається придворний радник, лікар Василь Устимович, на честь якого пізніше і було названо село Устимівка Бабичівської сільської Ради та дендропарк. Перші дерева на території Устимівського парку були посаджені в 1893 році. У 1929 році уряд України узяв його під охорону, оголосивши державним заповідником республіканського значення.
  Парк представляє різноманітні колекції дерев і кущів. На сьогоднішній день це 489 видів, різновидів, садових форм і сортів, які відносяться до 48 сімей і 116 пологів. Примітним є те, що Устимівський дендропарк привабливий у будь-яку пору року. Тут зростає 82 різновиди голчастих рослин. Емблемою парку є чекалкін горіх. Батьківщиною цього дерева є північні райони Китаю і Кореї. Ніде в нашій країні не зростає його стільки, скільки в Устимівці: там налічується понад 110 таких рослин у віці від одного до 110 років. Прикрасою парку є красиво квітучі чагарники.
  У дендропарку представлена рослинність різних країн і континентів світу. Є рослини з Північної Америки, Європи, Криму і Кавказу, Сибіру, Середньої Азії, Далекого Сходу, Китаю і навіть Гімалаїв. Та все ж якнайповніше представлена колекція дерев Північної Америки, які добре акліматизувалися і є справжньою зеленою прикрасою парку. Тут зростає одне з прадавніх дерев на Землі - гінкго дволопатеве, а також бархат амурський. Між іншим, останній - представник Далекого Сходу теж має лікувальні властивості. В майбутньому медики багатьох країн чекають ефективних ліків з нього. В Устимівці зростають найстаріші дерева цього виду на Україні. Ще одним цікавим екзотом дендропарку є дуже рідка форма гірляндної ялини звичайної. Це єдине така рослина в Україні, в 2007 році ялина «відзначила» свій 100-річний ювілей.
  В Устимівському дендропарку можна чудово відпочити всією сім'єю, насолодитися співом птахів, чистим повітрям і захопитися красою дендрарію.


14 серпня 2011


1


  Закрити  
  Закрити