Форум Белза

Теми для публікацій та розмов


Всі записи прошу ...
19 листопада 2010 Павло Захаричев

Белз, як місто без майбутьного
24 лютого 2009 (Оптиміст)))

Історія міста
5 листопада 2008 (адміністратор)

Новини
5 листопада 2008 (Адмін)

Політика і влада в цілому )))) Рейтинги фраз
17 серпня 2008 (адміністратор)

Дивитись всі теми смт

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 94.178.66.107 Тема: Новини

Україна і Польща домовились про створення турмаршруту «Белз-Белжець»

ЛЬВІВ, 20 БЕРЕЗНЯ 2008. — Україна і Польща домовились про створення турмаршруту «Белз-Белжець».

Про це сторони домовились на робочій конференції по утворенню туристичного маршруту 'Белз-Белжець' в рамках співпраці між містом Белз Україна та Гміною Белжець Республіка Польща, пише портал 'Сокаль і Сокальщина'.

Під час конференції відбулась мультимедійна презентація пам’яток разом з їх характеристикою, природничих умов і туристичних продуктів, що знаходяться на трасі 'Туристичного шляху з Белжця до Белза'.


З польської сторони були присутні: Андрій Адамек - Війт Гміни Белжець, Марек Марцола- віцепрезидент ЛОТ 'Замость і Розточчя', Андрій Урбанський- директор музею в Замосці.


20.10.2008

5 листопада 2008

Ip: 94.178.66.107 Тема: Новини

Державний історико-культурний заповідник в одному з найстародавніших міст України Белзі Львівська облдержадміністрація передасть до сфери управління Мінбуду. Про це йдеться у відповідному розпорядженні Уряду від 24 червня 2006 № 356-р.

Місто Белз Сокальського району Львівської області торік відзначило 1000-ліття від часу заснування, як форпосту Київської Русі на її західних окраїнах. Розташоване на перехресті історичних шляхів, місто є унікальним з погляду спільної історичної та духовної спадщини кількох народів. Це місце подій давньої української історії, легендарна та неприступна княжа столиця (1170 – 1462 р.р.), в тому числі це місто, з яким пов’язана давньоукраїнськаБелзька свята ікона Богородиці. І водночас воно важливе для польської історії і культури, як місце, звідки походить найвідоміша релігійна святиня ПольщіЧенстоховська Богородиця. Могили чудотворних Белзьких рабинів на території міста є об’єктом паломництва і поклоніння євреїв багатьох країн світу.

Окрасою Белза є 43 унікальні архітектурні пам’ятки. Серед них - одна із найдавніших українських дерев’яних церков св. Параскеви з дзвіницею, комплекси домініканських монастирів, шестикутна Аріанська вежа та інші.

У 2001 року Белз отримав статус Державного історико-культурного заповідника. Місто дуже вигідно розташоване неподалік україно-польського кордону. Його щороку відвідують тисячі туристів із зарубіжних країн.

Завдяки прийнятому рішенню в державному бюджеті щороку передбачатимуться кошти  на проведення реставраційних робіт у Державному історико-культурному заповіднику в місті Белз. Разом з тим буде підвищена пам’ятникоохоронна діяльність цього закладу культури.

5 листопада 2008

Ip: 94.178.66.107 Тема: Новини
Сьогодні, 5 грудня 2005р, у Львівському історичному музеї презентували книгу Михайла Косіва «Місто Белз», яку було видано цього року у межах святкування 1000-річя міста Белз. Автор написав її ще у 1979 році, але рецензенту тоді вона видалася такою, що недостатньо «широко висвітлює тему революційних настроїв у місті та тему революції», тому книгу видали лише через 25 років.

Михайло Косів під час презентації повідомив, що тему Белза він почав розробляти у своїй науковій роботі і не думав, що вона переросте у книгу. «Я за фахом літератор, тому написав «Місто Белз» так як літератор, а не історик. Це прекрасна історія, тому повинна викладатися цікаво.

Багато фрагментів книги написані у стилі новели, а не історичної хроніки. Додам, що перші літописні згадки про Белз датуються 1030 роком у «Повісті временних літ», хоча 1000 років ми святкуємо вже», – повідомив автор.

5 листопада 2008


1


  Закрити  
  Закрити