Форум Бердичева

Теми для публікацій та розмов


кіно
10 листопада 2020 Виталий Харченко

історія бердичева
10 квітня 2012 Вова Андрушенко

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Запитання
розмістити оголошення

Відповідь
-

25 листопада 2021

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

26 липня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Маєток Тишкевичів – одна з найукріпленіших фортець Європи. Бердичів, Житомирська область
https://s.ukropen.ne... align="left">

7 липня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
https://www.infopole...>

КAЖEТE ЛIТO, КAЖEТЕ СПEКA? А ТEПEР ПOГЛЯНЬТE, ЩО СЬOГOДНI ВUПAЛO НА ЖИТОМИРЩИНІ (КАДРИ )

Увечері 9 червня за Бердичів випав сніг! Про це дивне явище розповів і показав користувач соціальної мережі Фейсбук Сергій Купрінюк на своїй сторінці, передають Патріоти України.

Як повідомив автор відео, уже ввечері в районі села Солотвин набігла велика хмара і з неї пішов сніг!

Своє відео Сергій назвав «Прекрасна літня погода)))


десь між Житомиром і Бердичевом».



11 червня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Для артилеристів з Бердичева будують нові гуртожитки

8 лютого 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
?????????»?????° ?????? ???µ???????????????????° ???????????° ???µ???????°?»???·?????°???° ?±???±?»???????µ?????° ?????????µ???°.
Васюківка та її тореадори завітали до бібліотеки-філії № 4 Бердичівської міської централізованої бібліотечної системи 27 липня. Всі, хто став учасником театру книги змогли ближче познайомитись із Всеволодом Нестайком та його творами. Діти і дорослі поринули в атмосферу села Васюківка і відчули на собі адреналін захоплюючих пригод з розбишаками Васьком та Явою. Було весело і драйвово...

31 липня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Бердичівська центральна міська бібліотека
https://www.facebook... target='' style='color: rgb(97, 103, 112); cursor: pointer; text-decoration-line: none; font-family: inherit;'>23 квітня о 21:45https://www.facebook... data-hovercard='/ajax/hovercard/page.php?id=105583812807416' data-hovercard-prefer-more-content-show='1' style='color: rgb(97, 103, 112); cursor: pointer; text-decoration-line: none; font-family: inherit;'>Dnipro
оходить у нашому місті. На Центральній площі, де відбулося відкриття фестивалю, зібралося багато містян і гостей. Ми разом з нашими колегами з дитячої бібліотеки долучилися до цього цікавого дійства. Діти з задоволенням брали участь у запропонованих бібліотекарями майстер-класах. Школярі з завзяттям виготовляли книжкові закладки з символами Франції. Зацікавила і дорослих, і зовсім юних бердичівлян вікторина 'Єврознайко'. Наші колеги майстерно володіють мистецтвом бодіпейнтінгу, тому щічки багатьох юних бердичівлян були розмальовані, що додало їм святкового настрою. Чимало бажаючих стояло у черзі, щоб зробити фото у нашій фотозоні з краєвидами Франції та іншими цікавими елементами. А ще, вирізавши з кольорового паперу долоньки, діти прикрашали ними символ Франції – галльського півня. Допоміг їм у цьому і міський голова Василь Мазур, а також почесний гість фестивалю Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, яка на долонях написала побажання французькою мовою. 
Нашими 'помогаторами' були Фіксики - активісти молодіжного центру «М-Формація», що діє при нашій бібліотеці. Фестиваль триватиме два тижні, а значить – попереду ще багато цікавого: кінопокази, театральні вистави, концерти, виставки.

25 квітня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Світлина від Бердичівська міська централізована бібліотечна система.
Світлина від Бердичівська міська централізована бібліотечна система.
Світлина від Бердичівська міська централізована бібліотечна система.
Світлина від Бердичівська міська централізована бібліотечна система.
Бердичівська міська централізована бібліотечна система додає 4 нові світлини.

Світле свято Великодня – це найважливіше та найголовніше свято усіх християн. Його відзначають у зв’язку з Христовим Воскресінням. У сиву давнину це свято вважалось найбільшим святом року. Саме на цей час припадав поворот сонця на літо, а це означало пробудження усього живого. Головними символами цього дня є обрядовий хліб на столі – Паска, яка означає, що у цій оселі завжди відкриті двері для Спасителя та розмальоване чи пофарбоване яйце, що символізує нове життя.

Гарною традицією свята є обмін святковими символами тобто своєрідний дарунок. Щоб мати що дарувати, за декілька днів до святкового дня Воскресіння Господнього, усі бажаючі читачі бібліотеки-філії №5, були запрошені на майстер-клас по розписуванню писанок, який підготувала та провела учениця 4-Г класу НВК № 10 Козачук Вікторія. Заздалегідь учасники придбали собі дерев’яне яйце, спеціальні кісточки для малювання, столові серветки та фарби гуашь чи акріл. У ході майстер-класу діти розмальовували пасхальні яйця. По закінченні роботи, лакували святкові сувеніри лаком для волосся. Наступного дня для інших читачів нашої бібліотеки був проведений майстер-клас по твістингу. Хто мав бажання подарувати святкові квіти для рідних та близьких, у того була нагода виготовити своєрідний весняний букет, який прикрашає оселі та дарує радісний настрій Світлого Великодня.

12 квітня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
В Бердичеве для туристов разработали атмосферный маршрут

В Бердичеве, что в Житомирской области, презентовали уникальный туристический маршрут по городу с применением современных технологий под названием 'По следам доктора Шеренциса'.

Как пишет портал Berdichev.biz, представители Бердичевской горрайонной общественной организации 'Доброе дело' разработали интерактивный маршрут и нанесли его на книжные закладки-линейки. Просканировав смартфоном QR-код, путешественники могут ознакомиться с местами, к которым имеет отношение Давид Шеренцис, меценат и строитель города, и окунуться в атмосферу начала ХХ века.

В туристическом маршруте присутствует своеобразный элемент квеста, когда люди должны найти вход в Одессу. Ведь все знают выражение 'Одесса - мама, Бердичев - папа', а через проход в доме, где находится 'Цирюльня на Соборной', человек попадает в прежнюю Одессу благодаря старым бердичевским дворикам. Есть даже в путеводителе ссылки на сайт о подземных ходах, ведь многие туристы часто спрашивает именно о них.

По словам авторов, маршрут можно обойти за полдня. 'Много мы не делали, потому что 3G-интернет у нас ещё не такой мощный, и смартфон не всегда может открыть карту, что будет неудобно для самого гостя', - говорит глава общественной организации Юрий Балюк.
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 98%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

4 лютого 2018

Ip: 92.112.114.49

м. Бердичів (Бердичівський р-н)

Територія району була заселена ще в II тис. до н. є., тут знайдено поселення бронзового віку та залишки двох поселень черняхівської культури.

1320 р. князь Гедимін подарував цю місцевість литвинові Тишкевичу. 1648 р. загони повстанців на чолі з М. Кривоносом перемогли польське військо та зайняли Бердичів. 1703 р. поблизу міста визнач - ні перемоги здобули загони фастівського полковника С. Палія.

1765 р. Станіслав Август на прохання Радзивілла заснував у Бердичеві ярмарок. Ця подія сприяла становленню міста як одного з найбільших торговельних осередків України.

1844 р. Бердичів належав Волинській, потім — Київській губернії, а 1846 р. став повітовим містечком.

Пам'ятки:

Монастир босих кармелітів, XVI—XVIII ст.: вул. Косогорська, 17.

На цьому місці понад р. Гнилоп'яттю до монастиря стояв замок київського воєводи Януша Тишкевича. Монастир був заснований 1627 р., Тишкевич подарував монахам давню ікону Божої Матері, а 1630 р. і власний замок. Через часті напади татар і козаків монастир був укріплений: грубі стіни, земляні вали та рів із водою, гармати на стінах. В обителі розмішувалася бібліотека, яка налічувала сотні рідкісних рукописів, серед них і так звані «Мемуари яничара Поляка», датовані 1490—1516 рр. Протягом 1760—1840 рр. у монастирі працювала власна типографія, яка називалася «Типографія фортеці Пресвятої Діви Марії», у ній надрукували понад 650 творів: молитовників, книг духовного та історичного змісту, повістей, віршів, проповідей, календарів тощо.

1648 р. монастир захопили й пограбували війська Б. Хмельницького. З 1792 р. обитель була зачинена, у радянські часи будівля використовувалася під історичний музей. З 1958 р. у монастирі проводилися реставраційні роботи. На сьогодні в підземній частині діє капличка, правляться служби з електронним органом.

Окрема історія пов'язана з іконою Божої Матері, подарованою монастирю Янушем Тишкевичем. Згідно з віруваннями, ікона була чудодійною, вважалася заступницею мешканців міста й усієї України. До неї щорічно йшли тисячі паломників, а 1753 р. папа римський дав дозвіл на її коронацію, приславши дві золоті корони. Коронація Бердичівської ікони Богоматері відбулася 16липня 1756 р. Підчас Великої Вітчизняної війни ікона зникла, за однією версією — згоріла, за іншою — перебувала в приватній колекції в Польщі. На початку 90-х рр. XX ст. список (копію) цього образа створила художниця з Кракова Вожена Муха-Совинська. Нову ікону 1997 р. освятив папа Іоанн Павло II у Кракові, а в липні 1998 р. провели її нову коронацію.

У монастирі цікаво оглянути Марийський костел (1634 — 1754 рр.), келії, прибрамний корпус, фортечний мур із баштами, усі споруди — XVI—XVIII ст.

Костел св. Варвари, 1826 р.: вул. К. Лібкнехта, 25.

Окрім цікавої архітектури, невеликий костел відомий тим, що тут вінчався відомий французький письменник Оноре де Бальзака Евеліною Ганською.

9 березня 2008


... 1


  Закрити  
  Закрити