Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

2

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Чи багато невикористаних житлових будинків, промислових об'єктів?
Відповідь
Андрій Примак ні

21 жовтня 2019

Андрій Примак

ПРИМАК А.І.

 

ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ БОРТНИЦТВА І КОЛОДНИЦТВА В БАСЕЙНІ РІЧКИ СТВИГА

В статті висвітлюються результати дослідження бортництва і колодництва та становлення їх  галуззю народного промислу.

В статье отображены результаты исследования бортничества,  колодничества и становление их отраслью народного промысла.

 

Зародження бортництва відбулося на ранніх стадіях розвитку общинного суспільства, з розвитком якого поступово утворились господарські відносини в общині, виникала спеціалізація членів общини. Так зародилось пасічництво, скотарство, рибальство, кушнірство, знахарство, мисливство та інші необхідні общині господарювання.

Розвиток пасічництва почався з часу привласнення певною общиною роїв які поселялись в дуплах дерев, норах, тріщинах тощо. За такими роями був нагляд і всі вони були позначені знаками - клеймами або знаменами общини. Такі дерева були власністю общини і вони охоронялися і доглядались певною групою членів общини чи однією особою. Василь Рябчук, доктор сільськогосподарських наук, виділяє 48 таких знаків - знамен [1]. Відзначимо, що знаки, на які наші предки не скупились, згадували деякі давні закордонні дослідники стародавніх слов’ян. У 943-944 роках русичі, збираючи данину, залишали якийсь знак, що звільняв від подальших зборів данини в цьому місці, пише арабський письменник Ібн-Міскавейх. Можна вважати, що це був знак, правлячого на той час, київського князя Ігоря.

У селі Біловіж до цього часу зустрічається старовинне слово часів княжої доби - шапера. Походить воно від древлянського слова - щепера, що означало знамено. Дикі бджоли роїлися природним способом у лісах, на висоті 4 - 6 м у дуплах дерев, які називалися бортями. Походження слова борть можна пов’язувати з лісовим бором. Адже бджоли селилися в деревах, які росли на  сухих місцях лісу, тобто в борах - сосновому чи дубовому. Звідси походить й назва промислу - бортництво. Неподалік протікає річка Уборть. Це слово має пряме відношення до клейм, які ставились на деревах – бортях. Вони вказували на належність бортей в давнину тій чи іншій общині, а пізніше тому чи іншому господарю. За звичаєм право на «бортне» дерево діставав той, хто відшукав гніздо бджіл і поставив на ньому відповідну мітку - знак власності («клеймо», «сигнал», «знамено»). Знаками власності переважно зображали свійських тварин, диких звірів, дерева, рослини, знаряддя праці тощо. Після такого позначення упродовж багатьох років борть служила тільки власникові, нерідко закріплювалася за родом. Ніхто не мав права не тільки її знищити, а й «видерти» мед. За це, як зазначено у «Руській правді», накладалася вища кара, а ніж при посяганні на життя смерда [2].

Залишки бортництва в басейні річки Ствига проіснували майже  до ХХІ ст. у селі Познань Рокитнівського району Рівненської області. Воно зникло після масової заготівлі лісів, знищенням старих і дуплистих дерев. Однією з основних причин, що послужили розвитку колодництва стало винищення ведмедів, що були основними ворогами розвитку колодницького промислу.

На зміну бортництву прийшло колодництво. Основною відмінністю між бортництвом і колодництвом є те, що бджоли при бортництві жили як правило в живих деревах. Для цього в дереві видовбувалось велике дупло із льотком і отвором для відбору меду. Інколи в дереві просто розширювали природне дупло. Пасічник слідкував за бортю, щоб вона не заростала і кожну осінь поновлював льоток і довж, що закривала отвір. Такі борті більш довговічні, ніж видовбані або зроблені на місці природного дупла. Воно з кожним роком росло як вверх так і вниз від гниття, викликаного бактеріями і гифами грибів, заставляючи пасічника весь час продовжувати довж. Це - виколота товста дошка, якою прикривали отвір, через який забирали мед із колоди. Такі борті були не довговічні і під час бурі переламувались. У борть рої поселялись завжди тільки природним способом.

Колодництво виникло на базі бортництва. Основною причиною виникнення колодництва є зручність у догляді за бджолами. Воно дало можливість розміщувати рої поблизу житла, неподалік кормових баз – вересовищ, крушинників, лісових полян, боліт з журавлиною, лозняки. Особливим медозбором виділялись вересовища і крушинники. Мед з цих рослин відрізняється особливим ароматом і смаком. Мед з журавлини не йде у порівняння з іншими медами і завжди цінувався дуже високо.

Колоди розміщувались високо на деревах. На підвищеннях біля дерев або низько на дереві ставились тільки біля житла. В деяких місцевостях колоди називають традиційно бортями, хоча це далеко не так. Виготовляють колоди в основному зі старої сосни. Кращою вважається сосна, яка всередині має трухляві прожилки. Такі колоди добре заселяються бджолами. В них завжди сухо і тепло. Надлишок вологи з меду вбирає в себе труха вулика. Виготовляли колоди з липи, сосни і дуба. І ніколи з осики і вільхи. На осику ніколи не ставили колоди, а хто і ставив, то в них не поселялись рої. Мій батько для проби поселив рій у колоду на осиці і він втік. Мабуть це пов’язано з від’ємною енергетикою дерева. Бджола завжди має позитивну енергію. Деякі смолисті чи дубові колоди і дерева, на яких вони стояли, передавались з покоління в покоління. За знищення дерева чи колоди у всі віки дуже наказували. Спіймавши злодія біля колоди на дереві, йому наказували стрибати вниз з умовою більш його не карати. Після стрибка з високого дерева, на якому стояла колода, злодій, як правило, довго не жив або ставав калікою.

Раніше виготовити колоду було не складно. В лісі знаходили товсте міцне дерево з трухлявою серединою. Воно розпилювалось на окремі колоди розміром від 120 до 180 см. За допомогою спеціального інструмента пешні, труха вичищалась, вставлялось дно, випиляне з цільного дерева довжиною

20-40 см і такий самий верх. Зверху, інколи, колода замазувалась глиною, щоб не було щілин і протягів. З боку просвердлювались два отвори - льотки. Як правило, зліва від льотків продовбувався отвір шириною 10-15 см і довжиною в залежності від висоти вулика. Якщо  середина видовбувалась з цільного дерева без трухи, то нижній край отвору переходив у дно, а верхній у стелю. Але коли колода була зроблена з дерева з трухлою серединою, то нижній край отвору не доходив до дна колоди на 15-20 см. У верхній частині отвір закінчувався на висоті, на якій пасічник підрізав соти для зимівлі. Тобто верхня межа залежала від внутрішнього об’єму колоди. В подальшому цей отвір закривався спеціально виколотою дошкою по товщині стінки колоди - довжею. На сьогоднішній день для виготовлення колоди використовують бензопили, якими вирізують середину.

Місце для встановлення борті ретельно вибиралось в лісі. Дерева, на яких стояли колоди, називали стойлами. Для того, щоб підняти її на дерево та міцно закріпити були потрібні зусилля кількох людей, оскільки маса борті досягала 100-150 кг. На нього витягувалась колода спеціальною дерев’яною лебідкою. Вона кріпилась зверху над місцем стояння колоди. Біля неї на спеціальній мотузці - жені вмощувавсь пасічник і за допомогою рук і, особливо, ніг крутив лебідку, до неї на мотузці була прив’язана колода. Потім колода встановлювалась на гілки чи гілку дерева. Якщо такої не було, то в дереві видовбували отвори, в них вставляли міцні палі, які потім вростали, і на них ставили колоду. У більш пізніший час у дерево забивали просто залізні штирі, на які клалися дошки і ставилась колода. За сторонами горизонту колода була направлена льотками на схід або південний схід. Вона повинна була знаходитись більшу частину літнього дня в тіні. Зверху вона застилалась берестом, на який клали колоті дошки або просто відколи від поліна. Після цього спускались на землю, з висоти 3-4 метри обрубували гілки, щоб не можна було спочатку ведмедю, а потім і необізнаній людині залізти на дерево до колоди. Для себе пасічник вирубував сучкувате нетовсте дерево, яке називалось стров і, як правило, розміщувалось недалеко від дерева з колодою.

Творили колоди, тобто прикрашали для приваблювання роїв на початку літа. Кожний пасічник робив це по своєму і мав деякі секрети, які передавались з покоління в покоління. Тому вік таких секретів становив декілька століть. Для цього використовувались молоденькі гілки багна болотного, верби козячої, берези бородавчатої, дуба літньої форми, крушини ламкої, якими натирали колоду зсередини. В середину колоди деякі пасічники наливали настої трав, сиропи, ситу в залежності від традицій свого роду. Потім задню стінку колоди викладали гілками дерев і кущів, які кріпились спеціальними прутиками, що, в свою чергу, прижимались розпирками - стругами. Це розколені на чотири частини нетовсті гілки верби або берези, які встановлювались у спеціальні пази. Обов’язковими гілками при творенні вулика були вільха, багно, крушина.

Зверху колода прикрашалась березовими і вербовими гілками, які називались павзником або вехті. Він прикривав тільки передню частину, закриваючи довж і навколо льотка. Він в свою чергу прив’язувався до колоди березовим або вербовим перевеслом, яке сьогодні замінив звичайний дріт.

Протягом літа пасічник декілька разів навідувався на стойло і перевіряв чи не вселився рій. Якщо рій поселявся у вулик, то інколи доводилось виймати частину гілочок, що були покладені на дно вулика. Гілки вільхи і багна служили в першу чергу як дезінфікуючим засобом і відлякували воскову міль від стільників, якщо вони були у вулику.

Приглядають бджіл (відбір меду) з борті чи колоди відбувається в осінній час, коли бджоли вже не вилітають з вулика і збираюся у клуб на сотах колоди. Взявши все необхідне пасічник з допомогою строва піднімається на дерево. Там він за допомогою жені або лєзива закріплюється перед бортю або колодою при відборі меду. Жень сплетена в п’ятеро віровка з льону. https://polesye-rese... title="Бортницьке лезіво для вилізання на дерева, фото Жили С. М.">Лєзиво, сплетене з шкіри бика чи корови. Лєзиво просочувалось дьогтем і було дуже довговічним. Воно включало канат та дощечку, на якій сидів бортник. Сидіння нагадувало трикутник, в основі якого було дощечка – седало з чотирма отворами для протягування жені чи лєзива. Два ряди підвіски слугували не так для міцності, як стійкості від прокручування седала. У верхньому куті вплетений спеціальний дерев’яний у подібний крук, який називається каблук. З довшої сторони у глибокому пазу було прив’язане шкіряними нитками лєзиво. На крук намотувались спеціальні петлі. Сівши на сідало, на каблук закидали не менше трьох петель, пропустивши лезиво через середину трикутника. При відборі меду канат лєзіва перекидали через міцну гілку над бортею чи колодою. Людина сідала на дерев'яну дощечку - сідало лєзіва, опиралась ногами в стовбур і опускалась перед бортю. Вільний кінець опускався до землі і до нього прив’язувались помічником необхідні інструменти і матеріали. Сидячи на лєзіві, бортник міг спокійно працювати, маючи вільними дві руки. Часто, перед бортю влаштовують спеціальний поміст з дошок, на який при пригляданні бджіл ставили інструменти.

Задимівши бджіл зублем (дерев’яна прогнивша палка, яка димить без полум’я) на верх стільників мед вирізають спеціальним ножем, або й звичайним кухонним. Для цього ліву руку підводять знизу під стільник, а правою зрізають його. Відрізані соти складають у лазень, що знаходиться поруч. Спочатку відрізають суху вощину знизу, а потім залиті стільники, як правило, на рівні верху довжі, при цьому залишаючи запас меду на зиму. Дехто з пасічників залишає частину медових стільників біля задньої стінки колоди. Під час відбору меду раніше працювали без лицевих масок. Обличчя натирали мазями і оліями, а то і просто обв’язувались хустиною. На зиму ні борті, ні колоди не утеплюються, бджіл не підгодовують.

Серед основних ворогів лісових бджіл і галузі бджільництва в басейні річки Ствига є: куниці, миші, вовчки (соні), бджолоїдки, жовни, мурахи, літаючи комахи та їх личинки. Куниці проникають у житло бджіл через отвори утворені строкатими дятлами і жовнами. Турбують їх взимку і сім’я гине від холоду. Миші і вовчки поїдають бджіл з клуба, взимку знищуючи гніздо. Бджолоїдки відловлюють їх під час медозбору. Мурахи проникають у гніздо і виносять зимові запаси меду. Коли мурашник знаходиться неподалік вони знищують і личинок бджіл, що також призводить до загибелі рою. Серед літаючих комах слід виділити молі і їздці. Особливо небезпечні воскові молі. Натільні паразити серед лісових бджіл розповсюджені в незначній кількості і особливої небезпеки не становлять. Для боротьби з цими недугами пасічники винайшли цілий арсенал методів.

Колодницьке пасічникування давній вид побуту поліщуків у басейні річки Ствига, який майже не зберігся на теренах Європи. Збереження і пропагування цього промислу може стати одним напрямків для розвитку зеленого туризму і збереження генофонду поліської бджоли.

 

 

 

1.     Бджільництво у період княжої доби. /Добрий господар № 1 січень 2012 року.

2.     Примак А.І. Таємниці поліського краю. /А.І. Примак, О.І. Примак, О.Г. Бивала, В.В. Давидюк.- Миргород: ТОВ Видавництво «Миргород», 2011.- 192с.

19 травня 2019

Андрій Примак
Ще раз про історію села Біловіж і його назву. 

Існує думка,що назва села походить від так званої вішки (вежи). Вона була побілена у білий колір. На цій вежі вели спостереження за навколишньою територією та роботою робітників у лісі по диму. 
Може це було б і так. Але візьмемо давній словник Польсько-Литовський за 1824 рік. Там цітко вказано, що таки споруди називались ЛАЗИИ. Це були будки на високих палях. В них знаходився спостерігач. 
Лазии, сторожевыя хижины или будки. Такія хижины имели вь королевских лесах осочники и сторожа, бортники и таможенные служители.
 Як бачимо це не вежи, а лазии.  


30 вересня 2018

Горуна Владимир, користувач 1ua
Владимир Горуна
Цікаво скільки ж до місцевого бютжету пішло за вирубку Рокитнівських лісів по Остківському , Рокитнівському та СЛАП лісгоспах коли ж наші місцеві можновладці кричать , що в нашому регіоні нема де гроші взяти на ремонт місцевих доріг , які досі виглядають як в дореволюційні часи. По цій дорозі практично щоденно вивозиться з лісової місцевості за межі району до 180-220 метрів кубічних деревини. І так протягом більш ніж 40 років. А по генеральному плану доріг, ще за часів СССР ця дорога вважається заасфальтованою. Як казав перший президент Кравчук Л М (який колись вчився в Рівненському кооперативному технікумі ) 'Маємо те що маємо...' Тільки біда не в тім, що маємо багаті лісові ресурси, а в тім що завжди над собою обираємо ' гнилу' владу в особі конкретних осіб , які і приймають відповідні рішення про розвиток місцевої інфраструктури, яка на даний момент знаходиться от в такому вигляді.

14 серпня 2016

Андрій Примак

Книга «На схилі щита» є першою книгою такого формату. Вона створена завдяки копіткому пошуку і тривалим польовим дослідженням на теренах Рокитнівщини. Багато з того, про що у ній написано, ніколи раніше не публікувалося, а те, про що у свій час згадувалося на сторінках офіційних документів і газет, не всім було доступне. У книзі зосереджена маса інформації, більшість якої абсолютно не відома для широкого кола читачів.

Матеріали досліджень, крім архівних джерел і відповідної наукової літератури, побудовані на різноманітних документах, які вдало доповнюють спогади старожилів.

У книзі зібрано і систематизовано інформацію про природу Рокитнівщини. Автор намагався викласти у доступній формі для широкого кола читачів наукові та інформаційні матеріали про мінеральну природу, а також схарактеризувати ці ресурси в межах району, показати місце Рокитнівщини в загальному географічному районуванні території України.

У такому контексті вперше зроблено спробу пов'язати основні показники, які характеризують природно-ресурсний, туристсько-екологічний потенціал, і певною мірою розширити знання про цей чудовий край «німого», але все ж такого інформаційного мінерального світу нашого краю.

Викладені основні матеріали, що розкривають послідовну цілісність, нерозривність природних процесів та їх прояви на території межиріччя річок Плаву і Льви. Проаналізовано основні етапи розвитку Рокитнівського району протягом складного геологічного періоду формування території. Проведено чимало досліджень і зібрано багатющий матеріал по мінеральній природі району.

Проаналізовано, описано і рекомендовано цікаві геологічні об'єкти для розвитку зеленого туризму, для створення своєрідного музею під відкритим небом, де можна пізнати історію розвитку і формування території Рокитнівщини, показати всім бажаючим промисли, що розвиваються в межах району на базі місцевої сировини. Автор розуміє досить широкий аспект порушеної проблеми. Незважаючи на це, він з оптимізмом дивиться у майбутнє і розуміє, що тема краєзнавства буде розростатися і знаходити все більшу кількість прихильників. Краєзнавство має буди однією з основних дисциплін у школі. Автору доводилося бувати в далеких країнах, де навіть не чули про Рокитнівщину, але як зацікавлено їх жителі слухали про неї і завжди говорили: «Мріємо там побувати». 

24 липня 2016

Горуна Владимир, користувач 1ua
Владимир Горуна

Анатолій Герасимчук поделился своей https://www.facebook... style='color: rgb(54, 88, 153); cursor: pointer; text-decoration: none;'>публикацией.
9 ч
Анатолій Герасимчук в https://www.facebook... style='color: rgb(54, 88, 153); cursor: pointer; text-decoration: none; word-break: break-word;'>РОКИТНЕ-34200
https://www.facebook... target='' style='color: rgb(144, 148, 156); cursor: pointer; text-decoration: none;'>10 июля в 19:22

Поки влада звітує про свої успіхи і реформи на селі, село в Рокитнівському районі опустилося до ось такого рівня. Ці фото - не окраїни села, не біля хлівів, це центральна вулиця, це сільрада, це лице влади. Як сільської, так і районної, обласної, і всієї нашої України.

12 липня 2016

Горуна Владимир, користувач 1ua
Владимир Горуна
7.07.2016 р. в селі Біловіж Рокитнівського району в будинку культури приблизно в обідній час мав відбутися збір громади села. Були присутніми голова райадміністрації рокитнівського району голова районної ради ,депутат обласної ради Охрімчук В.П. депутат рокитнівської районної від радикальної партії Ляшка представники служби соціального захисту населення по району , представники районної поліції, представники місцевих ЗМІ біловізький сільський голова, депутати сільської ради незначна частина громади сіл Біловіж, Мушні, Купель, представники керівництва державних лісогосподарських підприємств району та інші. Проте через незначну кількість людей від громади яка була в будинку (15-25 чоловік) сільський голова оголосила про відміну зборів громади села. Проте керівники району погодились на прийом запитаннь від людей на які охоче давали відповіді. Зокрема порушувались такі питання :
Ремонт шосейної дороги Рокитне-Сновидовичі-Біловіж-Мушні-Купель-Камяне (хто і коли ремонтував цю дорогу ...де брати гроші на ремонт...строки виконання...хто має ремонтувати.. і т.д.)
Допомога бійцям АТО що проживають на території даної громади (питання виділення землі для сільськогосподарського користування (в середньому по 2 га) матеріальна грошова допомога та допомога з опаленням власних будинків) Зокрема я особисто порушував питання про дане житло для Михайлеця Андрія та виділені кошти на нього з державного бютжету на що голова райадміністрації дав чіткі позитивні відповіді . Після зборів Я ,Михайлець Андрій та голова райадміністрації оглядали проекти планів під земельні ділянки учасникам АТО. Перспектива на перший погляд непогана проте побачимо чим закінчаться обіцянки влади. Повторні збори мають відбутися знову. Сільський голова пообіцяла що буде намагатися більш активно інформувати населення про заходи даного характеру в майбутньому...Тобто в близькому майбутньому вони відбудуться знову. Ну що ж .... Будемо чекати....

12 липня 2016

Горуна Владимир, користувач 1ua
Владимир Горуна

Боєць, який став інвалідом під час АТО, отримає квартиру

Бійцю з Рокитнівщини, який втратив ногу під час проведення антитерористичної операції, придбають житло.

Як повідомив заступник голови Рівненської ОДА Олександр Савчук, кошти з державного бюджету у розмірі 645 тисяч гривень вже надійшли до області. Зараз триває оформлення необхідної документації та невдовзі розпочнеться процедура купівлі житла.

https://www.flickr.c... title='квартира' style='margin-top: 0px; margin-bottom: 0px; padding-top: 0px; padding-bottom: 0px; text-decoration: none;'>квартираhttps://farm2.static... style='margin-top: 0px; margin-bottom: 0px; padding-top: 0px; padding-bottom: 0px;'>

Торік вдалося закупити 31 квартиру для сімей загиблих, а також військовослужбовцю з Рівного, який став інвалідом.

12 липня 2016

Горуна Владимир, користувач 1ua
Владимир Горуна
Недавно провідував Андрія Михайлеця і дізнався те що дуже багато людей відкликнулося на моє звернення. Завдяки фінансовій допомозі небайдужих людей а також доклавши частину власних грошей Андрій придбав собі триколісний мотоцикл mustang з допомогою якого тепер має можливість вільно переміщатись по місцевості в радіусі до 50 кілометрів.Він в основному вже рідко сидить вдома , як було це раніше, і в переважній більшості провідує друзів. Купив собі легку бензопилу. На моє диво навіть в таких умовах може працювати навіть у лісі. Після того як пройшов реабілітацію у Києві в госпіталі йому було видалено ще декілька дрібних осколків з різних частин нижніх кінцівок. Про це свідчать незагоєні шрами на шкірі ніг. Йому виготовили протеза і відрегулювали спеціально під його ріст. Проте з часом він каже що 'нога'через відсутність нагрузки поступово 'всихається' і тому протез потрібно з часом підрегульовувати. Але як я бачу в основному в літній час він переміщається без протеза. Каже 'мені скоріше і легше пропригати на одній нозі ніж надівати і знімати протез від якого в жару дуже пріє ' нога'. Хлопці допомогли переробити конструкцію мотоцикла щоб передачі були з правої сторони . Тепер і гальма і передачі перемикає одною ногою. Завдяки активному способу життя скоріш забувається і звільнюється від негативного минулого. став більш ясніший та веселіший. Я дуже вдячний тим людям які допомогли вийти людині зі стресу. Все таки є в нас дуже дружні люди від яких відчуваєш що ти не будеш загубленим в цій жорстокій реальній дійсності.
https://vk.com/photo... class='page_post_thumb_wrap fl_l' style='color: rgb(43, 88, 122); text-decoration: none; cursor: pointer; float: left; display: block; overflow: hidden; position: relative; margin: 0px 3px 3px 0px; outline: none; font-family: tahoma, arial, verdana, sans-serif, "Lucida Sans"; font-size: 11px; line-height: 13.002px; width: 167px; height: 125px;'>https://pp.vk.me/c61... width='167' height='125' class='page_post_thumb_sized_photo' style='border: 0px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;'>https://vk.com/photo... class='page_post_thumb_wrap page_post_thumb_last_column fl_l' style='color: rgb(43, 88, 122); text-decoration: none; cursor: pointer; float: left; display: block; overflow: hidden; position: relative; margin: 0px 0px 3px; outline: none; font-family: tahoma, arial, verdana, sans-serif, "Lucida Sans"; font-size: 11px; line-height: 13.002px; width: 167px; height: 125px;'>https://pp.vk.me/c61... width='167' height='125' class='page_post_thumb_sized_photo' style='border: 0px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;'>https://vk.com/photo... class='page_post_thumb_wrap page_post_thumb_last_row fl_l' style='color: rgb(43, 88, 122); text-decoration: none; cursor: pointer; float: left; display: block; overflow: hidden; position: relative; margin: 0px 3px 0px 0px; outline: none; font-family: tahoma, arial, verdana, sans-serif, "Lucida Sans"; font-size: 11px; line-height: 13.002px; width: 110px; height: 82px;'>https://pp.vk.me/c61... width='110' height='82' class='page_post_thumb_sized_photo' style='border: 0px; position: absolute; top: 0px; left: 0px; margin-left: 0px;'>https://vk.com/photo... class='page_post_thumb_wrap page_post_thumb_last_row fl_l' style='color: rgb(43, 88, 122); text-decoration: none; cursor: pointer; float: left; display: block; overflow: hidden; position: relative; margin: 0px 3px 0px 0px; outline: none; font-family: tahoma, arial, verdana, sans-serif, "Lucida Sans"; font-size: 11px; line-height: 13.002px; width: 110px; height: 82px;'>https://pp.vk.me/c61... width='110' height='82' class='page_post_thumb_sized_photo' style='border: 0px; position: absolute; top: 0px; left: 0px; margin-left: 0px;'>

3 липня 2016

Горуна Владимир, користувач 1ua
Владимир Горуна
Прошу звернути увагу всіх небайдужих до того що відбувається навколо нас. Учасник АТО Михайлець Андрій Федорович житель с.Мушні Рокитнівського району Рівненської області зараз знаходиться у важкому становищі у звязку з травмою ноги в зоні АТО. Громада сільської ради є небайдужою до того що сімя Андрія потрапила в таке становище і готова допомогти хто чим зможе. Тому я Горуна В.С. прошу людей не відвертатися від цих людей . Я особисто з ним спілкувався і дізнався що це дуже хороша людина. Він каже що нічого ні від кого не чекає і не просить. Проте я думаю дещо інакше . Можливо через втрату ноги (ампутацію) людина перебуває в психологічному шоці і намагається в зв’язку з цим все відторгати. Необхідно не дати можливості людині втратити віру в себе і зламатися. Він ще молодий і необхідно дати зрозуміти йому що люди є небайдужі до нього і ніхто від нього не відвернеться. Я Горуна В.С. є ініціатором цієї акції . Тепер він є не тільки тягарем самому собі але і його старенькій матері . Необхідна допомога по господарству. Я особисто добивався від сільського голови Козаченко Н.І. та директора Остківського лісгоспу Михайленко М.М. допомогти цим людям дровами (учасникам АТО)(є офіційні заяви ще від жовтня 2015 року), але поки що цим людям видно байдужа доля людей нашої громади. Тому я хочу попросити простих людей допомогти з цією проблемою. Взагалі хто має таке бажання то прошу гроші перераховувати на картку приват банку № 5168 7572 8792 7000 Михайлець Андрій Федорович . Хто може нехай поширює даний пост на своїх сторінках в «Вконтакті» а також на інших сайтах та соціальних мережах.

3 липня 2016


2


  Закрити  
  Закрити