Форум Будки

Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Вопрос
Як доїхати до села Будки
Ответ
-

28 июля 2018

Вопрос
Як проїхати з варашу?
Ответ
-

28 июля 2018

Вопрос
Перелік вулиць

Ответ
-

28 июля 2018

Вопрос

,,Ну що синку,помогли тобi твоi ляхи!- ТАРАС БУЛЬБА-
=МАБУТЬ ТАКА ВАША ДОЛЯ ХОЛУЙСЬКА СКАКАТИ НА МАЙДАНАХ-

Ответ
-

11 июля 2018

Вопрос
Украiнцi!!! Схаменiться!!! Гонiть парашно-бандерiвську банду,а то так i будете холуями у них!!!
Ответ
-

1 июля 2018

Вопрос
парашашенко-дручинов-яйцянюк-собакашвили-поросюк...?
Ответ
-

7 июня 2018

Вопрос
Скажить пожалуйста в вашом сели есть газ?
Ответ
-

7 июня 2018

Вопрос
чи є в селі пам'ятники

Ответ
-

3 июня 2018

Вопрос
бандера иуда холуй гитлера
Ответ
-

19 апреля 2018

ІСТОРІЯ СЕЛА БУДКИ


Будки, село, Луцький повіт, Медведецька волость, Маневицький район, центр сільської ради.

Назва утворена від будка – маленька будка. В 1798 році село входило до складу приватної дачі № 190 у власності князя Д. Радзивілла. В цьому році Будки названі сільцем, тобто входили до  розряду найменших населених пунктів. Проте склад поселенців свідчить про незвичайну історію цього невеликого села. Тут був панський дерев»яний дім і млин на один камінь. Було 6 дворів, 48 жителів. А в кінці 19 століття було там 36 дворів і проживало 268 жителів.

Назва с.Будки виникла від того, що колись тут була економія пана Яроцького. Для більшої інтенсивності і продуктивності виконання робіт панщини сюди Яроцькими були переселені підлеглі йому селями. З Лісово було перевезено 8 сімей, а з Чорторийська 7 сімей. Частина селян була куплені з інших панських економій. Поселення цих перших людей були схожі на буди. Пізніше ці буди закріпилися за назвою с. Будки. Виникло с.Будки десь приблизно в ІІ половині 17 століття.

Основним заняттям населення було і є сільське господарство. В минулому люди гнали дьогть з березової кори, переплавляли болотну руду.

На грунтах населених пунктів сільської ради ростуть мішані ліси:дуб, береза, вільха, осика, сосна та ін.. Земля, яку мав селянин, не могла прогодувати його сім»ї, а тому із клунками за плечима, з ликовими постолами в руках, із ціпами та косами ішли селяни на заробітки в південні райони Волині. Немалих труднощів зазнало населення в дні І світової війни. Через територію сіл Будки, Рудки проходила позиційна лінія. Населення було евакуйоване в Росію. Села були повністю спалені айстро-німцями.

В період з 1920 по 1939 р. польські поміщики захопили кращі землі, а селян примушували виконувати різні повинності, полонізували український народ.

У вересні 1939 рю селяни відчули себе вільними і почали організовувати життя по-новомую утворюється Будківська сільська рада з населеними пунктами Будки і Рудки.

В 1940 рю в селі вперше було організовано колективне господарство, але недовго довелося попрацювати селянам в колективі. Почалася війнаю

У 1948 р. в кожному населеному пункті був свій колгосп. В Будках був колгосп імю 30 років ВЛКСМ, першим головою був Бак Ігор, а в 1962 р. його перейменовано в колгосп імю Мічуріна.

В 1952 р. колгоспники об»єдналися з селянами Рудки. В наслідок аподіяної війною шкоди, а також через помилки в керівництві, що мали місце в післявоєнний час, сільське господарство відставало в розвитку. Але люди жили, працювали, і вже на 62 рю колгосп мав шість своїх власних тракторів, два комбайни, 4 вантажівки. В польових роботах коні участі вже не беруть. Має колгосп свою пилораму, що значно полегшило працю людей, адже раніше, щоб наріати дерево на будівлю, доводилос трьом чоловікам поляти два тижня, а тепер – якихось декілька годин. Збудовано 2 гаражі для зберігання технік. До 1953 р. ще не всі села були радіофіковані, а в 1961 р. кожна хата вже має свою радіо точку, і кожна сім»я колгоспника отримує пресую

В 1963 р. закінчено електрифікацію сіл сільської ради з Добротворської теплової електростанції.

До 1953 р. на території сільської ради не було семирічної школи. Було дві початкові школи, які знаходилися в приватних будиночках. Заняття проходили в дві зміни, класи були комбіновані. Організовані ті школи були в 1946 -1947 рр.

В 1992 р. в селі була побудована школа з просторими світлими класами. На 01.01.2015 р. в селі функціонують фельдшерсько - акушерський пункт, пилорама, приватне підприємство по виготовленню блоків, три приватних магазина, Будинок культури, дитячий садок, музей, бібліотека, відділення зв'язку, середня школа І – ІІІ ступенів, церква християн віри Євангельської. У селі розвивається тепличне господарство.

Через село протікає річка Чернявка. Чернявка протікає по території Маневицького району. Є лівою притокою річки Окінка. Вона бере початок в лісах орнітологічного заказника «Чорна долина», який знаходиться на схід від Маневич. Тече спочатку на південь, а потім на південний схід. Впадає до річки Окінка на південному сході від села Будки. Через Чернявку є міст на автошляху сполученням Маневичі-Сарни. Площа басейну Чернявки 96,2 км?. Назва Чернявка пов’язана ще із часами виробництва поташу, дьогтю та смоли. Про це вказують назви на Маневиччині : Будки, Смоляжниве, Смолива, Чернявка, Смолярня. Їх виготовляли в ті далекі часи лише на спеціальних невеликих заводах — будах. Дерев’яні колоди складали у конусоподібні будки і спалювали. Сам процес одержання поташу був досить трудомісткою справою. Тривав два-три місяці і вимагав значної кількості робочої сили. Тому люди, зайняті на виробництві, обирали постійним місцем проживання територію поблизу буд.

23 Февраля 2015


1


  Закрыть  
  Закрыть