Форум Чернелиці

Теми для публікацій та розмов


Наша школа
22 вересня 2008 (народився в даному селі)

Охорона здоров'я
20 вересня 2008 (народився в даному селі)

Клубне життя, відпочинок На даний час державного будинк...
20 вересня 2008 (народився в даному селі )

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Пам’ятним знаком позначено єврейський цвинтар у Чернелиці Івано-Франківської області

17 листопада 2023

У Чернелиці збереглося Євангеліє, якому майже 400 років (фото)

29 квітня 2023

Осінні краєвиди: як виглядає з висоти пташиного польоту мальовниче село Чернелиця (відео) - читати далі...

30 вересня 2019

Запитання
где братская могила в поселкэ чэрнэлыця
Відповідь
Паркер Сонька, користувач 1ua
Сонька Паркер
в центре около магазина

31 жовтня 2016


 

20 вересня 2008

Ip: 77.123.1.132 Чернелиця, Городенківський район. Один з небагатьох збережених в Прикарпатті замків – бастіонний, з неймовірною в’їзною брамою, прикрашеною ліпленням і гербами. Та завзяття місцевих жителів, яким муляє очі безкоштовна купа будматеріалів посеред селища, може дуже скоро поховати цю твердиню. І залишиться Чернелиці хіба легенда про княгиню Єфросинію. Та зраджувала чоловіку, князю Міхалу Чарторийському, з простим парубком, а як дізналася про повернення князя з війни, почорніла лицем і кинулася з башти замку. Звідси й назва Чернелиця.

20 вересня 2008

Ip: 92.112.117.249

Легенда

Коли князь разом з королем Яном Собеським відправився під Відень на війну з турка­ми, Єфросинія залишилася в замку одна. Красуня любила, переодягнувшись у селянське плаття, робити кінні прогулянки до Дністра. Якось під час такої прогулянки вона позна­йомилася із простим юнаком. Спалахнуло кохання, княгиня не звертала уваги на плітки в замку. Коли до міста повер­нувся князь, Єфросинія по­чорніла лицем (Черне-Лиця) від однієї думки про життя з нелюбимим чоловіком - і ки­нулася з найвищої стіни зам­ку. Убитий горем князь нака­зав замурувати тіло дружини в кріпосну стіну, а її ініціали вибити над воротами замку

22 лютого 2008

Ip: 92.112.117.249

(1459 року заснування, 1,8 тис. мешканців)

Городенківський р-н, неподалік Дністра. Незважаючи на досить погану дорогу, що веде в містеч­ко, Чернелиця безумовно варта того, щоб побувати у ній: тут збе­реглися ренесансний домінікан­ський костел (1661), прикраше­ний багатим різьбленням, і руїни замку бастіонного типу (XVII ст.), розташовані на невеликому скелястому пагорбі. Це замкові стіни двометрової товщини, куто­ві бастіони і в'їзна вежа. її багато прикрашений зовнішній фасад привертає особливу увагу - і шко­да, що не збереглося оздоблення більш скромного внутрішнього фа­саду. Колись його прикрашав герб 'Пилява' і букви Е.З.Х.С.УУ.В ('Єф-росинія Станіславицька, княгиня Чарторийська, воєводина брац-лавська'). Саме з Єфросинією, другою дружиною князя Михайла Чарторийского, пов'язана найвідоміша місцева легенда. Храм і замок сполучені підземним ходом. Замок ще під час будівництва страждав від козацького на6ігу у 1648р. До 1659р брацлавський воєвода  Міхал  Єжи Чарторийський закінчив будівництво замку: на згадку про нього на в’їздній вежі красується його герб «Погоня». За тих часів це був самий східний форпост Речі Посполитої на Дністрі - не дивно, що й пав він під копитами турецьких янича­рів 1672р. одним з перших. Про­те незабаром був відбудований і зіграв важливу роль у польсько-турецькій війні  1685-91   рр.  (король Ян III кілька разів зупинявся у фортеці).

Неподалік від замку знаходить­ся церква  Різдва   Христового (1817).

22 лютого 2008


1


  Закрити  
  Закрити