Форум Дрогобичі

Теми для публікацій та розмов


[24.07.09 - Minimal Pizza@Drive]
20 липня 2009 shadekilla (shadekilla)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 4

У центрі Дрогобича знищили вже друге піаніно (фото)

Один вдома: в Дрогобичі трирічна дитина зачинились одна в квартирі

9 квітня 2023

Воркшоп та концерти: куди піти у Дрогобичі та Трускавці 7-13 квітня

Після харчування у відпочинковому комплексі в Дрогобичі отруїлися діти

У комплексі «Зефір» у Дрогобичі прокоментували масове отруєння дітей

У Дрогобичі сталося масове отруєння дітей

У Дрогобичі відбувся форум з підприємцями, де розповіли про нові можливості та підтримку для бізнесу

У Дрогобичі в пожежі загинула 90-річна власниця будинку

У Дрогобичі під час гасіння пожежі в житловому будинку вогнеборці виявили загиблу жінку

7 квітня 2023

Реєстрація на Національний мультипредметний тест-2023: як до нього готуються на Дрогобиччині

6 квітня 2023

Християнська етика у школах Дрогобича: управління освіти вирішує чи потрібні тематичні уроки

Військових з Дрогобиччини посмертно нагородили орденами "За мужність" та знаком "Сталевий Хрест"

4 квітня 2023

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

У Дрогобичі виявили нові захоронення жертв НКВС

https://umoloda.kyiv... alt="У Дрогобичі виявили нові захоронення жертв НКВС" width="515" height="360">

  У Дрогобичі на вул.Стрийській, біля колишньої в'язниці НКВС, виявлено поховання людей, які, за припущенням, були розстріляні в 1940-х роках.


Про це повідомляє пресслужба
https://drohobych-ra...>Дрогобицької міської ради.

"Не даремно старші за віком люди казали, що з саду позаду будівлі, де колись була в’язниця НКВС на вулиці Стрийській, 3, яблук їсти не можна. Очевидці тодішніх трагічних подій стверджували, що у саду в ямах та ровах знаходяться останки жертв політичних репресій НКВС. Сьогодні, 17 жовтня, цей факт офіційно підтвердили",- йдеться в повідомленні. 

https://umoloda.kyiv... style="width: 600px; height: 400px;">

  На території саду, де з 15 жовтня фахівці меморіально-пошукового центру «Доля» проводять пошуково-ексгумаційні дослідження, вже знайдено останки 6 осіб з виявлених 13 захоронень.

 

Фахівці та історики передбачають, що цих осіб було вбито у 1939-1941 роках або після 1944-го року. Ці висновки зроблені з того, що у черепах наявні кульові отвори в частині потилиці. З огляду на хаотичність розташування останків, фахівці припускають, що захоронювали тіла в нічну пору в кілька етапів. Також виявлено рештки взуття, одягу та кулі від зброї, якою у ті часи володіли НКВДисти.

https://umoloda.kyiv... style="width: 600px; height: 400px;">

  Як наголосив директор меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета, за фактом злочину скеровано звернення про відкриття кримінального провадження до місцевої поліції. Останки мають оглянути експерти. 

 

Роботи проводять на підставі звернення та ініціативи Дрогобицької міської ради та активних громадян міста.

20 жовтня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Пам’ятаємо! Не забудемо!
Москва нас вбивала повсюдно та повсякчас!

7 травня 1941 у Дрогобичі відбувся так званий «Процес 62-х» — цинічний псевдосудовий процес московських окупантів над 62-ма українськими патріотами-націоналістами Львівщини. 
Після знущань і нелюдських тортур до смерті було засуджено 20 в'язнів (між ними 2 жінки) до смерті, 13 — до 10-річного ув'язнення, 19 — до 8-ми років ув'язнення, 5 осіб — до 7-ми років ув'язнення. Справи 4-х заарештованих знову були передані на додаткове розслідування, і тільки одного — Василя Марчишина із села Нижні Гаї Дрогобицького району Львівської області було звільнено.

За свідченням наданим учасником процесу Василем Куцим, страчені: Михайло Білий, Степан Войцехович, Василь Герасим'як, Іван Гук, Петро Данилишин, Степан Зарицький, Філько Іваничук, Юрко Кисличник, Олекса Костище, Степан Кулинич, Степан Левкун, Теофіля Мацюрак, Марія Мудра, Олекса Скоропад, Атанас Сорочин, Степан Стефанців, Федір Суботяк, Осип Тоживець, Василь Хован, Осип Цап'як. Вже після початку німецького вторгнення, перед панічною втечею, московити вбили ще 4-х учасників процесу: Василя Гурія, Івана Журавчика, Степана Полюга, Андрія Хомина...
Світла пам’ять...Героям Слава! 

Ihor Khodak ©
https://ukrface.com.... align="left" style="box-sizing: border-box; max-width: 538px; max-height: 500px; border-radius: 5px; float: left;">

8 травня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Стаття Зенона Коссака 1937 року: “Плекаймо силу”. Дуже актуально сьогодні


1 квітня 1907-го народився один із організаторів націоналістичного руху у Галичині Зенон Коссак – пише Локальна Історія.

Ще в середині 1920-их, будучи школярем, організував у Дрогобичі націоналістичне товариство для учнів вищих класів. Зі створенням ОУН у 1929-му Коновалець призначив Коссака на одну із керівних посад крайової екзекутиви.


В цей час Коссак організував знамениту бойову групу УВО, яка відзначилась низкою вдало проведених “ексів” – збройних акцій проти польської окупаційної влади у Галичині. Зокрема, напад на поштове відділення у Городку в 1932-му та замах на представника міністра внутрішніх справ Польщі у 1931-му.
Був засуджений до семи років ув’язнення, де написав працю «44 правила жит­­тя українського націоналіста». Брав участь у розробленні плану втечі Бандери з в’язниці, за що вдруге був арештований.
Зенон Коссак брав активну участь у боротьбі за Карпатську Україну, за що і загинув. За різними даними, був поранений, потрапив у полон і був розстріляний угорцями.
Коссак пропагував націоналістичні ідеї в українській пресі.

Стаття З. Коссака в журналі молодих „Дорога”, Львів, 1937. Стаття була тоді підписана лише ініціялом К.
“Підставові елементи людського життя, як воля, дух, характер, віра, правда, любов і інтелект, коли вони є насичені силою і відповідною динамічною натугою — стають вартостями вищого порядку, бо можуть владно опанувати життя й підносити його. Коли ж цієї сили бракує їм, тоді є теоретичними й статичними поняттями без практичної спроможности.
У житті ніколи не будьте без мети, але не обмежуйте себе метою — вмійте глядіти ще дальше поза неї. Мета для вас це та сила, що унапрямлюватиме ваші зусилля, але ж вона не може прив’язати вас до себе так, щоб скостеніли ви з нею чи радше із здійсненням її, як індійські йоґи. Нехай кожне осягнення мети буде для вас побудженням для дальших тяжчих і ще вищих цілей.
Ідіть у життя як титан Геракль, що знав неустанну потребу поборювати перешкоди. Будьте непосидющі і прагніть вічного росту й усю динаміку свого буття віддайте досконаленню життя і плеканню все нових і кращих вартостей.
Плекайте силу й самі будьте силою своєї нації, силою її краси, потуги, щастя. Будьте силою, що рішатиме все про перемогу волі нашої нації.
Не будьте філософами, — але, маючи світогляд і змисл тямучости, проникливість інтелекту, глибинність мислителя і прозорливість — ідіть у життя, як герої йдуть — прагніть боротися за життя і за те, що найцінніше в ньому. Досконаліть себе й інших, плекайте характер і станьте твердою основою кращих суспільних відносин і господарських укладів і пам’ятайте, що все нове треба починати від зараз і від себе. Не говоріть: десь там, колись — бо це робить із вас мрійників типу Шіґальова Достоєвського.
Будьте одушевлені життям — несіть культ життя і самі будьте його образом. Жийте радісно навіть серед найтяжчих умов і цією радістю крешіть красу — тільки не скнійте. Не бійтесь ударів, але не падіть під ними.
Коли вас щось розніжнює надмірно й вбиває силу, тоді, гартуйтеся — йдіть на лоно природи й від неї безпосередньо черпайте запаси для твердого й мужньо бойового життя. Вона — природа, обоснована силою, — любить сильних і дружиться з ними, але є жорстока для кволих.


Природа — твір самого Бога — має вона життєдайну силу для нас, тому дружіться з нею й любіть її. З природою рідного краю зокрема творіть одноту й будьте захисниками її, так як вона є джерелом нашого життя.
Любіть сонце — воно дає енерґію ясности.
Любіть весну, як силу, що будить життя, що є образом вічного ставання й молодечости. Любіть літо й його жар, що палить не раз аж до упадку на шляху мандрів — воно робить вас витривалими.
Любіть зиму і її лють — вона скріпляє вашу відпорність.
Виплекуйте в собі ті вартості, життєву силу й відпорність на найтяжче, сповнені безмежною ідейністю й готовістю життя віддати за ідеал — горіть любов’ю до найвищої ідеї української нації, — віддати себе й своє життя їй у тій свідомості, що віддаєте себе в найкращій і найбільш досконалій формі.
Тоді будете справжніми людьми й справжніми суспільни-ками, тоді станете гідними синами рідної нації.
В ім’я цього та в ім’я світлости нашого прийдешнього необхідно кликати до всіх молодих:
Хай сповняє нас неустанна жажда бути творчими і дати з себе найбільше вартостей. Бажайте бути кращими, дужчими й вартіснішими, як ваші великі і славні попередники, але ж разом з тим будьте шляхетні аж до крайности, бо шляхетність і моральна чистота дасть вам змогу бути справді кращими й надхне ваші вчинки великістю.
Динаміка життя — це діюча сила творчих зусиль, це напір творчого росту й змаг до кращого буття. Тільки ті люди, що в глибині своєї істоти є справді динамічні, що сповнені нічим невгамованою потребою боротьби за кращий світ і кращі вартості — вибиваються на поверхню життя і є творчі. Пам’ятаючи про це, мусимо плекати силу в найширшому розумінні: силу тіла, силу волі, силу духа, силу моралі, силу інтелекту, силу життерадости і неустанного творчого чину.
Мусимо нести в життя культ сили!
Зі становища націоналістичного світогляду — жити значить віддати себе творчим зусиллям в ім’я великої ідеї, щоб на шляху життя нанизати свою окрему вартість і в той спосіб підносити рівень буття. Коли ж підносимо наше буття до висот ідеалу, мусимо ще вище ставити наш ідеал і так у безконечну чергу, щоб життя росло і ми в ньому і щоб був вічний ріст до досконалости. Важне, щоб пам’ятали ми про безмежні творчі потенції, що є в людині, і вміли ці потенції перековувати в твердий чин.


Коли молода людина забуває про динаміку й умістить свій молодечий порив у певну статистичну систему вартостей і хоче після певних осягів спокійно зажити, тоді вона вже скінчена, як суспільне творча істота і від неї вже нема чого надіятися. Світ молодечих поривів рішає про прийдешнє людини — а хто в молодості літ не є палким ідеалістом — цей на старости літ стає черствою людиною. Це ясне, бо молодість — це потенціял мужности.”
Джерело: oun-upa.national.org.ua
https://s.ukropen.ne... style="margin-top: 3px;" align="left">

6 травня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
В тюрмі НКВД в м. Дрогобич була яма з калійною содою, куди кидали в\'язнів. За два роки там розчинено 2000 людей.
Це все що потрібно знати про совок.
https://s.ukropen.ne...\" align=\"left">

7 березня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
В що перетворюють місто Дрогобич Львівської області? Скільки раз уже в могилі перевернувся Іван Франко? Україна це Європа? Що це таке?
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0

18 серпня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Дрогобицький завод автомобільних кранів відновлює роботу

У Дрогобичі, Львівської області, після кількарічного простою відновить діяльність ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів».
Для початку роботи підприємства планують залучити близько 150 млн гривень. «Вже з осені 2018 року ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» повинен запрацювати…», – йдеться у повідомленні Дрогобицької міської ради.

З цього приводу 5 червня на території підприємства відбулася зустріч української та білоруської делегацій на чолі із заступником міністра промисловості Білорусі Дмитром Корчиком та заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрієм Бровченком.

Зазначено, що роботи з відновлення підприємства розпочнуться з 1 липня, а вже у жовтні-листопаді в експлуатацію запустять третину заводу, де виготовляють автокрани; решту виробництва планують запустити згодом. Загалом на початковому етапі буде створено 300 робочих місць, а за умови відновлення функціонування підприємства в повному обсязі їх кількість сягне 1 тис.
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

10 серпня 2018


... 4


  Закрити  
  Закрити