Форум Головлів

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
село піддубці

Відповідь
Ip: 95.134.102.119 Головлі

9 травня 2023

Головлікар Кам’янеччини потрапив до рейтингу мільйонерів - читати далі...

3 липня 2017

Анастасія Сімчук

Згадка про село.

               В 1541 році відбувся на основі інвентарів 1540-1541 р.р. перший поділ земель князя К.І. Острозького між Костянтином-Василем, вдовою Беатою Костелецькою та її донькою Гальшкою Острозькою, котра народилась після смерті батька. Середbдесятків сіл, які надано княгині Б.Костелецькій, у листі-наданні знаходимо 'Нетішин з Солов'єм, а між селами Гальшки - Кривин, Бараньє, Головлі...' Це села-сусіди.  Характерно, що перший і другий поділи іменувалися поділами земель князя К.І. Острозького. Отже, ці села, згідно з актом переділу, вже існували, принаймні на дату смерті князя -1530 рік.

             Існують і пізніші письмові згадки про село. В книзі 'Поборового реєстру' (книга збору податків), складений 1577 року збирачем податків Луцького повіту Федором Рудецьким. В реєстрі подається перелік зібраних податків. Як по місту Острогу, а також па селах Острозького замку. Загальна кількість зареєстрованих поселень складає 27 сіл, в тому числі Кривин, Розваж, Бродів, Вельбівно, Нетішин, Глинники (Ганнопіль), Головлі, Хоняків, Шатерники, Клепачі, Мощаниця, Межиріч, Грозов, Гульча, Новостарці, Грем'яче, Дерев'янче, Хорів, Зозулинці, Новосілки, Рівки, Скнит та інші.

            Таким чином, дату 1530 рік можна вважати першою згадкою про село  як одне з давніх Волинських поселень.

Джерела:

1 В.Татаркін, бібліограф, краєзнавець ВеликоїbВолині        «НВ» 28 травня 1999 р.

2 В.Вихованець, науковий працівник Нетішинського міського краєзнавчогоbмузею. запозичено: slavuta.km.ua

http://uk.wikipedia....>http://uk.wikipedia....Головлі

20 липня 2012

Анастасія Сімчук

Головлі село повіту Острозького, по дорозі з Острога до Житомира, від Острога на схід близько 19 верст, село розташоване між лісами, поклади грунту чорнозем. З лісу Кураш виходить невелика річка Хотичин яка відділяє  село Головлі від селища Хотичин, річка формує поруч садиб став, на якому є млин, грунти від заходу низькі і болотисті а від півд-сходу і півночі вищі але землі родючі. Є тут церква парафійна і школа сільська. В ділі між Янушем і Олександром кн. Острожзким в 1602 році село названо «Ho?obel» належало до ключа аннопольської спадщини кн. Яблонських, але в 1802 році перейшла у власність Еразма Франковського, котрий збудував чудовий будинок з садом над ставком, був він маршалом повіту Островського. Тут була станція поштова, сьогодні є чудова церква парафійна при котрій будинок пароха*. Будинки сільські нових смаків і гарно збудовані, люд сільський заможний, посаджені фруктові сади. По збудуванні дороги битої Брестсько-Київської станція почтова перенесена з відси на шосе до Самостріл** в 1858 році а тутешня дорога почтова стала воєнною.

 

*парафійний священик.

**село Рівненської обл. між Корцем та Гощею.

 

Переклад з польської

''Географічний словник Королівства Польського та інших земель слов'янських''

http://uk.wikipedia.... Головлі

6 липня 2011

Анастасія Сімчук

ШЛЯХ КОБЗАРЯ

         Головлі (до 1858 року) була поштова станція на стародавньому поштовому шляху* (на його відтинку Корець-Острог) який споконвіку сполучав Київ з містами Західної України та Європи.

                Восени 1846 року 32-річний випускник С.-Петербурзької Академії художеств Тарас Шевченко діставався з Києва до Почаєва і повертався звідти,  виконуючи завдання київського генерал-губернатора Бібікова (для опису та зображення у малюнках зовнішнього і внутрішнього вигляду лаври та вигляд з тераси на околиці).

                Видатний шевченкознавець із С.-Петербурга Петро Жур у своїй книзі “Дума про огонь” (К-1985 р.), пише: “Шевченко поряд з Корцем згадує і Острог. Це була поштова станція по дорозі на Почаїв. В Острозі наш мандрівник зупинився, проїхавши від Корця 58 верст через поштові станції Вигоду і Головлю. За два роки перед тим, теж прямуючи до Почаєва, тут побував М.І.Костомаров”. Не дивно, що Петро Жур дещо спотворив незнайому йому назву села Головлі (народна назва Головні).

                Про шлях, яким їхав тарас Шевченко, повертаючись з Почаєва, Петро Жур пише: “Звідси… знайомим уже шляхом Шевченко повертався в кінці двадцятих  чисел жовтня до Києва. Не раніше 25 і не пізніше 27 жовтня він прибув до Житомира”. Отож, знайомим уже шляхом – через Вельбівно, Лисиче, Головлі, Понору, Ганнопіль, Клепачі, Вигоду, Киликиїв, Піддубці…

*Поштовий шлях вказаний на карті 1875 року. (див. фотоальбом с. Головлі «Карта»)

Матеріал використано зі статті «Мій Шевченко»  Валентин БЕНДЮГ.

http://uk.wikipedia.... Головлі

6 липня 2011

Бершеда Юрій, користувач 1ua
Юрій Бершеда

Довідка з вікіпедії

Головлі — село в Україні, Славутському районі Хмельницької області. Населення становить 519 осіб. Орган місцевого самоврядування — Головлівська сільська рада.

 

Країна:           Україна;

Область:         Хмельницька область;

Район:                        Славутський;

Рада:               Головлівська сільська рада;

Код КОАТУУ: 6823982101.

 

Основні дані

Засноване:     1602;

Населення:    519;

Площа:           2,69 км?;

Густота населення:   192,94 осіб/км?;

Поштовий індекс:    30060;

Телефонний код:      +380 3842.

 

Географічні дані

Географічні координати:     50°25?25? пн. ш. 26°47?03? сх. д.;

Середня висота

над рівнем моря:       237 м.

 

 

Місцева влада

Адреса ради  30060, Хмельницька обл., Славутський р-н, с.Головлі , тел. 52-5-42

19 вересня 2010


1


  Закрити  
  Закрити