Форум Горяновки

Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Вопрос
Розробників Сторінка, пользователь 1ua
Сторінка Розробників
Чого не вистачає?
Ответ
Ip: 89.209.181.241 - Доріг нормальних

14 июня 2023

Україна (http://uk.wikipedia....>Аудіоhttp://upload.wikime... width=15> http://upload.wikime...>вимоваhttp://uk.wikipedia....>опис файлу ) — http://uk.wikipedia....>держава у http://uk.wikipedia....>Східній Європі, у південно-західній частині http://uk.wikipedia....>Східноєвропейської рівнини. На заході вона межує з http://uk.wikipedia....>Польщею, http://uk.wikipedia....>Словаччиною, http://uk.wikipedia....>Угорщиною, http://uk.wikipedia....>Румунією і http://uk.wikipedia....>Молдовою, на півночі — з http://uk.wikipedia....>Білоруссю, на північному сході та сході — з http://uk.wikipedia....>Росією, а на півдні омивається http://uk.wikipedia....>Чорним та http://uk.wikipedia....>Азовським морями. Столицею України є місто http://uk.wikipedia....>Київ.

На території сучасної України віддавна існували держави http://uk.wikipedia....>скіфів, http://uk.wikipedia....>готів, http://uk.wikipedia....>гунів та інших народів. Проте відправним пунктом української державності і культури вважається середньовічна доба http://uk.wikipedia....>Київської Русі. Формування сучасної української нації припало на часи http://uk.wikipedia....>Козацької революції під проводом http://uk.wikipedia....>Богдана Хмельницького та існування http://uk.wikipedia....>Війська Запорізького, а маніфестацією національної свідомості українців були українські держави початку http://uk.wikipedia....>XX століття. Сучасна держава Україна є результатом http://uk.wikipedia....>волевиявлення української нації http://uk.wikipedia....>1 грудня http://uk.wikipedia....>1991 року

 

Назва

Детальніше: http://uk.wikipedia....>Україна (назва)
http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=250>
http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
Карта Східної Європи італійця Вінченцо-Марія Коронеллі (http://uk.wikipedia....>1690). http://uk.wikipedia....>Правобержжя і http://uk.wikipedia....>Лівобережжя з Києвом позначені як VKRAINE ou PAYS DES COSAQUES (Україна або Країна http://uk.wikipedia....>козаків); Слово OKRAINA (Окраїна) вжито стосовно http://uk.wikipedia....>Задоння і http://uk.wikipedia....>Рязані — московського порубіжжя.

http://uk.wikipedia....>Слов'янське http://uk.wikipedia....>слово «Україна» вперше згадується у http://uk.wikipedia....>Київському літописному зводі за http://uk.wikipedia....>Іпатіївським списком під http://uk.wikipedia....>1187 рокомhttp://uk.wikipedia....>[2]. Ним окреслювали терени http://uk.wikipedia....>Переяславського князівства, що входило до історичного ядра http://uk.wikipedia....>Русі поруч з http://uk.wikipedia....>Київським і http://uk.wikipedia....>Чернігівським князівствами. Це слово також зустрічається у http://uk.wikipedia....>руських літописах під http://uk.wikipedia....>1189http://uk.wikipedia....>[3], http://uk.wikipedia....>1213http://uk.wikipedia....>[4], http://uk.wikipedia....>1280http://uk.wikipedia....>[5] і http://uk.wikipedia....>1282http://uk.wikipedia....>[6] роками, позначаючи http://uk.wikipedia....>Галичину, Західну http://uk.wikipedia....>Волинь, http://uk.wikipedia....>Холмщину і http://uk.wikipedia....>Підляшшя. У литовських і польських хроніках та офіційних документах XIV—XVII століття «Україною» у широкому значенні називали руські землі http://uk.wikipedia....>Галичини, http://uk.wikipedia....>Волині, http://uk.wikipedia....>Київщини, http://uk.wikipedia....>Поділля і http://uk.wikipedia....>Брацлавщини, а у вузькому — територію середнього http://uk.wikipedia....>Подніпров'я.http://uk.wikipedia....>[7] Таке ж двояке значення цього слова зберігалося і з середини XVII століття, після постання руської держави http://uk.wikipedia....>Війська Запорозького.http://uk.wikipedia....>[8] У зв'язку з входженням останньої до складу http://uk.wikipedia....>Московії, а згодом і http://uk.wikipedia....>Російської імперії, слово «Україна» закріпилося за регіоном Подніпров'я, виступаючи синонімом слова http://uk.wikipedia....>«Малоросія»; ним також позначали http://uk.wikipedia....>Слобожанщину, заселену вихідцями з цього регіону. У другій половині XIX століття — початку XX століття, під впливом національного руху руської інтелігенції, назва «Україна» набирала значення руської етнічної території, а сам етнонім «русини» був витіснений етнонімом «українці»http://uk.wikipedia....>[7]. http://uk.wikipedia....>1917 року була проголошена перша держава, яка використала слово «Україна» в своїй офіційній назві, — http://uk.wikipedia....>Українська Народна Республіка.

Етимологія слова «Україна» достеменно не відома. Згідно з однією з теорій, що оформилася під впливом польської і російської історіографії, воно означає «окраїну» або «прикордоння». Згідно з іншою теорією, якої притримуються більшість українських дослідників, «Україна» походить від слів «країна» або «край»http://uk.wikipedia....>[9].

Географія

http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=250>
http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
Топографічна мапа України
http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=220>
http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
http://uk.wikipedia....>Кримські гори біля http://uk.wikipedia....>Балаклави
Детальніше: http://uk.wikipedia....>Географія України, http://uk.wikipedia....>Фізична географія України, http://uk.wikipedia....>Геологія України, http://uk.wikipedia....>Гідрогеологія України, http://uk.wikipedia....>Сейсмічність України, http://uk.wikipedia....>Річки України та http://uk.wikipedia....>Хімічне забруднення регіонів України

Розташування

Україна розташована у центрі Східної Європи. Вона має спільні сухопутні http://uk.wikipedia....>державні кордони з http://uk.wikipedia....>Білоруссю на http://uk.wikipedia....>півночі, з http://uk.wikipedia....>Польщею на http://uk.wikipedia....>заході, зі http://uk.wikipedia....>Словаччиною, http://uk.wikipedia....>Угорщиною, http://uk.wikipedia....>Румунією і http://uk.wikipedia....>Молдовою на південному заході та з http://uk.wikipedia....>Росією на http://uk.wikipedia....>сході. Південь України омивається http://uk.wikipedia....>Чорним та http://uk.wikipedia....>Азовським морями. Морські кордони вона має з Румунією та Росією.

Площа України складає 603 700 км?. За цим показником вона посідає друге місце серед країн Європи після Росії. Територія України витягнута з заходу на схід на 1316 км і з півночі на південь на 893 км, лежить приблизно між 52°20? та 44°23? північної широти і 22°5? і 41°15? східної довготи.

http://uk.wikipedia....>Площа http://uk.wikipedia....>виняткової економічної зони України становить понад 82 тис. км?.

Найбільшими чорноморськими http://uk.wikipedia....>портами є http://uk.wikipedia....>Одеса, http://uk.wikipedia....>Іллічівськ, http://uk.wikipedia....>Херсон, http://uk.wikipedia....>Севастополь, азовськими — http://uk.wikipedia....>Маріуполь, http://uk.wikipedia....>Бердянськ, http://uk.wikipedia....>Керч. Загальна протяжність кордонів 6992 км (із них сухопутних 5637 км). Довжина морської ділянки кордону: 1355 км (по Чорному морю — 1056,5 км; по Азовському морю — 249,5 км; по Керченській протоці — 49 км).

Загальна площа України становить 603 628 км?, що складає 5,7 % території http://uk.wikipedia....>Європи і 0,44 % території світу. Україна є найбільшою країною, яка повністю знаходиться в Європі. Код країни за системою ISO 3166-1-alpha-2 — UAhttp://uk.wikipedia....>[11].

Рельєф

Детальніше: http://uk.wikipedia....>Рельєф України
http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=220>
http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
Український степ у липні

Маючи Чорне море на півдні, кордони з Польщею, Словаччиною та Угорщиною на заході, Білоруссю на півночі, http://uk.wikipedia....>Молдовою і http://uk.wikipedia....>Румунією на південному заході і з http://uk.wikipedia....>Росією на сході країни. Більшість території країни — рівнина, однак на заході і в http://uk.wikipedia....>Криму є значні гірські масиви. Найвища точка — гора http://uk.wikipedia....>Говерла (2061 м). Степ розкинувся на північ та північний схід від http://uk.wikipedia....>Чорного моря.

Більша частина території належить до південно-західної околиці Східно-Європейської рівнини. Тут розташовані низовини (Поліська, Придніпровська, Причорноморська) і окремі височини до 300—500 м (Подільська, Придніпровська, Донецький кряж і інші). На півдні — http://uk.wikipedia....>Кримські гори (висотою до 1545 м, г. http://uk.wikipedia....>Роман-Кош), на заході — Українські http://uk.wikipedia....>Карпати (висотою до 2061 м, г. Говерла).

Водойми

Більшість рік належить басейну Чорного і Азовського морів. Головні ріки — http://uk.wikipedia....>Дніпро, http://uk.wikipedia....>Сіверський Донець, http://uk.wikipedia....>Південний Буг, http://uk.wikipedia....>Дністер, http://uk.wikipedia....>Дунай. Озер і лиманів понад 8 тис. загальною площею бл. 3 тис. км2. Найбільше прісне озеро — Кундук (http://uk.wikipedia....>Сасик) — 204,8 км2 (між дельтами Дунаю і Дністра). Найбільше солоне оз. — Сасик-Сиваш — 71 км2 (Зах. Крим). На території України є 25 тис. 435 штучних водойм (водосховища та ставки). Найбільші водосховища — на Дніпрі (Кременчуцьке, Каховське, Київське, Канівське). Найбільший лиман — Дністровський — 360 км2.

Корисні копалини

Детальніше: http://uk.wikipedia....>Корисні копалини України, http://uk.wikipedia....>Геологія України, http://uk.wikipedia....>Гідрогеологія України та http://uk.wikipedia....>Історія освоєння мінеральних ресурсів України

Україна входить в число провідних мінерально-сировинних держав світу. Україна, яка займає всього 0,4 % земної суші і де проживає 0,8 % населення http://uk.wikipedia....>планети, має в своїх http://uk.wikipedia....>надрах 5 % мінерально-сировинного потенціалу світу.

В Україні розвідано 20 тис. http://uk.wikipedia....>родовищ та проявів 111 видів корисних копалин — 200 видів корисних копалин, 120 з яких використовує людство сьогодні. З них 7807 родовищ 94 видів корисних копалин мають промислове значення і враховуються Державним балансом запасів. Найбільше економічне значення мають http://uk.wikipedia....>кам'яне вугілля, http://uk.wikipedia....>нафта і http://uk.wikipedia....>газ, залізні і марганцеві http://uk.wikipedia....>руди, http://uk.wikipedia....>самородна сірка, http://uk.wikipedia....>кам'яна і http://uk.wikipedia....>калійна солі, нерудні будівельні матеріали, http://uk.wikipedia....>мінеральні води. Їх родовища знаходяться у різних геологічних регіонах України. За розвіданими запасами деяких корисних копалин Україна випереджає http://uk.wikipedia....>РФ, http://uk.wikipedia....>США, http://uk.wikipedia....>Великобританію, http://uk.wikipedia....>Францію, http://uk.wikipedia....>ФРН, http://uk.wikipedia....>Канаду та інш. Зокрема, за запасами і видобутком залізних, марганцевих, титано-цирконієвих руд, багатьох видів неметалічної сировини Україна в кінці XX ст. займала провідне місце серед країн http://uk.wikipedia....>СНД, http://uk.wikipedia....>Європи і світу.

Клімат

Детальніше: http://uk.wikipedia....>Клімат України

Клімат помірний, переважно http://uk.wikipedia....>континентальний, на півд. березі http://uk.wikipedia....>Криму — http://uk.wikipedia....>субтропічний.

Фауна і флора

Детальніше: http://uk.wikipedia....>Флора України та http://uk.wikipedia....>Фауна України

Історія

Детальніше: http://uk.wikipedia....>Історія України

Кам'яний вік

http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=290>
http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
Ашель та мустьє на території України
http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=290>
http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
Верхній палеоліт на території України

Перші http://uk.wikipedia....>люди на території сучасної України з'явилися в епоху раннього http://uk.wikipedia....>палеоліту, так звану http://uk.wikipedia....>ашельську добу, понад 900—800 тисяч років томуhttp://uk.wikipedia....>[12]. Заселення відбувалося з заходу на схід, кількаразовими хвилями, і тривало до 100 тисяч років тому.http://uk.wikipedia....>[13] У середньому палеоліті, так звану http://uk.wikipedia....>мустьєрську добу, що тривала 100—35 тисяч років тому, територію України займали http://uk.wikipedia....>неандертальціhttp://uk.wikipedia....>[14]. http://uk.wikipedia....>Антропогенез проходив в умовах періодичних http://uk.wikipedia....>зледенінь: гюнцького, міндельського, ріського і http://uk.wikipedia....>вюрмськогоhttp://uk.wikipedia....>[15], які формували природні зони України: http://uk.wikipedia....>тундру, http://uk.wikipedia....>лісостеп і http://uk.wikipedia....>степ.http://uk.wikipedia....>[16]

Люди сучасного типу, http://uk.wikipedia....>Homo sapiens або кроманьйонці, сформувалися у період верхнього палеоліту, понад 40—35 тисяч років тому. На теренах України мешкали представники http://uk.wikipedia....>європеоїдної раси, які витіснили неандертальців.http://uk.wikipedia....>[16] Кроманьйонці мали примітивну родову організацію і були суспільством http://uk.wikipedia....>мисливців-http://uk.wikipedia....>збирачів. Археологи знайшли біля 800 пам'яток цих людей в Україні і виділяють їх у закарпатську, дністровську, волинську, середньодніпровську та степову групи.http://uk.wikipedia....>[16] Серед них особливо виділяють природний останець http://uk.wikipedia....>Кам'яна Могила, який став культовим центром кроманьйонців степової зониhttp://uk.wikipedia....>[17].

Понад 10 тисяч років тому відбувся перехід від палеоліту до http://uk.wikipedia....>мезоліту, який співпав із таненням http://uk.wikipedia....>льодовика та початком нової геологічної доби — http://uk.wikipedia....>голоцену. Загальне потепління збільшенню кількості населенняhttp://uk.wikipedia....>[18]. Проте криза привласнюючого мезолітичного господарства поступово змусила людей приступити до відтворюючих форм: http://uk.wikipedia....>землеробства і http://uk.wikipedia....>скотарства. Це сприяло винаходу http://uk.wikipedia....>кераміки. Наступила нова доба http://uk.wikipedia....>неоліту, яка тривала протягом 6—4 тисячоліття до н. е. Стабілізувався ландшафтний поділ України на лісову, лісостепову і степову зони, утворився http://uk.wikipedia....>гумусний покрив землі. Неолітичні культури України формувалися під впливом досягнень осередків http://uk.wikipedia....>Близького Сходу, які імпортувалися, переважно, через http://uk.wikipedia....>Балканський півострів і Подунав'яhttp://uk.wikipedia....>[19].

Доба металів

З кінця 5 до початку 3 тисячолітя до н. е. в Україні тривала доба http://uk.wikipedia....>енеоліту, що позначилась впровадженням http://uk.wikipedia....>мідних знарядь праці. Стала виразнішою господарча спеціалізація природно кліматичних зон: скотарство у степу, землеробство у лісостепу і мисливство у лісовій смузі.

Центральною http://uk.wikipedia....>археологічною культурою на території України енеолітичного періоду була лісостепова http://uk.wikipedia....>Трипільська культура (4000—2100 до н. е.). Її носії будували http://uk.wikipedia....>протоміста, мали гончарські печі та власну знакову систему, тобто були близькі до створення власної цивілізації. Однак цьому завадив екстенсивний характер землеробства, який розпорошив сили трипільцівhttp://uk.wikipedia....>[20]. Занепад Трипільської культури позначився консолідацію скотарів і появою http://uk.wikipedia....>Ямної культури (2800—2300 до н. е.) http://uk.wikipedia....>бронзового віку, у носіях якої вчені вбачають http://uk.wikipedia....>індоєвропейцівhttp://uk.wikipedia....>[21]. Вони охоплювали територію від Криму до Київського Полісся. На базі цієї культури у Південно-Східній Україні виникає http://uk.wikipedia....>Катакомбна культура (2300—1300 до н. е.), носії якої перебували у контактах з землеробською http://uk.wikipedia....>Культурою шнуркової кераміки (2300—1700 до н. е.), що займала територію Північно-Західної Україниhttp://uk.wikipedia....>[22]. Після XVII століття до н. е. Катакомбну культуру заступила http://uk.wikipedia....>Зрубна культура (1700—1300 до н. е.), яка асоціюється з іраномовними племенами скотарів, а Культуру шнуркової кераміки на теренах України витіснила http://uk.wikipedia....>Тшинецька культура (1700—1200 до н. е.), яку пов'язують із праслов'янсько-балтською спільністю землеробівhttp://uk.wikipedia....>[23].

На XII—X століття до н. е. територія України залишалася розділеною між різними культурними спільностями. Північні ліси на заході займали праслов'яни, а на сході — прафіноугри; у лісостепу мешкали фрако-іллірійські, а у степу — північноіранські племена.

Державні утворення на території сучасної України

Античні часи

  • оценка записи: 1оценка записи: 2оценка записи: 3оценка записи: 4оценка записи: 5
    оценка записи: 5
    (0|0)

    Україна (http://uk.wikipedia....>Аудіоhttp://upload.wikime... width=15> http://upload.wikime...>вимоваhttp://uk.wikipedia....>опис файлу ) — http://uk.wikipedia....>держава у http://uk.wikipedia....>Східній Європі, у південно-західній частині http://uk.wikipedia....>Східноєвропейської рівнини. На заході вона межує з http://uk.wikipedia....>Польщею, http://uk.wikipedia....>Словаччиною, http://uk.wikipedia....>Угорщиною, http://uk.wikipedia....>Румунією і http://uk.wikipedia....>Молдовою, на півночі — з http://uk.wikipedia....>Білоруссю, на північному сході та сході — з http://uk.wikipedia....>Росією, а на півдні омивається http://uk.wikipedia....>Чорним та http://uk.wikipedia....>Азовським морями. Столицею України є місто http://uk.wikipedia....>Київ.

    На території сучасної України віддавна існували держави http://uk.wikipedia....>скіфів, http://uk.wikipedia....>готів, http://uk.wikipedia....>гунів та інших народів. Проте відправним пунктом української державності і культури вважається середньовічна доба http://uk.wikipedia....>Київської Русі. Формування сучасної української нації припало на часи http://uk.wikipedia....>Козацької революції під проводом http://uk.wikipedia....>Богдана Хмельницького та існування http://uk.wikipedia....>Війська Запорізького, а маніфестацією національної свідомості українців були українські держави початку http://uk.wikipedia....>XX століття. Сучасна держава Україна є результатом http://uk.wikipedia....>волевиявлення української нації http://uk.wikipedia....>1 грудня http://uk.wikipedia....>1991 року

     

    Назва

    Детальніше: http://uk.wikipedia....>Україна (назва)
    http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=250>
    http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
    Карта Східної Європи італійця Вінченцо-Марія Коронеллі (http://uk.wikipedia....>1690). http://uk.wikipedia....>Правобержжя і http://uk.wikipedia....>Лівобережжя з Києвом позначені як VKRAINE ou PAYS DES COSAQUES (Україна або Країна http://uk.wikipedia....>козаків); Слово OKRAINA (Окраїна) вжито стосовно http://uk.wikipedia....>Задоння і http://uk.wikipedia....>Рязані — московського порубіжжя.

    http://uk.wikipedia....>Слов'янське http://uk.wikipedia....>слово «Україна» вперше згадується у http://uk.wikipedia....>Київському літописному зводі за http://uk.wikipedia....>Іпатіївським списком під http://uk.wikipedia....>1187 рокомhttp://uk.wikipedia....>[2]. Ним окреслювали терени http://uk.wikipedia....>Переяславського князівства, що входило до історичного ядра http://uk.wikipedia....>Русі поруч з http://uk.wikipedia....>Київським і http://uk.wikipedia....>Чернігівським князівствами. Це слово також зустрічається у http://uk.wikipedia....>руських літописах під http://uk.wikipedia....>1189http://uk.wikipedia....>[3], http://uk.wikipedia....>1213http://uk.wikipedia....>[4], http://uk.wikipedia....>1280http://uk.wikipedia....>[5] і http://uk.wikipedia....>1282http://uk.wikipedia....>[6] роками, позначаючи http://uk.wikipedia....>Галичину, Західну http://uk.wikipedia....>Волинь, http://uk.wikipedia....>Холмщину і http://uk.wikipedia....>Підляшшя. У литовських і польських хроніках та офіційних документах XIV—XVII століття «Україною» у широкому значенні називали руські землі http://uk.wikipedia....>Галичини, http://uk.wikipedia....>Волині, http://uk.wikipedia....>Київщини, http://uk.wikipedia....>Поділля і http://uk.wikipedia....>Брацлавщини, а у вузькому — територію середнього http://uk.wikipedia....>Подніпров'я.http://uk.wikipedia....>[7] Таке ж двояке значення цього слова зберігалося і з середини XVII століття, після постання руської держави http://uk.wikipedia....>Війська Запорозького.http://uk.wikipedia....>[8] У зв'язку з входженням останньої до складу http://uk.wikipedia....>Московії, а згодом і http://uk.wikipedia....>Російської імперії, слово «Україна» закріпилося за регіоном Подніпров'я, виступаючи синонімом слова http://uk.wikipedia....>«Малоросія»; ним також позначали http://uk.wikipedia....>Слобожанщину, заселену вихідцями з цього регіону. У другій половині XIX століття — початку XX століття, під впливом національного руху руської інтелігенції, назва «Україна» набирала значення руської етнічної території, а сам етнонім «русини» був витіснений етнонімом «українці»http://uk.wikipedia....>[7]. http://uk.wikipedia....>1917 року була проголошена перша держава, яка використала слово «Україна» в своїй офіційній назві, — http://uk.wikipedia....>Українська Народна Республіка.

    Етимологія слова «Україна» достеменно не відома. Згідно з однією з теорій, що оформилася під впливом польської і російської історіографії, воно означає «окраїну» або «прикордоння». Згідно з іншою теорією, якої притримуються більшість українських дослідників, «Україна» походить від слів «країна» або «край»http://uk.wikipedia....>[9].

    Географія

    http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=250>
    http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
    Топографічна мапа України
    http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=220>
    http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
    http://uk.wikipedia....>Кримські гори біля http://uk.wikipedia....>Балаклави
    Детальніше: http://uk.wikipedia....>Географія України, http://uk.wikipedia....>Фізична географія України, http://uk.wikipedia....>Геологія України, http://uk.wikipedia....>Гідрогеологія України, http://uk.wikipedia....>Сейсмічність України, http://uk.wikipedia....>Річки України та http://uk.wikipedia....>Хімічне забруднення регіонів України

    Розташування

    Україна розташована у центрі Східної Європи. Вона має спільні сухопутні http://uk.wikipedia....>державні кордони з http://uk.wikipedia....>Білоруссю на http://uk.wikipedia....>півночі, з http://uk.wikipedia....>Польщею на http://uk.wikipedia....>заході, зі http://uk.wikipedia....>Словаччиною, http://uk.wikipedia....>Угорщиною, http://uk.wikipedia....>Румунією і http://uk.wikipedia....>Молдовою на південному заході та з http://uk.wikipedia....>Росією на http://uk.wikipedia....>сході. Південь України омивається http://uk.wikipedia....>Чорним та http://uk.wikipedia....>Азовським морями. Морські кордони вона має з Румунією та Росією.

    Площа України складає 603 700 км?. За цим показником вона посідає друге місце серед країн Європи після Росії. Територія України витягнута з заходу на схід на 1316 км і з півночі на південь на 893 км, лежить приблизно між 52°20? та 44°23? північної широти і 22°5? і 41°15? східної довготи.

    http://uk.wikipedia....>Площа http://uk.wikipedia....>виняткової економічної зони України становить понад 82 тис. км?.

    Найбільшими чорноморськими http://uk.wikipedia....>портами є http://uk.wikipedia....>Одеса, http://uk.wikipedia....>Іллічівськ, http://uk.wikipedia....>Херсон, http://uk.wikipedia....>Севастополь, азовськими — http://uk.wikipedia....>Маріуполь, http://uk.wikipedia....>Бердянськ, http://uk.wikipedia....>Керч. Загальна протяжність кордонів 6992 км (із них сухопутних 5637 км). Довжина морської ділянки кордону: 1355 км (по Чорному морю — 1056,5 км; по Азовському морю — 249,5 км; по Керченській протоці — 49 км).

    Загальна площа України становить 603 628 км?, що складає 5,7 % території http://uk.wikipedia....>Європи і 0,44 % території світу. Україна є найбільшою країною, яка повністю знаходиться в Європі. Код країни за системою ISO 3166-1-alpha-2 — UAhttp://uk.wikipedia....>[11].

    Рельєф

    Детальніше: http://uk.wikipedia....>Рельєф України
    http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=220>
    http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
    Український степ у липні

    Маючи Чорне море на півдні, кордони з Польщею, Словаччиною та Угорщиною на заході, Білоруссю на півночі, http://uk.wikipedia....>Молдовою і http://uk.wikipedia....>Румунією на південному заході і з http://uk.wikipedia....>Росією на сході країни. Більшість території країни — рівнина, однак на заході і в http://uk.wikipedia....>Криму є значні гірські масиви. Найвища точка — гора http://uk.wikipedia....>Говерла (2061 м). Степ розкинувся на північ та північний схід від http://uk.wikipedia....>Чорного моря.

    Більша частина території належить до південно-західної околиці Східно-Європейської рівнини. Тут розташовані низовини (Поліська, Придніпровська, Причорноморська) і окремі височини до 300—500 м (Подільська, Придніпровська, Донецький кряж і інші). На півдні — http://uk.wikipedia....>Кримські гори (висотою до 1545 м, г. http://uk.wikipedia....>Роман-Кош), на заході — Українські http://uk.wikipedia....>Карпати (висотою до 2061 м, г. Говерла).

    Водойми

    Більшість рік належить басейну Чорного і Азовського морів. Головні ріки — http://uk.wikipedia....>Дніпро, http://uk.wikipedia....>Сіверський Донець, http://uk.wikipedia....>Південний Буг, http://uk.wikipedia....>Дністер, http://uk.wikipedia....>Дунай. Озер і лиманів понад 8 тис. загальною площею бл. 3 тис. км2. Найбільше прісне озеро — Кундук (http://uk.wikipedia....>Сасик) — 204,8 км2 (між дельтами Дунаю і Дністра). Найбільше солоне оз. — Сасик-Сиваш — 71 км2 (Зах. Крим). На території України є 25 тис. 435 штучних водойм (водосховища та ставки). Найбільші водосховища — на Дніпрі (Кременчуцьке, Каховське, Київське, Канівське). Найбільший лиман — Дністровський — 360 км2.

    Корисні копалини

    Детальніше: http://uk.wikipedia....>Корисні копалини України, http://uk.wikipedia....>Геологія України, http://uk.wikipedia....>Гідрогеологія України та http://uk.wikipedia....>Історія освоєння мінеральних ресурсів України

    Україна входить в число провідних мінерально-сировинних держав світу. Україна, яка займає всього 0,4 % земної суші і де проживає 0,8 % населення http://uk.wikipedia....>планети, має в своїх http://uk.wikipedia....>надрах 5 % мінерально-сировинного потенціалу світу.

    В Україні розвідано 20 тис. http://uk.wikipedia....>родовищ та проявів 111 видів корисних копалин — 200 видів корисних копалин, 120 з яких використовує людство сьогодні. З них 7807 родовищ 94 видів корисних копалин мають промислове значення і враховуються Державним балансом запасів. Найбільше економічне значення мають http://uk.wikipedia....>кам'яне вугілля, http://uk.wikipedia....>нафта і http://uk.wikipedia....>газ, залізні і марганцеві http://uk.wikipedia....>руди, http://uk.wikipedia....>самородна сірка, http://uk.wikipedia....>кам'яна і http://uk.wikipedia....>калійна солі, нерудні будівельні матеріали, http://uk.wikipedia....>мінеральні води. Їх родовища знаходяться у різних геологічних регіонах України. За розвіданими запасами деяких корисних копалин Україна випереджає http://uk.wikipedia....>РФ, http://uk.wikipedia....>США, http://uk.wikipedia....>Великобританію, http://uk.wikipedia....>Францію, http://uk.wikipedia....>ФРН, http://uk.wikipedia....>Канаду та інш. Зокрема, за запасами і видобутком залізних, марганцевих, титано-цирконієвих руд, багатьох видів неметалічної сировини Україна в кінці XX ст. займала провідне місце серед країн http://uk.wikipedia....>СНД, http://uk.wikipedia....>Європи і світу.

    Клімат

    Детальніше: http://uk.wikipedia....>Клімат України

    Клімат помірний, переважно http://uk.wikipedia....>континентальний, на півд. березі http://uk.wikipedia....>Криму — http://uk.wikipedia....>субтропічний.

    Фауна і флора

    Детальніше: http://uk.wikipedia....>Флора України та http://uk.wikipedia....>Фауна України

    Історія

    Детальніше: http://uk.wikipedia....>Історія України

    Кам'яний вік

    http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=290>
    http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
    Ашель та мустьє на території України
    http://uk.wikipedia....>http://upload.wikime... width=290>
    http://uk.wikipedia....>http://bits.wikimedi... width=15>
    Верхній палеоліт на території України

    Перші http://uk.wikipedia....>люди на території сучасної України з'явилися в епоху раннього http://uk.wikipedia....>палеоліту, так звану http://uk.wikipedia....>ашельську добу, понад 900—800 тисяч років томуhttp://uk.wikipedia....>[12]. Заселення відбувалося з заходу на схід, кількаразовими хвилями, і тривало до 100 тисяч років тому.http://uk.wikipedia....>[13] У середньому палеоліті, так звану http://uk.wikipedia....>мустьєрську добу, що тривала 100—35 тисяч років тому, територію України займали http://uk.wikipedia....>неандертальціhttp://uk.wikipedia....>[14]. http://uk.wikipedia....>Антропогенез проходив в умовах періодичних http://uk.wikipedia....>зледенінь: гюнцького, міндельського, ріського і http://uk.wikipedia....>вюрмськогоhttp://uk.wikipedia....>[15], які формували природні зони України: http://uk.wikipedia....>тундру, http://uk.wikipedia....>лісостеп і http://uk.wikipedia....>степ.http://uk.wikipedia....>[16]

    Люди сучасного типу, http://uk.wikipedia....>Homo sapiens або кроманьйонці, сформувалися у період верхнього палеоліту, понад 40—35 тисяч років тому. На теренах України мешкали представники http://uk.wikipedia....>європеоїдної раси, які витіснили неандертальців.http://uk.wikipedia....>[16] Кроманьйонці мали примітивну родову організацію і були суспільством http://uk.wikipedia....>мисливців-http://uk.wikipedia....>збирачів. Археологи знайшли біля 800 пам'яток цих людей в Україні і виділяють їх у закарпатську, дністровську, волинську, середньодніпровську та степову групи.http://uk.wikipedia....>[16] Серед них особливо виділяють природний останець http://uk.wikipedia....>Кам'яна Могила, який став культовим центром кроманьйонців степової зониhttp://uk.wikipedia....>[17].

    Понад 10 тисяч років тому відбувся перехід від палеоліту до http://uk.wikipedia....>мезоліту, який співпав із таненням http://uk.wikipedia....>льодовика та початком нової геологічної доби — http://uk.wikipedia....>голоцену. Загальне потепління збільшенню кількості населенняhttp://uk.wikipedia....>[18]. Проте криза привласнюючого мезолітичного господарства поступово змусила людей приступити до відтворюючих форм: http://uk.wikipedia....>землеробства і http://uk.wikipedia....>скотарства. Це сприяло винаходу http://uk.wikipedia....>кераміки. Наступила нова доба http://uk.wikipedia....>неоліту, яка тривала протягом 6—4 тисячоліття до н. е. Стабілізувався ландшафтний поділ України на лісову, лісостепову і степову зони, утворився http://uk.wikipedia....>гумусний покрив землі. Неолітичні культури України формувалися під впливом досягнень осередків http://uk.wikipedia....>Близького Сходу, які імпортувалися, переважно, через http://uk.wikipedia....>Балканський півострів і Подунав'яhttp://uk.wikipedia....>[19].

    Доба металів

    З кінця 5 до початку 3 тисячолітя до н. е. в Україні тривала доба http://uk.wikipedia....>енеоліту, що позначилась впровадженням http://uk.wikipedia....>мідних знарядь праці. Стала виразнішою господарча спеціалізація природно кліматичних зон: скотарство у степу, землеробство у лісостепу і мисливство у лісовій смузі.

    Центральною http://uk.wikipedia....>археологічною культурою на території України енеолітичного періоду була лісостепова http://uk.wikipedia....>Трипільська культура (4000—2100 до н. е.). Її носії будували http://uk.wikipedia....>протоміста, мали гончарські печі та власну знакову систему, тобто були близькі до створення власної цивілізації. Однак цьому завадив екстенсивний характер землеробства, який розпорошив сили трипільцівhttp://uk.wikipedia....>[20]. Занепад Трипільської культури позначився консолідацію скотарів і появою http://uk.wikipedia....>Ямної культури (2800—2300 до н. е.) http://uk.wikipedia....>бронзового віку, у носіях якої вчені вбачають http://uk.wikipedia....>індоєвропейцівhttp://uk.wikipedia....>[21]. Вони охоплювали територію від Криму до Київського Полісся. На базі цієї культури у Південно-Східній Україні виникає http://uk.wikipedia....>Катакомбна культура (2300—1300 до н. е.), носії якої перебували у контактах з землеробською http://uk.wikipedia....>Культурою шнуркової кераміки (2300—1700 до н. е.), що займала територію Північно-Західної Україниhttp://uk.wikipedia....>[22]. Після XVII століття до н. е. Катакомбну культуру заступила http://uk.wikipedia....>Зрубна культура (1700—1300 до н. е.), яка асоціюється з іраномовними племенами скотарів, а Культуру шнуркової кераміки на теренах України витіснила http://uk.wikipedia....>Тшинецька культура (1700—1200 до н. е.), яку пов'язують із праслов'янсько-балтською спільністю землеробівhttp://uk.wikipedia....>[23].

    На XII—X століття до н. е. територія України залишалася розділеною між різними культурними спільностями. Північні ліси на заході займали праслов'яни, а на сході — прафіноугри; у лісостепу мешкали фрако-іллірійські, а у степу — північноіранські племена.

    Державні утворення на території сучасної України

    Античні часи

    • оценка записи: 1оценка записи: 2оценка записи: 3оценка записи: 4оценка записи: 5
      оценка записи: 5
      (0|0)

      1


        Закрыть  
        Закрыть  

      Разработка вебсайтов/мобильных приложений
      +Реклама, вопросы по сайту
      +380935941984 (Viber, WhatsApp, Telegram)