Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Косар Богдан, користувач 1ua
Богдан Косар

Степан Калиневич                                                      (нар. 1883 р. в м.Буськ - пом. 26.11.1054 р. в с. Плав'є)

Педагог, організатор і керівник тов. “Просвіта” в Гумниськах, музикант, керівник хору, драматичного гуртку, член “Товариства взаємної допомоги українського вчительства”, організатор і багатолітній директор школи в селі Гумниська Буського району (1931 – 1944) і в селі Плав'є Сколівського району (1945 – 1954). Степан Калиневич і його дружина Теофілія (з дому Чучман [1886 – 1957]) самовіддано працювали над підняттям та утвердженням національної свідомості і загального рівня культури селян. Поховані в Плав'ю.

Джерела

1. М. Арендач. Село Плав'є: погляд крізь віки. Львів: Ініціатива, 2012–176с. Редактор Ігор Дах. ISBN 966-7173-08-16 (V.6. Культурний розвиток, стор. 120)

2. Товариство “Взаємна поміч українських вчителів” і боротьба педагогів Буковини за покращення матеріального становища (1905-1914рр.)

http://www.history.v...>http://www.history.v...

8 квітня 2015

Косар Богдан, користувач 1ua
Богдан Косар

Маркіян Шашкевич.

В 1938 році парохом на парафії св. Михаїла в Гумниськах був о. Маркіян Шашкевич - письменник, поет, західноукраїнський (галицький) пророк («Будитель»), зачинатель нової української літератури в Галичині,  релігійний та культурно-громадський діяч, священик УГКЦ.

Біографія

Маркіян Семенович Шашкевич народився 6 листопада 1811 року  в селі Підлисся Золочівського повіту на Львівщині в сім'ї священика. Початкову освіту здобув у дяка, потім навчався в Золочівській німецькій школі, у Львівські та Бережанській гімназіях.

В 1829 року поступив на  навчання у Львівську духовну семінарю. В 1931 році його було виключено з семінарії за порушення семінарського режиму й “вільнодумство”.

            В 1833 році, після смерті батька, знову поступив у Львівську семінарію,   був вільним слухачем Львівського університету, та, закінчивши семінарію — парафіяльним священиком по селах Львівщини, а саме у Гумниськах,Нестаничах і Новосілках.

Помер Шашкевич 7 червня 1843 року у злиднях від туберкульозу і був похований у Новосілках. У 1893 р. тлінні останки його за масової участі населення Галичини перенесено до Львова на Личаківський цвинтар (поле № 3).

Джерела

1\OnlyArt Біографія Маркіяна Шашкевича

http://onlyart.org.ua/?page_id=35772

2\Шашкевич Маркіян :: Біографія, Вірші, поезія. Клуб поезії

http://www.poetryclub.com.ua/metrs.php?id=96&type=biogr

3\Творчість і життя М. Шашкевича - Бібліотека української літератури

http://www.ukrlib.com.ua/referats/printout.php?id=93

7 квітня 2015

Тимчишин Мирослав, користувач 1ua
Мирослав Тимчишин
Уже традиційно цей фестиваль приурочений нашому славному земляку, якого називають Будителем Галичини, народному поету, прозаїку, публіцисту отцю Маркіяну Шашкевичу.
Саме він став для багатьох людей тією провідною зіркою у пошуку дороги до істини, дороги до церкви, до Господа Бога.
Рукотворною окрасою заходу став мистецький дарунок самоврядних одиниць Бущини – вишитий 30 метровий рушник, який об’єднав учасників фестивалю та всіх мешканців рідного краю.
Новосілківська громада, згуртована духовним наставником о. Іван Білутою, урочисто передала естафету проведення фестивалю Гумниську . На добрий початок учасників фестивалю благословили о.Іван Білута із Новосілок та о. Тарас Мазурик із Гумниська.
Глядачі тепло зустрічали колектив, який є незмінним учасником фестивалю, гордістю нашого району - Народний вокальний ансамбль «Любисток» Народного дому с. Утішків, кер. О. Бекар та Народний художньо – просвітницький гурт «Куди йдеш», кер. о. Я. Лозовий Буського РНД. Гумниський Народний дім гостинно приймав учасників 4 фестивалю духовної пісні – аматорів народного мистецтва сіл: Новосілок, Ожидова, Красного, Журатина, Олеська, Закомаря, , Гумниська,Йосипівки. Кожен колектив отримав диплом учасника фестивалю за підписами голови Буської РДА Богдана Гринишина та голови Буської районної ради Володимира Замроза, а також цікаві книжки, даровані відділом культури та туризму Буської РДА.
Гумниський сільський голова Тетяна Кравець щиро дякувала організаторам фестивалю, Новосілківській громаді та всім учасникам за величне духовне свято подароване сельчанам.
Керівник відділу культури та туризму Буської РДА Людмила Ціхоцька , як ініціатор фестивалю духовної пісні «Душа моя звеличить Бога», наголосила, що з року в рік фестиваль об’єднує все більше колективів, які відроджують та пропагують духовну пісню, творчість о.Маркіяна.

30 червня 2014


1


  Закрити  
  Закрити