Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Від важких поранень помер захисник Віталій Гринчук з Гусятина

11 грудня 2022

Жителів Гусятинщини просять зустріти тіло Героя, який помер у лікарні від важких поранень, отриманих в бою

10 грудня 2022

У Гусятині люди з івалідністю виграли суд у місцевої влади, яка не хоче встановлювати пандуси

29 листопада 2022

Комунальне підприємство на Гусятинщині сплатить мільйон гривень за шкоду, завдану довкіллю

22 листопада 2022

Запитання
На мою думку краще не смт. а селище Гусятин
Відповідь
-

25 листопада 2021

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Який стан доріг в порівнянні з іншими населеними пунктами є?

9 липня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Скільки навчальних закладів (дит. садків, шкіл, ПТУ, ВУЗів) є?

9 липня 2015

Иван Дуб Бригада выполнит комплексный ремонт квартир коттеджей ,офисных помещений под ключ. монтаж гипсокартона, плиточные, малярные работы, кирпичная кладка, бетонные, кровельные,сантехнические, сварочные , фасадные работы. Высококвалифицированные специалисты , Цены доступные.Высокое качество выполнения работ. тел.0506470589 Иван

15 жовтня 2014

Остафій Михайло, користувач 1ua
Михайло Остафій

Гусятин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
смт Гусятин
http://uk.wikipedia.... class='image'>Gusja 20.gifhttp://upload.wikime... height='119' width='77'>
Герб Гусятина

http://uk.wikipedia.... title='Країна' class='mw-redirect'>Країна http://uk.wikipedia.... class='image' title='Україна'>Українаhttp://upload.wikime... height='13' width='20'> http://uk.wikipedia.... title='Україна'>Україна
http://uk.wikipedia.... title='Список областей України' class='mw-redirect'>Область/http://uk.wikipedia.... title='АРК' class='mw-redirect'>АРК http://uk.wikipedia.... class='image' title='Тернопільська область'>Тернопільська областьhttp://upload.wikime... height='13' width='20'> http://uk.wikipedia.... title='Тернопільська область'>Тернопільська область
http://uk.wikipedia.... title='Район'>Район/міськрада http://uk.wikipedia.... title='Гусятинський район'>Гусятинський район
Рада Гусятинська селищна рада
http://uk.wikipedia.... title='КОАТУУ'>Код КОАТУУ: 6121655100
http://uk.wikipedia.... title='Сайт' class='mw-redirect'>Офіційний сайт:
Основні дані
Засноване http://uk.wikipedia.... title='1431'>1431
Статус із http://uk.wikipedia.... title='1961'>1961 року
http://uk.wikipedia.... title='Площа'>Площа http://uk.wikipedia.... title='Км?' class='mw-redirect'>км?
http://uk.wikipedia.... title='Населення'>Населення приблизно 8 000
http://uk.wikipedia.... title='Щільність населення' class='mw-redirect'>Густота 8875.85 осіб/http://uk.wikipedia.... title='Кілометр'>км?
http://uk.wikipedia.... title='Поштові індекси' class='mw-redirect'>Поштовий індекс 48200
http://uk.wikipedia.... title='Телефонний код'>Телефонний код +380 3557
http://uk.wikipedia.... title='Географічні координати'>Географічні координати http://upload.wikime...>49°04?20? пн. ш. 26°11?21? сх. д.? / ?49.072222° пн. ш. 26.189167° сх. д. (G)http://uk.wikipedia.... title='Географічні координати'>Координати: http://upload.wikime...>49°04?20? пн. ш. 26°11?21? сх. д.? / ?49.072222° пн. ш. 26.189167° сх. д. (G)
Висота над рівнем моря 300 http://uk.wikipedia.... title='Метр'>м
http://uk.wikipedia.... title='Водойма'>Водойма http://uk.wikipedia.... title='Збруч'>Збруч
Відстань
Найближча http://uk.wikipedia.... title='Залізнична станція'>залізнична станція: Гусятин
До обл. центру:
 - http://uk.wikipedia.... title='Залізничний транспорт'>залізницею: 94 http://uk.wikipedia.... title='Км' class='mw-redirect'>км
 - http://uk.wikipedia.... title='Автомобільна дорога'>автошляхами: 79 http://uk.wikipedia.... title='Км' class='mw-redirect'>км

Селищна влада
Адреса 48201, смт. Гусятин , вул. Пушкіна, 1,
http://www.husyatin.... class='external free' rel='nofollow'>http://www.husyatin....
http://www.husyatin.... class='external free' rel='nofollow'>http://www.husyatin....,
http://www.guscolleg... class='external free' rel='nofollow'>http://www.guscolleg...
Голова селищної ради М. М. Савчук
Карта
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Гусятин (Україна)'>Гусятин (Україна)http://upload.wikime... height='195' width='290'>
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Гусятин'>Гусятинhttp://upload.wikime... height='6' width='6'>
Гусятин

Гуся?тин — http://uk.wikipedia.... title='Селище міського типу'>селище міського типу http://uk.wikipedia.... title='Тернопільська область'>Тернопільської області, адміністративний центр http://uk.wikipedia.... title='Гусятинський район'>Гусятинського району. Назва зазнала змін — Всятин, Усятин, Гусятин. Походить, ймовірно, від імені чи прізвиська Ус; за іншою версією, від по­ширеної у цій місцевості рослини — гусятника.

Населення — 7,7 тис. осіб (http://uk.wikipedia.... title='2003'>2003).

Зміст

 Географія

Містечко Гусятин розташоване на пpaвому березі річки http://uk.wikipedia.... title='Збруч'>Збруч.

До церковного Гусятинського приходу належить село Юзифівка, в п'яти кілометрах від Гусятина. Гусятин знаходиться на подільському плато, основу якого становить Волино-Подільська височина, що має хвилясту поверхню. Абсолютна висота над рівнем моря — 300—400 метрів. Біля Гусятина у північно-східному напрямку проходить товтровий кряж, або, як його називають, гори http://uk.wikipedia.... title='Медобори'>Медобори — унікальна геолого-ботанічна пам'ятка природи республіканського значення.

 Історія

Перша писемна згадка — http://uk.wikipedia.... title='1431'>1431; в історичних документах описані бої поблизу Гусятина між польськими і литовськими військами.

http://uk.wikipedia.... title='1559'>1559 отримав http://uk.wikipedia.... title='Магдебурзьке право'>магдебурзьке право, статус міста, дозвіл проводити три ярмарки на рік та щотижневі торги. Тодішній Гусятин, розташований по обидва боки річки Збруч, був королівським містом, але королева http://uk.wikipedia.... title='Бона Сфорца'>Бона Сфорца для закруглення своїх володінь обміняла його на http://uk.wikipedia.... title='Миньківці'>Миньківці. http://uk.wikipedia.... title='1574'>1574 перейшов у власність польського магната http://uk.wikipedia.... title='Мартин Калиновський'>Мартина Калиновського.

За http://uk.wikipedia.... title='Андрусівське перемир'я' class='mw-redirect'>Андрусівським перемир'ям http://uk.wikipedia.... title='1667'>1667 залишився під владою http://uk.wikipedia.... title='Річ Посполита'>Польщі. http://uk.wikipedia.... title='1672'>1672 — відійшов до http://uk.wikipedia.... title='Османська імперія'>Туреччини, http://uk.wikipedia.... title='1683'>1683 — знову до Польщі.

У 1594—1596 роках очолив селянсько-козацьке повстання http://uk.wikipedia.... title='Северин Наливайко' class='mw-redirect'>Северин Наливайко, який жив у Гусятині, мав там хату і невеличку ділянку землі, займався http://uk.wikipedia.... title='Кушнір'>кушнірством.

Після смерті батька Северин разом з матір'ю виїхав до старшого брата Дем'яна (http://uk.wikipedia.... title='Дем'ян Наливайко' class='mw-redirect'>Дем'ян Наливайко) у місто. Згодом він служив сотником у князів http://uk.wikipedia.... title='Острозькі'>Острозьких. Залишивши службу, вирушив на http://uk.wikipedia.... title='Запорізька Січ' class='mw-redirect'>Запорізьку Січ, де добре оволодів військовою справою. У 1594 році він повернувся до запорожців із закликом почати боротьбу проти польської шляхти та укріплень феодалів. І в жовтні очолив повстання, яке поширилось на http://uk.wikipedia.... title='Київщина'>Київщину, http://uk.wikipedia.... title='Волинь'>Волинь, а також http://uk.wikipedia.... title='Білорусія' class='mw-redirect'>Білорусію, http://uk.wikipedia.... title='Поділля'>Поділля і частково на http://uk.wikipedia.... title='Галичина'>Галичину. Повстанці Наливайка розгромили у Гусятині маєток магната Калиновського.

Повстанський рух у Гусятині не припинився і в 1650—1654 роках. У 1655 році Гусятин оточило військо під керівництвом http://uk.wikipedia.... title='Богдан Хмельницький'>Богдана Хмельницького і гарнізон Гусятина вимушений був здатися. За http://uk.wikipedia.... title='Андрусівське перемир'я' class='mw-redirect'>Андрусівським договором http://uk.wikipedia.... title='1667'>1667 року західна частина Гусятина залишилася під управлінням http://uk.wikipedia.... title='Польща'>Польщі. У 1672 році, скориставшись тим, що Польща була ослаблена тривалими війнами, султанська http://uk.wikipedia.... title='Туреччина'>Туреччина захопила все http://uk.wikipedia.... title='Поділля'>Поділля. Гусятин став особистою власністю намісника турецького султана, і в той час Онуфрійвська церква була перетворена на мечеть. Після 27-річного панування http://uk.wikipedia.... title='Турки'>турки були вигнані з http://uk.wikipedia.... title='Поділля'>Поділля.

http://uk.wikipedia.... title='1772'>1772 західна частина Гусятина опинилася під владою http://uk.wikipedia.... title='Австрійська імперія'>Австрії. Тоді у ньому було 455 дворів і 2,5 тис. мешканців. Західний Гусятин відокремлюється від східного і стає центром повіту, а східний Гусятин був приєднаний до http://uk.wikipedia.... title='Російська імперія'>Росії і став містечком Кам'янець-Подільської губернії.

Біля Гусятина в 1848 р. — Поблизу села http://uk.wikipedia.... title='Городниця (Гусятинський район)'>Городниці у річці Збруч влітку знайдений широко відомий в історії так званий Збручанський ідол, який має вигляд високого чотирирядного стовпа із зображенням у верхній частині чотирьох облич. В даний час зберігається в http://uk.wikipedia.... title='Краків'>Краківському Історичному музеї.

Напередодні http://uk.wikipedia.... title='Перша світова війна'>1-ї світ. війни проживало близько 6 тис. осіб. Діяла прикордонна мит­ниця, працювали пивзавод і гуральня.

У серпні http://uk.wikipedia.... title='1914'>1914 в місто вступили російські війська, у вересні 1917 — австрійські.

З листопада http://uk.wikipedia.... title='1918'>1918 у Гусятині утвердилася вла­да http://uk.wikipedia.... title='ЗУНР' class='mw-redirect'>ЗУНР.

Восе­ни 1920 Гусятин зайня­ли польські війсь­ка, http://uk.wikipedia.... title='17 вересня'>17 вересня http://uk.wikipedia.... title='1939'>1939 — радянсь­кі.

У грудні http://uk.wikipedia.... title='1939'>1939 містечко стало райцентром.

Гусятин окупований німцями http://uk.wikipedia.... title='7 липня'>7 липня http://uk.wikipedia.... title='1941'>1941 року. Зайнятий http://uk.wikipedia.... title='24 березня'>24 березня http://uk.wikipedia.... title='1944'>1944 року військами 1-го Українського фронту в ході Проскуровсько-Черновицкої наступальної операції.http://uk.wikipedia....>[1]

У травні http://uk.wikipedia.... title='1963'>1963 року в пісковому кар'єрі на третій горі при видобуванні піску знайдено кістяк динотерія — великого вимерлого ссавця до 5 метрів висотою з хоботом, як у слона, і загнутими вниз бивнями у нижній щелепі. Цінну знахідку відправлено в інститут зоології Академії наук СРСР.

 Промисловість

Нині в смт діють промислові підпр-ва: ВАТ «Гусятин-мехзавод», ТОВ «Весна ЛТД» (вироб-во мін. во­ди), ПП «Шик» (вироб-во меблів) та ін.

Розвідано Новозбручанське родовище мінеральної води типу «Нафтуся», ропи.

 Соціальна сфера

Працюють заклади освіти, культури та соціальної сфери: ЗОШ 1-3 ступ., Гусятин. коледж ТДПУ, муз. школа, Буд. культури, Центр дит. і юнац. творчості, кінотеатр ім. Т. Шевченка, бібліотека, дошкільний заклад, друкарня, редакція районної газети «Вісник Надзбруччя», центральна районна лікарня, поліклініка, водолікарня, санаторії «Збруч» і «Медобори», краєзнавчий музей (відкритий http://uk.wikipedia.... title='1979'>1979).

Товариство «Просвіта» утворене http://uk.wikipedia.... title='1898'>1898, http://uk.wikipedia.... title='1939'>1939 ліквідоване, відновило роботу http://uk.wikipedia.... title='1990'>1990 (голова В. Горбоватий). «Союз укра­їнок» існував до http://uk.wikipedia.... title='1939'>1939, відновив роботу http://uk.wikipedia.... title='1994'>1994 (голова Л. Будняк).

Пам'ятки

Серед пам'яток архітектури:

  • костьол Бернардинів з монастирськими келіями (1610; мурований);
  • си­нагога (поч. 17 ст.; мур.);
  • Онуфріївська церква (2-а пол. 16 ст., мур.; 17 ст. перероблена на мечеть, згодом — на христ. храм), довкола неї збереглися оборонні мури;
  • Український народний дім (поч. 20 ст.).

Споруджено Меморіал Слави воїнам, полеглим у німецько-радянській війні (1985, скульпт.-арх. І. Комуніцький), пам'ятники С. Наливайку (1992, скульп. К. Сікорський), Т. Шевченку (1993, скульп. М. Обезюк).

Археологічна пам'ятка — урочище Фон­дова гора, поселення трипільської культури.

 Некрополі

На вулиці Наливайка знаходиться меморіал Слави і братська могила радянських воїнів. Меморіал — майданчик, обрамлений трьома стелами і 33-ми похилими плитами. У центрі майданчика розташована братська могила, в якій поховано 52 відомі і 55 невідомих радянських воїнів. Прізвища полеглих нанесені в 6 колонок на середній стелі, у центрі макет ордена Вітчизняної війни, на бокових стелах цифри: «1941» і «1945». Перед братською могилою змонтовано вічний вогонь.

Є також могила невідомих радянських воїнів на березі річки Збруч. Встановлено пам'ятник — скульптура воїна. Напису немаєhttp://uk.wikipedia....>[2].

 Єврейська громада

Гусятин мав значну http://uk.wikipedia.... title='Хасидизм'>хасидську єврейську громаду з XV століття аж то німецької окупації http://uk.wikipedia.... title='1941'>1941 року. http://uk.wikipedia.... title='Синагога'>Синагога була побудована в середині XVI століття і перебудовувалась в середині XVIІ століття. Синагога була зруйнована під час війни, після війни радянська влада її відреставрувала і в приміщенні влаштувала Гусятинський краєзнавчий музей.

 Позачергові вибори мера у Гусятині

2 серпня 2009 р. в селищі Гусятин відбулися позачергові вибори Гусятинського селищного голови. Згідно протоколу Гусятинської селищної територіальної виборчої комісії в виборах взяло участь 37,4 відсотка виборців. Найбільшу кількість голосів виборців набрав голова районної організації НРУ, заступник голови крайової організації НРУ Михайло Савчук.[http://uk.wikipedia.... title='Вікіпедія:Посилання на джерела'>Джерело?]

 Персоналії

У Гусятині на­родилися:

  • Д. і С. Наливайки,
  • проживає лікар, крає­знавець, публіцист В. Горбоватий.

26 серпня 2010

Ip: 92.112.95.131

(1431 року заснування, 6,5 тис. жителів)

Райцентр на берегах р. Збруч. Чудова панорама Гусятина відкривається з лівого берега Збруча, з боку Гусятина Хмельницької обл. Тут проходив кордон між Австрійською і Російською імперіями. Магдебурзьке право з 1559р. Від місцевого замку не залишилося й сліду, однак збереглося кілька сакральних пам'яток минулих століть. У міському парку є ошатна синагога у мавританському стилі (кінець XVI - початок XVII ст., вул. Пушкіна, 15). Головна прикраса синагоги - високий аттик із глухою кілевидною аркадою, увінчаний акантовим поясом. У такий спосіб стародавні зодчі замаскували банальні стоки для дощової води. Ключовидні бійниці нагадують про оборонне призначення будинку. Ще кілька років тому у синагозі розміщався краєзнавчий музей, нині ж будинок стоїть порожній і потроху починає руйнуватися. У водах ставка відбивається кам'яний тринефний костел Різдва Пресвятої Діви Марії (св. Антонія, 1610, перебудови XVIII ст.) у готико-ренесансному стилі. До нього прилягають келії (1610) бернардинського монастиря, заснованого магнатом Калиновським. Зберігся білокамінний декор собору, а стрілчасті вікна частково зберігають готичні кам'яні плетіння. Поруч - Ратуша (II пол. XVII ст.).

Ще одна споруда в Гусятині, чия місія була не тільки служити храмом, але й міні-фортецею - кам'яна триконхова Онуфріївська церква (1600, вул. Наливайка, 14). На жаль до наших днів не зберігся верхній оборонний ярус вежі-дзвіниці Пам'ятник є яскравим зразком симбіозу подільської і молдавсько архітектурних шкіл. На лівому березі - церква Косьми і Даміана (1821-24) і Троїцька церква (1875). Тут народився Северин Наливайко (1560-97) - легендарний керівник селянсько-козачого повстання Його хитрістю заманила козача старшина і видала полякам. Згодом стало традицією для козачої старшини і гетьманів розправлятися з політичними супротивниками подібним чином. Цим відрізнялися гетьмани Б. Хмельницький, І. Мазепа, П. Тетеря, І. Брюховецький та ін. С. Наливайку встановлений пам'ятник (1992, ск. К. Сікорський, арх. С. Калашник). Краєзнавчий музей (вул. Тернопільська. 5, т. 8 (03557) 2-19-32).

2 березня 2008


... 1


  Закрити  
  Закрити