Форум Хотиного

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Хотинська фортеця та гуцульські писанки: як Буковина представлена на платформі Google Arts & Culture

20 грудня 2022

У Хотині розпочав роботу офіс Благодійного фонду "Карітас"

15 грудня 2022

У Хотині відкрили притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства

14 грудня 2022

Загиблого Героя-захисника із Мелітополя Дениса Шевченка провели в останню путь у Хотині

Вчора у Хотині відбулося прощання з героєм Денисом Шевченко

1 грудня 2022

Хотинська громада отримала допомогу від французького міста Ла Курон

30 листопада 2022

У Чернівцях на вулиці Хотинській досі не завершили капремонт: він триває вже два роки

Вартість ремонту Хотинської зросла з 206 до понад 218 мільйонів гривень і коли завершать ремонт вулиці підрядник не знає

23 листопада 2022

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Хотинська фортеця 
Чернівецька обл. 
Фото - Сергiй Мельник
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

22 вересня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Хотинська фортеця, Чернівецька обл.
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

12 липня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
https://s.ukropen.ne...>

9 червня 2018

Ip: 92.113.140.101

(1002 року заснування, 11 тис. мешканців)

Славиться місто однією з найчарівніших фортець України Хотинська фортеця є визначною пам'яткою фортифікації ХІІІ-ХІV ст. і стоїть на крутих схилах правого берега Дністра. Вважається, що назву місто отримало на честь засновника - легендарного вождя даків Котизона. Воно виникло у X ст. на перетині найважливіших торговельних шляхів із Польщі в Молдавію, Іран і Туреччину. У другій половині XIII ст. на місці дерев'яних укріплень генуезці побудували кам'яну фортецю, залишки якої виявлені в північній частині внутрішнього двору замку. У другій половині XV ст. фортецю суттєво перебудували, спорудили потужні мури завтовшки 4,5 м і заввишки 30-32 м. Вежі мали висоту 30-35 м. Найбільша-Північна (11,5x13 м) - охороняла фортецю з півночі і була її останнім укріпленням. Із західного боку височіли Комендантська вежа і палац.

У середині XVI ст. молдавський владика Стефан III розширив і зміцнив Хотинську фортецю. Вона успішно витримала облогу турецької і польської армій. 1621 р. під Хотином відбулася славнозвісна битва, де 100-тисячній регулярній турецькій армії протистояла 30-тисячна польська армія на чолі з Яном Каролем Ходкевичем. На допомогу полякам 1 вересня прибуло 40-тисячне козацьке військо гетьмана Сагайдачного. Буквально відразу його атакували турецькі війська. Безуспішні бої тривали кілька днів. Розгніваний турецький султан заявив: 'Не буду їсти і спати, доки ви мені цього пса сивого, Сагайдачного, не приведете!'. 7 вересня турки оточили Хотинську фортецю. Запеклі штурми тривали до кінця вересня, але не принесли успіху. Врешті-решт султан Осман II змушений був укласти Хотинський мир. Незважаючи на те, що козаки допомогли обстояти незалежність Речі Посполитої, їхні вимоги не були виконані, і Хотин перейшов під владу султана. 1673 р. польський король Ян Собеський завдав туркам під Хотином нищівної поразки, але на початку XVIII ст. Туреччина знову захопила Хотин і з допомогою французьких інженерів побудувала Нову фортецю, яка оточила Старий Замок потужними земляними ровами із сімома бастіонами для далекобійної артилерії і п'ятьма воротами. На території Нової фортеці за проектом арх. Штауберта в 1830-1832 рр. велося будівництво гарнізонної церкви Олександра Невського.

У зв'язку із втратою військового значення фортецю закрили в 1856 р. Перед фортецею стоїть будинок митниці (XVIII ст.) і пам'ятник гетьманові Сагайдачному. У місті - Покровська церква (1867-68), пам'ятник Героям Хотинського повстання 1919р. Історико-краєзнавчий музей (вул. Свято-Покровська, 17). Добиратися в цей райцентр на півночі області найкраще автобусами й маршрутками з Чернівців і Кам'янця-Подільського, до якого звідси всього 22 км.

3 березня 2008


... 1


  Закрити  
  Закрити