Форум Хотешова

Темы для публикаций и разговоров


Історія села Хотешів.
29 мая 2012 Олег Плазовський

Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Вопрос
Шуйчик
Ответ
-

16 сентября 2017

Вопрос
покажіть фотографію сірче
Ответ
-

15 сентября 2017

Як ми у Хотешові африканську чуму шукали - читать дальше...

31 августа 2017

У селі Хотешів виявлено збудника африканської чуми свиней - читать дальше...

23 августа 2017

Хотешівці проти об’єднаної територіальної громади з центром у Бузаках - читать дальше...

6 августа 2017

У волинському Хотешові - найбільше в Україні людей із прізвищем Куява - читать дальше...

20 мая 2017

Плазовський Олег, пользователь 1ua
Олег Плазовський

МІСЦЕВА ЛІКАРНЯ 

            У 1970 році в селі Хотешів Камінь-Каширського району почала діяти новозбудована лікарня. А через п’ять років вона стала  профільним протитуберкульозним лікувальним закладом. Завідувачем  протитуберкульозного відділення став випускник Чернівецького державного медінституту Ярослав Іванович Гірченко. Який, наразі, і є головним лікарем. Відтоді минуло  вже кілька надцять років, а пан Ярослав досі очолює боротьбу з паличкою Коха на Поліссі.

Лікарня має своє підсобне господарство:  коня, свиней, обробляє два гектари землі, вирощує капусту, моркву, картоплю, буряки – тобто овочами себе забезпечує. М’ясо, як правило, закуповують у місцевого населення.

 У 1999-му в області утворилося  протитуберкульозне медичне об’єднання. Після приєднання до нього, лікарні додали десять місць ( до цього було 50), і нині функціонує 60 ліжок. Зазвичай на лікуванні перебуває до ста осіб. Хоча відомі випадки коли хворих було більше. Розміщували їх навіть на першому поверсі, де нині розташовані лише лабораторії, стоматологічний кабінет, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, допоміжні кабінети та адміністрація. 

30 мая 2012

Плазовський Олег, пользователь 1ua
Олег Плазовський

ЦЕРКВА СВЯТОГО АРХАНГЕЛА МИХАЙЛА

     Православна церква в селі має давню історію. Уже в 16 столітті під час обміну землями між королевою Боною і Сангушком Ковельським вказується наявність православного храму. У наступному столітті зводиться уніатська церква, хоча населення в абсолютній більшості залишалося православним. У 1790 році на кошти прихожан на місці уніатської збудована сучасна православна церква Аристратига Михаїла. Завдяки старанням віруючих і священників вона і нині знаходиться у відмінному стані.

У давнину храм займав 2 десятини землі, мав 51 десятину орної землі, сінокосу – 32 десятини. Церква здавала землю в оренду найбільш нужденним селянам.

У 1902 р. проведено капітальний ремонт зі зміною плану, композиції і декору. Початковий, характерний для Правобережної України трикамерний план пам'ятника, був розширений бічними зрубами і наближений до хрестового слобожанському типу дерев'яних споруд. Дерев'яна, п'ятизрубна (хрестовий план) одноглолова, з триярусною дзвіницею на західному фасаді. Центральний об’єм перекритий зімкнутим зрубовим склепінням з ліхтарем в завершенні, поставленому на світловому восьмикутнику. Зруби дзвіниці поярусно зменшуються, верхній ярус - восьмикутний, увінчаний високим шатром. Декор церкви відповідає стилю, характерному російській архітектурі XIX ст. У такому вигляді вона збереглася до наших днів.

Сьогодні церква Святого Архангела Михайла відноситься до памяток архітектури та містобудування ( № 1025 – Н ) і охороняється державою.

30 мая 2012

Плазовський Олег, пользователь 1ua
Олег Плазовський
 Хотешів, Волинська область, Камінь-Каширський район.

Кожна людина має своє місце народження – батьківщину. Про це вона знає і пам’ятає все життя. Де б ми не були, де б ми не жили – спогади про рідний край, милий розуму і серцю, завжди буде з нами.
Хотешів – типове волинське село, розташоване на березі тихоплинної річки Турія.
Біля села є озеро Свиринець та примикає озеро Сірче. З трьох сторін село охоплено лісовими масивами. В стародавні часи відповідні природні умови і зумовлювали заняття наших предків. Коли з’явилися перші поселення людей на території села ми не можемо достовірно сказати, археологічні дослідження на території села не проводились. В урочищі Червінка ( територія біля села ) знайдено кілька кам’яних 
сокир, що добре збереглися, та кам’яні наконечники для списів біля озера Свининець ( деякі експонати знаходяться в районному музеї ). Люди в цей час переходили до осілого способу життя, займалися землеробством, скотарством, рибальством, полюванням. Отже, перші поселення людей з’явилися в кінці 2-го на початку 1-го тисячоліття до нашої ери. Історія села, архівні матеріали, не дають змоги детально відтворити часи далекої минувшини наших предків. Ця історія тво-рилася і розвивалася у сув’язі з загальним розвитком Волині, всієї України. Постійне поселення людей відносять до часів Київської Русі, коли йшла боротьба за землі і виживання. Основна версія походження назви села випливає із стародавніх переказів про те, що землі на яких ми живемо, належали пану Хотячеву, який переселився із-за Дунаю з 14-ма сім’ями. Йму очевидно, полюбилося тихе затишне місце з річкою, озерами, віддалік від шумних і небезпечних доріг. Прізвище Хотячева і дало назву селу Хотешів. Перші поселення в районі села були в урочищі Маковище та на вулиці Любомирка, де жила пані Любомирська. Остання назва потребує певних уточнень, бо прямо вказує на зв”язок з сім’єю могутніх магнатів - землевласників Любомирських.  

                                                                                    Шуйчик В.Ф.




23 апреля 2012

Ip: 92.112.75.119

(засновано 1537р., Населення 1,8 тис. жителів)

Камінь-Каширський р-н. Дерев'яна Михайлівська церква (1790).

18 Февраля 2008


1


  Закрыть  
  Закрыть