Форум Кропивницького

Теми для публікацій та розмов


досягнення кіровоградців
29 липня 2010 Ірина Чабаненко

Охорона здоров'я
29 липня 2010 Ірина Чабаненко

Путешествие в прошлое
29 липня 2010 Ірина Чабаненко

Небесные защитники крепости святой Елисаветы
29 липня 2010 Ірина Чабаненко

Політика і влада
28 липня 2010 Володимир Приз

Спортивне життя
28 липня 2010 Володимир Приз

26 липня 2010 року
28 липня 2010 Володимир Приз

Авто-мото
27 липня 2010 Володимир Приз

Видатні земляки - кіровоградці
15 липня 2010 Ірина Чабаненко

Наша школа
5 червня 2010 Володимир Приз

Клубне життя, відпочинок
5 червня 2010 Володимир Приз

Правоохоронна діяльність
5 червня 2010 Володимир Приз

Дім, сад, город
5 червня 2010 Володимир Приз

Дитячий світ
5 червня 2010 Володимир Приз

Допоможіть знайти
5 червня 2010 Володимир Приз

Наш вуз
5 червня 2010 Володимир Приз

Комп'ютер та інтернет
5 червня 2010 Володимир Приз

Флуд
5 червня 2010 Володимир Приз

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

6 листопада 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Господарство на Кропівнитчині вирощує гарбузи для експорту в Австрію

В Кіровоградській області фермерське господарство «Степове» вирощує гарбузи для експорту в Австрію

Господарство вирощує гарбузи вже четвертий рік. Гарбузи вирощується тільки під контракт, який підписали на підприємстві з Австрією, передає Agravery.com.

За словами заступника директора господарства Андрія Пістоля, на господарстві дотримуються дуже суворого контролю якості продукції, зокрема, за хімічним складом, оскільки що австрійці можуть не прийняти товар.

«Купуємо в них посівний матеріал, крім того, вони присутні на всіх стадіях вирощування. Приїжджають на посівну, під час вегетації, на збір урожаю. Але основний контроль якості — при здачі насіння на їх центральний склад», ? зазначив заступник директора господарства

26 жовтня 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Сьгодні в Кропивницькому жителі міста величезними колонами разом з чиновниками та військовими пройшли від площі Героїв Майдану до Меморіяльного комплексу'Фортечні Вали',хода завершилась спільним покладанням квітів.

15 жовтня 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Харківський тракторний заводпрезентував оновлений вітчизняний трактор.

На найбільшій в Україні агропромесловій виставці Агроекспо-2017 9м.Кропивницький) Харківський тракторний завод презентував оновлені вітчизняні трактори-трактор серії ХТЗ-242К.20 з двигуном 2440 л.с.і ХТЗ-243К.20 (250 л.с.),котрий відповідає екологічним європейським нормам Stage IIIA.

Під час показу відчизняної машини продемонстрували кращі результати,ніж багато інші,більш догорі машини конкурентів.

Трактор ХТЗ-243К.20 продемонстрував свої можливості в глибокорехлінні,передпосівній культивації і посіві.

Відвідувачі достойно оцінили зміни,котрі були внесені:вони торкнулись кабіни,поверхності гідравлічної системи.На машинах встановлені нові сучасні двигуни.При цьому машина зберегла свою простоту і не в тратила цінову приналежність.

«Варто відмітити маневреність,можливість нескладність,а тому-швидкої переналагодки трактора,-коментує учасник виставки,тракторист зі стажем Іван Олексійович Петров.-При агрегатуванні з іншою технікою трактор не втрачає своїх характеристик і не споживає більше палива».

7 жовтня 2017

 Кувдяк Михайло, користувач 1ua
Михайло Кувдяк

На Кіровоградщині 150 фермерів одночасно купили 150 автоматів Калашникова і не платять хабарі

У Кіровоградській області 150 аграріїв одночасно купили 150 автоматів Калашникова, і всі чиновники стали “шовковими”. Так фермери борються з хабарництвом, яке процвітає в регіоні.

Про озброєння кіровоградських аграріїв розповів віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак, повідомляє https://www.0532.ua/... rel='alternate' style='border: 0px; font-family: inherit; font-style: inherit; font-weight: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline; color: rgb(17, 123, 184);'>0532.ua.
За його словами, фермерський загін утворився в Бобринецькому районі Кіровоградської області.
“150 фермерів одночасно законно придбали 150 автоматів Калашникова. Жодного разу їх поки не застосували. Але тепер прокурор району – як шовковий, голова РДА, побачивши фермера, низько кланяється, голова райради почав бачити в фермерів шанованих людей”, – розповів Стрижак.
Він не вірить в те, що влада або правоохоронні органи можуть захистити українських аграріїв від корупції. Тому найефективніший спосіб – захищати свої інтереси самостійно, вважає Стрижак.
У ще одному випадку аграрії прийшли в кабінет до чиновника з ніжками від стільців. Той вимагав земельну хабар в 300 доларів з гектара.
“Голова асоціації запитав у свого районного земельника, чому фермери три роки не можуть продовжити договори оренди, а якийсь прибулець за тиждень оформив сотні гектарів землі. Земельники каже:” Розумієте, потрібно 300 доларів за кожен гектар, але це не мені, це в Київ “. Голова асоціації вийшов в коридор. Через хвилину разом з ним до кабінету зайшли ще 22 фермера, у кожного в руці дерев’яна ніжка від стільця. Постукали по столу і запитали:” Так скільки-скільки тобі треба з гектара, повтори? ” У відповідь почули: “47 гривень 50 копійок”, – розповів Микола Стрижак.

https://viche.net.ua... rel='nofollow' style='border: 0px; font-family: inherit; font-style: inherit; font-weight: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline; color: rgb(17, 123, 184);'>https://viche.net.ua...

3 липня 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
                                       Шановні Кіровоградці!
Вчора антиукраїнські особи вивісили полотно з назвою'Єлисаветград',це справжній злочин,схаменіться,не піддавайтеся на такі провокації,адже після переіменування враз з Криму прийдуть російські окупанти,і враз розв`яжиться війна у вас,вони цього і очікують.
      Надія Савченко зараз голодує,вона готова померти за Україну,а тут отаке робиться,невже вам хочеться щоб не одна людина так постраждала,як Надійка.
       Адже там половину Кіровоградщини вивезуть до Сибіру,або постріллляють так,як в 1937-му.
                                 Одумайтеся доки не пізно!!!

10 березня 2016

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш

Одягніть, вкраїнці, вишиванки —
Наш чарівний український стрій,
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.
Одягнімо в свята і в неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм: вороги безсилі
Зруйнувати український дім.
Одягнімо, вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ —
Молодих, відважних, дужих
У єднанні на багато літ.

Хай ці віршовані рядки тернопільської поетеси Богдани Дерій стануть закликом до всіх українців, які ще не вдягали вишиванки.



Видалити

10 липня 2011

Приз Володимир, користувач 1ua
Володимир Приз
С НОВЫМ 2011 ГОДОМ !!! http://s09.radikal.r... id='postImg' class='postImg' alt='pic' align='absmiddle' hspace='0' vspace='4'>

3 січня 2011

Приз Володимир, користувач 1ua
Володимир Приз
Змагання у стилі Encounter

Днями у Кіровограді пройшли змагання у рамках міжнародної мережі активних ігор Encounter. На фото, що їх сайту http://www.kirovogra...>'весь Кіровоград' люб'язно надав Олег Шрамко, ви можете бачити, з яким задоволенням та азартом беруть участь у подіях Encounter кіровоградці.

Відпочивайте! Приєднуйтесь!

 



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
http://www.kirovogra... width=38 align=left border=0>

28 липня 2010

Ip: 92.112.120.174

(Елисаветград, Зиновьевск, Кирове 1754 г. основания, 278.7 тыс. жителей). В 1751г. по приглашению императрицы Елизаветы Петровны в Приднепровье во главе сербских переселенцев из Австрии прибыл сербский генерал-лейтенант И. Хорват Куртицз. На территории от Южного Буга до Днепра южнее Чигирина переселенцы основали ряд военных поселений. Этот регион получил название Новая Сербия. Он прикрывал Киевщину и Левобережную Украину от набегов татар и военных действий со стороны Речи Посполитой. По велению императрицы 18 июня 1754г. здесь, на берегу р. Ингул, на месте казацкого зимовника, была заложена крупнейшая в регионе крепость, названная в честь св. Елизаветы, покровительницы императрицы. Уже в 1757г. ее строительство в основном было закончено. Она стала главной опорной базой на Заднепровье. Крепость в плане представляла шестилучевую звезду. 14-метровые земляные валы с деревянной стеной и глубокими рвами протянулись на км. Каждый из бастионов имел собственное название - Св. Петра, Св. Екатерины, Св. Алексея, Архистратига Михаила, Св. Ап. Андрея Первозванного, Св. Александра Невского. Их усиливали 3 башни и тяжелая артиллерия. Внешняя линия обороны состояла из 6 равелинов, невысоких насыпей - гласисов, и системы форпостов. В крепость вело трое ворот. крепости размещался арсенал, казармы, склады, дома комсостава, лазарет, колодец и Троицкая церковь. Возле нее был похоронен Семен Порошин, воспитатель Павла I. В 1772г. в этой крепости кошевой атаман Запорожской Сечи П. Калнышевский принял в казаки под именем Грыцька Нечесы генерал-губернатора Григория Потемкина.

Крепость сыграла важнейшую роль в колонизации черноморского побережья и борьбе с Турцией за выход к Черному морю. Так, во время русско-турецкой войны (1768-74) ее не смог захватить хан Керим-Гирей. В крепости служил Емельян Пугачев и выдающийся полководец М. Кутузов. Его семья жила в городе, возникшем как слобода при крепости. Он также получил название Елисаветград. Здесь у М. Кутузова родились сын и дочка. При поддержке кн. Г. Потемкина в Елисаветграде в 1788г. была основана первая в Украине медико-хирургическая школа при крепостном госпитале. После успешной русско-турецкой войны крепость утратила военное значение, но продолжала оставаться важным тыловым гарнизоном. В Елисаветграде открывают крупнейшее в Украине юнкерское кавалерийское училище. В 1805г. крепость была ликвидирована. Тем не менее это одна из немногих хорошо сохранившихся земляных крепостей XVIII в. Moжно увидеть укрепления, пушки, штаб, канцелярию и аптеку, кухню и казармы крепости (пер. Крепостной. 21). На ее территории расположен мемориал Славы.

Крепость дала мощный толчок развитию города. С начала XIX в. Елисаветград становится центром военных поселений на юге Украины. Сохранился военный городок (1848-55, классицизм, арх. В. Верлоп, ул. Ленина. 2 Орджоникидзе. 9-13). состоящий из дворца, военного училища штабного корпуса, здания офицерского собрания манежа и Покровской церкви (1850-75. эклектика, ул. Фрунзе. 14). Кировоград был и остается крупным центром музыкально-театральной культуры Украины. Он дал миру целое созвездие музыкантов, композиторов, актеров и драматургов. Здесь зажглись звезды театра М. Заньковецкая и Н. Садовский. Об этом подробно можно узнать в музеях города. А ансамбль народного танца 'Ятрань' и сегодня хорошо известен за пределами страны. Здесь родился соратник В.И. Ленина, известный участник революции 1917г. Григорий Евсеевич Зиновьев (Евсей Гершен Аронович Радомысльский, 1883-36). Некоторое время город назывался в его честь Зиновьевск. В городе на ул. К. Маркса (бывшая Большая Перспективная) и Ленина (бывшая Дворцовая, сейчас пешеходная) сохранилась застройка XIX в. Центральная площадь - им. Кирова.

Достопримечательности:

Греческая церковь (1812, 1898, росписи, 1905. ул. К. Маркса. 74) с колокольней (1828) и домом настоятеля.

Преображенская церковь (1833. ул. Преображенская, 22).

Синагога (1853) и музей 'Евреи Елисаветграда' (ул. Дзержинского, 90).

Жилой дом (1786, ул. Молодежная, 27). Старейшее здание, оборонного типа (толщина стен 1-го этажа- 1,4 м). В XIX в. достроен 2-й этаж.

Завод Эльворти (1874, ул. Ор джоникидзе, 1), ныне 'Красная звезда'. Один из старейших в Европе, специализируется на выпуске сельхозмашин. Основан братьями-англичанами Эльворти. При заводе работает музей.

Парк Победы (XIX в., 39,5 га) берегу р. Сугоклея.

Театр им. Кропивницкого ( 3имний театр, 1867, ул. Ленина, 4). Построен инженер-полковником Г. Трамбицким на собственные средства. В1882 г. здесь родился профессиональный украинский национальный театр под руководством М. Л. Кропивницкого

Музеи

Краеведческий музей (дом Барского, 1885-1905, ранний модерн, ул. Ленина, 40 т. (0522) 22-58-34, 22-35-97).

Литературно-мемориальный музей Г. Л. Кропивницкого (ул. Кропивницкого, 172/42 т. (0522) 22-14-79). Открыт в доме, в котором жил корифей украинского театра, знаменитый драматург и актер.

Литературный музей И. Карпенко-Карого уп. Тобилевича, 16 т. (0522) 23-51-91). В этом доме жил драматург И. Карпенко-Карый (Тобилевич).

Музей музыкальной культуры им. Кароля Шимановского. знаменитого композитора (ул. Гоголя, 42 т. (0522) 24-62-51).

Художественный музей здании Пассажа, 1897, ул. К. Маркса, 60 т. (0522) 24-42-73, 24-56-81).

Художественно-мемориальный музей А. Осмеркина (1899, неорусский стиль, арх. Я.В. Паученко, родной дядя А. Осмеркина. В этом здании художник провел детские годы. Ул. Ленина, 89 т. (0522) 22-46-95).

Музей знаменитого пианиста Г. Нейгауза (ул. Дзержинского, 65, в здании Кировоградской детской музыкальной школы №1, бывший дом Мейтуса т. (0522) 22-09-88). Он родился в семье обрусевшего немца и сформировался в уникальной кировоградской музыкально- театральной среде начала XX в. При Кировоградском областном обществе немцев 'Видергебурт' с 1996г. существует немецкий культурный центр имени Генриха Нейгауза.

Мемориальный музей композитора Юлия Мейтуса.

Вокзалы

Ж/д вокзал, ул. Поповича, 1 т. (0522) 005, 29-22-51

Автовокзал, Александрийское шоссе 1 т. (0522) 24-79-69, 32-14-49 Автовокзал-2. пр. Правды, 1 т. (0522) 23-20-79

17 березня 2008


... 1


  Закрити  
  Закрити