Форум Надточаївки

Теми для публікацій та розмов


ІСТОРІЯ
26 жовтня 2014 Микола Сова

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: ІСТОРІЯ

Село Надточаєвка розташоване за 12 кілометрів від Шполи. Центр сільської ради. Кількість населення - близько 700 осіб.

http://ukrainaincogn... alt='Церква Івана Златоуста' title='Церква Івана Златоуста' height='560' width='550' style='border: 0px;'>

Церква Івана Златоуста

Надточаєвка розташована недалеко від автотраси Шпола - Сміла. До села є й інша дорога - від села Сердегівка, але та дорога дуже поганої якості.  Раніше село називалося Надточієвка, за іменем засновника – козака на прізвище Надточій. Ще у ХІХ столітті більше половини поселенців села мали таке ж прізвище.

У селі збереглася церква Івана Златоуста. Цей дерев’яний храм збудували у 1773 році. Радянські атеїсти знесли дзвіницю та купол церкви. Тут був склад та клуб. Нині церква знову діюча, але так і стоїть без верхів, вкрита звичайним двоскатним дахом із ржавою бляхою.

Фото і текст Романа Маленкова

http://ukrainaincogn... alt='Церква Івана Златоуста' title='Церква Івана Златоуста' height='339' width='550' style='border: 0px;'>

http://ukrainaincogn... alt='Церква Івана Златоуста' title='Церква Івана Златоуста' height='350' width='550' style='border: 0px;'>

26 жовтня 2014

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: ІСТОРІЯ
Церква Святого Іоанна Златоуста в селі Надточаївка
За переказами, перша православна церква в Надточаївці була збудована козаками ще всередині 17 століття, але вона була знищена татаро-турецькими нападниками. А в 1773 році жителі села збудували нову церкву, якій дали ім’я Святого Іоанна Златоуста - на честь архієпископа міста Константинополя, який жив в далекому 4 столітті  прославився своїми проповідями. Звідси і назва – „Золоті уста”, або „Златоуст”.
Простоявши більше 100 років, ця дерев’яна церква стала руйнуватись, тому на початку 20 століття на сільському сході жителів  села було вирішено збудувати нову церкву на кошти громади.

І в 1912 році новозбудована церква Святого Іоанна Златоуста відкрила свої двері для прихожан. До речі, це - єдина церква на Шполянщині, названа на честь візантійського священика.

На жаль, в 30-ті роки минулого століття за вказівками органів комуністичної влади було знищено церковні куполи, проте приміщення церкви селяни не дали зруйнувати представникам безбожної влади. Тому цей храм лишився духовним осередком аж до наших днів, але так і стоїть без верхів, вкрита звичайним двоскатним дахом із ржавою бляхою.

Громада села нині зберігає прадавні християнські традиції, на релігійні сюди приїздять люди і з інших населених пунктів помолитися до чудотворної ікони Божої Матері, яка обновилася приблизно 10 років тому. Править в церкві священик УПЦ Барановський Анатолій Іванович.

На зборах громади завжди розглядається питання щодо підтримки церкви, зокрема, підготовки відзначення її 100-літнього ювілею

26 жовтня 2014


1


  Закрити  
  Закрити