Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Какие преимущественно деревья растут, есть парк, лес?
Відповідь
Ip: 145.224.100.135 - Лес

15 липня 2023

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Какие операторы мобильной связи есть?
Відповідь
Ip: 145.224.100.135 - Киевстар

15 липня 2023

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Существует ли кинотеатр, если нет, то существует в нем потребность?
Відповідь
Ip: 145.224.100.135 - Да

15 липня 2023

Запитання
Снять дом
Відповідь
Ip: 176.105.201.2 Снять жилье

5 березня 2023

Запитання
потскажите номер телефона дома пристарелых

Відповідь
-

5 березня 2023

Спиртзавод у Нових Боровичах Сновської громади проданий на аукціоні за 60 млн грн (Час Чернігівський) - читати далі...

4 жовтня 2021

“Фонтанчику” у селі Нові Боровичі не буде - читати далі...

11 серпня 2019

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Який стан доріг в порівнянні з іншими населеними пунктами є?
Відповідь
Товстоліс Олег, користувач 1ua
Олег Товстоліс
найкращий

15 жовтня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Скільки навчальних закладів (дит. садків, шкіл, ПТУ, ВУЗів) є?
Відповідь
Товстоліс Олег, користувач 1ua
Олег Товстоліс
2

15 жовтня 2015

Ip: 91.124.39.206

село, центр сільської Ради, розташоване на правому березі річки Снові, за 19 км від районного центру. Населення — 1819 чоловік. Сільраді підпорядковані населені пункти Загребельна Слобода та Коровне.

На околицях Нових Боровичів виявлено городище й курганний могильник періоду Київської Русі.

Назва походить, певно, від соснового бору, що сьогодні оточує його Нові Боровичі відомі з другої половини XVII ст. коли вони належали чернігівському полковнику Ц. Корейському. В той час тут налічувалось, близько 50 дворів з населенням 253 чоловіка. Селяни займалися хліборобством - сіяли жито, пшеницю, овес, ячмінь, розводили овець, ткали полотно, рядна, шили кожухи та шапки із шкір забитих звірів та овець, плели з лика постоли.

О. Милорадович у 1849 році побудував цукровий завод, на якому працювали кріпаки й вільнонаймані робітники. Щорічні прибутки заводу становили 3 тис. крб. Великі бариші одержував поміщик також від водяних млинів, два з яких виготовляли повстяні вироби, а п\'ять мололи зерно.

У 1782 році Нові Боровичі стали волосним центром Городішнського повіту. У зв\'язку з збільшенням кількості населення в першій половині XIX ст. і Розду­ванням на поштовому тракті в центрі малих сіл та хуторів, у 1804 році село пере­ведено до вищого розряду поселень - містечок2. Тут розвивалися кустарні промисли. чинбарство, чоботарство, шорництво, виготовляли вози та діжки. і  продавалися переважно па місцевих базарах. Чотири рази на рік ярмарки, на які купці привозили рибу, сіль, хутра

 

На ярмарках торгували та­кож зерном, борошном, кіньми, рогатою худобою, свиньми, виробами місцевих ку­старів, завезеними промисловими товарами та горілкою. У місточку була пара­фіяльна школа й шпиталь.

Становище кріпаків з кожним роком погіршувалося. Селяни користувалися невеличкими ділянками малородючої землі, та й ці клаптики вони не мали змоги як слід обробити, бо панщина досягала п\'яти днів на тиждень, тому й врожаї були дуже низькі. Хліба ніколи не вистачало до нового врожаю. Жили кріпак» в напів­темних злиденних хатинах. Все це викликало протест з боку селян. Вони підпилю­вали панський хліб, псували машини на ґуральні та цукровому заводі, виводили з ладу млини. Одним із виявів протесту проти панської сваволі були втечі. Селяни тікали на південь країни, в Подністров\'я.

У 1801 році царський уряд змушений був скасувати кріпосне право. Селяни відтоді стали особисто вільними, але економічне становище їх не поліпшилось. Кращі землі, всі ліси, сіножаті, пасовиська лишилися в поміщика Милорадовича. Крім того, він відрізав частину землі, яка до реформи була в користуванні селян. Якщо до 1861 року вони мали 1013 десятин землі, то за уставною грамотою одержали тільки 775 десятин. Середній розмір наділу дорівнював З десятини За таких умов селяни не могли вести самостійно господарство. До зубожіння  крім великих викупних платежів, також непосильні податки. Основна маса селян розорялась, продавала свої наділи і знову потрапляла в кабалу до помітика чи куркулів. Поденним робітникам поміщики платили 20—40 коп. за день а жінкам і дітям а таку ж роботу — ще менше.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Селянам заборонялося користуватись лісом, випасати худобу на колишніх громадських луках, ловити у ставку рибу тощо. Так, наприкінці XIX ст. ново-боровицькі селяни А. Полуб\'яи, Д. Мартиненко, ї. Мойсеєнко і С. Антоненко роз­чистили частину пустиря, що заріс кущами, зробили його придатним для сінокосу. Поміщик передав справу до суду. Суд став на його захист. Селян-порушників засу­дили до ув\'язнення строком на місяць, хоч згодом з\'ясувалося, що цей пустир ніколи не належав поміщикові, а був споконвічно в громадському користуванні. Про те, що свавілля поміщика та царської адміністрації не мали меж, свідчить і такий факт: поміщикові сподобалася мальовнича місцевість на схилі річки Снові, де проходила одна з вулиць містечка. З відома властей селян, які жили тут, пере­селили на малородючі землі, а на розчищеній території посадили розкішний сад для поміщика. Даремно люди протестували, зверталися до суду.  Ніхто ^їхньої скарги не взяв до уваги.

Не легшими були умови праці й життя робітників ґуральні та цукрового заводу. Вони працювали у дві зміни, по 13—14 годин на добу. На підприємствах широко використовувалася жіноча й дитяча праця, яка оплачувалася набагато нижче, ніж чоловіча. Якщо дорослий робітник одержував 13—18 крб. на місяць, то жінки й підлітки — лише 6—8 крб. Низька платня, штрафи, тривалий робочий день, погані житлові умови викликали незадоволення робітників, і вони піднімалися на боротьбу, щоб відстояти свої права. Під час революції 1905—1907 рр. робітники підприємств та економії відмовлялися працювати, збиралися на мітинги й демон­страції. Власті заарештували 18 жителів Нових Боровичів і заслали їх до Архан­гельської губернії строком на 3 роки. Частина засланців від тяжких умов життя й праці загинула там.

Після столипінської реформи розшарування селян посилилося. Куркульська верхівка за безцінь скуповувала землі бідноти. Урожайність зернових була низь­кою. Так, у 1911 році з однієї десятини збирали жита 32 пуди, вівса — 64,\'гргчки-2.) . Щоб якось прогодуватись і заплатити податки, частіша селян

 

на боротьбу, щоб відстояти свої права. Під час революції 1У0і>—1УІ)7 рр. робітники підприємств та економії відмовлялися працювати, збиралися на мітинги й демон­страції. Власті заарештували 18 жителів Нових Боровичів і заслали їх до Архан­гельської губернії строком на 3 роки. Частина засланців від тяжких умов життя й праці загинула там.

Після столипінської реформи розшарування селян посилилося. Куркульська верхівка за безцінь скуповувала землі бідноти. Урожайність зернових була низь­кою. Так, у 1911 році з однієї десятини збирали жита 32 пуди, вівса — 64, гречки— 25і. Щоб якось прогодуватись і заплатити податки, частина селян і ремісників, що розорилися, шукала заробітку в промислових центрах. Багато селян спроду­вали хати, землю, майно і їхали шукати вільні землі й кращу долю. Протягом 1906—1911 рр. з Новоборовицької волості переселилися до Тобольської, Томської та інших губерній Сибіру 99 чоловік (46 господарств).

Місцеві власті мало дбали про охорону здоров\'я й освіту населення. Тільки на початку XX ст. створено фельдшерську дільницю та ветеринарний пункт. У 1907 році відкрито земську лікарню, в якій працювали лікар і фельдшер. Лікарня обслуговувала населення всієї волості. На початку XX ст. в містечку були дві цер­ковнопарафіяльні школи, де викладали два вчителі. Звичайно, вони не могли охо­пити навчанням усіх дітей шкільного віку. До того ж, багато селянських дітей мусили змалку працювати в господарстві батьків або йти в найми. Тому переважна більшість населення лишалась неписьменною. Дуже великий процент неписьмен­них був серед жінок. Так, у 1900 році з 58 учнів було тільки 10 дівчат3.

Про повалення самодержавства в містечку стало відомо на початку березня 1917 року. Тут відбулася демонстрація й мітинг, на якому виступали робітники и солдати, що повернулися додому. Потім учасники демонстрації попрямували до ґуральні. Там на мітингу було прийнято рішення, що для робітників на підприєм­ствах та в економії встановлюється 8-годинний робочий день і скасовуються всякі штрафи. Однак, ці рішення не були здійснені через опір місцевих властей Тимча­сового уряду. У квітні 1917 року знову виступили робітники економії і підприємств.

13 липня 2007


1


  Закрити  
  Закрити