Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Моспан(Пюрко) Антоніна, пользователь 1ua
Антоніна Моспан(Пюрко)

   Село Новина-Добрятинська Млинівського району до розряду історично-знаменитих не віднесене, але й воно має власну унікальну історію.

         Село знаходиться на відстані 5 км від Добрятина. У свій час на території села росли дрімучі ліси. Ліс починався від села Муравиця, де зараз знаходиться хутір Стоморги, ріс на території села Новина-Добрятинська, навколо шляху, що проходить з Млинова на Торговицю через Добрятин.

         Село Новина-Добрятинська відноситься до Добрятинської сільської ради Млинівського району Рівненської області.

         Нажаль, ні в Млинівському районному архіві, ні в краєзнавчому музеї  ми не змогли отримати жодної інформації про село, тому, пишучи його історію, користувалися спогадами колишніх жителів, доля яких розкидала по різних куточках нашої країни і Польщі.

      На початку ХХ століття на території наших сіл, як уже було сказано вище, росли дрімучі ліси і людям, які тут селилися, приходилося докласти чимало зусиль, щоб відвоювати землі для ведення сільського господарства. Нам відомо, що в ті часи за відомою тепер назвою існувало три різних поселення: Адамівка, Марушин і, власне, Новина Добрятинська. В Адамівці жили в основному поляки,  на Марушині – українці, а в Новині Добрятинській поруч з українськими було чимало німецьких родин. Більшість родин були заможними, мали значні ділянки землі. Сім'ї були багатодітними.

         Сьогодні ми хочемо зупинитися на історії саме села Новина Добрятинська. Знайомлячись з історією сусідніх сіл (Долина, Добрятин, Мальована), слухаючи спогади старожилів, ми зробили висновок, що село могло виникнути в другій половині ХІХ століття, коли на вирубку лісових масивів їхали сюди селяни з Гродненської губернії ( в основному - поляки). Село було новим, знаходилося недалеко від Добрятина, тому і виникла така назва (на противагу Новинам Чеським).

               Майже в той же час на Волині з’явилась нова хвиля колоністів з Німеччини. У праці доцента кафедри українознавства Луцького державного технічного університету Михайла Костюка «Німецькі колонії на Волині (ХІХ – початок ХХ століття)»  поселення Новина-Добрятинська згадується в переліку німецьких колоній на Млинівщині.

         Найбільший потік німецьких переселенців зафіксовано після скасування кріпосного права (1861 рік) та польського повстання 1863 року.

         1884 року у Волинській губернії нараховувалося вже 120 тисяч осіб німецького походження. А на початку ХХ  століття  за кількістю переселенців з Німеччини Волинь була на другому місці після Самарської губернії. Здебільшого волинські німці звичайнісінькими селянами. До речі, варто пригадати і відому історію про те, як українські селяни сміялися з ”недолугих“ німців-диваків, які розкидали гній по городу. Лише з часом ця важлива агротехнічна справа  ввійшла у практику наших краян.

Німецькі землероби орендували, зазвичай, необроблені, піщані, заболочені землі. Через три-чотири роки ця пустка завдяки їхній праці перетворювалася на квітучу плантацію. Очистивши від лісу і осушивши заболочені місця, колоністи чітко розділяли свої ділянки на орну землю, город, сад, сінокіс, вигін і ліс. Всі ці частини відгороджували  одну від одної плотами чи рівчаками, що справляло враження зразкового порядку. Високоефективне  сільськогосподарське виробництво колоністів стало основою для розвитку тваринництва.

         М. П. Костюк у травні 2005 року побував у Новинодобрятинській ЗОШ І-ІІІ ступенів, куди направили його працівники Млинівського краєзнавчого музею. Завітав не сам, а з гостями з далекої Англії та Німеччини – Сільвіє ю Тітьєн, Карлом та Пітером Крюгерами.

 Нам було відомо, що в довоєнні часи в Новині Добрятинській жило чимало німецьких родин – Зиндер, Кельнер, Кноблюх, Муха, Біґалка, Рудольф, Ґ Крігер. Лишився в селі і німецький цвинтар.

         Завуч школи Пюрко А.С. разом з несподіваними гостями звернулися за допомогою  до Ольги Андріївни Шклярук (Яворської).

         Сільвія, Пітер і Карл розповідали, що дідусь добрим словом згадував сусідів-українців. Як і всі німці, Отто Крюгер був вправним ґаздою, мав чимало землі. Недалеко від його поля знаходився німецький цвинтар. Знався Отто і на ковальській справі. Разом із односельцями брав участь у будівництві школи, в якій навчалися і його діти. Щоправда, недовго, бо в 1937 році родина переїхала під Луцьк – ближче до німецької кірхи. Сім’я була великою – пятеро дітей. Пітер і Карл доводяться Сильвії двоюрідними братами. Привезли вони і кілька фотографій польського періоду, на одній з яких О.Шклярук пізнала Отто Крігера.

Багато фактів, про які розповідала Ольга Андріївна, співпадали з розповідями гостей. Але чи одна і та ж особа Крюгер і Крігер?

І тут Сільвія пригадала,  що тривалий час її мама Іда вимовляла своє прізвище Крігер, а не Крюгер. Мабуть, тривале спілкування з поляками та українцями призвело до трансформацій німецького Kr?ger в Крігер.

Ольга Андріївна пригадала, що в 1937 році перед від’їздом глава  німецької родини  запросив на вечерю сімю Яворських. Довго сиділи дорослі та діти, згадували прожиті по-сусідству роки, спільні справи та проблеми. А прощаючись, розплакалися одні та другі. Ця розповідь остаточно переконала гостей, що вони натрапили на слід своєї родини, бо і дідусь згадував про вечерю перед відїздом та щемливе прощання з українською родиною.

Внуки Отто Крюгера зі здивуванням та душевним трепетом сприйняли повідомлення, що і дотепер збереглася криниця, викопана і обладнана їх дідусем. Не втрималися від спокуси посмакувати водою з дідусевої криниці. Звичайно, довелося трішки попотіти, щоб витягнути відро води, але якою смачною вона виявилась! Гості впивалися джерельною прохолодою, вмивалися, а одну пляшку наповнили водицею і повезли її у Німеччину.

М.П.Костюк підтвердив, що криниця за особливостями будови дійсно відноситься до тих, що їх будували німці.

Повернемося знову в ті далекі часи.

Як оберіг від хвороб, засухи було споруджено в 20-их роках фігуру у вигляді хреста, освячену польським ксьондзом. До наших часів не збереглася табличка з підписом, але молоде подружжя Прокопків  впорядкувало територію навколо фігури, доглядає памятне місце.

           За спогадами колишньої жительки с. Новина Добрятинська, а нині громадянка Польщі Марії Максимівни Лукащевої (Марії Джбік),  ми знаємо, що селяни турбувалися про майбутнє своїх дітей, тому й дбали про їх освіту. Школи в селі не було. На Новинах в будинку Ліпінського Андрія дітей навчав Леванодовський Станістав. Після закінчення будівництва школи в селі Новина Добрятинська в 1936 році діти з Адамівки, Марушина, Новин продовжили навчання в ній. Дітей навчали Ванда і Станіслав Левандовські, Марія Біліковська , Ванда Монюківна.

         Село було багатолюдне. Лише на вулиці, що вела від фігури до лісу було 21 двір. В кінці 30-их років на батьківщину масово почало виїжджати німецьке населення, залишаючи обжиті домівки.

         Після приєднання в 1939 році західноукраїнських земель до Радянської України в селах Млинівського району було проголошену Радянську владу. Розпочалася колективізація, в лютому 1940 року в селах почали створювати колгоспи. Більшість жителів Новини Добрятинської  чинили спротив колективізації, але під тиском та погрозами змушені були віддавати домашні інструменти, господарський інвентар, коні, худобу. Як згадує Кононов Олександр, багатьох, в тому числі його батька, по кілька днів тримали в льосі, піддаючи катуванням, змушуючи написати заяву в колгосп. 

         Нова радянська влада диктувала політичні, економічні зміни. Усі діти шкільного віку почали навчатися в школі. Навчання в школі велося українською мовою за новими планами та програмами безкоштовно.

Школа стала називатися Новинодобрятинською неповною середньою.

У 1939-1940 роках директором школи була Молчановська. Географію та природознавство викладав Молчановський. В школі деякий час працювали Друзко Любецький, Кобилянський, Петро Семенюк, Гаврильчук, Надія Миколаївна (прізвище невідоме), Євдокія з Полтавщини.

З розповідей вчителів та з книжок діти дізнаються про діяльність піонерських організацій в нашій країні. Виникає у дітей цікавість до різних ігор, танців. Діти вчаться читати українською мовою. На початку 1940 року виникає в школі дитяча організація на зразок інших піонерських загонів, які були на Україні. Галстуків і значків у дітей не було. Діти займалися розучуванням віршів, пісень, садили дерева біля школи. А запалювала дитячі серця старша за віком учениця Лукащева Ольга Максимівна. Вона й очолювала дитячий колектив. Весною 1941 року О.М. Лукащева поступила до лав комсомолу.

З копії свідоцтва, надісланої Криштофом Штехміллером, дізнаємось, що в той час в школі вивчалась українська та російська мови, арифметика, природознавство, географія, малювання, співи

В 1940 році з’явилися перші переселенці – з с. Соколики Турківського району Львівщини.  Змінювався державний кордон Радянської держави, тому з прикордонної зони виселяли жителів.  Так в селі з’явилася роботяща багатодітна  родина Моспана  Степана .

У червні 1941 року фашистська Німеччина без оголошення війни напала на нашу країну.  В перші дні війни були окуповані західноукраїнські землі, в тому числі і Новина Добрятинська. Більш детальної інформації про той період в історії села дізнатися не вдалося. Відомо , що до 1943 року життя тривало досить спокійно.

Жорстока українсько-польська різня розпочалася в 1943 році. Прості землероби стали заручниками великої політики. У цьому конфлікті, окрім німців, була зацікавлена і Москва. Історики наводять дивну закономірність: «Масові знищення польських сіл відділами УПА починаються там, де з’являються перші більшовицькі партизанські загони». Диверсійні групи НКВД  нападали на села, видаючи себе то за вояків УПА, то за вояків АК(Армії Крайової). Такі напади були дуже жорстокими – ні в якому разі не можна було лишати свідків. Проголошуючи при цьому то українські, то польські патріотичні гасла, вони перешкоджали українсько-польському порозумінню. Після цього починали мститися справжні загони УПА та АК.

Ці трагічні події не оминули і Новини Добрятинської. Щоночі палахкотіли то  польські, то українські домівки. Було дуже страшно, - згадували жительки села Тимчишин Ніна та Яворська Ольга. Однак, відмічали вони, майже завжди находились добрі люди, які встигали попередити сусіда (хоч ніби-то і ворога) про небезпеку. Так вдавалося врятувати життя.

Незабаром,  після визволення від фашистської окупації в лютому 1944 року, нова біда постукала в двері жителів села:  розпочався злочинний захід польського окупаційного режиму проти українського населення на окупованих Польщею  українських етнічних землях.

 В жовтні 1944 – серпні 1946 років, за даними польських джерел,  примусово було переселено 482 тис.осіб.

Волею недалекоглядних правителів тисячі українців було позбавлено рідної землі, батьківських осель, прадідівських могил, древніх святинь. Було знищено цінний пласт духовної і матеріальної культури українського народу, знищено тисячі сіл і церков, замордовано тисячі ні в чому не винних людей лише за те, що вони були православними і носили горде імя - українці.

У відповідь почалось переселення поляків з України до Польщі. Тривала операція «Вісла». В терміновому порядку поляки отримали наказ негайно готуватися до виїзду в Польщу. Важким було прощання з українськими сусідами. Подалися в далекі краї родини Качинських, Радзевичів, Божицьких, Штехміллерів, Осієвських, Ліпінських…

Після тривалих поневірянь  східними та південними областями України, прагнучи бути ближче до рідної землі, десятки переселенців поселилися  в Новині Добрятинській.

 

Список переселенців села Новина-Добрятинська


Бодня Іван Степанович

Бодня Катерина Максимівна

Бодня Олена Іванівна

Бодня Євгенія Іванівна

Васюти Йосип та Марія

Вуйтік Володимир та Марія

 Вуйтік Надія

Голод Кіндрат та Катерина

Драган  Михайло та Євгенія

Дудик Михайло та Софія

Дудко Михайло та Марія

Іванашко Юзька

Ксьондз Михайло та Зіна

Князь Микола Андрійович

Козак Марія та Василь

Козак Лідія та Петро

Кнот Ольга

Кнот Василь

 Лаба Андрій Васильович

Лаба Євдокія Михайлівна

Лаба Михайло Васильович

Лаба Федір

Лаба Марія Григорівна

Остапкович Володимир

Піскорський  Володимир Піскорський Іван

Піскорський Василь та Олександра

Піскорська Зіна та Віра

Пюрко Степан Григорович

Прокопюк Йосип та Ольга

Романюк Павло та Ганна

Рубік Володимир

Синиця Ганна Андріївна

Синиця Михайло

 Стаднійчук Ольга

Уразюк Антон та Єлизавета

 


В даному списку згадуються в основному чоловік та дружина з кожної родини. А були ще діти  - до 6 чоловік в окремих родинах. Пам’яткою про колишнє життя лишилися «Евакуаційні листи», які видавалися польськими властями.

Після  виїзду  польських родин  залишилось чимало будинків придатні для життя. Вони були дерев’яні, будовані на два входи, і перші переселенці в них і поселились. Інші ж купляли в окрузі дерев’яні хати і перевозили в Новини, будувалися поруч з односельцями з Польщі. Дехто жив спочатку в землянках.

Залишилися українські родини Яворських, Тимчишин, Пашків, Дерманчуків, Ільчишин, Кононових, Шевчуків, Соколюків, Парфенюків, Поточних. Вони зуміли щиро прийняти переселенців, допомагали їм освоїтися на новому місці.

Чимало випробувань чекало ще жителів села, зокрема, «вербовка» на шахти Донбасу. Протягом кількох років прийшлося працювати там Остапковичу Володимиру, Піскорському Володимиру.

В кінці 40-их років було створено колгосп ім.. Калова, який очолив Прокопюк Йосип. Колгосп був слабким, збирали низькі врожаї, бо держава займалась відбудовою руйнованого війною народного господарства. В 50-их роках розпочалося будівництво  ферм, складів, кузні. В 1957 році колгосп обєднали ще з трьома в одне багатогалузеве господарство – колгосп ім. Леніна. Важкі були часи. Селяни змушені були платити податки за кожне дерево, кущик, курку, порося. А на трудодні отримували копійки.

         50-ті роки були роками становлення Новинодобрятинської середньої школи, яку очолював талановитий вчитель і керівник Білоус Микола Омелянович.. Цікавим є такий  факт. В той час в Новинодобрятинській середній школі працювала правнучка Т.Г.Шевченка – Лоскучерева Віра Яківна. Вона була настільки скромною, що ніколи жодним словом не обмовилася про свої родинні зв’язки з Шевченком. В 1954 році відбувся перший випуск 10 класу середньої школи, а в минулому 2010 році випущено тисячного випускника – Черепушко Ганну.

На початку шістдесятих років минулого століття тут була колгоспна ферма, кузня, магазин,  проведена електрифікація.

         У шістдесяті  і подальші роки ХХ століття держава взяла курс на переселення людей  з хуторів у центральні садиби господарств. Така доля спіткала і жителів села Новина Добрятинська. З року в рік зникали селянські оселі. Люди будувалися і перебиралися до Млинова, Добрятина, Малих Дорогостай, Брищ. Молодь ішла вчитися і додому вже не поверталась. Ставали вчителями, медиками, водіями, простими робітниками. Піскорський Володимир Іванович став відомим у Львові лікарем, кандидатом медичних наук.

         А які люди жили в нашому селі. Про кожного з них можна було писати  твір. До сьогодні згадують ветеринара-самоучку  Данилюка Кузьму, який рятував не лише колгоспну худібку. Не один завдячував   порятунком корівки-годувальниці, собаки, свинки. Іноді і людей приходилось рятувати.  

         Мабуть, не було  в селі жодної господині, яка б не користувалась   сапкою, виготовленою вмілими руками сільських ковалів Князя Миколи та Шклярука Анастасія. Зранку до пізньої ночі лунали дзвінкі молоточки в сільській кузні.

         За порадою і  старші, і молодші часто зверталися до Бодні Івана Степановича. Ця людина прожила довге, нелегке, але цікаве життя. Він завжди був оптимістом.  Під час першої світової війни з усією родиною був в біженцях в Росії. Жили в Уфі. Отримували допомогу від царської влади. Дуже допомагали місцеві жителі, які давали і харчі, і одяг(приносили вночі, щоб не отримувати плати). В 1917 році Іван Степанович бачив і чув Троїцького, Урицького, Сталіна, які поверталися з заслання. В Єкатеринбурзі бачив Свердлова. В 1922 році повернулися в Польщу. Служив у польській армії санітаром, працював у госпіталі, коли там лікувався Пілсудський. Під час служби в армії побував у Стокгольмі, Марселі.

         А за майстра на всі руки був Голод Іван Кіндратович. Закінчивши з відзнакою Львівський інститут нафтогазової промисловості, він переніс важку хворобу і став інвалідом. Так і залишився в селі, дивуючи односельчан своєю поведінкою та надзвичайними вміннями відремонтувати будь-яку побутову техніку.   

         Кращої столярки, ніж та, яку робив Романюк Павло, годі було і шукати. Не лише своє обійстя  облаштував цей майстровитий чоловік, але допоміг і багатьом односельцям. Якщо траплялися проблеми з електрикою, завжди виручав Соборук Федось.

Ще й досі іноді дивуються жіночки, як встигали по господарству, на нелегкій роботі в колгоспі (більшість з них були в буряківничих ланках) виховувати дітей, яких було в сім’ях по троє, п’ятеро і більше.

         Так склалася доля, що не всім довелося відчути радість материнства.  Тож стали рідними, викохали, доглянули чужих, хоч, мабуть, гріх так казати, Козак Марія та Остапкович Галина.   

           Жодна гостина в селі не обходилась без умілих рук Солов’їхи і Горобчихи (так по-вуличному звали Кононову Химу і Воробей Тетяну). Смачні ковбаси, шинки, хлібці, паштети, сальтисони, рулети, голубці, гриби, холодці, запашний хліб та пироги… Скільки смачних страв готували невтомні руки цих чудових жіночок.

         Мабуть, сам Бог вирішив віддячити Тетяні Андріївні . В кінці минулого 2010 року вона відзначила свій сотий день народження. Нелегким було її життя. Народилась у селі Сайчичі Холмського повіту Люблінської губернії. У двотижневому віці втратила маму, а в семирічному – батька. Виховувалась у сімї старшого брата Пилипа, з 12 років горбатилась у наймах. Повеселішало життя, коли вийшла заміж за Воробя Федора. Але не довго тривало щастя. Жорстока війна  увірвалася в життя молодого подружжя. Після війни сім’ю переселили із Холмщини  в Одеську область – ще одне випробування на фізичну міцність і духовну стабільність. Мабуть.  завдяки заступництву всевишнього вижила у цій післявоєнній страдницькій веремії.

Із часом сімя переїхала у Новину-Добрятинську. На хлібодайній рівненській землі стало веселіше, народилась тут третя донька. 19 років Тетяна Андріївна була ланковою.

У 1971 році не стало її половинки. Ще 13 років сама господарювала, а потім  донька Євгенія вмовила переїхати у Млинів. Вже тоді 75-літня жінка не схотіла жити «по-городському». Доглядала внуків, поралась на городі.

Уже немає на землі жодного з її братів, донька Лідія вибралась за поземні обрії. Безкінечні втрати важким тягарем тиснуть на душу, ятрять серце. З іншого боку додають душевної стійкості  6 онуків, 7 правнуків, 2 праправнуки. Для них бабця Таня – зіронька на небі, яка вказує на правильні життєві орієнтири, зігріває теплом свого серця. А ще вроджена дипломатична жилка допомагає десятки років жити душа в душу із зятем Євгеном.

Столітній ювілей як для нашого району – явище рідкісне. Із нагоди столітнього ювілею вітання ювілярці надіслав Президент України Віктор  Янукович. Нехай ця славна жінка ще багато літ тішить свою рідню мудрими порадами,  цінними спогадами, життєлюбством.

Не можна не згадати ще одну прекрасну людину – вчительку біології Лабу Марію Григорівну.

16 січня 1935 року в заляканому білополяками селищі Потуржин, що нині на території Польщі, в сімї селянина Жука Григорія народилася на світ людина – донька, яку назвали Марією. Було Марії 6 років, коли розпочалася Велика Вітчизняна війна.  В сім’ї виховувалось четверо дітей – чотири завзятих хазяєчки (двоє рідного брата). Важко було в післявоєнні роки. Сімя вирушила на Україну, куди вивозились сімї польських українців.

    Рідним краєм стала Марії Григорівні Рівненщина. Серед крислатих дерев -  село Перекалі. Коло білого будиночка гіллям до неба тягнулася старенька груша – один із свідків тих далеких часів, коли Марія Григорівна готувалася до вступу в Рівненську сільськогосподарську школу.       

         Під час навчання в Марії Григорівни було багато друзів, тут вона познайомилась з Лабою Михайлом Васильовичем, який став її долею. Раді були зустріти молоду невістку Лаби Василь і Марія. А скільки радощів було, коли на студентській ниві народився первісток – молодець. Ім’я йому дали  студенти – однокурсники – Віктор.

Добрятин. Новинодобрятин. Мальовниче село зустріло своїх фахівців – агрономів.

         Працювала Марія Григорівна в полі з любов’ю до нього, до своїх односельчан. Виростила сорт хліба, який отримав високу оцінку на ВДНГ в м. Києві, а Марія – першу урядову нагороду.

Та незважаючи на успіхи, Марії чогось не вистачало. Завжди теплим поглядом проводжала дітей до школи, а в душі зростало потаємне бажання     працювати в школі.

І коли в 1957 році запропонували працювати вчителем виробничого навчання в Новинодобрятинській сш – з радістю погодилась. Навчала учнів любити працю, рідну землю, турбуватися про кожне дерево, кущик, кожну рослину, пташину. Багато часу проводила з учнями на полях виробничої бригади.

         В 1968 році перейшла на посаду вчителя біології. Відчувала, що не завжди вистачає знань з педагогіки, психології. Тому в 1970 році закінчує заочне відділення Львівського ДІ ім. І. Франка за спеціальністю “біологія, хімія”.

         Працьовитість, скромність, чесність, доброзичливість сумлінно засівала Марія Григорівна добірним зерном своєї душі в серця підростаючого покоління. За багаторічний строк спільної праці з вчителями знайшла собі багато друзів та однодумців. Марія Григорівна поєднувала працю, навчання, виховання з турботою про сім’ю.

    Народилась донечка, та не судилось,  не йшло на життя... Марія Григорівна віддає всю свою любов,  натхнення вихованню та навчанню дітей односельчан, які розділили сімейне горе.

А незабаром  народився Леонід. Бігли роки. Зросли діти та й порозліталися. Одружилися сини. Знайшли голубок сизокрилих  у своїх класах..

Віктор - Грабовську Нелю Яківну , Леонід – Чугай  Надія  Ілларіонівну.

Давно сини вилетіли з батьківського гнізда, але не забували рідного дому, особливо після смерті батька. А нещодавно не стало старшого – Віктора.

Зболене материнське серце втішали внуки. Їх у Марії Григорівну четверо. Дуже любили вони свою бабусю. Гордилася вона і своїми невістками. Вони стали вірними дочками своєї вчительки.

Не витримало материнське серце смерті сина, перестало битись  в липні 2008року. Але і зараз іноді здається, що дерева в шкільному саду ведуть мову про вчительку, яка піклувалася про дитячі душі, разом зі своїми вихованцями вирощувала квіти, садила дерева, кущі. Робила територію школи затишною. Скільки праці, скільки душі вона вкладала в кожну квітку, кожне деревце. І ті чорнобривці , які вчителька насівала з учнями біля школи, щодня ніби схилялися у поклоні перед Марією, дякуючи за її турботу, за щире, добре серце, в якому вистачало місця всім її учням. Людина, закохана в природу, у квіти, траву, у все, що оточує нас, вона передавала свою любов учням.

Наприкінці 1999 року вийшов указ Президента України про реформування сільськогосподарських підприємств. У зв’язку з цим місцеве господарство на орендній основі увійшло у приватне підприємство «Агро-Експрес-Сервіс». Однак  молоді жителі Новин Добрятинських  працюють на землі самостійно.  Варто відмітити успішне господарювання приватного підприємця Прокопюка Леоніда Павловича.

Стрімко біжать роки. Все менше і менше людей лишається в селі. На початку 80-их років тут було біля 40 господарств, зараз лишилося 10. Проживає 34 жителі.

Лише столітній дуб на території колишньої ферми  тихо нашіптує  лелеченятам історії з давно минулих  і  недавніх часів…

9 декабря 2013


1


  Закрыть  
  Закрыть