Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Анастасія Сімчук

 

 

Нижні Головлі — http://uk.wikipedia.... title='Село'>село в Україні, http://uk.wikipedia.... title='Славутський район'>Славутському районі http://uk.wikipedia.... title='Хмельницька область'>Хмельницької області. Населення становить 170 осіб. http://uk.wikipedia.... title='Орган місцевого самоврядування'>Орган місцевого самоврядування — http://uk.wikipedia.... title='Головлівська сільська рада'>Головлівська сільська рада (село http://uk.wikipedia.... title='Головлі'>Головлі).

 

Історія

Село Нижні Головлі (Чеські Головлі) виникло наприкінці http://uk.wikipedia.... title='XIX'>XIX http://uk.wikipedia.... title='Сторіччя'>сторіччя, після скасування http://uk.wikipedia.... title='1861'>1861 року http://uk.wikipedia.... title='Кріпацтво'>кріпаччини у http://uk.wikipedia.... title='Російська імперія'>Російській імперії. Місцеві http://uk.wikipedia.... title='Поміщик'>поміщики, шукаючи вигідних покупців на свої землі, почали продавати їх вихідцям з http://uk.wikipedia.... title='Австро-Угорщина'>Австро-Угорщини – чехам, словакам, німцям-австрійцям.

Царський уряд надав переселенцям з http://uk.wikipedia.... title='Чехія'>Чехії значні пільги, головними з яких були право на звільнення протягом 20-ти років від усіх повинностей, у тому числі й від військової служби на 5 років. На ці ж роки припадає ріст безземелля та безробіття селян у Чехії, посилення гніту німецько-австрійської бюрократії. Велику увагу серед бажаючих виїхати за межі http://uk.wikipedia.... title='Австро-Угорщина'>Австро-Угорщини привертала http://uk.wikipedia.... title='Волинь'>Волинь, де земля була майже в десять разів дешевшою при високій родючості. http://uk.wikipedia.... title='Чехи'>Чехи на той час домоглися високого рівня http://uk.wikipedia.... title='Агротехніка'>агротехніки і культури землеробства, були досвічченними землеробами. Крім землеробства, переселенці займалися http://uk.wikipedia.... title='Броварство'>пивоварінням й іншими промислами, були добрими будівельниками. Чехи користувалися культурною автономією, яка сприяла підтримці зв’язків з вітчизною, допомагала зберегти мову і традиції. http://uk.wikipedia....>[1]

На http://uk.wikipedia.... title='Волинь'>Волинь масова еміграція починається в 1870-х рр., станом на http://uk.wikipedia.... title='1897'>1897 р. тут поживало 27 670 чол., що становило 55% усіх чехів, які оселилися в http://uk.wikipedia.... title='Російська імперія'>Російській імперії. За переписом http://uk.wikipedia.... title='1911'>1911 р., налічувалось бл. 130 чеських колоній та 65 тисяч чеських поселенців. Переселяючись на http://uk.wikipedia.... title='Волинь'>Волинь, http://uk.wikipedia.... title='Чехи'>чехи розташовувалися цілими селами, не запозичили в німців хуторної системи. http://uk.wikipedia....>[2]

Чехам не лише було надано право засновувати найнижчі одиниці самоврядування – http://uk.wikipedia.... title='Волость'>«волості», а й дозволялася свобода віросповідання. Серед переселенців було 65% http://uk.wikipedia.... title='Католицизм'>католиків, решту становили реформовані http://uk.wikipedia.... title='Євангелісти'>євангелісти, прихильники інших конфесій. Пізніше під тиском http://uk.wikipedia.... title='Русифікація'>русифікації більшість перейшло у http://uk.wikipedia.... title='Православна віра'>православну віру.

З перших років переселення емігранти дбали про освіту для молодого покоління. З Чехії виписувалася література з культури землеробства та багато http://uk.wikipedia.... title='Белетристика'>белетристичних видань, які зосталися у спадок радянським чеським школам і здебільшого були вилучені з обігу органами політичного нагляду. Чехи почали впроваджувати свої способи хліборобства та вирощування нових культур. Успішно провадили торгівлю і різного роду ремісниче виробництво. Усе це суперечило українській селянській традиції і спершу не могло не викликати непорозуміння, навіть протидію корінного населення, але, переконавшись у певних перевагах способу господарювання емігрантів, поступово з'явились і спроби його наслідування. Після того, як чехи добре виробили землю на своїй новій батьківщині (через 4–5 років), вони привозять цибухи http://uk.wikipedia.... title='Хміль'>хмелю, який став потім символом волинських чехів і головним джерелом їхніх прибутків як у дореволюційний час, так і в період http://uk.wikipedia.... title='НЕП'>НЕПу.

Варто відзначити, що чехи в колонії жили за власними національними обрядами, додержуючись звичаїв свого народу. Чехи святкували усі національні та православні свята.

Після http://uk.wikipedia.... title='Жовтневий переворот 1917'>жовтневого перевороту http://uk.wikipedia.... title='1917'>1917 року життя чехів в Україні докорінно змінилось. У http://uk.wikipedia.... title='1925'>1925 р. була організована чеська рада з центром у http://uk.wikipedia.... title='Дідова Гора'>Дідовій Горі, до якої також увійшло село http://uk.wikipedia.... title='Новий Кривин'>Мощанівкаhttp://uk.wikipedia....>[3]. Діловодство та службове листування в здійснювалося чеською мовою. Після переходу до політики http://uk.wikipedia.... title='Колективізація'>колективізації, і на протязі 30-х рр. чехи, які здебільшого були заможними, або «середняками», зазнавали всякого роду репресій та утисків, у колгоспи чехи йшли неохоче. Громадське життя зосереджується в першу чергу в http://uk.wikipedia.... title='Колгосп'>колгоспі, (українці в кожному селі мають свій колгосп). Водночас продовжувалися http://uk.wikipedia.... title='Розкуркулення'>розкуркулення та насильницька колективізація (економічні репресії під політичними гаслами). Остаточно підрубав життєвий устрій селян-одноосібників http://uk.wikipedia.... title='Голодомор в Україні 1932-1933'>голодомор 1932-1933 рр. До http://uk.wikipedia.... title='1933'>1933 р. переважну більшість селян було колективізовано.

Так в листопаді http://uk.wikipedia.... title='1933'>1933 р. комісія констатувала:

…під час організації колгоспу в ньому зовсім не було комуністів, а переважали «чужі елементи», які нібито свідомо підривали його роботу. В результаті керівників колгоспу – чехів – було усунуто та вислано до http://uk.wikipedia.... title='Казахстан'>Казахстану....http://uk.wikipedia....>[2]

В http://uk.wikipedia.... title='1939'>1939 р. остаточно було ліквідоване національне районування, усі чеські ради реорганізовано у звичайні.

У http://uk.wikipedia.... title='1947'>1947 році за домовленістю http://uk.wikipedia.... title='Радянський Союз'>Радянського Союзу та http://uk.wikipedia.... title='Чехословаччина'>Чехословаччини про переселення, чехів примусово вивезли на «історичну батьківщину»http://uk.wikipedia....>[4] http://uk.wikipedia....>[5]. Залишились декілька родин, які мали змішані шлюби. У порожні хати чехів почали з’їжджатися сім’ї, в яких були проблеми з житлом.

В селі досі існує старе чеське кладовище,http://uk.wikipedia....>[6] таке ж – у http://uk.wikipedia.... title='Дідова Гора'>Дідовій Горі.

http://uk.wikipedia....>http://uk.wikipedia....Нижні_Головлі

6 вересня 2013

СергійС Сергій село Нижні Головлі
Країна Україна
Область Хмельницька область
Район/міськрада Славутський
Рада Головлівська сільська рада
Код КОАТУУ 6823982102


Основні дані
Засноване 1944
Населення 170
Площа 0,84 км?
Густота населення 202,38 осіб/км?
Поштовий індекс 30060
Телефонний код +380 3842
Географічні дані
Географічні координати 50°24?49? пн. ш. 26°48?09? сх. д. (G)Координати: 50°24?49? пн. ш. 26°48?09? сх. д. (G)
Середня висота
над рівнем моря 243 м


Місцева влада
Адреса ради 30060, Хмельницька обл., Славутський р-н, с.Головлі , тел. 52-5-42

13 листопада 2010


1


  Закрити  
  Закрити