Форум Олевска

Вопросы-ответы Интервью Все записи

... 1

Вопрос
Розробників Сторінка, пользователь 1ua
Сторінка Розробників
До яких населених пунктів (країн) часто їздять на заробітки?
Ответ
Ip: 146.70.82.217 - Варшаву

4 июня 2022

Вопрос
Результаты выборов в олевске 18.12.2016
Ответ
-

25 ноября 2021

Вопрос
какие справки нужно предоставить для супсидии г.Андрушевка
Ответ
-

25 ноября 2021

Вопрос
готелі Олевська

Ответ
-

25 ноября 2021

Вопрос
переменование улици
Ответ
-

25 ноября 2021

Вопрос
когда покончим с неэфективной вырубкой леса
Ответ
-

25 ноября 2021

Щокін Валентин, пользователь 1ua
Валентин Щокін
Мер Олевська прийшов на мітинг проти себе. Мера ніхто не впізнав. Мер - троль 80 рівня.
https://s.ukropen.ne...\" align=\"left">

2 марта 2019

Вопрос
День міста в олевську 2015

Ответ
-

15 ноября 2018

Андрій Примак

Уривок із книги 'Таємниці поліського краю' 

Із заходу  дружину Ігоря в „смертельний кут ” заганяли древляни. Ігор вибирає нешироку, близько ста метрів, але глибоку річку з в’язкими берегами і шлях на Олевськ. Це говорить про те, що Ігор не чекав небезпеки з боку древлянського князя Мала, а навпаки шукав у нього порятунку.

Із переказів, які не раз доводилось чути, військо кинулося до „рятувального” зовсім близького берега - це було їхньою фатальною помилкою, і здійсненням задуму повстанців. Дружина Ігоря в паніці кинулася до протилежного берега річки.

Передня лавина війська застряла у в’язких берегах, в той час, як задні ряди напирали на передні. Утворивши з живих тіл греблю, частина війська переправилась на інший берег. Це ще раз підтверджує, що дружина князя  була досить чисельною.

Отримавши звістку про те, що Ігор не пішов на Київ, а збирає данину на західних землях князівства, князь Мал зі своєю дружиною виступає йому на зустріч.

На протилежному березі річки Ігорів київських дружинників чекали інші загони древлян на чолі з князем Малом.

 

Фото 7.  Місце переправи через річку Ігорів дружини князя Ігоря

 

Про це говорить літопис « І  не послухав їх Ігор; і древляни, вийшли із міста Іскоростеня, вбили Ігоря і дружинників його ». Після переправи військо Ігоря стало малочисельним, частина його затонула, частину було затоптано кіньми своїх же дружинників під час  переходу через річку, частина загинула у сутичці з древлянами. Військо князя Ігоря, яке переправилося через річку Ігорів збилося в купу між берегом  і загонами древлян. Урочище носить назву до сьогодні дня як урочище Збище.

На цій невеликій території зібралося (збилось) військо Ігоря для вирішального наступу і прориву до своїх суден. Попереду стояли загони древлян, які перегородили дорогу Ігорю на Олевськ і далі на Київ.

Позаду наступали переслідувачі. Ігор вирішує пробиватись до Олевська. Допоки задні загони стримували наступаючих, передні лави кинулися на древлян і дружину Мала. Уникнути битви Ігор не міг. Зліва і справа від розташування його війська знаходились (існують і нині) великі і глибокі на той час болота. Відбулася велика битва - січ. Військо Ігоря було розбите  і  посічене, а сам Ігор  потрапив у полон. Відтоді урочище носить назву Сектіще, а згодом Сетіще. У місцевому діалекті слово сікти вимовляється як секті.

12 декабря 2012

Ip: 92.112.114.49

смт Олевськ (Олевський р-н)

Одне з найдавніших поселень Волині. За легендою, раніше селище називалося Олеговим городищем. Засноване в другій половині Хет. Овруцьким князем Олегом Святославичем, перші документальні згадки належать до 1488 р.

На початку XVI ст. місто було приписане Овруцькому замку. 1569 р. опинилося під владою Польщі. 1641 р. польський король надав Олевську Магдебурзьке право, дозволив проводити щотижневі торги та ярмарки двічі на рік. 1793 р. місто відійшло до Російської імперії.

Пам'ятки:

Миколаївська церква, 1596 р.

На кам'яному хресті, вмурованому в західну стіну прибудованої до церкви мурованого притвору, висічено дату — 1618. Спочатку храм був одноверхим, хрещатим у плані з готичними рисами — стріль-частою формою арок. Після його відбудови 1864 р. над центром кожного з рамен просторового хреста з'явилися невеликі восьмигранні хибні верхи, поставлені прямо на дах, що в деякій мірі порушує первісну гармонію храму.

У церкві зберігся стародавній двоярусний іконостас.

Готелі:

«Олевськ»: вул. Дзержинського, 6; тел. (04135)2-15-05.

9 марта 2008


... 1


  Закрыть  
  Закрыть