Форум Підкаменя

Теми для публікацій та розмов


Комп'ютер та інтернет
21 квітня 2010 hh kjlmnljmn

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Дорожники завершили раніше розпочатий ремонт ділянки дороги Накваша-Попівці-Підкамінь

21 квітня 2023

Мешканець Підкаменя Руслан Сусла у Польщі отримав нагороду дідуся

2 листопада 2022

В області розпочали ремонт дороги Накваша-Попівці-Підкамінь - читати далі...

28 серпня 2021

У Львівській області розпочали ремонт забутої дороги Накваша - Попівці - Підкамінь - читати далі...

28 серпня 2021

Львівський перевізник освоїть 28 мільйонів на реставрації монастирського храму в смт. Підкамінь - читати далі...

14 січня 2019

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Скелястий велетень, розташований на околиці селища Підкамінь, що на Львівщині. Знахідки біля нього артефактів ХІ-VII ст. до н. е. та періоду Галицько-Волинської держави (ХІ–ХІІІ ст.) засвідчують використання його як ідола, оберегу людей від злих сил.
https://s.ukropen.ne...\' align=\'left\'>

14 січня 2019

Ip: 92.112.123.42

(2.2 тис. жителів)

Бродівський р-н. Підкамінь овіяний безліччю легенд. Надто незвичайною є ця місцевість. Одна з легенд оповідає, що чорти вирішили знищити Почаївську лавру. Знайшли вони в Карпатах величезний камінь і полетіли з ним до лаври. А коли побачили під собою сяйво лаврських бань, прицілилися, скинули і, о диво!, камінь відкинуло вбік. Це Богородиця захистила святе місце. А під Чортовим каменем виникли селище Підкамінь і християнський монастир. Його походження теж овіяне легендами. За однією з них, монастир заснували ченці Києво-Печерської лаври в першій половині XIII ст. За другою - тоді ж тут, у печерах, оселився отець Урбан із 12 ченцями. А третя легенда розповідає, що на Чортовому камені стояло язичницьке капище (звідси й давня назва гори під монастирем - Рожениця). Адже розміри каменя вражаючі: висота - 17 метрів, діаметр - 14! Певно, що в основі легенд лежать реальні події. Хіба що камінь із чортами не пов'язаний, а є залишком коралового рифу. Він з'явився тут сотні мільйонів років тому, коли над ним вирувало море. А монастир уперше згадується в документах 1464р. Теперішній ансамбль монастиря-фортеці сформувався у Х\/ІІ-Х\/ІІІ ст. У центрі здіймається двоярусний Вознесенський костел. Його почали будувати 1612р., а освятили 1695р. 1708р. до нього прибудовують вежу, барокове завершення якої виконав 1761р. П. Гижицький. її можна побачити навіть із Почаєва. Костел був прикрашений скульптурами різних майстрів XVIII ст. і фресковими розписами, що частково збереглися. До північного фасаду костелу прилягають келії, що утворюють два внутрішні двори. Сьогодні там розміщується лікарня для душевнохворих. У центрі західного двору є колодязь завглибшки понад 100 м! Його будівництво тривало 18 років і закінчилося 1708р. На початку XVIII ст. монастир був оточений високим (4-6 м) кам'яним оборонним муром, що схожий на зірку. По його кутах височіли круглі вежі. Із південно-західної і північної сторін монастир прикривають бастіони, що мають підземний хід і схованки. Проектував цей оборонний комплекс Християн Дальке. Між південною оборонною вежею і брамою розташована дзвіниця з бійницями у фронтоні. Монастир славився чудотворною іконою Богоматері Сніжної, копії ікони з римської базиліки Святої Марії Маджіоре. Папа Бєнедикт XIII 1725р. надіслав для неї золоті корони, а врочиста коронація відбулася 1727р. в оточенні 200 тисяч прочан. Тепер цей образ зберігається в костелі св. Войцеха у Вроцлаві. 1719р. у дворі костелу була встановлена колона з позолоченою статуєю Богоматері (ск. X. Шоберт).

Навколо монастиря зведені каплиці у стилі бароко: св. Роха на цвинтарі, св. Тадеуша біля Чортового каменя і св. Параскеви П'ятниці (1739-1741) поблизу монастиря.

2 березня 2008


1


  Закрити  
  Закрити