На Сумщині попрощалися із 25-річним старшим солдатом 24-ї механізованої бригади. Едуард Лобода на позивний "Фугас" помер від тяжкого поранення, підірвавшись на міні. Сталося це поблизу Мар'їнки 3 липня. Медики до останнього намагалися врятувати його життя. Провести в останню путь захисника зібралися понад тисяча людей.

До будинку батьків загиблого Едуарда Лободи від самого ранку сходяться люди з жалобними вінками та квітами. Це побратими, односельці, друзі та одногрупники. Після закінчення школи Едуард вступив на історичний факультет Сумського педагогічного університету.

"Завжди він полюбляв військову техніку, гарно малював. Писав вірші, творча людина, поганих спогадів про нього немає. І не дивно, що такі люди, як він захищають своїм тілом своїм життям інших своїх побратимів", - ділиться Аліна Шиян, одногрупниця Едуарда.

Навчання у виші так і не завершив. Після другого курсу у 2016-му пішов добровольцем на Схід до ДУК "Правий сектор". У Едуарда був позивний "Фугас".

"Він починав із правої молоді Сумщини, потім коли підріс перший раз поїхав на схід, був у конотопської молоді Сумщини як інструктор, проводив вишкіл. Вправний був, він був тактичний, послідовний, у нього не розходилися думки зі справами", - пригадує Євген Горлач, заступник голови сумського осередку ДУК "Правий сектор".

У 2018-му Едуард підписав контракт із 24-тою механізованою бригадою ЗСУ. Служив розвідником. 3-го липня під час операції із розмінування поблизу Мар’їнки був тяжко поранений.

"Людина взяла на себе весь вогонь з цих підривів. До 12 чоловік врятувала. Якби не він, то загинуло б до 12 чоловік", - розповідає військовослужбовець з позивним "Сирота".

Медики в Кураховому майже добу боролися за його життя. Проте врятувати не змогли - травми виявилися надто тяжкими. 4 липня старший солдат помер. 

Поховали Едуарда в селі Підопригори. У нього залишилися батьки та два брати. Один із них також пішов служити до війська.

Олеся Боровик , "5 канал"