Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: земляки

Безліч щирих слів, квітів, солодощів та приємних сюрпризів: університет відзначив 60-річчя свого ректора

Ви тут:

1.                           https://phdpu.edu.ua... title="" property="v:title" style="font-stretch: normal">Головна

2.                         https://phdpu.edu.ua... property="v:title" style="font-stretch: normal">Новини

3.                         Безліч щирих слів, квітів, солодощів…

Категорія: https://phdpu.edu.ua...>Новиниhttps://phdpu.edu.ua... title="19:13" style="display:inline-block">

Мітки: https://phdpu.edu.ua... style="word-wrap: break-word; font-stretch: normal">Віктор Коцурhttps://phdpu.edu.ua... style="word-wrap: break-word; font-stretch: normal">Вітанняhttps://phdpu.edu.ua... style="word-wrap: break-word; font-stretch: normal">Переяславhttps://phdpu.edu.ua... style="word-wrap: break-word; font-stretch: normal">ПХДПУhttps://phdpu.edu.ua... style="word-wrap: break-word; font-stretch: normal">ректорhttps://phdpu.edu.ua... style="word-wrap: break-word; font-stretch: normal">університет Сковородиhttps://phdpu.edu.ua... style="word-wrap: break-word; font-stretch: normal">ювілей

У суботу, 19 жовтня 2019 року, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний  педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктор історичних наук, професор, академік https://phdpu.edu.ua...>Віктор Коцур відзначив 60-річницю від свого Дня народження. І хоч сам ювілей припав на вихідний суботній день, який очільник альма-матер вирішив провести в родинному колі, та в перший робочий день нового тижня – понеділок, 21 жовтня, ювіляра не могла належно не привітати чимала сковородинівська родина.

https://phdpu.edu.ua... 1200w, https://phdpu.edu.ua... 300w, https://phdpu.edu.ua... 768w, https://phdpu.edu.ua... 1024w" sizes="(max-width: 436px) 100vw, 436px" type="image/webp" style="margin: 0px; padding: 0px;">https://phdpu.edu.ua... 1200w, https://phdpu.edu.ua... 300w, https://phdpu.edu.ua... 768w, https://phdpu.edu.ua... 1024w" sizes="(max-width: 436px) 100vw, 436px" v:shapes="_x0000_i1025">Від самого ранку, який, наче на замовлення, зігрівало ласкаве осіннє сонечко, альма-матер готувалася до прибуття Віктора Петровича – увесь простір біля входу до головного корпусу університету був прикрашений жовто-блакиттям прапорів та святкових повітряних кульок, лунала хороша українська музика, перед входом було розстелено урочистий червоний хідник,  а ближче до самого приїзду першої особи нашого закладу вищої освіти на роботу до святкової локації з увсебіч почала сходитись студентська молодь, переважно вбрана у академічні мантії, а також чи не більшість представників науково-педагогічного та допоміжного складу нашого університету.

Коли, здається, все навколо було у «бойовій готовності» до початку свята, безпосередньо до входу в університет під’їхало впізнавана всіма сковородинівцями ректорська автівка. Під нестихаючі овації присутніх та переливи блискіток конфеті ректор ступав по хіднику, та приймав перші вітання від проректорів та найближчих колег. Після цього Віктор Коцур, як верховний головнокомандувач альма-матер, прийняв справжній парад студентських вітань. Спершу від голови Студентської Ради університету, яка, від імені всіх студентів, подарувала ректорові університетську футболку, а потім, по черзі, від прекрасних представниць шести факультетів нашого навчального закладу, які потішили його квітами та солодощами. У ці миті прекрасні сковородинівки, від імені своїх структурних підрозділів, зичили ювіляру міцного козацького здоров’я, яскравих емоцій та незабутніх вражень від діяльності та життя, здійснення всіх мрій, миру в душі та довкола, ще більше наукових досягнень та нових здобутків, щедрої долі та виключно хороших студентів, запевнивши, що його професіоналізм та наполеглива праця зробили неоціненний внесок у розвиток вітчизняної освіти.

 

12 листопада 2019

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: земляки

? ПАМ'ЯТЬ


МЕНІ ПОЩАСТИЛО
З ХРЕЩЕНОЮ

Хоч я давно вже живу у Вільшані й подо-
бається мені це село, але всією душею люблю
свою маленьку батьківщину - село Сакуниха. з
двома рівними паралельними вулицями, з виш-
невими та яблуневими садами,
з квітучими па-
лісадниками. Село красиве в усі пори року - і
навіть під іскристим сніжним покривом, яким
Сакуниха зустріла мене цими днями. На жаль,
нагода відвідати батьківщину для мене була
сумною, бо кала на похорон своєї хрещеної
(на фото). На 93 році життя померла моя дру-
га мама Уляна Кононівна Коцур.
І в ці печальні
поминальні дні пам ять знову й знову повер-
тає мене до минулого.

У Сакунисі є вулиця Фединівка. де жили
мої батьки Іван Григорович та Ольга Паумівна
Білоуси. Ми жили в кінці вулиці а Уляна Коно-
нівна на початку {Церковка!. Вона була хре-
щеною мені й моєму братові Володі. Скільки
себе пам'ятаю, мої батьки
й

хрещена були справжніми
кумами й добрими друзями
протягом усього життя. Час-
то ходили в гості одне до
одного, хоч і тяжко працю-
вали в колгоспі зрання допі-
зна. А як заріжуть порося, то
обов язково куми сходяться
на шашлик. Хрещена ще не-
давно мені розказувала, як
одного разу вона наготува-
ла пригощання, дожидала-
виглядзла. А на вулиці пері-
щив страшенний дощ.
справжнісінька злива, тож
ніхто й не йшов на гостину.

Близько півночі дощ ущух і хрещена почула в дворі голоси та сміх - то прийшли куми і гульня все-таки відбулася.

Не раз хрещена розказувала. як мені було два місяці і тут хрестини. Кум Михайло Якимович Тютюнник і кума повезли у Вільшану хрестити таку малу дитину без батьків. І це ж не машиною, а пару коней запрягли. Хрещена казала, що тоді й не боялась, а. потім згадувала до кінця днів своїх: ну як так - а якби розплакалась? Згадувала. як взяла маля на руки і притулила мене до себе...

Видно, я. ще маленькою відчувала її. як маму, і не плакала. не підвела своїх батьків і їхню куму.

На нашій вулиці було дуже багато дітей, більше трьох десятків. І ось гуляємо. а тут іде наша хрещена.

Якась бабуся спитала, хто то пішов, а дітвора кричить: 'То та тьотя, що всім дітям на Фединівш хрещена! А ми з братиком тоді доказуємо, що вона тільки наша. Вона завжди йшла в гості з подарунками. гостинцями. Ми з подружкою завжди порівнювали подарунки - їй білу хустку, а мені червону. Мені й стрічки, і намисто, і найбільше яблуко. Однак у мене хрещена





краща, ніж у подружки


Наша хрещена, мабуть,

тому була найкращою под-
ружкою моїй мамі, що вони
обидві дуже любили працю.
Мені здавалося, що вони
рівняються одна на одну.
І як
нахиляться полоти буряки, то
хоч
і кожна на своїй ділянці,
а до кінця рядка чомусь до-
ходять разом. А якщо одна


чомусь відстала, то як усі жінки сядуть відпочити, а вони вдвох будуть розсапо- вувати те. що залишилося, аби тільки бути разом.

Дуже наморені повертаються ввечері з роботи. Та ось мама з татом пораються. поспішають, миються, бо йтимуть у клуб на концерт. Буде кума виступать на сцені! Хрещена була дуже артистична, складала вірші на різну тематику й читала їх зі сцени. Весь зал міг плакати від того, а міг сміятися до сліз, бо багато вона знзла жартів, 'шуток-прибауток', старовинних пісень. А як гукали її на весілля, то Уляна Кононівна писала молодим цікаві й веселі листи-поба- жання, старше покоління са- кунівців пам’ятає їх і досі.

Хрещена дуже любила, щоб усюди був порядок, щоб усе в неї було, щоб всі робили так. як вона, правильно й по порядку. Все життя тримала велике господарство, обробляла великий город.

Так сталося в житті, що своїх дітей в Уляни Кокон ІЄНИ не було. Та коли вийшла другий раз заміж за чоловіка. в якого був син Олексій, полюбила його, як р.ідну дитину. Олексій має сім ю. живе в Сумах. У всі часи - і коли його батько був живий, і коли вже помер - він упевнено їхав додому, бо знав, що його тут ждуть, люблять, дбають про нього. А Олексій іде з дружиною. .щоб допомогти старенькій бабусі. Він по-чоловічому погосподарює, а Галя як господиня - і попрати, і поприбирати. і наготувати. А допомагати треба так. як сказано. Поспішають діти на автобус. а хрещена довго стоїть і вдивляється, чи автобус став, чи забрав її рідних. А потім сидітиме біля телефону. щоб як син подзвонить, вона була тут.

Останні роки після операції на очах хрещена втратила зір - казала, що не бачу


й промінчика. При зустрічах зі мною плакала, а я втішала її, як могла. Казала, що це в неї від тяжкої праці ця хвороба. Але щодня ми спілкувалися по телефону, вона завжди чекала мого дзвінка і зразу питала: 'Скільки годин. бо радіо чомусь мовчить. А як ти?'. Щодня дзвоню. бо переживатиме, чи я не захворіла, а то вже вона мені плачеться. Я їй розкажу. що в газеті написано, що нового в районі, що про са- кунівцв пишуть - кого вітають. кого поминають. Прочитаю все, а вона на другий день просить: ану ще прочитай. Тоді мої внуки маленькі віршики по телефону розкажуть чи пісеньки проспівають, а хрещена й рада. Ось і в неї новини є, як приїдуть синові діти і внуки, притуляться якдо своєї рідненької. завжди скажуть: приємного апетиту. Повторяє хрещена по десять разів, як їй було гарно, що гості приїздили. А яке число - питає - о. це ж день народження внучки. Хоч скільки б років не минуло, а вона знала мій день народження, мала хорошу пам ять.

З великою шаною ставився Олексій Якович з дружиною Галиною Яківною до Уляни Кононівни. І коли вона померла. її ховали й поминали з такою ж великою шаною Я особливо була рада, що моя любима хрещена мала таку честь, що з нею було багато сусіде, знайомих. односельчан. Зараз снігу насипало дуже, а син усе розчистив і вдома, й на кладовищі. Говорив, що йому допомогли друзі, бо самому було не здолати, але ж він організував.

Уже 9 днів немає моєї хрещеної. Ми всі сумуємо, любимо й пам ятаємо и. Хр- роша була людина, земля їй пухом.

Катерина ОГІЄНКО, с. Вільшана


 

21 березня 2018

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: земляки

Отчий дім, отчий поріг... Скільки змісту в цих, здавалося б таких простих і водночас глибоких словах. Спогади, тепло материнських рук, спомин про минуле, порівняння з сучасним і яке воно, майбутнє. Від отчого порогу починається шлях у життя кожного із нас. До нього ми линемо через роки і відстані. Так було, так є і так буде. Недригайлівцям і, зокрема шанувальникам минувшини краю, є чим пишатися. Саме усвідомлення великої шани до рідної землі, її історії і сьогодення стало лейтмотивом створення і діяльності Недригайлівського краєзнавчого музею, який є структурним підрозділом Державного історико-культурного заповідника 'Посулля' і сьогодні відзначає свій десятирічний ювілей входження до цього Роменсько-Не- дригайлівського об'єднання.

Відрадно, що ювілей музею співпав з ще одним ювілеєм нашої шановної колеги, наукового співробітника, а за сумісництвом завідуючої фондами музею К.Д.Ро- гозіної. Саме Катерина Дмитрівна прийшла працювати до новоствореного закладу однією з перших майже десять років тому. На цьому поприщі й зустрічає свій ювілей.


 


ДО  РІДНОГО ПОРОГА



З колегами по роботі, фото 2012 року



Сакуниха, безумовно, чудовий край. Один з найма- льовничіших куточків району. Має унікальну історію і культурну ауру. Історичні джерела та знахідки самобутніх археологів свідчать, що перші поселенці навколо Са- кунової Слободи сягають століть до Різдва Христового. Залишилися на тій землі сліди і скіфського перебування, і знайдені римські монети Ш-М століть до н.е. теж є свідками тих далеких часів.

Саме в Сакунисі, на окраїні цього села, що з невідомих часів носила назву Сагайдак, в багатодітній родині Євдокії Іванівни та Дмитра Калениковича Грибоводів вперше побачила світ Катруся. Вона в батьків була четвертою дитиною. Найстарша сестра Віра вже ходила до першого класу. Після закінчення школи рідним містом став для неї Владивосток в Російській Федерації. Валя, молодша на два роки від Віри, обрала місцем проживання Київ. Іван був ненабагато старшим за Катерину, а тому найбільше поважав свою молодшу сестричку. Без гостинця для неї не повертався ніколи. Хоч одну цукерку, але все рівно привозив для тоді ще школярки. Окрім Катюшею, ніяк не називав. Навіть тоді, коли вже обоє були дорослими. Іван був завзятим футболістом, мріяв стати моряком, завдяки наполегливості після служби на флоті морю присвятив все життя. Анатолій був наймолодшим в сім'ї Грибоводів. На жаль, брати Катерини Дмитрівни, і старший, і менший, відійшли в потойбічні світи.

Не довгий життєвий шлях був і в її батька, Дмитра Калениковича. Все життя він працював трактористом у колгоспі. Також звідав нелегких трудових буднів у Казах


стані на піднятті цілинних зе-
мель, заготовляв ліс в Кост-
ромській області.

Мама - Євдокія Іванівна -
була свинаркою. А постільки
свинотоварна ферма була
неподалік обійстя Грибо-
водів, то Катя немало часу
проводила на роботі з ма-
мою - допомагала залюбки
їй доглядати за тваринами.
Не легка то була справа.
Адже механізація на тварин-
ницькі ферми приходити не
поспішала. Тож усі тру-
домісткі процеси доводило-
ся свинаркам здебільшого

виконувати
вручну. А
тому й тіка-
ли з села
молоді, вчо-
рашні ви-
пускники
Сакунівської
восьми-
річної школи
або Недри-
гайлівської
десятирічки.

Закін-
чивши з По-
хвальним
листом в
1973 році
місцеву
школу, Кате-


рина Грибовод без вагань вступила до Лебединського педагогічного училища на відділення 'дошкільного виховання'. Швидко минули роки навчання. Найбільше залишилося в пам'яті те, як доводилося добиратися юній студентці з Сакунихи до Лебедина. Здебільшого 'перекладними' до Недригайлова. А з райцентру до Штепівсь- кого повороту (до танка) автобусом, що прямували до обласного центру. А від танка до Лебедина знову 'по- путніми'.

- Тож часто домівку провідувати не доводилося. В раціоні харчування переважали картопля, сало, олія... Тридцяти карбованців стипендії вистачало, - пригадує нині ті роки колега по роботі.

Катерина Г рибовод виховувалася і росла в селі, далекому від залізниці і великих міст. Вона завжди вважала, що десь там вирує інший спосіб життя - люди будують великі заводи, прокладають канали, відкривають нові нафтові свердловини. Там по справжньому важко, кипить робота, там є місце для подвигу, романтики. Тож неодноразово закра


далася думка: 'Поїхать подалі від дому, бути в гущі 'бамівців', 'цілинників' тощо.

А тут і випадок на зустріч мріям. Після проходження служби в армії приїхав в гості до рідних діда та баби в Са- куниху вчорашній солдат родом з Мурманська. Непере- вершений на вроду, тож не одна дівчина мріяла бути поруч з недавнім військовим. Та серед усіх інших Андрій зупинив погляд на Катюші. Та відповіла взаємністю. Незабаром і весілля відгуляли. (До речі, в лютому нинішнього року вони відсвяткували рубінове весілля). Андрій Ро- гозін одружився з Катериною і поїхали вони жити до Мурманська.

Але Андрію Миколайовичу припала до душі не лише наречена, а й краса Недри- гайлівського краю, яку не зрівнять з Північчю. Вирішили вони продовжувати сімейне життя в Недригайлові. Педагогічна діяльність молодої дружини розпочалася з посади завідуючої Засульським колгоспним дитячим садком. Чоловік, маючи спеціальність, став зварником районного об'єднання 'Сільгосптехніка'.

Згодом Катерина Дмитрівна віддала дітям десять років турботи в дитячому садку радгоспу 'Недригай- лівський'. А коли в райцентрі побудували ще один дитячий заклад біля 'Сільгосптехніки', очолила його педагогічний колектив. Пізніше довелося трудитися в дитячому садочку 'Барвінок'. За майже 25 років роботи на ниві дошкільного виховання у неї нагромадилося чимало повчального, корисного, і вона охоче передавала усе це молодшим колегам по роботі. Не одна сотня малюків пройшла через її турботливі материнські руки. Вона стежила за першими їхніми кроками у пізнанні світу, прищепила любов до добра, до прекрасного в житті. Недарма батьки її вихованців говорили: ' Катерина Дмитрівна - друга мати нашим дітям'. Цим пишається вона і нині, гордиться своїми вихованцями, які з повагою ставляться до неї, зайняли певну нішу в житті. Талант і вміння на цьому поприщі не минув даремно. Вже тоді К.Д.Рогозіна прищеплювала дітям любов до природи, до краси навколишнього світу, історії рідного краю. Вона розповідала про історію заснування селища, окремих вулиць. Це було близьке для неї.

Тож коли в 2008 році запропонували їй працювати в Недригайлівському краєзнавчому музеї - погодилась.

І напевне не шкодує. Та ще більше не шкодують ті, хто працює поруч з нею. Завдячуючи наполегливості, умінню працювати з історичними джерелами, ерудиції і бажанню вивчати і досліджувати ту чи іншу давню подію, Катерина Дмитрівніа має авторитет не лише серед колег та відвідувачів музею в Недригайлові, а й в Державному історико-культурному заповіднику 'Посулля' в цілому. її перу належать глибокі і змістовні статті в районній газеті 'Голос Посулля', обласному краєзнавчому збірнику, журналі 'Ромен'. До них належать: 'смт Недригайлів - 55', 'Історія


Недригайлівської (Курмані- вської) СГТ', 'З минувшини дитячих закладів Недригай- лівщини', 'Михайло Осадчий' та інші. Вона є лауреатом премії імені Петра Коцу- ра. Вручаючи їй цю нагороду, доктор історичних наук, професор Київського Національного університету ім. Т.Шевченка А.П.Коцур (теж виходець із Сакунихи) пригадав той час, коли вони разом навчалися в школі і коли маленька Катя приносила в їх сім'ю бідончик з молоком, йдучи ранком до школи.

Робота в музеї вимагає не лише дослідження та вивчення історії. Слід зібрати експонати, описати їх, виготовити на кожен з них паспорт з кольоровою фотографією, оформити їх виставку, розповісти відвідувачам цікаво про них. В нашому музеї вже зібрано понад 5 тисяч експонатів. Майже половина з них паспортизовані. Більшість описані Катериною Дмитрівною.

Цього року на Купальське свято в Недригайлів прибули туристи з обласного центру. Відвідали історичні місця північної частини району, мали намір їхати до Ро- менського району в Пусто- війтівку. Але всі 42 чоловіки вирішили відвідати наш музей. І не пожалкували. Катерина Дмитрівна зуміла для них так провести екскурсію, що після її завершення гості з Сум аплодували їй. Не кожен екскурсовод може заслужити таку шану у відвідувачів.

Ідуть роки. Неначе пташки, випурхнули з рідного гніздечка сини Катерини Дмитрівни та Андрія Миколайовича - Сергій та Микола. їхні стежки пролягли до Дніпропетровська та Сум. На вихідні та свята приїздять до рідного батьківського порога. А разом з ними і їх діти Полінка, Марк, Іллюша. Троє онуків має Катерина Дмитрівна. То найбільша радість і втіха її. Прагне бабуся щось найсмачніше приготувати для них, приділити найбільше уваги, не обділити ласкою та шаною і найстаршу, і найменшого внучка. Споглядає на них і не вірить сама собі. Та зовсім недавно Коля та Сергійко такими були. Коли б воно малося? З журавлиним курликанням і гусячим гоготом пролетіло й шість десятиліть. Саме стільки за плечима має наша ювілярка. Перше жовтня в народі називають Ярининим. Якщо в цей день відлетять журавлі, то через два тижні чекай морозів, а як затримаються - зима теж затримається і покаже себе пізніше.

Але як би там не було, а ртутний стовпчик все нижче. Заклякли від нічного холоду теплолюбні рослини. Мало паші на луках. Шукають затишного місця звірі і птахи. Риба скупчується у глибоких ямах. Настала пора природи прощатися з теплом. А ми, всім колективом музею, бажаємо Катерині Дмитрівні, щоб тепло літа поверталося до неї до ста років, веселим щебетом онуків наповнювалися їх простора квартира, здоров'я не покидало довго- довго, а відвідувачі нашого закладу ще десятки літ чули привітний голос нашого науковця.

Іван АБАРОВСЬКИЙ


3 жовтня 2017

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: земляки

Сільська трудівниця

 

А роки, як птахи…

 

Одарка Захарівна Олійник - найстарша жителька Сакунихської сільської ради. 7 травня їй виповнюється 90 років. Одарка Захарівна вже не порається по господарству, але живо цікавиться всім, що в ньому робиться, виходить на город і щедро дає поради синові, де що садити. А довгими вечорами згадує своє життя, яке, переважно, пройшло в тяжкій роботі на різних ділянках в місцевому колгоспі і в домашньому господарстві.  Жила тільки для сина, якого ростила і виховувала одна. Так склалося, що тепер Микола Харитонович доглядає за старенькою мамою, до якої ставиться з любов`ю, повагою і розумінням.

Коли був молодий, доля закинула його в Красноярський край, де працював на будівництві. Там одружився, народився син Олег.  Але не судилося їм жити в парі, невдовзі дружина захворіла і померла. Микола Харитонович повернувся в Сакуниху до матері, згодом забрав сюди й сина. З того часу так і жили втрьох.

Бабуся дуже любила Олега, доглядала, голубила, у всьому  старалася замінити йому матір. Розповідала про життя до війни і у війну, про своїх батьків і родину, щоб пам`ятав, з якого він коріння. Батько ж весь час трудився на різних роботах у колгоспі, щоб сім`я не знала негараздів. Грошей ніколи не пропивав,  бо все життя негативно ставиться до спиртного, хазяйнував вдома, своїм прикладом прагнув навчити сина жити. Виріс Олег, закінчив школу. В селі роботи не знайшов, тож поїхав на заробітки в Київ.

-  Не зчулися ми, як і роки пролетіли, - говорить Микола Харитонович. - Змінились ми і змінилося життя. Вже я давно на пенсії, продовжую господарювати вдома, городів багато, то ж роботи вистачає. Працюючи,  перебираю своє життя (це руки зайняті, а голова ж вільна), розмірковую і прийшов до вагомих істин життя, зробив багато висновків. На жаль, муд­рість приходить тоді, коли  людина  старіє і в неї вже не так багато життєвої енергії, як у молодості. Хо­тілося б, щоб наші діти прислухалися до настанов старших, поважали їх, вчилися в них. Можливо, тоді на світі стало б більше доброти, любові, поваги, яких нам інколи так бракує.

Надія ЖИТНИК.

  'Голос  Посулля'.   Травень  2007р

26 липня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: земляки
  З  інтерв'ю лаурета Державної  премії
  Миколи  Васильовича  Білоуса
  газеті  'Голос  Посулля'
-   
Миколо Васильовичу, ви народилися в
селі Сакуниха. Чи часто буваєте в рідному селі і з ким п|дтримуєте стосунки?
Хто ваші батьки?


-   
Життя людини обперезане тугим перевеслом теплої любові
й відданості тій землі, де у свій час колись було закопано пуповину, де, наче
вітер молодий, швидко відле­тіло у давнину дитинство. І мо­лодість
нестриноженим скакуном туди ж відцокотіла. Але ж подумки багато хто згадує ті
роки, і тоді сер­це кличе до себе рідна сторона... Чому, коли роки відлітають
безпо­воротно у минувшину, снігова па­морозь укриває скроні й чуби, в душі десь
закрадається непроха­ний смуток? Бо вже того, що було, не повернеш, не
зустрінешся з ба­гатьма земляками, з тими хлопця­ми і дівчатами, з якими
довелося пасти гусей, корівок, бігати нав­випередки за саморобним м’ячем,
ходити з полотняними торбинками до школи, а згодом і нести на юнацьких плечах
нелегку армійсь­ку службу. Бо немало їх, на преве­ликий жаль, уже відійшло за
межу вічності.
    Я 
народився в  селі Сакуниха 25
ЛИПНЯ 1949 року В СІМ і колгосп­ників. Мій
батько Василь Проко- пович народився в цьому ж селі 1922 р., (помер 9.09.2005
р.), пра­цював бригадиром польової бри­гади, завідуючим МТФ. В 1971 році
закінчив Сумський сільськогоспо­дарський технікум і отримав спеці­альність
зоотехніка. Мама Уляна Митрофанівна теж корінна житель­ка Сакунихи, працювала
ланковою у місцевому колгоспі. Тут прожи­ває і нині. Мої батьки прожили не­легке
життя, виростили і виховали троє синів. Навчили нас любити лю­дей, творити
добро, вірити у спра­ведливість.


Дуже люблю рідне село, в яко­му буваю 3-5 разів на
рік, частіше всього на день народження матері, на 8 березня, весною - на
початку травня (роботи на городі), в кінці серпня або на початку вересня
(збирання врожаю).


Обов'язково заїжджаю до тітки - Терещенко Ольги
Тимофіївни, яка проживає в Недригайлові в ра­йоні сільгосптехніки. У свій час
на цьому підприємстві керівником працював п дядько, материн брат,
І.М.Терещенко.


У Недригайлові зустрічаюсь із двоюрідними сестрами -
Глух (Білоус_ Євдокія, 1946 року народження і Продан (Білоус)^Ка­териною
Павлівною. 195
4р.н., третя сестра -
Марти- ненко (Білоусі Надія
Павлів
на з 1948 року, проживає в м. Павлог­рад
дніпропетровської області. Також у райцентрі проживає тітка Кушнір Варвара
Іванівна, на жаль, буваю в неї дуже рідко.

 Спілкуюсь в селі з  сусіда


ми, однокласниками. Зараз


готуємо зустріч через 50 років випускників  Сакуниської 8-річноі школи, яка запланована
на 10 травня   2014 року. Як швидко минули  роки  Тепер, 
коли за плечима - життєвии  
досвід, здобутки, все більше 
тягне  до рідної домівки. Слава
Богу, що мама ще жива, є до кого 
приїжджати. Тут я ніби знову на­роджуюся заново. Люблю пройти­ся селом, помилуватілся пуговими  квітами, вдихнути на повні груди цілющого повітря, поспілкуватися,
згадати багато про що, зарядити­ся позитивною енергією для по­дальшого життя і нових зустрічей.
Серце завжди кличе рідна сторона
    Першою моєю вчителькою була Віра
Павлівна Мартиненко, дякую їй, і добра пам'ять про неї залишиться назавжди.
Хочеться згадати вчителів школи, які були для мене хорошими наставниками. Це
О.В.Столяревська, І.В.Сова, П.М.Коцур.
  

  

1 серпня 2013

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: земляки

СПОГАДИ ПРО БАТЬКА


 Середа, 3 серпня 2011 року

 

   Спогади... Їх 'смак' знає лише той, хто має, що згадувати. Коли пригадуєш, перебираєш у пам'яті день за днем, рік за роком те, що вже в минулому, відтворюєш пережиті радощі й болі, переживаєш їх ще раз і ще раз. Завжди калатає серце, коли пригадуєш своїх найрідніших людей.

   Мій батько, Іван Петрович Дорошенко, народився 14 квітня 1922 р. у с. Хоружівка. На родинному куті, на краю вулиці Веньківка, проживало дві сім'ї - Петра Трохимовича та Григорія Трохимовича Дорошенків. Саме тут і проходили дитячі роки малого Іванка. Чорним крилом накрили Україну, Посулля 1932-1933 роки. Страхіття голоду з двох великих родин пережили лише Марія Григорівна Дорошенко, дружина Петра Трохимовича, з сином Іваном. Щоб вижити, приходилось багато і тяжко працювати у колгоспі.

   Від важкої праці в Івана утворилась пахова грижа. На початку 1941 р. призовна медична комісія винесла рішення: 'До строкової військової служби не придатний'. Тому, за направленням військового комісаріату, була зроблена операція у Вільшанській дільничній лікарні.

Звідти батька виписали 20 лютого 1941 р. Через невисокий рівень медичної допомоги, брак необхідних ліків розпочались серйозні ускладнення, а тому час видужування затігся. Тільки на початку серпня Іван був призваний на військову службу. Маючи освіту 7 класів, він був направлений на навчання в Кемеровське піхотне училище. Обстановка на фронті ускладнювалася з кожним днем, тому, пройшовши короткий курс військової підготовки, курсанти з неповною середньою освітою були направлені на фронт. На офіцерський курс залишались курсанти з повною середньою освітою. З початку 1942 р.

   Дорошенко Іван Петрович на Воронезькому фронті в лавах захисників міста Воронеж. …Коли я ще ходив до школи, то часто розпитував батька про війну. У відповідь чув якісь байки та смішні історії. І тільки в 1980 роки, коли вже я сам відслужив у армії, батько почав розповідати про реалії фронтового життя, про ті біль і несправедливість, які існували на війні. Ось один випадок з фронтового життя Івана Петровича. Як відомо, з 1941 по 1943 рр. Україна була окупована німецькими військами, а в рядах Червоної Армії було багато українців.

Тому під час авіанальотів німецькі літаки розкидали по фронту, над позиціями червоноармійців листівки такого змісту: 'Українські солдати, вертайтесь додому. Там вас чекає тепла хата, смачна вечеря…' Ця листівка повинна була бути пропуском через німецькі позиції. Для з'ясування настрою серед українців в підрозділи Червоної Армії засилали співробітників спецслужб. Одні такі 'співробітники' слухали, про що ведуться розмови, і тихенько доносили на- гору їх зміст, але були й такі, що створювали провокаційні ситуації з дуже поганими наслідками. Про одну з них мені розповів батько десь вже у 1985 р. Про те, що це була спланована акція він, звичайно, не знав у той час.

   Такі 'перевірки' робили до 1943 р., часу визволення України. Під час бомбардування кожен солдат старався зайняти свіжу воронку від бомби, тому що під час нальоту дві бомби в одне місце фактично ніколи не влучали. Зайнявши свіжу воронку, молодий солдат Іван Дорошенко думав переждати наліт ворожої авіації. Аж тут до нього застрибнув боєць з їхньої роти, але чомусь без гвинтівки, з листівкою в руках, етнічний росіянин, і завів таку розмову: 'Вот смотри, пропуск тебе домой, бери и иди, никого нет, все попрятались'. 'Та ти що, в дизертири мене записать хочеш? Я ж присягу давав', - відрубав Іван.

Але 'добродійник' не вгавав і в якусь мить, розповідав батько, на нього найшла страшенна лють. Він вдарив цього 'добродія' прикладом в плече і підняв гвинтівку в бойову готовність. У ту ж мить з гори почулося: 'Не сметь, отставить, что здесь происходит?'. Вгорі, на краю воронки стояли офіцер штабу полку і офіцер СМЕРШу.

   Вислухавши усні пояснення, росіянина забрали з собою. Більше його в роті не бачили. Були випадки, коли молоді солдати брали в руки такі листівки, читали, інколи говорили: 'Я подумаю'. І цього було досить, щоб потрапити в число 'дизертирів' чи 'ворогів народу'. В подальшому їх чекав дисциплінарний батальйон в кращому разі, а то і розстріл. Батько розповідав ще і про наказ Народного комісара оборони СРСР №227 'Ни шагу назад'. Він був свідком, як бійця, який відійшов на кілька метрів до колодязя зі свого окопу, розстріляли перед строєм 'как изменника'. Під час боїв за місто Воронеж (обласний центр Російської Федерації) батько був тяжко поранений. П'ять куль дістали хірурги з тіла молодого бійця, а одну, в умовах польового госпіталя, не ризикнули виймати, відправили солдата в тил для операції і реабілітації. А в тиловому госпіталі теж не зробили операцію, підлікувавши, відправили знову на фронт.

   Так, чергуючи бої на фронті, поранення, госпіталь, знову бої, пройшов батько, визволяючи міста Харків, Полтаву, Кременчук, Кіровоград. Брав участь в Ясько-Кишинівській і Балатонській наступальних операціях, визволяв міста Бухарест і Будапешт. В кінці 1944 р. сержант Дорошенко направлений на курси молодших лейтенантів. На посаді командира взводу визволяв столицю Австрії Відень. Звідти їхня військова частина була направлена швидким маршем до кордону Італії, де й зустріли День Перемоги.

   Під час війни батько був нагороджений багатьма медалями, серед них: 'За боевые заслуги', 'За победу над Германией' та ін. А вже після війни отримав орден 'Отечественной войны' ІІ ст. З армії батько звільнився у 1946 р. І в цьому ж році направлений вчителем початкової військової підготовки в Сакунівську 7-річну школу. (В той час військову підготовку вчили з 5 класу).

   Після війни вчителів було мало, тому доводилось викладати й інші предмети: фізкультуру, трудове навчання, малювання, креслення. З початку 1960 років батько викладає фізкультуру і трудове навчання, а також веде фотогурток і гурток авіамоделювання. Він щорічно організовував і проводив військово-патріотичну гру 'Зірниця'. Учасники авіамодельного гуртка займали призові місця не тільки на районних змаганнях, але й на обласних. Батько завжди розповідав про своїх прекрасних колег-вчителів, а найбільше про О.В.Столяревську, П.М.Коцура, Л.Є.Майківську та багатьох інших. …

   Жителі Сакунихи пам'ятають Івана Петровича як добру і чуйну людину, готову усім допомогти. В 1970 роки багато хто в селі будував нові оселі і батька запрошували, щоб порізав скло для вікон. Цю роботу він виконував дуже точно і вправно. Часто жителі села приносили каструлі, примуси, відра, щоб Іван Петрович запаяв, і він нікому не відмовляв. В 1950-60 роки він був, практично, єдиним на всю сільську раду фотографом. Батько тримав пасіку. Був чудовим садівником. Вирощував виноград, на початку 70 років, це була рідкість у нашій місцевості. Також допомагав батько односельцям скласти заяву в 'район'. Жила в селі бабуся Ходося (так її називали місцеві жителі). В неї не було ні паспорта, ні власного житла. Жила вона по черзі в добрих людей.

    В кінці року приходила до батька й просила, щоб написав заяву в 'район'. По цій заяві отримувала вона у відділі соціального захисту грошову допомогу, як малоімуща, раз на рік, 6 рублів. У 1981 р. здоров'я батька погіршилося, далися взнаки рани часів війни. В цьому ж році була зроблена операція в Сумському госпіталі ветеранів війни і знешкоджена куля, яка знаходилася в тілі 39 років. У 1982 р. батько вийшов на пенсію. Для власного задоволення тримав 2 вулики бджіл, порався в саду, на городі, хоча здоров'я було дуже слабеньке. У 1988 р., після тяжкої хвороби, батька не стало. Але як згадка про нього в багатьох садибах села Сакуниха ростуть яблуні й груші, які прикалірував Іван Петрович.

 

Володимир ДОРОШЕНКО, 
м. Ромни
'Голос  Посулля'

·                                                                                                                                                         

 

8 серпня 2011

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
Тема: земляки
КОЦУР  АНАТОЛІЙ  ПЕРОВИЧ  Народився 6 січня 1963 р. у с. Сакуниха Недригайлівського району на Сумщині.

Доктор історичних наук, професор.

У 1978 р. закінчив на “відмінно” Сакунівську 8-річну школу, а 1980 р. – СШ № 1 м. Ромни із золотою медаллю.

У 1980-1985 рр. – студент історичного факультету Чернівецького державного університету, який закінчив з відзнакою.

Протягом 1985-1986 рр. – завідувач методичною лабораторією історичного факультету ЧДУ. У 1986-1989 рр. – стажист-дослідник кафедри історії СРСР і УРСР, у 1989-1991 рр. – аспірант кафедри історії України цього ж вузу. 

У 1991 р. захистив кандидатську дисертацію з проблем відбудови та розвитку західних областей України (1944-1950 рр.).

У 1991-1992 рр. – асистент кафедри історії України Чернівецького Державного університету. З 1992 р. – доцент цієї кафедри. У 1997-1999 рр. – стипендіат Кабінету Міністрів України для молодих науковців.

У 2001 р. захистив докторську дисертацію на тему: “Ідея державності в історичній думці та суспільно-політичному житті України кінця ХVІІІ – початку ХХ ст.” У 2001-2003 рр. – професор кафедри історії та культури України Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. 

Відмінник освіти України (2002 р.).

З 2003 р. – професор, завідувач кафедри української історії та етнополітики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Коло наукових інтересів: історія української державності, українська національна ідея ХІХ-ХХ ст., сучасна вітчизняна історіографія, актуальні питання історії України ХVІІІ-ХХІ ст.

Член редколегії низки наукових фахових видань.

Автор понад 360 наукових публікацій.

Праці: Історія України. – Чернівці, 1996 (у співавт.); Шлях на Голгофу. Від кошового П. Калнишевського до СВУ. – К., 1996 (у співавт.); Історіографія історії України: Курс лекцій. – Чернівці, 1999 (у співавт.); Історія України: Навч.-метод. посібник. – Чернівці, 1999; Пошуки шляхів національного відродження в історичній думці України ХVІІІ ст. – Чернівці, 2000; Українська державність: історія та сучасність. – Чернівці, 2000; Національна ідея в інтелектуальній спадщині української та російської еліти кінця ХVІІІ–ХХ ст. – Чернівці, 2000 (у співавт.); Ідея державності в історичній думці та суспільно-політичному житті України кінця ХVІІІ – початку ХХ ст. – Чернівці, 2000; Доброчинство останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського (на прикладі Покровської церкви в Ромнах) // Часопис української історії: Зб. наук. ст. – К., 2005. – Вип. 2. – С.5-13; Історія Києва: від княжої доби до сучасності. Збірник документів і матеріалів: Навч. посібник – К.: Книги-ХХІ, 2005. – 773 с. (співавт. В.Ф. Колесника, Н.В.Терес та ін.); Доброчинно-меценатська діяльність кошового отамана Запорозької Січі Петра Івановича Калнишевського / А. Коцур, Г. Коцур // Скарбниця української культури: Зб. наук. ст. – Чернігів, 2007. – Вип.8. – С.111-114 та ін.

27 червня 2010

Ip: 95.111.195.235 Тема: земляки
В 1963 р.закінчив 8класів. В 1967р.-Су мське медучилище.В 1975 -медінститут вКиєві.Зараз живу на Черкащині.Буду радий , якщо хтось відгукнеться.  МИКОЛА  СОВА. 

26 травня 2009


1


  Закрити  
  Закрити