Форум Селезівки

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Панасевич-Онищук Екатерина, користувач 1ua
Екатерина Панасевич-Онищук
Єдиний на Житомирщині – Поліський природний заповідник

Є на землі куточки, які незмінно привертають увагу до себе, обіцяють відкрити щось незвичне. Настає мить, коли пристрасне бажання пізнати нове приводить нас до здійснення заповітної мети. Ми жадібно споглядаємо його, впевнені в безпомилковості власного рішення.
________________________________________
Саме такі відчуття охоплюють людину, яка вперше приїздить до Поліського природного заповідника. Час тут ніби уповільнює свій рух, даючи змогу милуватися недоторканим світом живої природи.
Героїчну історію зберігає цей край. Невмирущою славою покрили себе партизани з'єднання Сабурова, які здійснювали свої героїчні подвиги в поліських лісах. Як вічні пам'ятники бойового минулого збереглися назви лісових урочищ – «Партизанські табори», «Могила партизана»…
Створений у 1968 році на базі 3 лісництв – Селезівського (Овруцький район), Копищенського та Перганського (Олевський район) Поліський природний заповідник займає площу 20104 га і покликаний зберегти в природному стані типові для Українського Полісся лісо-болотні комплекси, для того щоб ними могли милуватися наступні покоління.
Характерними для території заповідника є соснові ліси, які становлять близько 85% від вкритої лісом площі, в меншій мірі представлені березові та вільхові насадження. Невеликими ділянками збережені ялівцево-лишайникові ліси.
Близько 5 тис. га території займають болотні екосистеми, які майже не зазнали антропогенного впливу, завдяки чому нині вражають своєю первозданною красою та значним різноманіттям флори і фауни. В листопаді 2004 року заповідник одержав Диплом про надання окремим болотам («Жолобниця» та «Міроші») статусу Рамсарських водно-болотних угідь міжнародного значення під загальною назвою «Поліські болота». Площа даних угідь становить 2145 га.
Флора заповідника налічує 608 видів вищих судинних рослин, 139 – мохів та 140 – лишайників, десятки видів грибів та водоростей. Тваринний світ представлений 40 видами  ссавців, 184 – птахів, земноводних – 9, плазунів – 8, понад 1400 видів комах. 
Поліський природний заповідник є науково-дослідною установою загальнодержавного значення та однією з територій найвищої пріоритетності для збереження біорізноманіття на Українському Поліссі. Для цього співробітниками заповідника та науковцями інших установ ведеться систематичний моніторинг за ходом природних процесів на заповідній території, вивчається біологічне та ландшафтне різноманіття, розробляються ефективні методи збереження живої природи.
Задля кращої охорони та відновлення природних екосистем тут заборонена будь-яка господарська діяльність та вільне відвідування території.
Окремою і досить важливою функцією діяльності Поліського природного заповідника є екологічна освіта та екологічне виховання. Адже екологічно неосвічена людина, озброєна могутньою технікою, здатна завдати великої шкоди природному середовищу. Багато елементів природної різноманітності знищені швидше через неграмотність, ніж через злий намір. Непогашене вогнище, необережно кинутий сірник чи цигарка можуть на довгі роки лишити багатьох можливості милуватися мальовничими пейзажами, відпочивати в улюбленому куточку лісу. А зберегти природу можуть люди, які розуміють її красу, знають їй ціну, а також хиткість її існування. Тож для виховання у різних за віком та статусом верств населення, які приїздять в заповідник саме таких рис, тут створений візит-центр з великою кількістю фото-та відео матеріалів природоохоронного спрямування, краєзнавча стежка, яка дає змогу ознайомитись із звичаями та побутом поліщуків, відновлений водяний млин і партизанська землянка, функціонує музей природи. На базі заповідника проводяться практичні заняття зі студентами ВУЗів та школярами.
Отож, якщо Ви прагнете хоча б одними оком побачити унікальний куточок природи Полісся, різноманіття її флори та фауни відвідайте заповідник. Після такої екскурсії кожен зможе відкрити в собі почуття любові, поваги до оточуючого середовища, здатність передбачувати наслідки своєї поведінки, а заодно навчиться читати велику та дивовижну книгу природи, яка хоч і відкрита для всіх та підвладна лише тому, хто здатен розуміти її мову.

12 квітня 2011

³
студент

с. Селезівка (Овруцький р-н)

Пам'ятки:

Поліський природний заповідник: тел. (04148) 5-12-83,3-42-88.

Є одним з найбільших і незвичайних в Україні, а його ліси — чи не найбільші в Європі. Свого нинішнього вигляду почав набувати те за часів льодовиків, останній із яких лежав на цих землях близько 200 тис. років тому. Зазвичай льодовики стягують за собою поверхню землі, але тут на заваді ставав виступ кристалічного фундаменту — Словечансько-Овруцький кряж. Він має середню висоту 60—80 м, максимальний підйом над рівнем моря — 316 м. Кряж складається з піщаників та рожевих і червоних кварцитів, вік яких становить сотні мільйонів років. Ці природні копалини в Україні ніде більше не зустрічаються, а через властивості будівельного матеріалу та красу вони використовувалися під час будування Софіївського собору, Золотих воріт і Києво-Печерської лаври в Києві, а також підчас зведення інших архітектурних пам'ятників у Переяславі-Хмельницькому, Овручі, Вишгороді тощо.

Унікальною є рослинність заповідника: південний плющ, реліктові зарості азалії понтійської, скельний дуб, чорна береза та ін. Учені досі не можуть відповісти на питання, як опинилися тут ні південні рослини.

Багато видів тварин заповідника занесені до Червоних списків України та Європи. Серед них птахи: великий білобокий гусак, луні, болотяний, сорокопуд, дрімлюга, деркач; тварини: борсук, горностай, рись європейська, видра, лось, вепр, вовк, бобер, косулі та ін.; земноводні: тритон, жаби зелена й сіра; плазуни: болотяна черепаха, мідянка, веретільниця та ін. Серед рідкісних істот — схожа на рибу, але насправді найпростіша хребетна тварина — мінога українська.

9 березня 2008


1


  Закрити  
  Закрити