Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

Юрій Ілліч Стастьо - скульптор, пенсіонер, інвалід по здоров'ю. Тим не менше, це не перешкодило йому взятися за реалізацію однієї зі своїх мрій - встановити у рідному селі Шкуратівці, що на Мукачівщині, пам'ятник Небесній Сотні, - інформує прес-служба Закарпатської обласної організації політичної партії 'Народний фронт'.

Разом із товаришем виходили у сільській раді дозвіл на виділення ділянки на початку села, знайшли у горах підходящий камінь, привезли та встановили його. Далі Юрій Ілліч обтесав з одного боку кам'яну брилу, прикріпив до неї табличку і в жовтні минулого року урочисто всією громадою села пам'ятник відкрили. Та це тільки частина задумки патріота. Навколо пам'ятника він бачить парк з декоративними рослинами, вимощеними доріжками, лавицями, де могли б відпочити люди та прогулятися мами з візочками. Своєю ідеєю пенсіонер поділився з представниками Мукачівського районного 'Народного фронту' Василем Пашкуляком та Іваном Медвідем, а невдовзі зустрівся з народним депутатом Валерієм Лунченком, які охоче підтримали ініціативу і допомогли фінансово. Тож Юрій Ілліч тепер береться за огорожу ділянки, а за тим має намір встановити хрест і освятити пам'ятник. Між тим, звідусюди звозить саджанці майбутнього парку, висаджує їх на своєму городі, щоб потім пересадити все в парку. - Завдяки таким людям віриш у майбутнє України, - каже голова Закарпатської обласної організації партії 'Народний фронт', народний депутат Валерій Лунченко. - Вони не скаржаться, не критикують, не нарікають, не чекають кращого життя, а самі його наближають. Схиляю голову перед справжніми патріотами і тисну руку Юрію Іллічу.

http://pmg.ua/wp-con... alt='' width='680' height='453' style='box-sizing: border-box; max-width: 100%; height: auto; display: inline-block; vertical-align: middle; margin: 15px 0px;'>

14 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

Шкуратовці Мукачівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1906. (УПЦ)

Відомостей про старі церкви не виявлено. У селі згадують, що колись на пагорбі навпроти теперішньої церкви стояла дерев’яна каплиця. Невелику муровану базилічну церкву посвятили в лютому 1906 р. Землю для церкви виділили господарі Іван Совзан та Туряниця. Гарний іконостас, вирізьблений І. Павлишинцем, встановили в першій половині 1930-х років. Ікони, за винятком празникового ряду, перемалювали. Затишний інтер’єр з крутим арковим склепінням спочатку просто побілили.

Біля церкви – два муровані хрести, один з яких вирішили поставити в 1906 р. Іван Прокопець та Марія Газуда.

ДжерелоСирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 194 – 195.

12 листопада 2016


1


  Закрити  
  Закрити