Форум Сутисок

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бегун Олег, користувач 1ua
Олег Бегун

Сутиски — http://uk.wikipedia.... title='Селище міського типу'>селище міського типу http://uk.wikipedia.... title='Тиврівський район'>Тиврівського району http://uk.wikipedia.... title='Вінницька область'>Вінницької області, 11 км від смт http://uk.wikipedia.... title='Тиврів'>Тиврів, 27 км від http://uk.wikipedia.... title='Вінниця'>Вінниці. До райцентру можна дістатися автошляхом http://uk.wikipedia.... title='Автошлях Т 0216'>Т 0216, який переходить в http://uk.wikipedia.... title='Автошлях Т 0212'>Т 0212. Шлях до області пролягає в основному по автошосе http://uk.wikipedia.... title='Автошлях Т 0212'>Т 0212

 

Економіка, культура, освіта, географія, можливості для туризму

У Сутисках функціонує колись відомий на весь Радянський Союз завод «Автоелектроапаратура», що забезпечував роботою жителів селища та навколишніх сіл. Зараз виробництво значно скоротилось. Також у селищі є пожежна частина, хлібопекарня, інкубаторна станція, добре розвинений приватний сектор виробництва. На жаль, варвари зруйнували хлібозавод, що колись забезпечував смачним хлібом не тільки сутисчан, але і жителів навколишніх сіл. Також діє гідроелектростанція на р. Південний Буг.

У селищі функціонує загальноосвітня школа, загальноосвітня школа-інтернат, музей селища. У приміщенні музею за радянських часів функціонував машинобудівний технікум.

З житлових будинків більшість — це приватний сектор. Багатоквартирні будинки, а їх у Сутисках 8, побудовані в 70-90 роки заводом для своїх працівників, заввишки у 5 поверхів.

Сутиски з усіх боків оточені лісами, що багаті на гриби та ягоди. Селище майже навпіл розділене річкою Південний Буг. Поруч із селищем багато ставків.

Влітку, та й в інші пори року, коли стоїть гарна погода, Сутиски приваблюють любителів екстремального відпочинку — на місцевому аеродромі за прийнятну плату можна політати на планері, «кукурузнику», навчитися стрибати з парашютом.

 

Пам'ятки

Колишня садиба маєтку графа Д. Ф. Гейдена, вибудована в 2 половині 19ст. Палац не зберігся, лишилися лише неоготичні флігелі.

На окраїні поселення з боку районного центру Тиврів — ворота з вивіскою школи-інтернату. Довга під'їздна доріжка веде до стилізованої вартової башти. Це — колишня садиба маєтку графа Д. Ф. Гейдена, вибудована в другій половині дев'ятнадцятого століття. Сам палац не зберігся, лишилися лише флігелі, які були зведені колись «під готику». Разом з новими будинками та непродуманою посадкою дерев флігелі приховують колись чітке планування чудового парку.

Ділянка під садибу була вибрана напрочуд вдало. Тут Південний Буг зустрічає високі скелі рожевого граніту на лівому березі, круто звертає між лісистими пагорбами. Намагаючись використати головну принаду місця — мальовничість пейзажів, яка відкривається з кручі на дальні хати Сутисок, творці парку підкорили планування алей оточуючому ландшафту. Дерева вздовж бровки відкосів згруповані так, що кожна точка огляду як рамкою оточена зеленню, неначе жива картина. Пейзажі тут найпрекрасніші із тих, що можна знайти на Вінниччині, та, можливо, і в Україні. (За путівником http://uk.wikipedia.... title='Малаков Дмитро Васильович'>Д. Малакова)

 

Видатні люди

Тут народився селекціонер та біолог http://uk.wikipedia.... title='Голодрига Павло Якович'>Павло Голодрига.

Сутиски — батьківщина Героя Радянського Союзу, льотчика-винищувача, командира ескадрильї 402-го винищувального авіаційного полку Володимира Олексійовича Єгоровича, що за Велику Вітчизняну війну знищив 26 літаків противника, в тому числі(!)в небі над Берліном у квітні 1945 року, він на своєму ЯК-9т збив фашистський реактивний літак http://uk.wikipedia.... title='МЕ-262'>МЕ-262. Крім нього за роки ВВВ це змогли зробити ще тільки 5 льотчиків. Трагічно загинув 27 квітня 1953 року.

Тим, хто подорожує до http://www.castles.c...>Браїлова та http://www.castles.c...>Селища, варто мати на увазі і це подільське селище берегах Південного Бугу. Сутиски існують, згідно письмовим джерелам, з 16 століття.


На окраїні поселення – ворота з вивіскою школи-інтернату. Довга під’їздна доріжка веде до стилізованої вартової башти. Це — колишня садиба маєтку графа Д. Ф. Гейдена, вибудована в другій половині дев’ятнадцятого століття. Сам палац не зберігся, лишилися лише флігелі, які були зведені колись „під готику”. Разом з новими будинками та непродуманою посадкою дерев флігелі приховують колись чітке планування парку.

 
Та ділянка під садибу була вибрана напрочуд вдало. Тут Південний Буг зустрічає високі скелі рожевого граніту на лівому березі, круто звертає між лісистими пагорбами. Намагаючись використати головну принаду місця — мальовничість пейзажів, яка відкривається з кручі на дальні хати Сутисок, творці парку підкорили планування алей оточуючому ландшафту. Дерева вздовж бровки відкосів згруповані так, що кожна точка огляду як рамкою оточена зеленню, неначе жива картина. Пейзажі тут прекрасні (За путівником Д. В. Малакова).

 

19 липня 2013


1


  Закрити  
  Закрити