Форум Товмача

Темы для публикаций и разговоров


Історія села
28 марта 2016 Микола Сова

Люди села
23 июля 2013 Микола Сова

Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Вопрос
Розробників Сторінка, пользователь 1ua
Сторінка Розробників
Когда празднуется день населенного пункта?
Ответ
Ip: 185.244.168.111 - На Покрову

23 июня 2022

Вопрос
Как перемеинована улица Центральная

Ответ
Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова
вул.Лютого-Лютенка

10 декабря 2019

Вопрос
дата основания
Ответ
Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова
14 ст.?

24 июля 2019

Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова

Отаман Іван Лютий-Лютенко (псевдо - Іван Гонта), народився 24 червня

1897 року у Капустянському лісництві біля с. Товмач (нині Шполянського району Черкащини).

Учасник Першої світової війни, старший унтер-офіцер 8-го гренадерського полку. Лютневу революцію зустрів на посаді помічника командира 12-ї роти 290-го полку російської царської армії, що дислокувався в Черкасах.

У 1918 році у складі Армії УНР брав участь у боях проти більшовиків, зокрема за станції Гребінка та Бобринська (нині ст. ім. Тараса Шевченка). За Директорії призначений командиром 25-го Черкаського куреня, що дислокувався у Смілі. Служив старшиною (офіцером) у Запорізькій дивізії під командою генерала Армії УНР Олександра Загродського (родом з Тальнівщини).

3          літа 1919 року — в повстансько-партизанському русі. Спочатку очолив загін Звенигородських повстанців, сформований отаманом Семеном Гризлом. У різні часи загін складався з 500 — 800 козаків та старшин. Отаман Холодного Яру. Співпрацював з отаманами Яблочком, Загороднім, Заболотним, Хмарою, Чортом (Мелешком) та іншими отаманами Холодного Яру та Чорного Лісу. За деякими джерелами, на нараді в с. Матвіївці наприкінці осені 1921 р. Звенигородського отамана Ґонту (Лютого-Лю- тенка) було обрано Головним отаманом Холодного Яру.

Бойові дії продовжував до осені 1922 року, коли, внаслідок низки проведених чекістами спецоперацій, більшість повстанських отаманів Півдня та Центру України було заарештовано чи вбито.

У березні 1923 р. емігрував до Західної України (тоді — у Польщі). Жив на Поліссі, де заснував Український еміграційний комітет, який розгорнув активну діяльність: створені український хор, самодіяльний театр, українська школа. У Володаві- Підляській очолив Союз українських кооперативів, у Холмі був директором Кооперативного Союзу. На цій та на попередній посаді виявив себе талановитим підприємцем та щедрим меценатом української справи.

Під час Другої світової війни допомагав землякам — військовополоненим Червоної армії. Багато українців за його сприяння було звільнено з концтаборів.

4          червня 1942 року заарештований гестапівцями. Відбув півроку тюрми в Любліні (Польща). Після Другої Світової війни — жив у Мюнхені (Німеччина), згодом у Рабаті (Марокко). Пізніше переїздить до США. Автор книги «Вогонь з Холодного Яру» (Детройт, 1986). Як і раніше, незмінний меценат української справи.

Помер у США 19 березня 1989 року. Похований на українському цвинтарі штату Нью-Джерсі у містечку Саут-Баунд-Брук (США).

2 июля 2017

Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова

ДОВІДКА   КОЗАЦЬКОГО КРАЮ»:

Отаман Іван Черноусов <псевДо Чорний Ворон). Точно не відомі ні дата на- ]

родження, ні дата його загибелі.

Народився поблизу Товмача на Шполянщині. Військовий діяч часів УНР, повстанський отаман Звенигородщини і Холодного Яру, командир Лебединського полку Холодноярської республіки.

Писав відозви у вигляді віршів. Збереглася одна з його відозв — «До населення України», підписана трьома отаманами — Чорним Вороном, Бідою і Ламай-Ярмом.

У 1921 році, в часи розквіту повстання у його загоні було не менше 300 піших і 150 кінних добре озброїних козаків.

Оперував Чорний Ворон у Звенигородському, Черкаському, Чигиринському повітах, зокрема в Холодному Ярі, лісі Чута, в Лебединських та Шполянських лісах, у районі сіл Товмач, Водяне, Шестаківка, Мліїв, Виноградського монастиря, містечок Городище, Білозір'я, Сміла, Златопіль, Мокра Калигірка, міст Єлисаветграда, Черкас, Чигирина, залізничних станцій Сердюківка, Знам'янка, Шестаківка та ін. Політичне гасло: «Бий комуністів і кацапів».

Начальником штабу був Бондаренко, помічниками -Лихолай і Куманець.

У 1922 р. полк Чорного Ворона входив до складу Холодноярської повстанської організації. На той час вона діяла під проводом Ларіона Завгороднього.

Влітку 1922 року загони Холодного Яру почали називатися полками: Чигиринський полк Мефодія Голика-Залізняка, Чорноліський полк Дениса Гупала, Лебединський полк Чорного Ворона. Загальне керівництво здійснював Головний Отаман Холодного Яру Герасим Орел-Нестеренко.

До Звенигородки на нараду-пастку, інспіровану чекістами, Чорний Ворон не поїхав, хоч його і наполегливо запрошували. Як відомо, 29 вересня 1922 року на цій «нараді» чекісти захопили у полон провідних діячів Холодного Яру та Чорного Лісу. Після цих трагічних подій, керівником Другої округи Холодноярської організації (ніким не обраним) став сіє ГасЮ Чорний Ворон. Першою округою керував Герасим Орел-Нестеренко, який також не поїхав на чекістський «з'їзд».

Наприкінці 1922 року, як отаман Звенигородщини і Холодного Яру, Чорний Ворон оперував у районі Знам'янки, Білозір'я, Товмача, Шестаківки, Єлисавеграда, Златополя ^безпосередньо в Холодному Яру. Загинув у бою за невияснених обставин.

2 июля 2017

Вопрос
узин
Ответ
Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова
???

8 июня 2017

Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>ТОВМАЧАНИ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ СЕЛА І ХРАМОВЕ СВЯТО

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

ФОТОРЕПОРТАЖ

Хоч на визначеному місці в Товмачі ще не зведено стін нової церкви, але традиція відзначати на Покрову храмове свято існує вже багато десятиліть. Тому цього дня місцева громада зібралася в центрі села, щоб разом посвяткувати, поспілкуватися, посмакувати відмінним кулішем, який готували у великому казані на вогнищі. Дітям організували чимало різних розваг — на батутах, надувних гірках, квадроциклах, для них до того ж приготували смачний сюрприз — морозиво і солодку вату.

Святкові мелодії духового оркестру закликали всіх селян і гостей до зали сільського будинку культури, де проходили урочистості та чудова концертна програма товмацьких артистів-аматорів.

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='212' width='400' height='267' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: right;'>КУЛЬТУРА — НА ВИСОКОМУ РІВНІ
— У нас діють 11 колективів, серед яких духовий оркестр, учасниками якого є переважно діти, — розповідає про життя закладу культури художній керівник Анатолій Козленко. — Також є багато вокальних ансамблів — чоловічий, жіночий, дитячі, театральна група, художні читці.

Директор будинку культури Антоніна Козленко продемонструвала три кімнати, де за рахунок коштів сільського бюджету здійснено ремонтні роботи. Загалом у будівлі замінили майже всі вікна на склопакети, чим суттєво утеплили будівлю, планують і надалі оновлювати її і наближати умови роботи працівників культури до високоякісних.

Сільський голова Сергій Коваль, який напередодні відзначав свій день народження, привітав односельчан зі святом, вручив грошові премії та медалі учасникам АТО: Віталію Приблуді, Сергію Варяниці, Миколі Темненку, Олегу Проценку, Роману Козленку, Богдану Назімову, Василю Кирченку, Артему Крюку, учаснику ліквідації аварії на ЧАЕС Олександру Гетьману, подарунки найменшим і найстаршим жителям, багатодітним родинам. Сергія Валентиновича також привітали з днем народження і Днем захисника України, оскільки він теж є учасником бойових дій в зоні АТО. Сільському голові вручили медаль та подарунок у вигляді скульптури козака.

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='213' width='400' height='267' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: left;'>СЕЛО, ЯКЕ ДЕМОНСТРУЄ ГОСПОДАРСЬКО-УПРАВЛІНСЬКИЙ ТАЛАНТ
Привітали товмачан і шановані гості свята. Голова Шполянської райдержадміністрації Володимир Потапенко у своєму виступі зазначив, що приємно надсилати вітання селу, де люди розуміють такі суспільно-важливі потреби у галузі освіти, культури, охорони здоров’я, плануючи згідно цих пріоритетів місцевий бюджет. Приємно, що в Товмачі збереглися тваринницькі ферми, а люди мають робочі місця. Приємно, що працьовиті товмачани водночас і патріотичні — саме їм належить успіх у створенні історико-просвітницького фестивалю «Товмацький курінь».

Представник LNZ Group Сергій Струк, бажаючи товмачанам розквіту і добробуту в родинах, теж наголосив на важливості просвітницького об’єднання «Товмацький курінь», яке має на меті не лише висвітлювати приховувану десятиліттями справжню історію звитяги українських захисників рідної землі, а й надати туристичної привабливості нашій місцевості. Сергій Михайлович від імені LNZ Group подарував для сільської бібліотеки набір цінної історичної літератури відомих українських авторів-істориків Романа Коваля, Василя Шкляра, Володимира Гонського і поета Віктора Подороги.

Не обійшлося свято і без запашного короваю, який розділили між усіма учасниками свята, яких зібралася повна зала. Цей смачний подарунок разом із найкращими побажаннями був вручений завідачем Товмацького відділення LNZ Group Ліною Бобир.

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='216' width='279' height='400' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: right;'>НЕ ГОЛІЦИН, А КОВАЛЬ!
А відомий земляк, заслужений працівник культури України Дмитро Вовк подарував односельцям декілька пісень, серед яких одна адресувалася імениннику — сільському голові Сергію Ковалю під назвою «Мій друже Ковалю». Пісня стала справжнім хітом вечора, бо є українським прототипом російського романсу «Поручик Голіцин». Український варіант відомий іще з 40-х років і найцікавіше те, що пісня написана вояком Української Повстанської Армії Миколою Матолою. Тож просвітництво з «Товмацького куреня» продовжилося і на святі села.

Слова привітань зі сцени надсилали землякам і автор книги про Товмач Василь Швець, подружжя Бурківських — Анатолія і Валентини, яка є внучкою отамана Холодного Яру Івана Лютого-Лютенка, вихідця з Товмача. Саме вони активно долучилися до організації і проведення літнього фестивалю та фінансування будівництва пам’ятного знака повстанцям.

Піснями і взаємними побажаннями миру, добра і благополуччя завершилося святкове дійство у Товмачі, жителі якого є надзвичайно енергійними, працьовитими, талановитими й оптимістичними людьми.

Наталія СТОРЧАК (фото автора).

21 октября 2016

Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>ПОБАЧИЛА СВІТ КНИГА «НАШ ТОВМАЧ»

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

Одного погожого літнього дня у невеличкому затишному київському кафе за філіжанкою кави зібралося троє товмацьких друзів-земляків ? Олександр Бурківський, Олекса Логвиненко та Василь Швець. Згадуючи своє дитинство, юність, рідне для них село Товмач з його багатою, глибинною історією, працелюбних людей, вихідців із села, серед яких багато непересічних постатей, дійшли спільної думки ? об’єднатись і написати про це книгу.

Так з’явилося художньо-документальне видання «Наш Товмач», презентація якого відбулась у селі якраз перед Днем Перемоги. Книга вийшла накладом 150 екземплярів у видавництві «Арт-Економі».

Під час підготовки цього видання використано матеріали, зібрані колишнім учителем авторів, нині вже покійним Никанором Павловичем Прокопенком, зроблено спробу з погляду сьогодення зазирнути в сиве минуле Товмача, простежити його восьмисотрічний шлях, оцінити події ХХ століття в селі і навколо нього. В книзі розповідається про заснування і початок розвитку села, про Товмач ХVIII—ХІХ, початку ХХ століття, в пожовтневий період, колективізації та голодомору, про Товмач і товмачан в період Другої світової війни, про відомі постаті, вихідців із села, використано й матеріали із книги Романа Коваля «Коли кулі співали. Біографії отаманів Холодного яру і Чорного лісу». У розділі «Нам є ким пишатися» йдеться про вихідців із села, відомих на Шполянщині та поза її межами людей — достойних представників різних галузей науки, техніки, сільського господарства, культури, освіти та медицини, військових, згадано також його старожилів. І, як зазначили на презентації книги її автори, в історії цього села повністю віддзеркалюється історія всією України, а в долях його людей ? долі всіх українців.

Своє видання автори адресують насамперед молоді, яка повинна знати, хто ми і звідки, краєзнавцям, небайдужим до історії рідного краю людям. Висловлюють вдячність усім своїм землякам, які поділися спогадами, надали друковані та фотоілюстративні матеріали.
Ця книга безсумнівно не залишить нікого із колишніх чи нинішніх жителів села байдужими до прочитаного, бо написана вона з любов’ю до рідного села Товмач.

Лариса БАЧИНСЬКА.

6 июня 2015

Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова

Село Товмач

Загальна площа Товмацької сільської ради 4730 га, до якої входять два відділення: Товмацьке, Кримчанське та хутір Шевчен- Екж ьуи» ка. Кількість населення становить 853 жи- телі. Сільську громаду очолює сільський голова Коваль Сергій Валентинович.

Село має свій герб. Автор проекту герба села Товмач - місцевий житель Козленко Анатолій Анатолійович.

Жахливим випробуванням для людства стали 1932-1933 роки. 233 жителя села Товмач померли від голоду. В знак вічної пам’яті про наших односельців на місці масового похо­вання жертв Голодомору у 2007 році встановлено пам’ятний знак.

Великого горя завдала селу Велика Вітчизняна війна.

В перші дні війни на захист Батьківшини стали 318 одно­сельців, які проявили нечуваний героїзм на суші, в повітрі, на морі. Немеркнучою славою вкрив своє ім’я гвардії майор М.С. Цибульський, який був удостоєний звання Героя Ра­дянського Союзу посмертно. Його пам’ятник збудовано в центрі села.

Честь, гідність, відданість своїй справі не заплямували наші видатні земляки: Логвиненко О.П. - перекладач, Бой- киня Н.М. - народний артист РРФСР, Колос В.П. - місце­вий поет і художник, Варяниця Є.Т. - професор ВАСХНІЛ, Логвиненко О.О. — учений обсерваторії, Уманець В.П. - го­ловний лікар району, Вовк Д.В. — начальник відділу культу­ри і туризму райдержадміністрації, Заслужений працівник культури.

На території сільської ради діє навчально-виховний комплекс (директор Погоріла Валентина Миколаївна), де навчається близько 100 учнів та відвідує 18дітейдошкіль- ного віку, Будинок культури (директор Козленко Анатолій Анатолійович), бібліотека (бібліотекар Дашко Валентина Степанівна), фельдшерсько-акушерський пункт (фельд­шер Запісецька Алла Олександрівна), поштове відділення зв’язку, ощадна каса, два приватні магазини.

На території сільської ради є Українська Православна церква Московського патріархату, яку відвідує близько ЗО прихожан та церква євангельськиххристиян-баптистів, яку відвідує близько 20 прихожан.

Протягом останнього часу покращено стан соціальної сфери села, зокрема у 2008 році придбано шкільний автобус для підвезення дітей до Товмацького НВК, навчальний зак­лад підключено до мережі Інтернет.

16 мая 2013

Сова Микола, пользователь 1ua
Микола Сова
село Товмач
http://uk.wikipedia.... title='Країна' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Країнаhttp://uk.wikipedia.... class='image' title='Україна' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Українаhttp://upload.wikime... width='20' height='13' srcset='//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Flag_of_Ukraine.svg/30px-Flag_of_Ukraine.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Flag_of_Ukraine.svg/39px-Flag_of_Ukraine.svg.png 2x' style='border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; vertical-align: middle; '> http://uk.wikipedia.... title='Україна' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Україна
http://uk.wikipedia.... title='Список областей України' class='mw-redirect' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Областьhttp://uk.wikipedia.... class='image' title='Черкаська область' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Черкаська областьhttp://upload.wikime... width='20' height='13' srcset='//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Flag_of_Cherkasy_Oblast.png/30px-Flag_of_Cherkasy_Oblast.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Flag_of_Cherkasy_Oblast.png/39px-Flag_of_Cherkasy_Oblast.png 2x' style='border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; vertical-align: middle; '> http://uk.wikipedia.... title='Черкаська область' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Черкаська область
http://uk.wikipedia.... title='Район' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Район/міськрадаhttp://uk.wikipedia.... title='Шполянський район' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Шполянський район
РадаТовмацька сільська рада
Код http://uk.wikipedia.... title='КОАТУУ' class='mw-redirect' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>КОАТУУ7125788401
Картка на сайті http://uk.wikipedia.... title='Верховна Рада України' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>ВРкартка 
http://uk.wikipedia.... class='image' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Locator Dot2.gifhttp://upload.wikime... width='12' height='12' srcset='//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Locator_Dot2.gif 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Locator_Dot2.gif 2x' style='border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; vertical-align: middle; '>
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Розташування села Товмач' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Розташування села Товмачhttp://upload.wikime... width='300' height='324' srcset='//upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/5/5b/Schpolianckyi.gif/450px-Schpolianckyi.gif 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/5/5b/Schpolianckyi.gif/600px-Schpolianckyi.gif 2x' style='border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; vertical-align: middle; '>
Основні дані
http://uk.wikipedia.... title='Населення' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Населення982
Площаhttp://uk.wikipedia.... title='Км?' class='mw-redirect' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>км?
Густота населення0 осіб/км?
http://uk.wikipedia.... title='Поштова індексація України' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Поштовий індекс20643
http://uk.wikipedia.... title='Список телефонних кодів України' class='mw-redirect' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Телефонний код+380 4741
Географічні дані
http://uk.wikipedia.... title='Географічні координати' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Географічні координатиhttp://upload.wikime... class='wmamapbutton noprint' title='показати положення на інтерактивній карті' alt='' style='border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; vertical-align: middle; padding-top: 0px; padding-right: 3px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; cursor: pointer; '>48°52?34? пн. ш.31°21?27? сх. д.http://uk.wikipedia.... title='Географічні координати' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Координати: http://upload.wikime... class='wmamapbutton noprint' title='показати положення на інтерактивній карті' alt='' style='border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; vertical-align: middle; padding-top: 0px; padding-right: 3px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; cursor: pointer; '>48°52?34? пн. ш. 31°21?27? сх. д.
Середня висота
над рівнем моря
186 http://uk.wikipedia.... title='Метр' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>м
Найближчаhttp://uk.wikipedia.... title='Залізнична станція' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>залізнична станціяШпола
Відстань до залізничної станції25 км км
Місцева влада
Адреса радис. Товмач, вул. Центральна, тел. 95-1-21
http://uk.wikipedia.... title='Сільський голова' class='mw-redirect' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Сільський головаКоваль Сергій Валентинович
Карта
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Товмач (Україна)' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Товмач (Україна)http://upload.wikime... width='290' height='195' srcset='//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Ukraine_location_map.svg/435px-Ukraine_location_map.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Ukraine_location_map.svg/580px-Ukraine_location_map.svg.png 2x' style='border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; vertical-align: middle; '>
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Товмач' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial; '>Товмачhttp://upload.wikime... width='6' height='6' srcset='//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Red_pog.svg/9px-Red_pog.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Red_pog.svg/12px-Red_pog.svg.png 2x' style='border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; border-width: initial; border-color: initial; border-image: initial; vertical-align: middle; '>
Товмач

16 мая 2013


1


  Закрыть  
  Закрыть