Форум Варковичів

Теми для публікацій та розмов


Історія
5 червня 2009 Сергій Мельник

Культура
5 червня 2009 Сергій Мельник

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Мельник Сергій, користувач 1ua
Сергій Мельник
Тема: Історія
З історії Дубенщини нам відомо:
 Перші згадка про село Варковичі припадають на 1545 рік.

 '... Жителі села Варковичі брали активну участь у визвольній боротьбі під проводом Богдана Хмельницького. Восени 1654 року між Варковичами та Криловом розташувався козацький загін. Саме звідси гетьман 15 вересня пише листа російському царю Олексію про зв’язки свої з воєводою севським Бутурліним і про те, що “указу від царя чекає” щодо “оборони міст наших”...'

На початку ХVІІІ століття господарем села Варковичі був пан Лядуховський. Він дуже боявся доведених до відчаю кріпаків, тому у 1725 році шляхтич споруджує в селі камяний замок. Будинок був  двоповерховий, в ньому нараховувалося більше 50 кімнат. Цього ж 1725 року король видав Варковичам, де було уже 98 дворів і проживало 870 жителів, привілей на право називатися містечком. У 1729 році Лядуховський зводить у містечку костел бернардинів. Усередині ХІХ ст. у Варковичах відкрито церковно-приходську школу. Працювала у містечку також музична школа, однокласне училище.

                              У 1866 році Варковичі стали волосним центром. Волосна управа знаходилася на місці, де зараз дільнича лікарня. До Варковицької волості належали села Варковичі, Крилів, Заруддя, Листвин, Княгинин, Озеряни, Ульбарів, Копани.

5 червня 2009


1


  Закрити  
  Закрити