Форум Волиці

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
Товариство, долучаємось до Євромайдану — хто як може: їдьте до Києва, приходьте на майдани у містах та селах, поширюйте інформацію в соцмережах! Все тільки в наших руках! Не будьмо байдужими!!!

25 листопада 2013

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
Історія Волиці, з книжки Івана Сагана

До 1946 року — Ляцька Воля. Село у західній частині  Мостиського району, біля залізниці Львів-Держкордон, траси Львів-Шегині. Через село пливе потік, який впадає у Тростянку, а ця в свою чергу — у Січну (басейн Сяну).

Перша письмова згадка відноситься до 1433 року. В цьому ж році король Владислав Ягайло надав привілей на засування села Титова Воля, така перша навза села. Тит — виходець з Годинь. 1541 року Сігізмунд Август підтвердив цей привілей. Давнє село Титова Воля лежало за кілометр від сучасної Волиці (урочище Гостра Гора).

Чимало випробувань випало на долю селян Титової Волі. Наїзди ворогів, різні епідемії, голод стихійні лиха… Так, в 1595-1599 роках у всій Перемиській землі була велика епідемія холери (за свідченням Львівського літопису). Майже всі жителі села вимерли.

Нове село після цього було зеселено (за кілометр на схід) переважно польскими колоністами і отримало назву Ляцька Воля.    

1861 року через село пролягла залізниця Львів-Перемишль, будівництво якої тривало десять років.

За даними перепису 1880 року, у Ляцькій Волі було 211 будинків, населення становило 1312 чоловік. В селі було два фільварки, дві корчми, гуряльня, млин, школа.

В 40-их роках значна частина польського населення Волиці була переселена до Польщі, а з Польщі натомість переселили сюди українців. 

12 липня 2011

Горгут Олександр, користувач 1ua
Олександр Горгут
Інформація Вікіпедії. Згодом буде розширена.
Волиця — село в Україні, Мостиському районі Львівської області. Населення становить 1040 осіб. Орган місцевого самоврядування - Тщенецька сільська рада.
Село під назвою Титова Воля згадується з 1433 року. Згодом назву змінено на Ляцка Воля. Сьогоднішня назва села встановлена у 1947 році.

5 липня 2011


1


  Закрити  
  Закрити