Форум Висоцька

Теми для публікацій та розмов


ж
29 серпня 2010 Жук Олена

Село
15 липня 2010 Олександр Сірко

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сірко Олександр, користувач 1ua
Олександр Сірко
Тема: Село
Перші згадки про 'містечко Височко' датуються 1005р. Князь Юрій Гольшанський будує тут 1537р. замок. У другій половині XVIст. містечко і замок переходять до князів Соломерецьких, від середини XVIIст. ними володіють Кашовські, _едройци, а від 1664р. - гетьман Правобережної України Павло Тетеря. Висоцьк у XVIIIст. до 1773р. належав єзуїтській колегії. Давній знак містечка виявити не вдалося. 

1. Княжий Вишгород над Горинню. 

Колишнє містечко Висоцьк на лівому березі річки Горинь, вище впадини в неї Случі, належить до предавніх поселень краю і в своїй писаній історії мало три назви: з 1005 року - містечко Височко, з 1502 року - Вишгород і з XVII ст. - Висоцьк. 

Свою назву отримало воно від високої місцевості, тобто в основу положено природний фактор. Ця місцевість, де знаходиться Висоцьк, досить підвищена, є дуже мальовнича і радше нагадує не глибоке полісся, а середню Волинь. 

Місцевість ця розташована в дуже родючій і здавен заселеній місцевості. Ще наші далекі предки мали тут свої стоянки, про що засвідчують кам’яні знаряддя праці, знайдені в околицях, а скарби римських монет дають нам підставу стверджувати, що купців далекого Риму приваблювали місцеві товари - хутро, мед, віск, бурштин і т.д. 

Видатний дослідник минулого Волині і Полісся професор Олександр Цинкаловський у своїй праці «Ріка Прип’ять і її допливи», виданій в Інституті дослідів Волині у Вінніпезі 1966 року, писав: «З Полісся і через Полісся мусіли існувати постоянні торговельні шляхи, котрими купці доходили до найдальших закутин цього краю. Ці шляхи ми можемо усталити на підставі знахідок чисельних скарбів римських монет і привозів, що значать ці шляхи вздовж рік вглиб Полісся. Згадати тут треба такі знахідки скарбів з Висоцька, Казимирки, Кривчиць, Пінська і інші». 

Отож, Височко, як і інші тогочасні поселення на Горині, відігравав важливу роль в торгівлі нашого краю з провінціями Римської, Візантійської імперії. 

У добу великого князя Київського Володимира це поселення було важливим погостом на Горині, де збиралася данина тіунами київських князів з місцевої людності, зосереджувалася на складах і водним шляхом по Горині та Прип’яті доставлялася в княжі палати до Києва - хутро, мед, віск, збіжжя, риба, худоба й інше. 

Згідно з описом Едварда Руліковського, колишнього власника містечка, людини дуже освіченої і поміркованоі, місцевість та ще 1116 року належала руським (тобто українським) князям, а разом з нею і середньовічний город Городно, де був князем від вищеназваного року аж по 1182 Всеволод Володимирович. У XII ст. вся ця місцевість належала до уділу князів Дубровицьких. 

Що собою являло містечко Височко в середньовічну добу? Без сумнівів, воно було подібне й до інших поліських градів до монголо-татарської повені. 

На напівприродному острівку, відокремленого в західній частині глибоким ровом, наповненим водами Горині, піднімалася дерев’яна княжа фортеця із земляними валами, дерев’яними частоколами, такими ж вежами з бійницями на них. Із заходу до неї були ворота з підвісним мостом на ланцюгах, які на день опускалися, а на ніч піднімалися. За мостом розпочиналися вулички з будівлями ремісників, селян, а весь великий Височко був оточений водами озер, які потворило старе річище Горині, - Вир, Кривина, Завкілля, Світина - та перед їх водами обнесене земляними валами та укріпленнями на них. 

Монголо-татарська повінь змела не лише містечко Височко, а і його святині, які, безперечно, вибудували наші князі, і то біля свого замку, де і нині стоїть храм Успіння Божої Матері. Можемо лише наголосити, що нинішня церква 1877 р. збудована на місці попередніх храмів, які були, як і майже всі церкви Полісся й Волині, трьохзрубні, дерев’яні, побудовані місцевими зодчими. 

По монголо-татарській повені наші землі створили своєрідною унією з Великим князівством Литовським Литовсько-руську державу зі столицею в м.Луцьк, а землі сучасного Висоцька стали її складовою частиною і належали до так званого «дзвону» князів Гольшанських-Дубровицьких із Дубровиці, Висоцька, Столина, 

ВИСОЦЬК-SITI!!! 

Ми живемо в найкращому селі на землі,а всі інші села нам завидують! 
Тільки в нас люди самі ентелігентні,що ніколи не криють матом,а зразу б'ють в морду! 
Тільки ми мажорами називаємо тих, у кого найбільше поголів'я великої рогатої худоби! 
Тільки в нас таксі не їздять на 4 колесах, а ходять на чотирьох копитах! 
В порівнянні з нашими самогонними апаратами, великий горілчаний завод 'Хортиця' - фігня! Це ми за хлібом йдем, а за водкою - біжим! І якщо зранку не болить голова, то вчора було скучно! 
Це тільки в нас взимку найбільший, безкоштовний каток у світі! Це тільки в нас зимою-30,а літом +30. 
Тільки у Висоцьку є пором, якого можна вручну перетягувать від берега до берега. 
ВИСОЦЬК-центр світу!!! 
Тільки наші дівчата йдуть до 'Фараону' у шльопанцях, а перед входом взувають каблуки! 
Це тільки наші пацани дубасять всіх хто проти нас!!! 
Ми гордо називаєм наше село ВИСОЦЬК - 

ВИСОЦЬК-SITI!!! 

15 липня 2010


1


  Закрити  
  Закрити