Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба

Сумське товариство «нахімічило» на 6,9 мільйонів гривень

Міндоходів Сумщини розпочало кримінальне провадження стосовно посадових осіб одного з промислових гігантів області.

Працівники податкової міліції викрили факт несплати до місцевої  скарбниці податку на доходи найманих працівників одного з акціонерних товариств м.Суми.

Проведеною перевіркою встановлено, що службові особи підприємства, стосовно якого розпочато процедуру банкрутства, безпідставно списали податкову заборгованість з податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати працівників товариства на загальну суму 6,9 млн. гривень. При цьому впродовж 2011-2013 років відповідна сума коштів була утримана із зарплати працюючих.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Сумській області за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ст. 212 ч.3 Кримінального кодексу України) розпочато кримінальне провадження.

Прес-служба ГУ Міндоходів у Сумській області

28 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба

У відрядженні не потрібно сплачувати туристичний збір

Платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, та отримують послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов`язанням залишити місце перебування в зазначений строк.

Особливістю сплати збору є те, що податкові агенти справляють його під час надання послуг, пов`язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею). Сума сплаченого збору зазначається окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

Водночас, особи, які прибули у відрядження не є платниками туристичного збору. При цьому такі особи мають надати податковим агентам копії документів, що підтверджують їх перебування у відрядженні. До таких документів відносяться запрошення сторони, що приймає і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, яке направляє у відрядження, укладений договір чи контракт, повідомлення про відрядження або інший документ, що засвідчує факт відрядження.

У разі якщо такі особи не надали відповідних документів, що засвідчують їх перебування у відрядженні, вони є платниками туристичного збору на загальних засадах.

Порядок та особливості справляння збору визначено ст. 268 Податкового кодексу України.

28 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба

В Конотопському районі 4347 фізичних осіб - підприємців

Про це повідомив під час семінару перший заступник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Р.В. Куріцький.

У ході спілкування з платниками  Роман Володимирович розповів, що із загальної кількості реєстраційних номерів облікової картки платника податку 2569 осіб обрали спрощену систему оподаткування.     

Із шести існуючих груп єдиного податку найчастіше обирають другу групу – 1342 особи, третя група – 616 і перша – 611 підприємців. Четверту, пяту та шосту групи за сім місяців 2013 року в Конотопсьобрано не було.

Перший заступник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області повідомив, що платники єдиного податку в 2013 році значно збільшили відрахування до бюджетів усіх рівнів. Так, за 7 місяців поточного року «спрощенці» сплатили до бюджету майже 8 млн.грн. єдиного податку, що на 2,6 млн.грн. більше від показника минулого року.

Роман Володимирович також нагадав, що для платників другої групи з цього року введено подання звітності один раз на рік.

«У подальшому для малого та середнього бізнесу заплановано запровадження новацій, спрямованих на подальшу дерегуляцію цього сегменту. Незабаром запрацюють спрощені правила реєстрації та взяття на облік платників єдиного податку та ПДВ, а з 1 січня 2014 року саме категорія платників єдиного податку першою отримає можливість користуватися новим сервісом – електронною перевіркою» - повідомив Роман Володимирович.

28 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба

Змінено термін настання відповідальності за відсутність електронної касової стрічки

Президент України Віктор Янукович підписав Закон України №357-VII, яким внесено зміни до терміну настання відповідальності за неподання електронної звітності.

Згідно із законом, фінансова відповідальність настає з 1 січня 2014 року. До цього часу за неподання електронної звітності платників, які використовують касові апарати, не штрафуватимуть.

Нагадаємо, що починаючи з 2013 року користувачі касової техніки повинні звітувати до органів Міндоходів в електронному вигляді. Саме для цього реєстратори розрахункових операцій мають бути оснащені електронними стрічками, на яких формуватимуться копії розрахункових документів і фіскальних звітів. Один раз на добу цей звіт автоматично передаватиметься до серверу обробки інформації Міністерства.

Звертаємо увагу, що платники, які використовують РРО та не подають звітність в електронному вигляді з 1 січня 2013 року порушують вимоги закону.

Фахівці Міністерства доходів і зборів нагадують платникам, що вони можуть або приєднати до існуючої касової техніки відповідні модеми для передачі даних, або придбати нову техніку.

Перелік моделей реєстраторів розрахункових операцій, дозволених до використання, розміщено на порталі Міндоходів (http://minrd.gov.ua/...>http://minrd.gov.ua/...).

20 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба

Дії підприємця в разі зміни особистих даних

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській областіповідомляє, що у відповідності до Закону України „Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб – підприємців”  зміна прізвища, ім‘я та по батькові або місця проживання фізичної особи – підприємця підлягають обов‘язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів єдиного державного реєстру.

Держреєстратор проводить державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичної особи – підприємця та при цьому замінюється і свідоцтво про державну реєстрацію підприємця.

У разі, якщо нове місце проживання розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то реєстраційна справа передається за новим місцем обліку платника.

Громадяни України, а також іноземці чи особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, зобов‘язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання і письмово повідомити про це відповідний орган реєстрації.

Протягом десяти робочих днів з дати державної реєстрації зміни місця проживання підприємець зобов‘язаний передати за описом реєстраційну справу державному реєстратору за новим місцем проживання.

Отже, відповідно до діючого законодавства фізична особа – підприємець зобов‘язаний протягом 10 днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання, про що робиться відмітка у паспорті цієї фізичної особи, та згідно із вимогами статті 9 Закону про реєстрацію, внести зміни до відомостей про фізичну особу – підприємця, що тягне за собою зміну свідоцтва про державну реєстрацію.

 

20 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба

Спеціалісти Міндоходів за виплату легальної заробітньої плати

Легалізація заробітної плати – один з пріорітетних напрямків діяльності Міністерства доходів і зборів України. Саме з  цього приводу в приміщенні Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області відбулася  особиста зустріч першого заступника інспекції з представниками малого бізнесу.

Перший заступник начальника Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Куріцький Р.В. запросив підприємців, щоб обговорити проблему виплат заробітної плати в «конвертах» та перспективи збільшення рівня виплат заробітної плати.

На зустрічі Роман Володимирович зазначив, що заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Тому, робота по легалізації заробітної плати, як і раніше, залишається одним із провідних напрямів діяльності фахівців Конотопської ОДПІ ГУ Міністерства доходів і зборів у Сумській області.

Перший заступник розповів присутнім, що основною організаційною формою виявлення прихованих трудових відносин, виплати заробітної плати в «конвертах» або нижче мінімальної є систематичне обстеження місць здійснення діяльності суб’єктів господарювання. Пильної уваги фахівців органів Міндоходів вимагає  оформлення трудових відносин і оплата праці продавців, які працюють у приватних підприємців на ринках та в магазинах, оскільки укладання договорів не рідко відбувається без дотримання інтересів працівників. А наймані працівники, в свою чергу,  не завжди розуміють взаємозв’язок між офіційним оформленням трудової діяльності з роботодавцем, сплатою податків, обов’язкових пенсійних внесків та можливістю одержувати соціальні послуги, гарантовані державою.

Куріцький Р.В. відзвітував, що в ході проведення цілеспрямованих заходів з початку 2013 року виявлено 43факти використання найманої праці без укладення трудових договорів.

 В результаті проведеної роботи легалізовано трудові відносини 32 осіб. Офіційно працевлаштовані наймані працівники тепер отримують заробітну плату та мають соціально-правовий захист. Додатково надійшло до бюджету податку на доходи фізичних осіб 2200 гривень.

  За результатами спільних заходів, проведених з органами місцевого самоврядування відпрацьовано 52 особи,які вірогідно отримують не обліковані доходи. Після чого 44 з них зареєструвалися підприємцями. Сума сплачених податків такими громадянами склала 4700 гривень.

Роман Володимирович зазначив, що Конотопська ОДПІГУ Міндоходів у Сумській області налаштована на активізацію роботи з метою подолання практики використання неформальних трудових відносин. Діяльність фахівців інспекції спрямована на легалізацію заробітної плати та трудових відносин між роботодавцями і найманими працівниками, аналізу її результатів, проведення інформаційно-роз’яснювальної  роботи щодо переваг легальної зайнятості.

Працівники Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області закликають громадян і працедавців всіх форм власності не порушувати законодавство та відмовитись від виплати найманим працівникам заробітної плати в «конвертах».  

15 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба

Травматичні пістолети перевозити через митний кордон заборонено

Якщо працівники Міндоходів Сумщини знаходять під час митного контролю заборонену зброю, її обов’язково вилучають. Що в черговий раз відбулося на митному посту «Бачівськ» під час огляду авто «KIA».

Працівники Сумської митниці Міндоходів під час перевірки знайшли і вилучили в чоловіка травматичний пістолет «МР79-9ТМ» та 9 набоїв до нього.

Своїми діями громадянин порушив встановлений порядок проходження митного контролю в зоні спрощеного митного контролю «Зелений коридор» при в’їзді в Україну. За даним фактом складено протокол про порушення митних правил. Знахідку вилучено.

15 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба

Покращені умови сплати податку з нерухомого майна

Президент України Віктор Янукович підписав Закон „Про внесення змін до Податкового кодексу щодо об’єктів житлової нерухомості”, який на початку липня ухвалила Верховна Рада України.

Згідно із законом власники об’єктів житлової нерухомості, які підлягають оподаткуванню, сплачуватимуть податок за 2013 рік у наступному - 2014 році. Платник мати можливість здійснити звірку  даних на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об’єктів. Для цього платнику потрібно до 31 грудня поточного року звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації власника нерухомості.  

Законом також передбачено зміни стосовно розмірів житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв. м. Для власників будинків „пільгова площа” визначена у розмірі 250 кв. м., знову ж таки незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв. м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість.

Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадрати, які перевищують визначений розмір.

Проте, фахівці Міндоходівнаголошують: якщо об’єкти оподаткування використовуються власниками для одержання доходів, тобто надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності, пільга на них не діє.

Ставки податку будуть диференційовані.

Для власників:

- квартир - не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м.з.п), житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, у разі перевищення ставка становитиме 2,7 %;

- будинків - не більше 1 відсотка м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7 %;

- квартир та будинків ­– 1 відсоток м.з.п., житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7 %.

Для юридичних осіб також продовжено термін подання декларації з податку на нерухомість з „1 лютого” до „20 лютого”.

Фізичні особи повідомлення про сплату податку отримуватимуть до 1 липня.

Нагадуємо, що громадяни, які вже сплатили податок у поточному році можуть повернути сплачені кошти. Для цього їм потрібно звернутися із заявою до податкової інспекції (територіальних органів Міндоходів). Також, сплачені кошти в поточному році за згодою платника можуть бути зараховані для сплати податку у 2014 році.  

15 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба
Особисті ІТ-речі, які можна вивезти, не сплачуючи мито Перелік ІТ-речей з яких не треба платити мито - 1 фотоапарат або 1 відеокамеру - 2 моб.телефони - 2 переносні ПК та 3 флешки - 2 ел.книжки - 2 калькулятори

14 серпня 2013

Прес-служба Конотопської, користувач 1ua
Конотопської Прес-служба
Невдовзі звітувати до усіх органів влади можна буде через єдине онлайн-вікно Громадяни та підприємства замість подання значної кількості ідентичних звітних даних до різних органів влади матимуть можливість подавати їх один раз і в дистанційному режимі.

14 серпня 2013


1




  Закрити  
  Закрити