Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Чого не вистачає?
Відповідь
Кізуб Ігор  , користувач 1ua
Ігор Кізуб
правди

13 жовтня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Як Ви оцінюєте роботу правоохоронних органів (суд/міліція/прокуратура)?
Відповідь
Кізуб Ігор  , користувач 1ua
Ігор Кізуб
ніяк

13 жовтня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Які переважно дерева ростуть, чи є парк, ліс?
Відповідь
Кізуб Ігор  , користувач 1ua
Ігор Кізуб
вже не ростуть

13 жовтня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Чи є знахарі, народні цілителі?
Відповідь
Кізуб Ігор  , користувач 1ua
Ігор Кізуб
є

13 жовтня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Чи є приклади службовців, які не беруть хабарі?
Відповідь
Кізуб Ігор  , користувач 1ua
Ігор Кізуб
думаю,що є

13 жовтня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Хто найбільше заробляє?
Відповідь
Кізуб Ігор  , користувач 1ua
Ігор Кізуб
бандити

13 жовтня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Який стан доріг в порівнянні з іншими населеними пунктами є?
Відповідь
Кізуб Ігор  , користувач 1ua
Ігор Кізуб
жахливий

13 жовтня 2015

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко
Боле?хів — місто обласного підпорядкування в http://uk.wikipedia.... title='Івано-Франківська область'>Івано-Франківській області, центр http://uk.wikipedia.... title='Болехівська міськрада'>Болехівської міської ради. Територія міста становить 3669 http://uk.wikipedia.... title='Гектар'>га. Розташоване в передгір'ях http://uk.wikipedia.... title='Карпати'>Карпат на річці http://uk.wikipedia.... title='Сукіль (річка)'>Сукіль (басейн http://uk.wikipedia.... title='Дністер'>Дністра), на шляху http://uk.wikipedia.... title='Львів'>Львів-http://uk.wikipedia.... title='Чернівці'>Чернівці. Залізнична станція.

Населення


Перша письмова згадка про «болехівські» землі належить до http://uk.wikipedia.... title='1371'>1371 р. В документах XV ст. згадується як Болехів Волоський. У http://uk.wikipedia.... title='1546'>1546 р. в Болехові, на Старій Бані, було споруджено перше підприємство — солеварню. В http://uk.wikipedia.... title='1603'>1603 р. місту було надано http://uk.wikipedia.... title='Магдебурзьке право'>магдебурзьке право. В XVI—XVII столітті Болехів кілька раз грабували і руйнували http://uk.wikipedia.... title='Кримське ханство'>кримські татари. Населення Болехова брало активну участь у http://uk.wikipedia.... title='Хмельниччина'>Національно-визвольній війні 1648—54 рр. і в http://uk.wikipedia.... title='Опришки'>опришківському русі http://uk.wikipedia.... title='XVIII століття' class='mw-redirect'>XVIII століття.

Після http://uk.wikipedia.... title='Поділи Речі Посполитої'>Першого поділу Речі Посполитої у http://uk.wikipedia.... title='1772'>1772 р. місто входило до складу http://uk.wikipedia.... title='Австрія'>Австрії, а з http://uk.wikipedia.... title='1918'>1918 р.  — до складу http://uk.wikipedia.... title='Друга Річ Посполита' class='mw-redirect'>Польщі. У http://uk.wikipedia.... title='1890'>1890 р. половину населення міста складали http://uk.wikipedia.... title='Євреї'>євреїhttp://uk.wikipedia....>[2].

У http://uk.wikipedia.... title='1939'>1939 р. в результаті анексії http://uk.wikipedia.... title='СРСР' class='mw-redirect'>Радяським Союзом східних польських земель приєднаний до http://uk.wikipedia.... title='Українська РСР' class='mw-redirect'>Української РСР. Село згадують у http://uk.wikipedia.... title='Кресова книга справедливих'>Кресовій книзі справедливих на стор. 176.

Місто стало відомим на Заході завдяки книзі американського письменника Даніеля Мендельсона http://uk.wikipedia.... title='Загублені: Пошук шести із шести мільйонів'>«Загублені: Пошук шести із шести мільйонів» (http://uk.wikipedia.... title='Англійська мова'>англ. The Lost: A Search for Six of Six Million, http://uk.wikipedia.... class='internal mw-magiclink-isbn'>ISBN 978-0-06-054297-9), яка розповідає про долю єврейської громади міста. До Другої Світової війни, коло половини мешканців міста була єврейського походження. Під час http://uk.wikipedia.... title='Голокост'>Голокосту з 3000 євреїв вижило лише 48.

В http://uk.wikipedia.... title='1944'>1944 р. Болехів став центром однойменного району, який ліквідовано в http://uk.wikipedia.... title='1964'>1964 р., а Болехів приєднано до http://uk.wikipedia.... title='Долинський район (Івано-Франківська область)'>Долинського району. З http://uk.wikipedia.... title='1993'>1993 р. місту надано статус міста обласного підпорядкування.

На сьогоднішній день Болехів — місто з високим економічним потенціалом. В ньому працюють: ВАТ «Будматеріали», ВАТ «Шкіряник», ТОВ «Елрун», Об'єднання промислових підприємств, Споживче товаристо, ВАТ «Вікторія», житлово-комунальне підприємство, побутовий комбінат, державне лісове господарство. Освіту в місті надають: дві середні школи, лісогосподарський ліцей-технікум, художня школа, музична школа, міжшкільний навчально-виробничий комбінат, два дошкільні заклади. В місті працюють Будинок культури, кінотеатр, бібліотеки, клуби. З жовтня http://uk.wikipedia.... title='1994'>1994 р. в місті виходить міська газета «Ратуша».

У Болехові діють такі промислові підприємства:

  • Лісопромисловий комбінат;
  • солеварний завод;
  • цегельно-черепичний завод.

Ряд підприємців у місті займаються меблевим бізнесом, пошиттям шкіряних виробів тощо.

Головний заклад культури Болехова — Народний дім — саме тут відбуваються численні культурні заходи, святкування й відзначення державних і місцевих дат, святкових подій, державних свят тощо; тут же діють аматорські колективи художньої самодіяльності.

У Болехові діє міський Музей історії.

Функцію естетичного виховання й підтримання обдарованих художньо дітей виконує Болехівська дитяча школа мистецтв.

Осередками інтелектуального і культурного спілкування в місті є бібліотеки, що входять до Болехівської центральної бібліотечної системи.

Пам'ятки і пам'ятники

http://uk.wikipedia.... class='image'>
http://uk.wikipedia.... class='internal' title='Збільшити'>http://bits.wikimedi... alt='' height='11' width='15'>
  • храми Святої Параскеви, Святої Анни, Жінок Мироносиць,
  • римо-католицький костел Вознесіння Матері Божої,
  • солеварня (середини 19 ст.),
  • міська ратуша (1863),
  • синагога,
  • житлові будинки кінця І9ст. по вул.Коновальця,
  • навчальні корпуси технікуму (колись приміщення суду та лісової школи).

У місті споруджено пам'ятники на братській могилі загиблим у II світовій війні; на могилі Н. Кобринської, встановлено меморіальну дошку на будинку, в якому жила письменниця і бували І. Франко, О. Кобилянська, М. Павлик.

З історією Болехова тісно пов'язані імена видатних людей. До них насамперед належить:

  • http://uk.wikipedia.... title='Кобринська Наталія Іванівна'>Н. Кобринська (1855—1920) — українська письменниця і громадська діячка, організатор жіночого руху на http://uk.wikipedia.... title='Прикарпаття'>Прикарпатті. Спільні справи єднали Н. Кобринську з http://uk.wikipedia.... title='Кобилянська Ольга Юліанівна'>О. Кобилянською, яка часто відвідувала Болехів у 20-х рр. XX ст.
  • У Болехові в 1884—1888 рр. бував http://uk.wikipedia.... title='Франко Іван Якович'>І. Франко. Він також перебував у с. http://uk.wikipedia.... title='Лолин'>Лолин, де написав ряд оповідань, а згодом на основі місцевого матеріалу створив драму http://uk.wikipedia.... title='Украдене щастя'>«Украдене щастя».
  • У місті жив та похований видатний діяч українського національно-визвольного руху, член Гельсінської спілки http://uk.wikipedia.... title='Ярослав Лесів' class='mw-redirect'>Лесів Ярослав Васильович.
  • З 1919 року у Болехові мешкав http://uk.wikipedia.... title='Фелікс Сельський' class='mw-redirect'>Фелікс Сельський.
  • О. Савицький, професор , автор першого українського підручника з математики,
  • скульптор В. Черешнівський,
  • майстер скрипок Зеновій Петиш,
  • майстер-годинникар В. Василевький,
  • краєзнавець, засновник музею міста Р. Скворій.

23 вересня 2011

Ip: 92.112.70.189

(1371 року заснування)

Місто обл. підпорядкування, у долині р. Суколь. Магдебурзьке право надане 1603р. З 1772р. вхо­дило до складу Австрії, а у 1919-39 рр. - до Польщі. 1910р. з 4 тис. мешканців 5,5% становили укра­їнці, 14,9% - поляки, а 78% - євреї. Ратуша (XVIII ст.). У 1884-1920 рр. Болехів був центром тендерного руху на Галичині. Тут мешкала відома письменниця й організатор цього руху Наталя Кобринська (1855-1920). Будинок-музей, мо­гила, пам'ятник Кобринській. її сподвижницею була Ольга Кобилянська. На околицях Болехова у 1884-88 рр. Іван Франко зби­рав бойківські пісні й легенди, на основі яких створив драму 'Укра­дене щастя'.

21 лютого 2008

Ip: 91.124.189.164 Найдавніше місто на території Долинського району - Болехів. Болехів - місто обласного підпорядкування. Територія міста становить 3669 га. Населення – 11,3 тис. мешканців (дані на 2000 рік). Перша письмова згадка про болехівські землі належить до 1371 року. У 1546 році в Болехові, на Старій Бані, було споруджено перше підприємство - солеварню. В 1603 році місту було надано Магдебурзьке право. З 1772 року місто входило до складу Австрії, а з 1918 – до складу Польщі. В 1944 році Болехів став районним центром Болехівського району, який ліквідовано в 1964 році, а Болехів приєднано до Долинського району. З 1993 року місту надано статус міста обласного підпорядкування. На сьогоднішній день Болехів – місто з високим економічним потенціалом. В ньому працюють: ВАТ “Лісокомбінат”, ВАТ “Соко-екстрактний завод”, ВАТ “Лісоторг”, ВАТ “Будматеріали”, ВАТ “Шкіряник”, ТзВО “Елрун”, Об’єднання промислових підприємств, Споживче товаристо, солезавод, ВАТ “Вікторія”, житлово-комунальне підприємство, побутовий комбінат, державне лісове господарство. Освіту в місті надають: дві середні школи, лісогосподарський ліцей-технікум, художня школа, музична школа, міжшкільний учбово- виробничий комбінат, два дошкільні заклади. З жовтня 1994 року в місті виходить міська газета “Джерела”. З історією Болехова тісно пов\'язаніімена видатних людей. До них насамперед належить Н.Кобринська (1855-1920) - відома українська письменниця і громадська діячка, організатор жіночого руху на Прикарпатті. Спільні справи єднали Н.Кобринську з О.Кобилянською, яка часто відвідувала Болехів у 20-х роках XX ст. У Болехові в 1884-1888 рр. бував І.Франко.

7 травня 2007


... 1


  Закрити  
  Закрити