Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
Будь ласка, чи можете щось розповісти проАндрусяк Тетяну Григорівну, яка народилася у 1898 році і займалася вишивкою.
Відповідь
-

25 листопада 2021

Запитання
Чи закрили школу в селі Борсуки
Відповідь
Комар Таня, користувач 1ua
Таня Комар
нет

24 лютого 2018

Запитання
хто зробив сайт села, чи знають про це борсучани?
Відповідь
Комар Таня, користувач 1ua
Таня Комар
нет

24 лютого 2018

Кіщук Валентина, користувач 1ua
Валентина Кіщук

     Історію свого народу можна пізнати, вивчаючи його звичаї. Одним з найзнаменніших та найвеличніших свят  Різдво Христове. І знову як багато століть тому, звучать від села до села,  від господи до господи, від громади до громади, від родини до родини посів альні мелодії, по всьому світі сповіщають колядники села Борсуки про народження Божого Сина. В народі кажуть, що взимку скільки днів, стільки й свят. Різдвяні свята – це величні події в житті кожного борсучанина, відзначення яких проводиться урочисто, піднесено. Щедрування – давній звичай новорічних обходів під час яких група щедрувальників піснями прославляють господарів, бажаючи їм здоров’я та достатку, за що отримують винагороду і коляду. Так група щедрувальників Борбела І., Ліповський П., Гук О., нарядившись в різні костюми, ідучи від хати до хати, вітали односельців зі святами. Щоб забезпечити теплу атмосферу і хоч трохи дати їм можливість відволіктися від щоденних проблем та підбадьорити словом. Стало доброю традицію колядування та новорічні щедрування по селі, вітаємо зі святами ветеранів та вдів. Шановні односельці, нехай з роками міцнішає Ваше здоров’я, та завжди поруч будуть святковий настрій та родинна злагода. Від усієї душі бажамо людського щастя, довголіття, душевного тепла та благополуччя.

 

Кіщук В. Д. 

14 січня 2014

Кіщук Валентина, користувач 1ua
Валентина Кіщук

           Балтська земля  багата на цілющі джерела. Одне із них б’є в селі Борсуки, Балтського  району. Навколишня природа біля джерела «Саулка» надзвичайно мальовнича і привітна: мальовничі пагорби, що пнуться до безкрайнього неба, зміцнюються широкою мальовничою долиною, де виблискує синьою гладдю став. Слава про цілющу криницю «Саулка» розійшлася далеко за межі району. До  кринички приїжджають багато людей. Мабуть саме завдяки цьому сформувалася особлива  атмосфера, яку ступивши на цю землю відразу відчуваєш. Умиротворення, спокій, світла віра, торкаються сердець, душі, розуму кожного хто приходить до джерела. Про криницю ходить красива легенда: викопана у 18 столітті, у садку було розташоване попівське господарство, а вище знаходився жіночий монастир. Охороняли монастир і господарство козаків під керівництвом Ісаула звідки і пішла назва  криниці. Біля криниці «Саулки» можна поставити свічку за здравіє, та за спокій спочилих, висить ікона та видрукувана історія цього ключа святої води. Не один сельчанин приходить сюди, щоб припасти вустами до холодної живильної води, відновити сили, відпочити. Недавно ж джерело облагородили: встановили трубу для відводу води, збудували невеличкий жолоб із граніту, а територію прибрали, покрасили лавочки і чудове місце вийшло для відпочинку: погляд вабить, для тіла – сили відновлює, а для душі – спокій. 

14 серпня, кожного року на Маковея збираються односельці, де на лоні чудової сільської природи, біля джерела, звершується отцем Сергієм молебінь освячення води та маковейчиків. Жителі села вдячні отцю Сергію за постійну увагу та турботу про людей. Криниця «Саулка» - символ святості, чистоти і високої духовності, а також спадкоємності поколінь і традицій. Вона тілесно і духовно зв’язує предків та нащадків: перші криницю викопали, другі з неї п’ють та її бережуть як святиню.

Валентина Кіщук

26 грудня 2013

Кіщук Валентина, користувач 1ua
Валентина Кіщук

         Бібліотека на селі – центр духовного спілкування,  взаєморозуміння та обміну думками, адже для сільського жителя – це місце, де завжди його чекають і завжди йому раді. Основним і пріоритетним напрямом діяльності Борсуківської сільської бібліотеки є розкриття фонда бібліотеки, популяризація книг серед різних верств населення, інформаційна взаємодія з органами державної влади. Бібліотека веде краєзнавчу роботу – зібрання  та збереження документів краєзнавчого змісту, пов’язані з нашою місцевістю. В альбомі «Історія села Борсуки» висвітлюється історія рідного краю та відроджуються його кращі традиції. Популяризація історії Великої Вітчизняної війни – це невичерпне джерело патріотичного та морального виховання підростаючого покоління. З цією метою, проводячи подвірні обходи, разом з головою ветеранської організації Меланіч Б. Ф., збираються матеріали про війну, фронтові фотографії та листи-трикутники, записуються спогади  для створення альбому «Лише Пам'ять не сивіє….»

Висловлюю щиру подяку односельцям, які  допомагали у зібранні матеріалів та ділилися найціннішим…

На даний час відвідувачі бібліотеки мають змогу потримати в руках безцінні реліквії, ознайомитися  з іх змістом, наповненним фронтовими буднями та волею до Перемоги. Бібліотека розробила план з підготовки та проведення комплексу тематичних заходів, присвячених 70 – річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників та визволення села Борсуки. Велика Вітчизняна війна – це  наша історія, тому ми її не викреслюємо, а свято шануємо героїв,  намагаємось зберегти і передати майбутнім поколінням всю велич подвигу солдат-визволителів. Вічно живим полум’ям горітиме  священний вогонь людської Памяті в наших серцях і передається від покоління до покоління нашим нащадкам.                    

                                                                                                                                      Кіщук В.Д.

(бібліотекар с.Борсуки)

26 грудня 2013


1


  Закрити  
  Закрити