Форум Бовтишки

Теми для публікацій та розмов


Допоможіть знайти
16 червня 2009 (шукає батька-Шабаш Петра)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
Килькисть жителив
Відповідь
Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк
Думав вже вивелись такого роду 'запитальники' :) Але виявляється ще трапляються, як бачите! Нездатність перемкнути мову на клавіатурі не дає право писати безграмотно :(((( Та й форма запитання типу, як трапляється в темних закутках: - дай закурить... чи дядько, купіть цеглину! :))))

12 лютого 2017

Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк

Ось чому вимерли динозаври.

 

 

'[Бовтишський] Кратер з віком 90 + -10 млн років перебуває на півн. Крилі Українського щита; його діаметр становить ~ 24 км при глибині до 580 м. Дно кратера після його формування було заповнене розплавом, під впливом якого на першому етапі атмосферні опади з кратера випаровувалися і освітлення кратерного озера почалося лише після охолодження розплаву до 100 C і нижче. Гаряча вода вступала в реакцію з породами стінок кратера і зносилися в нього відкладеннями, змінюючи їх хім. склад. Висока температура перешкоджала розвитку життя і нижні шари 120 м розрізу абсолютно позбавлені органічних залишків. Наступний етап характеризувався накопиченням опадів в умовах прісноводного басейну з нормальною температурою  води. Потужність цієї частини розрізу, по палеофлорістічним  даними відносять до палеоцену, досягає 350 м. В еоцені і неогені кратер і прилеглі до нього ділянки були перекриті опадами потужністю 160-180 м.

За припущеннями вчених, два метеорита - Болтишський метеорит (Україна) і Чиксулуб (Мексика) впали на нашу планету практично одночасно. Земля була вражена відразу двома потужними ударами.
Контури прадавньої структури добре видно на фото:

14 червня 2015


1


  Закрити  
  Закрити